Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Homemade усилвател на базата на TDA

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Homemade усилвател на базата на TDA

Абе Спарки я кажи откъде да взема качествени такива и как да ги позная? Щот аз попринцип отивам и казвам:"дайте ми с еди-кво съпротивление и еди-ква мощност и казвам вида" и те ми дават. Освен това, в тонкоректора+предусилвател потенциометрите ги дават линейни. Чел съм, че за усилването поне трябва да е логаритмичен. Какъв трябва да е?
    Последно редактирано от venkabg; 05-05-15, 19:10.

Коментар

Да, така беше. Зависи от избраната схема, но вече регулират постояннотоково.След тонкоректорите ще ти дойде на акъла да оправиш корекциите и нивата на различните входове, и си става закъсация. Карай отзад напред- колони, захранване, крайно стъпало и докъде стигнеш.
      А тези простотии се правят от името на всички ни.
      Даника
      Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

За усилването...логаритмични,за тонкоректорите...линейни,правилно си прочел....Защо не пробваш да вземеш ето това,готово... кит к013-усилвател с tda7294,правиш му захранването,пък може и да проработи,за 12лв,толкоз...

Коментар

Какво съм замислил. Така. Ще взема два броя китове 7294. По един за всеки канал. Трафа ще ми е 200-250w. Ще сложа и един усилвател+тонкоректор. Това всичко ще се слуша на две колони Tehnics 50w(din) и 100w(musik). Ще гледам да му осигуря U за колони 4ома, та евентуално да мога и на 8ома да го слушам(намалена мощност обаче). Ще качвам снимки да ми наливате акъл в главата.у

Коментар

Има и готови платки за защита на колоните от пробив в крайното стъпало...само за 3.30лв...,и с леко закъснение ...за да не се чува ''пук'',като включиш стъпалото.Но това по късно,за пробата.....някой стар говорител,в никакъв случай не оживявай платката с колоните!Прочети как се включва захранването на чипа,за да не изгори!Успех!

Коментар

Защитата на всичко от пробиви при оживяването - лампички от автомобил. Евентуално 24 волта.

Коментар

Първоначално публикуван от venkabg Преглед на мнение
                Какво съм замислил. Така. Ще взема два броя китове 7294. По един за всеки канал. Трафа ще ми е 200-250w. Ще сложа и един усилвател+тонкоректор. Това всичко ще се слуша на две колони Tehnics 50w(din) и 100w(musik). Ще гледам да му осигуря U за колони 4ома, та евентуално да мога и на 8ома да го слушам(намалена мощност обаче). Ще качвам снимки да ми наливате акъл в главата.у
                Дано е в полза
                байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                Суперспам - спама на суперите

Коментар

Не знам какъв ти е бюджета ...и колко ти е голям мерака ?
                  Имах и аз едни такива революционни идеи - мислех да правя някаква кръстоска м/у усилватели (целта беше озвучаване на конферентна зала - правех го със стандартен "technics" 4x50W, досвидя ми за машинката , спомен ми е от 1997г. ) , тръгнах да измислям електрониката - и като се огледах в един магазин с линк цитиран на първата страница на темата - за 130 кинта , китайче , входове боллук,корекции като на WinAmp , чете всичко де се сетиш с достатъчен потенциал да събори прозорците , даже има и фасон. Като прибавя и безжичния микрофон (естествено НЕпрофесионален) за 18 лева - бюджета ми за изделието се събра в едни прилични 150 лева .
                  Отзиви - хората се чуват достатъчно прилично , работата за която е купен е на 100% свършена . Никога не е въртяна врътката на VOLUMEто повече от 25% от диапазона(дали покрива логаритмична или линейна графика - нямам идея ).
                  Знам , друго си е да си гориш пръстите , да лепиш платки , да полираш плексигласи , да режеш надписи от касети или опаковки на SONY , HITACHI ,SHARPи т.н. и да ги лепиш със прозрачно лепило от задната страна на панела ... ама тогава ходехме с уреда в склада на магазина и мерехме бетата на 2N3055 да съберем две двойки с достатъчно сходни параметри - барем успеем да сглобим нещо - в повечето случаи греещо като котлон и със завидни само 20% изкривявания

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                    Да бе. Бултраф и Магнит произвеждат репички Просто само ANG си правят труда да оставят нещо и за местния пазар. А той е ... как да го кажа ... малък... за съжаление.
                    Производителя на тороидалните в Пловдив мисля, че е участник във форума.
                    Кой произвежда тороидални в Пловдив,координати
                    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                    Анатолий Пейчинов o8875о9815
                    https://dvrbg.com/

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      С TDA2020 наистина не си струва. Дърво неземно. Имал съм фабричен усилвател с това говно. 7294 е на МНОГО светлинни години от това, и вЕрвай ми, струва си.
                      Преди доста години първия усилвател който си правих беше с TDA2020 - свири гадно, с много шум, изкривявания и греене. На домашната ми уредба SONY RXD7 преди време изгоря крайното стъпало, някакво STK беше.За оригинално ми обявиха цена около 120лв. и аз естествено избрах по-евтиния (вероятно) китайски вариант. След като смених чипа бях страшно разочарован от лошия звук - нищо общо с оригинала. Не след много време ментето изгоря - пак сменям, но и втория не изтрая много, изгоря без даже да е натоварено стъпалото. Тогава след кратко "изследване" на пазара купих един кит с TDA7294 и мога да кажа, че свири много добре - почти няма шум, за мощностите които го използвам не криви и не грее. Не е като качеството на звука на оригиналното STK, но е напълно достатъчно за цената си. Разликата е малка.
                      Относно изработката на кутия - за озвучаването на стаята на дъщеря ми правих стъпало което побрах заедно със захранването в кутия от изгорял честотен регулатор, по спомен беше между 5,5 и 7,5kW. Използвам оригиналния радиатор, който е част от кутията, също и вентилаторите които са на него. Получи се оригинално и компактно решение.

Първоначално публикуван от venkabg Преглед на мнение
                      Така......имаме развитие макар и малко. Трафа ще е 200w със средна точка. Обаче гледах клипове в интернет, че всички homemade имат тонкоректори. Видях един кит за тонкоректор+предусилвател. Нужно ли ми е и дали пък няма да внесе много допълнителни изкривявания?
                      Корекции за звука според мен не ти трябват - ако ще подаваш сигнала от РС, стъпалото ти е напълно достатъчно. По-добре си купи един читав DAC и ще се радваш на доста добро звучене (ако не слушаш МР3-ки ).
                      Живей така, че ако утре е последния ти ден, да не е необходимо да променяш нещо днес!

Коментар

Той и кита с TDA-то може да не е с от най-оригиналните чипове върху себе си. До колкото имам спомен като се занимавах последно - оригинала шум не трябва да има въобще. Говоря ти примерно слушайки на 50 сантиметра от говорителите. Правих някакви опити да си правя 5.1 с аналогови интегралки за усилване и корекции като за авторадио (преди бая повече от 10 години), та покрай това имам силни спомени кое шумеше. Практически нямаше използваем и достъпен чип, който да не шуми зверски на фона на пълната тишина когато го няма по веригата. И няколко операционника пробвах върху една и съща схема - даже и те си имат различно звучене в различните режими, въпреки мижавите изкривявания по спецификация. Ако помня, върху TL07x и NE5532 бяха част от пробите - еми тотално различни са, и това без да съм аудиофил.

Та, истинския звук е широко понятие, и зависи от цялата система и конкретното място, на което е сложена. При това всеки има свой си вкус за звучене, дори системата да е перфектна.

Аз и ламби се бях засилил да си правя, ама ме спря единствено изходния траф - или трябва да се купи скъп готов такъв, или да се навива собственоръчно, с всичкото тършуване за материали и прочие. Това за да има смисъл от ламбите, поне според собственото ми виждане по въпроса. А вече нито имам времето, нито къде да го сложа, пък и мерака вече не е същия - залитнах в друга посока вече.
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ами имайки в предвид цената на кита според мен няма как да е с оригинална TDA схема, обаче свири доста добре - поне с останалия хардуер на Sony .
                          С ниско шумящите операционни усилватели NE5534 също ставаха читави стъпала, ама заигравката е по-голяма, особено ако се закучи нещо при настройките. Сещам се, че даже скоро гледах някакъв кит за сглобяване на по-мощен транзисторен усилвател - само време, мерак и (излишни) пари да има човек.
                          Живей така, че ако утре е последния ти ден, да не е необходимо да променяш нещо днес!

Коментар

Първоначално публикуван от l.m Преглед на мнение
                            С ниско шумящите операционни усилватели NE5534
                            Аууу, много стари и шумни!
                            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                              Аууу, много стари и шумни!
                              Божич, може и да се прав донякъде, обаче споменатата 5534 струва 50 стотинки, докато един AD797 (примерно) е 20 кинта. като за схемка за обучение е малко ...ммм... нагорно
                              О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                                обаче споменатата 5534 струва 50 стотинки
                                Не точно, производство на TI или OnSemi струва 1 до 3 евро бройката ( за LOW NOISE версийте ). И все още по hi-fi форумите се твърди че сегашните нямат нищо общо като звук с оригинала на Signetics от преди 1990-та.
                                Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD
                                Suzuki Grand Vitara 1.6
                                LZ1ZPM

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X