Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Homemade усилвател на базата на TDA

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Homemade усилвател на базата на TDA

Здравейте! Напоследък ми се е приискало да си сглобя някво малко усилвателче. Дома имам Technics, ама първо системата е голяма, второ възможността аз/някой да е ритне, бутне на пияно още по-голяма. Затова се питах дали мога да си сглобя едно китче 20-30w стерео усилвателче на базата на TDA. В магазините ги има, ама се чидя стават ли за нещо. Попринцип 20-30W са доста. Повечето ги дават 10%коефицент на изкривявания. Като число го разбирам, ама като усещане как е? Второ, 20W дали ще са ми достатъчно шумни��? С поялника проблеми нямам, с захранването също се надявам. Имам един траф 80-100W на 24V, който като му развия малко вторичната, ще дойде перфе. Мисля, че траф + 1-2електролита ще свършат работа за захранване. Накратко:искам като завъртя потенциометъра в крайно положения, първо да се чуваме трудно, второ звукът да е чист. Ще стане ли или много очаквам?

От: Homemade усилвател на базата на TDA

Първоначално публикуван от venkabg Преглед на мнение
    Здравейте! ..... второ звукът да е чист. Ще стане ли или много очаквам?
    http://electronics-lab.com/projects/...036/index.html
    аварийно става и фуния от оризова хартия
    http://elimex.bg/product/36594/kit-k120-usilvatel-32w-hi-fi-tda2050.html

Последно редактирано от veskov; 20-04-15, 19:14.
    А тези простотии се правят от името на всички ни.
    Даника
    Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Е подобно на втория линк, подобен кит имам предвид. Отзиви?

Коментар

Нямам идея. Но с повечко ракия и два такива по някое време ще я бъде. Проба му е майката и слушателите да не са радисти, а хористи.
        От втория сайт по принцип всичко им работеше навремето. Цените паднаха, но се огледай. А и по принцип захранването е скъпото.
        Последно редактирано от veskov; 20-04-15, 19:50.
        А тези простотии се правят от името на всички ни.
        Даника
        Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Абе захранването ще го направя с трафа и няколко кондензатора. Абсурд обаче две платки в мост за стерео, трафа няма да издържи. 80w или 3A дано успеят да захранат тия 32w макс мощност. Дано някой колега е правил и даде отзив. Поздрави!

Коментар

С 80 вата трансформатор няма да имаш драма. Защото тия 32 вата са максималната мощност, а тя не се ползва 100% от времето. Дори да сметнеш КПД-то на усилвателят - проблеми със захранването няма да имаш.

Коментар

Преди 25 години беше върховия ми момент в тая дейност. TDA 2020 и колони Респром. След това излязоха Респромите със светодиоди и спрях да се занимавам. А преди това имах няколко не толкова успешни опита с 2N3055. Ако ти се занимава- да. Ако мислиш, че ще постигнеш по-добро нещо и от най-бюджетните "купешки" усилватели.... Успех!
              edoors.bg- Джаджи за врати и врати

Коментар

Най-хубаво от TDA-та свири TDA7294, само че има няколко уловки.
                За да свирне хубаво иска правилно захранване: тороид 200-250W с 2x24V вторични е идеален за два канала.
                Кит-овете които се продават тук по 6-10лв са с китайски клонинг на чипа. Истинския TDA7294V струва около 12 евро за бройка във фарнел.
                И между другото се ползва в някои активни монитори на Genelec.
                Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD
                Suzuki Grand Vitara 1.6
                LZ1ZPM

Коментар

Аз използвам TDA1555 от доста време и съм доволен, предимството е , че е на 12в и може да се ползва акумулатор. Като качество на звука е достатъчно, нивата на шума са доста ниски .
                  0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Аз имам усилвател 7 нанален ,който си направих като ученик.Завършил съм радио и телевизия и си направих на вилата домашно кино.Два центъра,4 сателита и един буфер.Всичките чипове бяха на неомонтана.2 броя стерео тда 8560 един стерео тда 8563кю ако не се лъжа, и за буфера тда 7294.Захранването си го пренавих на траф от телевизор рубин.Много сериозни трафчета са това.Трябва ти грец, ако е двуполярно захранванет на чипа и два кондензатора към 10000 микро всеки иначе един .потенциометър 50-100 кило ома ципки за кабелите за колоните чинчове за вход на сигнала.Особеностите са да събереш заземяването и всички маси е дна обща точка.То този начин намаляш брумовете и вероятността от самовъзбуждане.В зависимост от силата на входният сигнал можеш да си сменяш елементи на входа на платката .Тези чипове се водят клас а +б и при добре подбрата ООВ свирят много чисто без линейни изкривявание които да те дразнят.Ако имаш други въпроси питай .Трансформатора трябва да е с МИНИМУМ 2 пъти изходната мощност на усилвателя.Всеки чип си има максимална големина на тока и по нея гледаш трафото да има аванс иначе грее като котлон и прегаря.
                    Боби gsm 0898689957 Сузуки самураи sj418

Коментар

Първоначално публикуван от Zarhi Преглед на мнение
                      Най-хубаво от TDA-та свири TDA7294
                      7293 е по-добра.
                      Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Ще се оправя, ама още не съм измислил кутия......мислех от плексиглас, ама пък как да направя кутия, като тряя да лепя.....с винтове май не става? Решил съм да го направа как трябва. Всмисъл с букси, чинчове, отзад с панел с щипки за колоните и тн. А да питам как трябва да вържа потенциометъра за усилване и намаляне? Аз мисля, че тряя на десен извод давам сигнал, среден взимам сигнал,а ляв извод с минус. Така ли е?

Коментар

Тия 10% изкривявания си се чуват ясно, ама с точно 5% по-малка мощност вече са 0.1% и проблемите са ти другаде.

100 вата трансформатор по принцип те оправят до около 50 вата изходна мощност общо, по-натам ще гъгне. Не че ще изгори де. В тия "китчета" от по 5.60 според мен е редно да се смени кондензаторът с по-убедителен че да не цъфне като надуеш басите.

Коментар

Абе то добре викате че са 7294 е по-добра, ама е 100w. Напрежението на трафа при такъв товар ще пада като човек без парашут.

Коментар

Има готови сглобени китове. Трябва захранване и радиатор и сте у системата!
                              Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X