Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Няколко въпроса за ибей

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Няколко въпроса за ибей

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
    Това с ЕОРИ-то и на мен ми е пълна мистерия - съвсем нормално съм си получавал пратки от Южна Корея (да речем), на стойност към 250 евро (не помня точно, ама някъде там) на митницата до Централна Гара. Нося си бележката на касата, от там при митничаря (съседната врата), пише ми какво дължа, обратно на касата, и отивам да си взимам партакешите.
    Нещо такова беше бързата процедура. До колкото знам я има само на въпросната митница.

Миналата седмица трябваше да получа една пратка от Дубай, лекарства. Стойност на пратката - 283 дирхама, около 120 лева (етикетчетата с цената си стоят залепени на кутийките). Шипинга не знам колко е бил, ама айде още толкоз да кажем. Балдъзата обаче я пратила на името на жената. Еми, мотали я близо 3 часа, и я накарали да си изкара ЕОРИ. Лекарствата са в свободна продажба както тук, така и там. Пълна мистерия.
    Е а де! Аз затова по отношение на митнически истории никога не се изказвам еднозначно. Вероятно за лекарствата има друг режим, например. Или някой митничар е решил че трябва да минат по каналния ред. Или на гишето за бърза процедура в момента е нямало никой. Казва ли ти някой - те са си държава в държавата. Аз имам чувството че всичко работи на честна дума, ама то къде ли в тая държава не е така. Аз до сега особени проблеми не съм имал при освобождаване, като изключим че веднъж ме накараха неправомерно да платя високата ставка за мито, като в сила беше и по-ниска, в който случай по закон мога да платя по която си искам. Ама беше малка сума, отдавна... Абе бял кахър. Но отивайки на митница винаги отивам с нагласата че ще загубя най-малко час. Приключвал съм и за 5 минути, и за 5 часа.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Съдейки по градацията на въпросите - на тЛи. Може и четиЛи.
      Всъщност момчето има доста добър правопис, но по моите не особено високи критерии. Иска да спести някой лев, което е похвално, ако е на 18-19 и е на родителска издръжка, а това е рядко срещано поведение.
      Ако е на тази възраст, задава сравнително адекватни въпроси и може да се преглътне липсата на фундамент.

Коментар

Първоначално публикуван от bokomo Преглед на мнение
        ...Ако е на тази възраст...
        ...и има кредитна карта, регистрация в PayPal и ebay, вероятно е "подписал" декларация, че е запознат с условията на ползуване на търговския сайт по изпитания метод Next> Next> Yes> OK, и т.н. Тук не става дума за възраст и е изключително в интерес на колегата да се поинтересува по- подробно по "фундаменталните" въпроси" преди да пита къде е митницата. Дано ме разбере правилно.
        Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Няма кредитна карта (виж #44).

Регистрацията ми в ebay/paypal e от 2006 и съм прочел поне 2 пъти ОУ (T&C), като ми пратят мейл за промяна. Въпреки, че на са съвсем кратки, никъде не се говори за ЕС, митнически съюзи, реекспорт и други такива.

Нивото на образование е такова, че трябва да се радваме, ако 18-19 годишни младежи въобще питат нещо що-годе адекватно.

Коментар

Мой приятел поръчва нещата, които желая. На 16 съм. Митницата важи за всички държави естествено и явно съм разбрал колегата погрешно. Нямам голяма възможност за спортна камера. Ще почакам до Коледа. Тогава може би цените ще паднат. Дотогава ще следя обявите в продавалник.
            Камерата все пак не е най-важното и не ми се дават много пари, защото предпочитам да ги дам за кормило например

Коментар

Този твой приятел би трябвало да е наясно с 90 % от питанките тук и т.н. да не задълбаваме. Още повече, че ни предстоят и нови условия:
              http://www.investor.bg/web/456/a/pay...2015-g-180943/
              Използувам зачекнатата тема, за да не отваряме нова. Ако някой вече е писал по въпроса, извинете.

Коментар

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
                ...Още повече, че ни предстоят и нови условия:...
                Не мисля че ще има нещо твърде различно в условията, което да ни касае пряко.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

За мен това е абсолютно логичен ход и не мисля, че ще се промение нещо за потребителите. Нямах представа, че нещата са отишли толкова далеч.

Досега през годината Донахо изтъкваше ползите от единството на eBay и PayPal, но сега той отбелязва, че тези ползи намаляват. „Гледайки напред, виждаме, че eBay ще представлява под 15% от бизнеса на PayPal след 3 години“, каза той.

Ето много кратък обзор на натрупания ми опит в годините със системите за онлайн плащания:

За мен е рутинно при онлайн плащане и възможност да се мине през paypal да ги използвам. Въпреки това, предполагах, че ebay e някъде около 3/4 от бизнеса на пейпал, но явно нещата са съвсем различни.

Сходните услуги на амазон и google си останахи нишови и рядко срещани, въпреки че в някои отношения са ми по-удобни. Moneybookers/skrill съм ги виждал само на плащания свързани с хазарт и са ОК, докато не се обози нещо. След това ставаш луд за да се оправиш. PayPal винаги са ми заставали зад гърба, когато съм имал проблем с някоя транзакция било то в ebay или извън.

Амазон и paypal имат склонност да предлагат да превалутират операцията те, а не банката. Никога не го правете. Предлаганите курсове са крайно неизгодни.

За руските системи знам съвсем малко, колкото да се установи, че да му платя шеринга на един приятел за $10 - отидоха 11€. Не мисля да ги ползвам никога вече.

Уникално тъпият wallet на microsoft въобще не ми стана ясно за какво се бори. Сега ще гледаме сеира и на apple.

Коментар

Здравейте !
                    И аз от скоро пазарувам чрез paypal .Искам да попитам за следното ,направи ми впечатление ,че конвертират стойността от евро в левове на някакъв си техен курс и се получи близо 3 евро разлика в крайната цена.Моята сметка е еврова защо ги комвертират в левове ?

Коментар

Малко късно ама и аз да се включа. От Англия си плащаш цената + шипинга и пратката типристига в пощата най-вероятно заради по-ниските транспортни разходи. От Китай наистина повечето продавачи по дефолт си изпращат стоката маркирана като подарък на ниска стойност, но не боли да им пишеш и да уточните това. По принцип поръчвам както за мен така и за приятели средно 10-на пратки месечно и повечето са от Китай и пристигат в пощата без проблеми. Мито са ме карали само на стоки от САЩ да плащам. Та моя съвет е виж колко ти излиза всичко от Китай и колко от Англия. Почти съм убеден, че като поръчаш от Китай дори и да се наложи да платиш митото 20% ( на стойността на пратката + шипинга ) и към 8лева на пощите за това , че са ти докарали стоката ( вземат ги само ако идеш на гише митнически пратки като идеш в клона до вас не ти искат нямам обяснения на този казус ) пак от Китай ще е по евтино.
                      Смятай и поръчвай от там от където е по евтино няма какво да се плашиш

Коментар

На мен не ми е такъв проблем да платя 20 лева отгоре, но трябва да отида чак до София. Далеч ми е.

Коментар

Първоначално публикуван от bascho Преглед на мнение
                          Малко късно ама и аз да се включа.
                          Хората казват: По-добре никога, отколкото късно.

От Англия си плащаш цената + шипинга и пратката типристига в пощата най-вероятно заради по-ниските транспортни разходи.
                          Стига бе!

... Почти съм убеден, че като поръчаш от Китай дори и да се наложи да платиш митото 20% ( на стойността на пратката + шипинга ) и към 8лева на пощите за това , че са ти докарали стоката ( вземат ги само ако идеш на гише митнически пратки като идеш в клона до вас не ти искат нямам обяснения на този казус ) пак от Китай ще е по евтино.
                          Смятай и поръчвай от там от където е по евтино няма какво да се плашиш
                          Мислил ли си да се заемеш с консултантска дейност в тази насока. Почти съм убеден, че ще си търсен кадър.
                          Ей хора, не докарвайте Тропчо до нервна криза.

Коментар

Първоначално публикуван от bascho Преглед на мнение
                            Малко късно ама и аз да се включа. От Англия си плащаш цената + шипинга и пратката типристига в пощата най-вероятно заради по-ниските транспортни разходи.
                            Англия е в ЕС!!!! За стоки от ЕС НЕ СЕ ХОДИ НА МИТНИЦА, НЕ СЕ ПЛАЩА МИТО, ДДС-ТО СЕ ПЛАЩА НА ТЪРГОВЕЦА ОЩЕ ПРИ ПОКУПКАТА!!! СТОКАТА ИДВА В ПОЩАТА, АКО НОРМАЛНА ПРАТКА, ИЛИ НА АДРЕС, АКО С КУРИЕР!!!

Ако и тоя пост не можете да разберете, аз се предавам!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              Англия е в ЕС!!!! За стоки от ЕС НЕ СЕ ХОДИ НА МИТНИЦА, НЕ СЕ ПЛАЩА МИТО, ДДС-ТО СЕ ПЛАЩА НА ТЪРГОВЕЦА ОЩЕ ПРИ ПОКУПКАТА!!! СТОКАТА ИДВА В ПОЩАТА, АКО НОРМАЛНА ПРАТКА, ИЛИ НА АДРЕС, АКО С КУРИЕР!!!

Ако и тоя пост не можете да разберете, аз се предавам!
                              Аз се предадох малко по- рано, ама...

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              Не мисля че ще има нещо твърде различно в условията, което да ни касае пряко.
                              Чисто технически- да. Мисля си за последствията. Ибей (ИБ) е отеснял за Пейпал (ПП)- ок. Вероятно ПП ще остане като едно от разплащателните средства в ИБ- също ок. Вероятно, ще се появят и други- колегата Бокомо е направил кратка ретроспекция на някои. Дали българският пазар и потребител ще се ползува с доверието, което (ъ-ъ-ъ-ъ-ъ, малко силно казано) си е извоювал до момента? Да не забравяме, че за огромна част от света сме рискови играчи и до не толкова отдавна наши карти се приемаха с доста съмнение. Надписът под много от обявите "May not ship to Bulgaria" няма да го коментирам, той е комплекс от фактори. Та-а-а-а-а, до каква степен ПП и ИБ ще поемат в различни посоки и кой от двамата първи ще ни резне опциите? Това се чудя, дано е напразно.

Коментар

Eee, не си криви душата - колко търговци не шипват до БГ?

От доста време не съм виждал въобще такива, освен разни индивидуалисти от USA..

И като питах един такъв цървул, защо аджеба, не иска да ми вземе парите - тоя е частно лице, и оня взе да кара вода от девет дерета, че нямал разрешение, че нямал това, онова...
                                Питам, дали може да ми го прати до моя американски адрес, откъдето да ми го шипнат до БГ -- ооо, няма проблем...

Добре, пич, ама ей-тоя, дето го продаваше същото нещо с два кинта по-скъпо, и шипва до БГ, тоя ще ми спести разни дертове...и ще му го поръчам нещото след точно един час. В момента е хх.хх AM - Какво ще кажеш, френд?

Точно след десет минути получих мейл, в който освен хилядите извинения, имаше остро желание да ми вземе парите...

Ама не ме накефи продавеца, и си пазарих нещото от другия..

Та тия, дето не шипват до БГ, само след три реда почват да шипват, и ръка да целуват.. Па ако не щат, ако щат....
                                Уникалните неща не се продават в иБей, и уникални търговци няма..

Аз моите кинти си решавам аз кому да ги дам - ако тоя не ги ще, сори!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X