Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Няколко въпроса за ибей

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Няколко въпроса за ибей

Първоначално публикуван от rdlegy Преглед на мнение
    Добре например харесал съм си камера- цена 100 лева със доставката, мой приятел я поръчва понеже нямам кредитна карта( Той поръчва всичко без пейпал само внася в банката парите и поръчва) и я спират на митница. Към цената добавамя 20 лева за ддс и 6 лева да се достави до адрес? Как стават тези неща? До къде трябва да отида не разбрах. Трябва ли наистина да ходя до най-близката аерогара? Камерата, която искам да поръчам се праща по пощата
    Към цената си добавяш мито върху стойността без транспорта (средно 5%), например ако стойността е 80лв, митото ти е 4лв, после ДДС върху цялата стойност с транспорта, тоест 20лв.

После, ако е с куриер отиваш на митницата, през която се освобождават куриерски пратки (за София това е на летището).
    Ако не е с куриер, отиваш в митницата, в което се освобождават обикновени пратки (за София това е Митница-София до автогарата).

Като идеш на митница, ако нямаш EORI номер, трябва да си извадиш временен или постоянен такъв - за което ти трябва лична карта и се плаща такса (не знам колко е към момента, но предполагам 10лв и повече).

После, като вече имаш EORI номер, трябва да попълниш митническа декларация или да си платиш още една такса някой да ти попълни (около митниците има фирми за това), а в Митница-София имаше и нарочен служител, който се грижи за това, срещу, ако помня добре, 8лв. Практически няма как сам да попълниш декларация на място, защото я искат на и на флашка, и вътре данните са специфични и се популват от специализиран софтуер. Таксата ис фирмичките на Летище София са нещо като 20 кинта.

После вече отиваш при самите митничари с декларацията, копие от EORI номера,, повисяваш на някое гише.

После, като ти дадат съответния документ, отиваш до банковото гише да си платиш митото и ДДС-то.

После, връщаш се при митничарите, които ти удрят един печат "освобождавам" и отиваш до гишето, където се взимат пратките да си я вземеш.

Това е пълната процедура. На Митница-София (но не и на летището), имаше ускорена процедура за частни лица, но честно казано не я помня. Но ставаше бързо - само на 2 гишета. Как е към момента с тая процедура - не знам, както и не знам дали извън Митница - София въобще съществува такава процедура.

Или накратко - ако е с куриер, те ще ти се обадят и ги питай къде да отидеш. Ако не е с куриер, ще получиш по поата известие в коя митница и на кое гише да се явиш. От там нататък всеки на всяко следващо гише ще ти кажат къде да отидеш и какво да правиш.

Общо взето е досадно, поне първия път. После вече си в час и няма проблем. И, от 100 кинта пратка отиваш на 150-160 кинта крайна цена, без да броим изгубеното време.

Аз затова избягвам да внасям от извън ЕС, или ако, то поръчвам през DHL - те се грижат за всичко и им снасяш най-накрая каквото дължиш при доставката. Пак - единственото, като кореспонденция между теб и DHL е да ти пратят попълнената декларация за да кажеш че е ОК, и преди това да те питата какво има в пратката, за да знаят как да я декларират. Ама за тая цел трябва да им се пусне нотариално заверено пълномощно по образец, еднократно.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Добре например харесал съм си камера- цена 100 лева със доставката, мой приятел я поръчва понеже нямам кредитна карта( Той поръчва всичко без пейпал само внася в банката парите и поръчва) и я спират на митница. Към цената добавамя 20 лева за ддс и 6 лева да се достави до адрес? Как стават тези неща? До къде трябва да отида не разбрах. Трябва ли наистина да ходя до най-близката аерогара? Камерата, която искам да поръчам се праща по пощата
      Ако е на твое име, седиш и чакаш. Или ти носят стоката на адрес, или получаваш бележка къде да се явиш и какво да носиш като документи.
      Вариантите с бележката са два:
      1. Отиваш до пощенския си клон да я си вземеш
      2. Отиваш в съответната митница(от бележката) и си я прибираш срещу заплащане на евентуално ДДС и такса обработка.

Ако е на името на приятелчето, той действа вместо теб или му правиш пълномощно.

Успех!
      Последно редактирано от Georgi_G; 13-10-14, 17:19. Причина: :) писал съм едновременно с колегата

Коментар

Благодаря явно няма смисъл да се взема техника вече от Китай

Коментар

Напротив, има. Просто трябва добре да си направиш сметката дали наистина ти е по-евтино.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Няколко въпроса за ибей

Корекция - стоките на стойност до мммм, да кажем 200евро (ще проверя точно колко беше) се облагат само с ДДС.
            Нямах нужда от EORI, като в моят конкретен случай събитията се случиха в митницата към разменна станция на ул. Веслец, гр. София, общо за 10-на минути.

Коментар

Определено има смисъл да се купува техника от Китай,просто като поръчвате нещо смятате максималните разходи (митница)за всеки случай.Подценяване на нашенските митничари е грешка,повечето изобщо не са израсли с последният дъжд,всички номерца дето ги прилага нашего брата "хитрия" клиент са им отдавна известни.Пратки минават между капките поради една единствена причина-не е възможно физически да огреят на всякъде.По тази причина правят така наречения"анализ на риск" проверяват да речем всяка 8 или 10-та пратка.Поръчвал съм 10-на телефона от един и същи сайт при еднакви условия,3 броя минаха през митница всички останали си дойдоха на адреса.Просто е на късмет.Всякакви "хватки" със занижаване на стойност са в повечето случаи не нужни-отворят ли ви пратката ще я обмитят както преценят-виждал съм изфабрикувани пей-пал разпечатки,занижени фактури и др. минават крайно рядко.Според мен по-добрият вариянт е да питате Китаеца дали това,което сте си харесали го имат на склад страна от Ес.Доста сайтове има такива складове вече,най-често в UK.По скъпо е но вече избягвате разправиите с нашенските митници.При пазаруване от и-бей внимателно четете от къде пращат-имах случай на "английски" търговец,който ми прати нещата от Тайван,съответно пих една студена вода на митницата :-/

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                ...Като идеш на митница, ако нямаш EORI номер, трябва да си извадиш временен или постоянен такъв - за което ти трябва лична карта и се плаща такса (не знам колко е към момента, но предполагам 10лв и повече)...
                Мисля че за пратка на стойност до ъ-ъ-ъ-ъ-ъ 300 кинта не се налага ваденето на ЕОРИ, ама може и да бъркам. В Пловдив митничарят и гишето за плащане са на 3 метра един от друг и на практика, цялата процедура трае толкова, колкото да си получиш колет с топли дрешки от мама. Това беше преди половин година, скоро не съм ходил.
                Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
                  Корекция - стоките на стойност до мммм, да кажем 200евро (ще проверя точно колко беше) се облагат само с ДДС.
                  Нямах нужда от EORI, като в моят конкретен случай събитията се случиха в митницата към разменна станция на ул. Веслец, гр. София, общо за 10-на минути.
                  Някои. Ако в тази тема е малко, има го и в другата обстойно и подробно
                  http://www.offroad-bulgaria.com/show...EA%E8%F2%E0%E9
                  А и в #23, Спарки и останалото
                  А тези простотии се правят от името на всички ни.
                  Даника
                  Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Не знам дали още трябва ЕОРИ, не я знам даже каква е тая тъпотия, но ако си частно лице и не си по местоживеене от града в който ще освобождаваш ти вадят временно ЕОРИ. Струва 10-15 лв. и е еднократно. Всеки път се вади ново. Бързо ставало....Това не им попречи последния път в Пловдив да ми утепат 3 дена за една пратка. Беше по времето на тази тема http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=92373 тука всичко пише.

От тогава имам уплах от получаване на пратки на митница. Не е свързан с платените такси, мита, акцизи и пр. Тях си ги бях сметнал и ме устройваше.
                    Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                    Вальо. О888 557Ч7Ч
                    Silverado 1.3 i

Коментар

Ако се съди по времето за случката, сигурно и сега ще е така. В София не беше, но митниците са си самостоятелни институции.
                      А тези простотии се правят от името на всички ни.
                      Даника
                      Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
                        Не знам дали още трябва ЕОРИ, не я знам даже каква е тая тъпотия, но ако си частно лице и не си по местоживеене от града в който ще освобождаваш ти вадят временно ЕОРИ. Струва 10-15 лв. и е еднократно. Всеки път се вади ново. Бързо ставало....Това не им попречи последния път в Пловдив да ми утепат 3 дена за една пратка. Беше по времето на тази тема http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=92373 тука всичко пише.

От тогава имам уплах от получаване на пратки на митница. Не е свързан с платените такси, мита, акцизи и пр. Тях си ги бях сметнал и ме устройваше.
                        Това с ЕОРИ-то и на мен ми е пълна мистерия - съвсем нормално съм си получавал пратки от Южна Корея (да речем), на стойност към 250 евро (не помня точно, ама някъде там) на митницата до Централна Гара. Нося си бележката на касата, от там при митничаря (съседната врата), пише ми какво дължа, обратно на касата, и отивам да си взимам партакешите.

Миналата седмица трябваше да получа една пратка от Дубай, лекарства. Стойност на пратката - 283 дирхама, около 120 лева (етикетчетата с цената си стоят залепени на кутийките). Шипинга не знам колко е бил, ама айде още толкоз да кажем. Балдъзата обаче я пратила на името на жената. Еми, мотали я близо 3 часа, и я накарали да си изкара ЕОРИ. Лекарствата са в свободна продажба както тук, така и там. Пълна мистерия.
                        Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                          Eдин от куриерите има склад в Англия. Плащаш на китайците, закарват ти го до Англия, после 30 лева за куриера да дойде до тук на адреса ти. Да търся ли корепонденцията за конкретни данни?
                          Това нещо не го разбрах. Обмитаването + 20 процента ддс не важи ли за всички държави в Европа. Аз имам познати в Германия, които могат да поръчат от Китай, но не минава ли на митница в Германия? Нещо сигурно грешно съм те разбрал

Коментар

Това нещо не го разбрах. Обмитаването + 20 процента ддс не важи ли за всички държави в Европа. Аз имам познати в Германия, които могат да поръчат от Китай, но не минава ли на митница в Германия? Нещо сигурно грешно съм те разбрал
                            На колко години си?

Коментар

Първоначално публикуван от bokomo Преглед на мнение
                              На колко години си?
                              Съдейки по градацията на въпросите - на тЛи. Може и четиЛи.
                              Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Това нещо не го разбрах...
                                Приятелю, нормалният път на познанието е от фундаменталните към конкретните въпроси. Обратното е взаимна загуба на време. Казвай коя е пущината, да ти я поръчам и да свършваме. Може и да ти я донеса, ще черпиш едно кафе и тва е.
                                Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X