Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Homemade усилвател на базата на TDA

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Homemade усилвател на базата на TDA

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
    В случая с последователно свързване ще им намалиш капацитета 2 пъти и работното напрежение ще е сумата от това на двата. Необходимо ли ти е? Предвиди по мин. 1000 мкф. на ампер консумация и колкото може по- високо раб. напрежение. Усилвателят е лесен. С днешната елементна база никой от журито няма да чуе ни спектър, ни кривки.Проблемите са охлаждане, захранване и колони. Също опроводяването и монтажът с тези мощности и вариации моно/стерео. И третия проводник(земно) го изхвърли за начало.
    Колоните са най-лесни. Охлаждането мисля да го оправя кат мушна възможно по-голям радиатор. Вентилатор не ми се слага....ще разчитам на дупки и естествен приток на въздух. Трафа тряя да намеря по-мощен.....ама и тва ще стане.

Коментар

Напрежението е умножено пo 1.414, от което се изваждат 1 или 2 диодни пада в зависимост от схемата, тоест около 0.5-1.4 волта. Това е максималното напрежение, дето може да даде системата. При товар нещата се променят. С колко - зависи от много неща, но винаги е надолу.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
        [emoji3] вади трафа и греца и не бъди толкова категоричен.

П.п вече и не разбрах кое не е верно.
        Китайците имат поговорка,когато не ти вярват,ги объркай
        Вадя веднага, но взимам и стрелкови уред ?
        0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнение
          Вадя веднага, но взимам и стрелкови уред ?
          Вземете първо да си уточните понятията ефективно напрежение, върхово напрежение, средно (квадратично) напрежение и тогава измервайте. Че ще станете на кълбета иначе.

Коментар

Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнение
            стрелкови уред ?
            Това па за чий ти е?

Кондензатора без товар се зарежда до максимума на полусинусоидата минус 2 диодни пада при мижав ток, още на 3-4-я цикъл на мрежовото. Усилвателния чип трябва да устисква на това напрежение + 20-ина процента запас над него. Тоест ако имаме траф на 24 волта, и той на празен ход дава 25 волта, това по 1.414 е 35.3 волта, със запаса - 42 волта. Трябва да се избере чип, дето устисква на тия 42 волта. Падове върху диоди не смятам в тоя случай, защото пада върху Шотки диод без товар е мижав. Но пък и системата никога не е съвсем без товар(чипа дори в покой би трябвало да харчи 50-100mA), та истината за пада върху диодите е някъде по средата, ама няма да го правим на въпрос за половин волт на фона на 42.

Тороидалните трафове се държат много "по-стегнато" от другите. Тоест разликата в напрежението между празен ход и пълно натоварване е значително по-малка. Накои други ефекти също са много по-малки, някои на порядък по-малки. Имам прясно сравнение междъ 70 ватов китайски траф и 100 ватов тороидален - индуктивните пикове, които дава китайския при рязка смяна на товара са едни 10-ина пъти отгоре. Отделно дето единия си загрява и на празен ход, а другия стои студен дори под товар.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Цифровият може да те подведе заради голямото си входно съпротивление.Не искам да споря но само с грец е НЕВЪЗМОЖНО.Обещавам като ида на село да отворя усилвателя ми който съм го завършил някъде към 2002 година и да направа едно видео ,кое как пада под и без товар .Какво е напрежението замо с грец и с кондензатор.
              Боби gsm 0898689957 Сузуки самураи sj418

Коментар

Кондензаторите за това дефектират, особено сегашните.
                А тези простотии се правят от името на всички ни.
                Даника
                Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Отделно дето единия си загрява и на празен ход, а другия стои студен дори под товар.
                  Прост траф,независимо дали е Ш-образен или О,при правилни сметки никога не ми е грял.Изключвам фабрично навитите,при тях греенето си е заложено.
                  Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Темата става все по-весела

Към колегата, започнал темата: на Нова година случайно попаднах на купона на племенниците и като чух аудиосистемата, направо се бъгнах. Един сравнително читав усилвател 2х50, на него половин JBL на единия канал за средни и една свадбарска каса на другия канал за бас. Всичко това се храни от мп3-ки през лаптопска звукова карта и се дупи на ръба на термичната защита. Щях да си отворя голямата уста, но после се сетих, че на тяхната възраст и ние си вдигахме аларма по купоните с каквото има под ръка. И че качеството на купона никога не е било в пряка зависимост от качеството на озвучителната система. И си замълчах
                    Така, че действай, важното е да става, в последствие винаги имаш възможност да подобриш каквото се сетиш.
                    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
                      Изключвам фабрично навитите,при тях греенето си е заложено.
                      Ми, те и двата са фабрични. Само дето единия е от китайска, другия от полска фабрика. Иначе съм съвсем наясно за причината за греенето. То и за няколкото пъти по-висока разсеяна индуктивност пак съм наясно, ама тя освен от калпаво навиване си е и от самата конструкция. Просто не очаквах чак такава разлика.

Коментар

Тороидът навит на слоеве е изконно правилната форма за трансформатор. Лошото е че е безкрайно нетехнологичен и цената му расте квадратично от броя намотки.

А кое колко грее е въпрос изцяло на оразмеряване. По-голям трансформатор грее по-малко ама струва едни пари.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          ...А кое колко грее е въпрос изцяло на оразмеряване. ...
                          Истината е някъде там. Правилно изработен траф с П-магнитопровод се доближава достатъчно до тороида като характеристика и си е достатъчно технологичен.

А че най-евтините изпълнения на брата китаец не ги бива - за толкова пари - толкова. Особено от как тръгна тая мода за щяло и нещяло да навиват първичната и вторичната отделно, плюс другото изпростяване - дебели пластини, че и с кофти луфтове...
                          Да де, понякога има резон, но специално за захранване на аудиостъпала си е чиста глупост.

Преди имаше един фен от Лом, който продаваше доста читави трансформатори, видимо сваляни от разни машинарии, на съвсем приемливи цени. Не съм проверявал скоро дали все още е в бизнеса обаче.
                          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            Лошото е че е безкрайно нетехнологичен и цената му расте квадратично от броя намотки.
                            Абе да ти кажа вече не баш. Като цена са нещо като между 120 и 200% спрямо еквивалентен обикновен (включително и като брой намотки). И ги правят много по-масово отколкото преди да речем 5 години. И трафовете на импулсните заваръчни машини започнаха масово да ги правят тороидални. Като видиш размера на трафа даже на 400 амперова машина на 25 килохерца, току виж те напушил смях. Ама работи.

А че в загряващия са спестили от желязо или са сложили калпаво такова - още горе написах че работата е ясна. Траф на празен ход грее от това. Той не грее много - вдига до нещо като 45-50 градуса. Ама тороидалния си стои съвсем студен. Изненада ме огромната разлика в разсеяната индуктивност. Понеже правих проектче, при което пряко ме касаеше какво става около нулата (там изключва тока към нагревател, за да мери едно-друго), паразитностите в обикновения греещ китайски са огромни, а в тороидалния почти липсват.

ПП: И да, обикновения е с разделени първична и вторична.

Коментар

Той тороидът просто няма откъде да разсейва индуктивност, това му е номерът в живота. И е ясно че няма да грее, защото което спестят от желязо го наваксват от навивки, а те са скъпи.

И продължават да са квадратично скъпи поради което феритни за импулсни устройства са на далавера, ама железен за малки мощности идва дебел.

Коментар

Ми, 10 ватов тороид в български магазин е 8 евра. 100 ватов е 13. Това от един и същи магазин и една и съща марка.
                                В същия магазин - 10 ватов обикновен траф е 4.6 евра, 100 ватов е 16 евра. Пак от същата марка като тороидалните.

Да, има го момента с оскъпяването заради повечето навивки, но чак квадратичен отдавна не е. И двата ги прави машина, и за двата трябва оператор, дето се намесва в процеса.

Относно разсейването - има си начини да е малко и на обикновен траф. Докато разлика 2 до 3 пъти може да се оправдае с конструкцията (макар че 3 пъти пак е много), то разлика в 10-ки пъти значи преди всичко калпаво производство.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X