Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Грешка в закръглението на Windows Calculator

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Грешка в закръглението на Windows Calculator

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
    Аз пък се съмнявам, дали и ЦЕРН работят с такава точност -38ма?
    Все пак светлината изминава 3 на 11ста милиметра в секунда.
    Никой не спори за това. СМЕТКАТА Е ВЯРНА. Въпросът е съвсем друг, но явно трудно ще вденем дискусията в правилната посока.

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
    Аз си поиграх малко: Същата грешка дава и ако вземеш първо корена, после извадиш или прибавиш произволно число, но накрая пак извадиш или прибавиш необходимото за да се получи О. 4SQRT - 1=1 1-1= грешката,
    Като след всяко действие нарочно натисках = за да елиминирам грешка в приоритетите на действията.
    Същото е и с SQRT4 +3=5 5-5= .........
    Да, това впрочем беше вметнато в дискусията. Доказва, че числата се "помнят" с плаваща запетая, а само се показват закръглени - да галят окото на юзъра.

П.П. Виж пост #7 на tefcho

Коментар

Нула в период... каква безмислица. Нищо - да задам контра въпрос - защо ако изпълните операцията разделно резултата е верен?
      Последно редактирано от господин никой; 14-12-11, 19:38. Причина: Смислова корекция

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
        Нищо - да задам контра въпрос - защо ако изпълните операцията разделно резултата е верен?
        Може ли някой модератор да се намеси?

Коментар

Аз пък ползвам табличка на Ексел, в която си правя сметките на личните финанси. В едното квадратче имам сбор на всички положителни числа - приходи. В другото ми показва сбор на приходи и разходи. Нямам нито умножения, нито деления, нито пък никакви корени. И не знам поради каква причина, но когато приходите, са равни на разходи. т.е. имам фактическа нула, понякога показва нула, а понякога точно тези букво-цифри. И не виждам никаква закономерност в това.

Ето пример на моментното ми състояние:

на приходи имам 180,74 като в командният ред фактически се изписва: =sum(a4;a13)

на общото ми изписва вместо нула обаче:
          -2,04636E-12

А понякога си е нула. Къде е проблема?
          Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

Коментар

Първоначално публикуван от paksss Преглед на мнение
            Аз пък ползвам табличка на Ексел, в която си правя сметките на личните финанси. В едното квадратче имам сбор на всички положителни числа - приходи. В другото ми показва сбор на приходи и разходи. Нямам нито умножения, нито деления, нито пък никакви корени. И не знам поради каква причина, но когато приходите, са равни на разходи. т.е. имам фактическа нула, понякога показва нула, а понякога точно тези букво-цифри. И не виждам никаква закономерност в това.

Ето пример на моментното ми състояние:

на приходи имам 180,74 като в командният ред фактически се изписва: =sum(a4;a13)

на общото ми изписва вместо нула обаче:
            -2,04636E-12

А понякога си е нула. Къде е проблема?
            А виж, това за Excel вече наистина ме заинтригува практически. Можеш ли да прикачиш един файл с два примерни sheets в които с примерни данни в единия закръглението е вярно, а с други данни със същото закръгление не се е получило? И естествено кажи коя версия използваш.

Коментар

По обясними причини, страниците няма да прикачвам ))

Ексела е 2003, уиндоуса е лицензирано ХЗ със сървис пак 3.

за анализ: горе имам леко разминаване, че погледнах грешно.

приходи са 180,74, като функция от =SUM(A34;J34;A25;A22;A28;A31;A40;AF34;AH34)

а общото е: -2,04636E-12, като функция от =SUM(A4;A13)

Коментар

Никога не съм се замислял над насторйките, всичките са стандартни да всички клетки, да ги смята за число, и да закръглява до втори знак след запетайка.

Набързо добавих няколко числа, и на пръв поглед нула в общото ми показва, когато:

сумата на приходи завършва на ,00

Т.е. ако имам приходи 180,00 и толкова и разходи, то в общото ще имам 0.
                Но, ако имам 180,01 и толкова и разходи, то фактически, ще е число-цифрен резултат.

Не ми пречи особенно де

Коментар

Първоначално публикуван от Wattie Преглед на мнение
                  Може ли някой модератор да се намеси?
                  Това леко взе да ме дразни... Защо трябва да се намеси модератор? Някое от правилата на форума да съм нарушил? Ако е така бих искал да се извиня, но... просто не виждам причина.

В страни от това - you win - няма да споря! От Майкрософт са малумници и за 20 години в бизнеса един тъп калкулатор не можаха да напишат. То от известно време и без това почти не пишех, ама защо ли не си и остана така...

Коментар

Аз съм модератор и няма да се намесвам.

а по темата:
                    в Ексел може да се получи абсолютно същия казус, както и в калкулатора - главно защото се използва един и същи хардуер, работещ по един и същи начин.

Сценарий:

Нещо се умножава по 0.2 (примерно ДДС)
                    В двоична бройна система това е периодична дроб - 0.0011001100110011...
                    Резултатът се закръгля някак си. После се умножава по 5, после се вади от първоначалното.
                    Я се получи 0, я не.

Почти като в десетична система да разделиш 1 на 3, да получиш 0.33333, после да го умножиш по 3 - става 0.99999 (а не 1) и като извадиш после 1 - получававш -0.00001

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
                      Това леко взе да ме дразни... Защо трябва да се намеси модератор? Някое от правилата на форума да съм нарушил? Ако е така бих искал да се извиня, но... просто не виждам причина.

В страни от това - you win - няма да споря! От Майкрософт са малумници и за 20 години в бизнеса един тъп калкулатор не можаха да напишат. То от известно време и без това почти не пишех, ама защо ли не си и остана така...
                      Просто някой трябва да обясни нежно по някакъв различен от мен начин, че ти си се объркал и говориш за нещо съвсем различно от темата, която се дискутира в действителност. Няма нищо лошо да си пишем по този начин, но цялата тема се разводнява и оплесква... Ще вземе да отиде в спам/чат по този начин. Та затова поисках модератор - да поизтрие излишното. НЕ желая да има никакви наказания никому!

Коментар

Просто някой трябва да обясни нежно по някакъв различен от мен начин, че ти си се объркал и говориш за нещо съвсем различно от темата, която се дискутира в действителност. Няма нищо лошо да си пишем по този начин, но цялата тема се разводнява и оплесква...
                        Тук никой няма задължението да осигурява дискусионен комфорт на авторите на темите.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          Тук никой няма задължението да осигурява дискусионен комфорт на авторите на темите.
                          Е то тогава наистина става "супа с всичко". Аз исках да провокирам хора, разработчици на софтуер, да се поинтересуват какъв точно алгоритъм за закръгление се използва в презентационната част на програмата и съответно да намерят къде точно се получава "засечката". От всичко изписано в три страници дотук... може би редовни са 5-6 мнения. Не съм броил. Това е "estimate" по моя преценка.

П.П. Впрочем Windows Calc се справя отлично със задачата 1 / 3 * 3 - 1 Това послепис към предишния ти коментар.

Коментар

Е то тогава наистина става "супа с всичко". Аз исках да провокирам хора, разработчици на софтуер, да се поинтересуват какъв точно алгоритъм за закръгление се използва в презентационната част на програмата и съответно да намерят къде точно се получава "засечката". От всичко изписано в три страници дотук... може би редовни са 5-6 мнения. Не съм броил. Това е "estimate" по моя преценка.
                            Определено висок резултат за общоупотребителен форум, при положение че даже не си декларирал целта на темата.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              ...не си декларирал целта на темата.
                              Баланс Ясене! Провеждаш си серията експерименти и чак тогава синтезираш като изтриваш плявата на излишното. А не да се опитваш да я възспираш още преди да си почнал. Така е много вероятно да изтриеш и отговорът с истината. Същото е и тук - пускаш темата, напътстваш дискусията, събираш резултатите, триеш излишното. Така трябва да е и навсякъде във Форумъ...

Коментар

Баланс Ясене! Провеждаш си серията експерименти и чак тогава синтезираш като изтриваш плявата на излишното. А не да се опитваш да я възспираш още преди да си почнал. Така е много вероятно да изтриеш и отговорът с истината. Същото е и тук - пускаш темата, напътстваш дискусията, събираш резултатите, триеш излишното. Така трябва да е и навсякъде във Форумъ...
                                Филипе, добре е да се научите да използвате пълния член правилно, като и правописа на някои думички, пък после да оправяте света като цяло и форумот в частност.
                                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X