Обява

Свий
Няма добавени обяви.

В Русия съм, в Русия съм!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: В Русия съм, в Русия съм!

Браво така увлекателно разказваш че човек може да си помисли че е бил на тези места а всъщност да не е ....
    Също така имам и едно предложение понеже една такава разходка не е много евтина , с колегите от форума да изберем някое местенце , да съберем пари ти да отидеш , после да разкажеш и хоп всеки би се сдобил с изтория която някой ден да разказва на внуците си
    Тодор Ламбев - 0886 757285 Варна/София
    Nissan Terrano II `98г. 2.4i SWB

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
      Цвети, би ли проверила кога пак има полет за Москва..., можеш и оттам да пишеш... ние ще ти кажем кога да си дойдеш...
      Аз се наемам да осигуря на Цвети в Москва нощувки, компютър, мека клавиатура по БДС. С руската подредба е трудно. Мой приятел е представител на Майкрософт там.(Autodesk) Имат и квартири и транспорт.
      Нека да е лято.

Коментар

Респект!
        Много интересно за мен, като човек, който не е стъпвал на руска земя и силно се интересува от руската култура.
        Поздрави!
        VARADERO SD2

Коментар

Прекрасно Цвети!
          ГАЗ 69 УАЗ 452-2 броя УАЗ 31512 Kia Sportage 2.0 16v
          Калта за УАЗа е като водата за водолаза 0886445318

Коментар

Невероятно !!!! Изчетох го на един дъх ! Именно ИЗчетох , като ИЗлапах, ИЗгълтах ...изобщо ненаситно.

Вече няколко пъти , забелязвам в снимките ти, нещо от духа на Микеланджело Антониони и Пинк Флойд. Те го наричаха Психеделически Хроматизъм
            Въобще не ми пука, на точно колко правила на изобразителното изкуства противоречи тази картина !!
            За мен тя пренася огеомно настроение, нещо наподобяващо "Куклен Дом " на Хенрих Ибсен.
            Но не знам какво. Чудесна си ! Благодаря !

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
            * * *

.
            P.S. 20 години, непосещавал Москва - оставам почитател на този град.
            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

* * *
              Четвърти ден. Изслушваме песента на БТР 3-4 пъти преди да станем за занятията.
              [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20085.jpg[/img]

На уроците гледаме старичък руски филм – от 82-ра – “4:0 в пользу Танечки”.
              [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20070.jpg[/img]

В училище идва нова млада и неопитна учителка, назначават я на изпитателен срок като класна на 5 “Б”. Все пак младата Танечка успява да удържи победата с 4 на 0.
              [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/200806190901061426901167.jpg[/img]

И се сещам за стихчето на Барто.
              Наша Таня громко плачет:
              Уронила в речку мячик.
              - Тише, Танечка, не плачь:
              Не утонет в речке мяч.

За обед отиваме да ядем в стола на института. Всички разправяха, че било много гадно...а напротив оказа се, че се готви доста вкусно! Проблем беше само доооста дългата опашка...
              [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0677.jpg[/img]

Менюто беше доста разнообразно. Два-три вида салати, (аз си взимах една с лилаво зеле), картофено пюре, пържолки, разни други месца и манжди, задължителния борщ, а за финал палачинки или някакво друго руско десертче. Не липсваха и плодове, плодови млекца, кефир, компоти. Изобщо всичко каквото ти се прииска! А цените повече от приемливи! Пилешка пържола, ориз, салата, хляб и банан - всичко за 68рубли( около 3,50лв.)
              Нареждаш се на опашката с табличка, избираш какво искаш и накрая плащаш.
              [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0676.jpg[/img]
              - - -

От както сме тук, вали за първи път, затова пък не спира цял ден! Не е много студено, за първи път откакто сме тук вкарваме якетата в употреба.

Този следобед ще посетим Храм Христа Спасителя.
              [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0657.jpg[/img]

Храмовете отдавна са гордостта на Москва, нейната красота и слава. Руснаците в миналото живели бедно, а за да се вдигнат такива големи и красиви здания са били нужни значителни за времето си средства. Православната църква събирала тези пари от скромните дарения, които правел почти всеки московчанин. А и князе, боляри, богати търговци, желаещи да изкупят грехове или да увековечат името си правели големи дарения за строителството на храмове.
              До 1917 година в Москва има 600 православни храма, при това половината от тях били “домови”, имащи и функцията на болница или приют.
              Голяма част от домовите храмове представлявали най-обикновена стая, в която бил поставен иконостас. Далеч по-интересни били църквите, помещаващи се в отделно, специално построено здание. Много от тях представляват едни от най-ценните паметници на древността и великолепни архитектурни творения.
              Вместимостта на храмовете била от 30-40 души до 10 хиляди(грандиозния Храм Христа Спасителя). През 20-60те години част от църквите били разрушени, по време на реконструкцията на града много били закрити. В началото на 80-те години в Москва имало 50 действащи православни храма. После промяната на държавната политика по отношения на религията в началото на 90те години числото на действащите православни църкви се увеличило повече от 3 пъти.
              [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0673.jpg[/img]

Историята на строителството на Храм Христа Спасителя започва от император Александър I, който воювал против Наполеон. Той решил да построи църква, ако руснаците победят в Отечествената война от 1812-1812г. Когато и последния войник на Бонапарт напуска Москва руският император обявява намерението си да изгради храм в чест на Христос Спасителя. Храма е изграден в благодарност от руския народ към Бога, затова че спасява майка Русия от врага. Братът на Александър I Николай I определил мястото за строителството на новия храм – в центъра на Москва, недалеко от Кремъл. Храма строили с народни пари по проект на талантливия архитект Константин Тон. Строителството му продължава 46 години и е завършен през 1883 година. Осветен е в деня на коронясване на Александър III.
              Мястото, на което се намира църквата, наричали “дяволско”, поради близостта му до река Москва, там има много подземни води и само най-опитните майстори, можели да се справят. Зданието се намира на площ от 6805кв.м. и може да събере 10 хиляди души. Храм Христа Спасителя е най-високата православна църква (101м), даже по-висок от Камбанарията Иван Велики от Соборная площадь.(Помните ли я? Показах ви я )
              [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0655.jpg[/img]

След Октомврийската революция, започват репресии срещу Руската православната църква и много от църквите биват унищожени. През 1931 година катедралата е разрушена по нареждане на Сталин, като на нейно място трябвало да бъде построен Дворец на Съветите. Проектът е спрян, а през 1960 година на мястото е открит басейн. Тогава се разпространила и фразата “Сперва был Храм, потом — хлам, а теперь — срам”.
              В края на 80-те – началото на 90-те започват събирането на средства и възстановяването на църквата. Главния архитект Алексей Денисов отстъпва мястото си на Зураб Церетели, който изменя проекта и поставя на белокаменните стени на храма бронзови фигури, нехарактерни за православен храм.
              [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0668.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0674.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0666.jpg[/img]

Църквата е официално осветена през 2000-та година.
              [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0650.jpg[/img]

Когато ние отиваме храма е затворен, работи църквата към храма. Момичетата сме предупредени да си носим шалове, които да сложим на главите си. Иначе няма да ни пуснат. Разглеждаме, изслушваме една молитва, палим по свещичка за здраве. От вън си купуваме сувенири от “рускиня” от Северна Корея.

Около Храма.
              [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0656.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0658.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0661.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0664.jpg[/img]

Ето как се мият прозорици.
              [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0669.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0670.jpg[/img]

Паметника на император Александър II.
              [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0654.jpg[/img]

През 1861 година отменил крепостното право в Русия и освободил милиони селяни от многовековното робство.
              Провел съдебна, градоустройствена, военна реформа и реформа за земята.
              Завършил многогодишната Кавказка война.
              Освободил славянските народи от Османско иго.
              Умрял на 1 март 1881г. при терористичен акт.

Това пише на паметника.

Разглеждаме и продължаваме разходката към Охотный ряд на(или по-скоро под) Манежная площадь.

Последен поглед назад.

Продължава да вали. Обличам дъждобрана. Чадърите не помагат изобщо, вятърът ги обръща или дъжда е така завъртян, че под чадъра само главата ти остава суха.
              ...
              Стъмва се. Пада нощта. Градът става друг. Столица, лъскава, западна. Зависими сме от лукса. Гледаме витрини със страхотни патъци ...Цените са над 600 долара за чифт. Супер.
              [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20107.jpg[/img]

Към 11 вечерта стигаме до Перекресток, купуваме си вечеря – филе от сьомга и руска руска салата. Имат около 6-7 вида руска салата...с това, без онова...
              Пускаме си музика, мушкаме се под чадърите с торбите и бързаме към общежитията. Със сетни сили се добираме до Академика Волгина дом.6, ГИРЯ им.Пушкина 10тия етаж, 1018 стая.
              Оправяме се за сън, хапваме и заспиваме докато си говорим...
              Последно редактирано от cveti; 14-01-09, 17:38.
              Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
              A2 (+)

Коментар

Просто не е истина. Върха си!!!

И снимките са супер, така хубаво разказваш, човек се чувства част от пътеписа.
                Jeep Cherokee 2.5 Tdi VM '96

Коментар

Иии, Цвети, моите най-искрени комплименти... Чета, както малките деца слушат в захлас красива приказка!
                  А да знаеш случайно какъв е този елемент на кръста на храма (на голямата снимка - "последен поглед"), напомня ми рогца или обърнат като чинийка полумесец - но не ми се струва достоверно?
                  ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Първоначално публикуван от Фани Преглед на мнение
                    А да знаеш случайно какъв е този елемент на кръста на храма (на голямата снимка - "последен поглед"), напомня ми рогца или обърнат като чинийка полумесец - но не ми се струва достоверно?
                    Среща се често. Има го и на други църкви.

Тук на църквата в ляво, ако се загледате ще видите, че ги има същите "рогца".

Единственото за което се сещам е асоциацията с кръста Котва. Рисуван от ранните християни по катакомбите. Кръстът-котва е съчетание, от двата символа кръст и полумесец и символизира раждането на Христос от тялото на Мария.
                    A2 (+)

Коментар

Браво Цвети!

Коментар

Браво Цвети. С нетърпение чакаме още.

Коментар

Няма ли повече?

Коментар

Първоначално публикуван от polsport Преглед на мнение
                            Няма ли повече?
                            Има, има... Тези дни надявам се да ми поостане време да довърша Москва...Че ни чака и Петербург...
                            A2 (+)

Коментар

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
                              Има, има... Тези дни надявам се да ми поостане време да довърша Москва...Че ни чака и Петербург...
                              Чакам с нетърпение.

Коментар

И от мен Браво! Чакам с нетърпение разказа за Ленинградска област. Голям фен съм на този район.

Ето малко информация от Гуглето за двата вида руски кръстове:

РУСКИ КРЪСТ
                                Руският кръст, наричан още "Източен" или "Кръст на Свети Лазар", е символ на православната църква в източното Средиземноморие, Източна Европа и Русия. Най-горната от трите напречници се нарича titulus; там се е писало името, както и при патриархалния кръст. Най-долната напречница символизира поставката за краката. Тази напречница е наклонена, напомняйки за кръстната смърт на апостол Андрей Първозваний, разпространил християнската вяра в Русия, ръкоположил първия епископ в Цариград. Апостолът бил куц.
                                КРЪСТ - КОТВА
                                Кръст във формата на котва се среща в изображенията, които рисували ранните християни върху стените на катакомбите. Понякога го рисували заедно с делфин или две риби, висящи от напречните пречки. В християнския символизъм котвата изобщо се смята за знак на безопасност, устойчивост и надежда. Кръстът - котва, който e комбинация от двата символа — кръст и полумесец, символизира раждането на Христос от тялото на Мария, чиято емблема е полумесецът.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X