Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Homemade усилвател на базата на TDA

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Homemade усилвател на базата на TDA

Първоначално публикуван от Zarhi Преглед на мнение
    ... И все още по <където и да е> форумите се твърди че сегашните нямат нищо общо като <работа> с оригинала на <отдавна забравена фирма> от преди <младостта на автора на твърдението>
    Абе то и тука се твърди че днешните жипки нямат нищо общо с УАЗ, Дифендър и Самурай, ама гледам тия последните не ги карат много

Коментар

Ами явно има разлика, примерно гледам и в най-новите устройства на таскам се ползват 5534, ама при внимателно вглеждане са NJM5534. А тях ги няма във фарнел, а в моузер са по евро бройката. При всички случаи много далече от цитираните 50ст.

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Абе то и тука се твърди че днешните жипки нямат нищо общо с УАЗ, Дифендър и Самурай, ама гледам тия последните не ги карат много
      Карат ги, на 6 май между Батулия и Брезов дол се сбутах точно с Уаз 469 и дифендър
      Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD
      Suzuki Grand Vitara 1.6
      LZ1ZPM

Коментар

Първоначално публикуван от Zarhi Преглед на мнение
        Не точно, производство на TI или OnSemi струва 1 до 3 евро бройката ( за LOW NOISE версийте ). И все още по hi-fi форумите се твърди че сегашните нямат нищо общо като звук с оригинала на Signetics от преди 1990-та.
        Ако се сверяваш по Фарнел, може и 20 евро да искат на бройка, тия по принцип малко не са наясно с цената на парите. На ТМЕ са по 20 цента на Тексас.

Аз лично, като имам зор за по-специални опеационни или други аналогови / цифрово-аналогови схеми, обикновено проверявам първо какво предлагат Аналог Дивайсис и досега не съм имал повод да съжалявам. Но, пак казвам, и на техните и на които и да било други, високия клас си е на доста по-солени цени и като за начинаещ, който и без това не е наясно какво прави, определено идват нагорно.
        А и звученето на една система се определя далеч не само от чаркалака. Сам знаеш, и най-супер-пупер елементи да използуваш, по най-съвършената схема свързани, като ти е келяв монтажа и като ти понакуцва захванването - все тая. Шумове, брумове и "бахмаму, що дадох толкова пари, на съседа китаеца, дато е 50 кинта, свири по-качествено"
        Достатъчно е да се подаде сигнал от някой по-евтинджос лаптоп. Пример - старото ми работно говедо, ниския клас на ХП. При първи (и последен) опит да пусна сигнал от него, си помислих, че имам изгорял говорител...
        Друга често срещана екстра, събаряща иначе класна апаратура - кабел за лев и двайсе от източника на сигнал до усилвателя. Тия гадости вкарват смущения дори и като звънне телефона на някой от съседния блок. И така нататък...

Мисълта ми е, нека започне с нещо не толкова претенциозно, да усети кое накъде и тогава да се наливат пари
        О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
          Ако се сверяваш по Фарнел, може и 20 евро да искат на бройка, тия по принцип малко не са наясно с цената на парите. На ТМЕ са по 20 цента на Тексас.
          На ТМЕ аз лично не вярвам, патил съм с фалшиви мосфети от тях. А в конкретния случай TI си имат цените на сайта. И при цена от 0.35usd за 1k директно от TI, 20-те цента на ТМЕ са меко казано подозрителни. 0.43eur за 1k във фарнел ми звучат значително по-достоверно. Отделно че директно от TI 1 бройка NE5534D струва 1.08 usd.

За това как звучи една система спора е безкраен.
          Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD
          Suzuki Grand Vitara 1.6
          LZ1ZPM

Коментар

Аз пък да се ,,изкашля" в подкрепа на TDA2020.

При отсъствие на тенденциозно чувствителен слух, за домашни условия си е много добре.

Основно предимство за мен, пред схемите с дискретни елементи беше липсата на защитно реле на изхода.

По мой спомен работеше съвсем прилично и на -20+-20+ захранване, което си е леко издевателство...
            Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
            „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
            LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
              Аууу, много стари и шумни!
              Даа, доволно стари са, но в края на 80-те това беше доста прилично предложение на фона на нямането на какво от къде да купиш. Сега можеш да си поръчаш всичко от където ти е най-изгодно, тогава нямаше (почти) избор. А за шума - не бяха толкова зле.
              Живей така, че ако утре е последния ти ден, да не е необходимо да променяш нещо днес!

Коментар

• Re: От: Homemade усилвател на базата на TDA

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение

При отсъствие на тенденциозно чувствителен слух, за домашни условия си е много добре.

Основно предимство за мен, пред схемите с дискретни елементи беше липсата на защитно реле на изхода.

По мой спомен работеше съвсем прилично и на -20+-20+ захранване, което си е леко издевателство...
                Да Емо на +-20 работеха добре, но шума си беше гаден дори и за моя нечувствителен детски тогава слух.

Коментар

Привет колеги,
                  не знам дали е подходящата тема но ме интерисува от къде бих могъл да си намеря АД797 / AD797 ( вида на корпуса няма значение ще го нагласим )
                  дали някоя колега би могъл да помогне. Трябват ми за един DAC. Пише се че били страхотни.... ама докато не се пробва в момента съм със ОРА604
                  Евентуално има свободни 2 x LME49710NA ако някой се интерисува.
                  ( има ли друга подходяща тема за ОУ по специално или и тука е ОК ?)

Също някъде би трябвало да имам и две сериозни STK4048 по 150W синус - само че за тях се иска и сериозно захранване.

Коментар

Първоначално публикуван от Lz1fun Преглед на мнение
                    Привет колеги,
                    не знам дали е подходящата тема но ме интерисува от къде бих могъл да си намеря АД797 / AD797 ( вида на корпуса няма значение ще го нагласим )
                    дали някоя колега би могъл да помогне. Трябват ми за един DAC. Пише се че били страхотни.... ама докато не се пробва в момента съм със ОРА604
                    Евентуално има свободни 2 x LME49710NA ако някой се интерисува.
                    ( има ли друга подходяща тема за ОУ по специално или и тука е ОК ?)

Също някъде би трябвало да имам и две сериозни STK4048 по 150W синус - само че за тях се иска и сериозно захранване.
                    AD797 има във Farnell квито искаш. Ама цената няма да ти хареса. Поръчват се през Комет.

В Mouser са на по-човешки цени (но отново високи), и могат да се поръчат през mausel(точка)eu - правят поръчка всяка седмица.

Може и от Digikey, но за там се прави поръчка като се съберат достатъчно желаещи, което може да е веднъж в месеца, или дори веднъж на 2 месеца.

Та проблема ти е никакъв, стига да си готов да дадеш кинтите.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение

Като го сравниш с читав (TDA7293/94 да речем) при същите условия, ще видиш че и ти имаш съвсем тенденциозно чувствителен слух. Аз също нямам претенции за някакъв велик слух, но като сложиш стъпало с голямо усилване и слушаш отблизо, много "интересни" нещица се чуват, даже като си намалил звука до нормално за слушане ниво. А иначе навремето и аз не вярвах в тия работи.

Това за защитното реле не го разбрах. Че биполярните дискретни в общия случай имат грижи с късото на изхода - да, имат, ама не виждам с какво реле би оправило нещата - твърде бавно е. Към днешна дата е много по-лесно да се направи с операционник и дребни шънтове на изхода - ще сработва много по-надеждно и много по-бързо от реле.

7294 също търпи късо на изхода. В тоя режим самия чип започва тихичко да свири, но съм го мъчил доста и грижи няма.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X