Обява

Свий
Няма добавени обяви.

В Русия съм, в Русия съм!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: В Русия съм, в Русия съм!

* * *
    След зоопарка имаме свободно време и се разхождаме по Тверская, търговска улица. Има Бенетон, Джей Ло и нищо интересно. Лека разочаровани сядаме в Шоколадница. На чаша топъл шоколад обсъждаме какво трябва да купим.

Трак-трак-трак. Пристигаме на Беляево. Точно там има търговски център, магазини на Адидас, Пума. Започва голямото пробване и мерене. Имам останали доста рубли и само 3 дена за харчене.
    Тук сме готови с покупките и изтичваме до Ашан ...за бонбони Тъкмо влизаме и намираме стелажа с бонбоните и съобщават, че магазина затваря след 10 минути. Бързааай! Бяхме като на състезание в американски филм, за 10 минути кой ще вземе повече. Взимаш торбичка, слагаш бонбони, мериш...Още не бях измерила мойте и съобщават, магазина затваря след 5 минути. А аз имам 15 плика за мерене! Последно съобщение – магазинът затвори. Отварят още една каса и плащаме бонбоните
    Продължаваме с обиколката по магазините. Пренасяме се в Перекресток. Работи денонощно. Спокойствие, имаме цяла нощ за избиране. Питаме двама 20годишни руснаци каква водка ще ни препоръчат. Казват, че няма лоша . Взимам няколко бутилки Империя.
    ...

Бавно и славно се довлачваме до института. От куфарите си изважда всичко и се пренарежда. Редя си багажа до 3 и половина сутринта. Всичко е готово, куфара закопчан и отнякъде излизат още няколко пакета с чай и бонбони. Сбутвам ги и тях. Събуждам другите и в 5 без малко сме долу.

До Санк-Петербург ще пътуваме със самолет.
    Според легендата пътят от Москва до Петербург е прав и има една чупка само. Разказват, че това е така, защото когато Петър чертал пътя мерил по ръката си и чупката се получила там където е отбелязал палеца си.
    ...

В автобуса спим. В 7 без 20 сме на летището. Мерим куфарите, всички се оплакват колко им били тежки, как не могли да ги затворят. Моя го затворих без никакъв проблем, ама имах некви си 15 кила отгоре. Опаковането на багажа на Шереметьево е 200/300 рубли.
    Багажа е готов. Спим на летището.
    Не ни карат да плащаме за свръх багаж. Хората са много любезни.
    ...

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20020.jpg[/img]

Настаняваме се в самолета Ту-154.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1058.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1059.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1060.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20537.jpg[/img]

Снимки от високо:
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20016.jpg[/img]

Над Москва и околностите:
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20545.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20546.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20547.jpg[/img]

Още по- на високо:
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20542.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20543.jpg[/img]

Заспивам. Събуждат ме едва когато кацаме. Навънка е мрачно и студено. Опаковаме се с якета, шалове, ръкавици. Има някакъв проблем с багажа. Липсват 1-2 куфара. Намират се. Автобусите и екскурзоводите ни чакат вече. Нашият е някакъв дядо, говори ни на български.
    Започваме обзорна екскурзия по Петербург. Отново спим. Поглеждам с едно око какво е навън.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/DSC_3996-1.jpg[/img]

Влизаме през южния параден вход на града. Точно тум се намира Площадь Победы.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1062.jpg[/img]

Това е мястото, където се събират пътищата, идващи от Москва и Киев.

На 8 май 1945 тук се провеждат тържествата по посрещането на воините победили в Отечествената война. През 1974-1975 е построен паметника на защитниците на Ленинград. Той е построен със средства събрани от ленинградци и по цялата страна. А в строителните работи се включват стотици доброволци.
    В деня от 30 годишнината от войната паметника е тържествено открит. Монумента е обърнат към Пулковските възвишения, където през 1944 са се състояли решаващите сражения за Ленинград. Центъра на паметника се явява обелиска, висок 48 метра, който е изграден от 236 блока от червен гранит. На него са изписани годините “1941-1945”. В подножието на обелиска има скулптура “Непобедимите”. Около страните на обелиска са разположени стъпала, които водят до открита мемориална зала. Залата е оградена от 124 метров прекъснат кръг от бетон. На външната му стана с златни букви пише
    “Подвигу твоему, Ленинград!”, а от вътрешната му страна са изложени медали и ордени – награди за града-герой Ленинград.

Градския транспорт:
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1066.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1208.jpg[/img]

Руската национална библиотека на Москвоский проспект.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1068.jpg[/img]

Това е най-старата библиотека в Русия и със свойте 35 милиона единици е втора по големина след Руската държавна библиотека. Основата е от Екатерина II под името Императорска публична библиотека. Сред книгите, които императрицата подарява на библиотеката са и ценните колекции, като личните библиотеки на Волтер и Дидро.

Санкт-Петербургски университет.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1070.jpg[/img]

Исакиевския собор.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1073.jpg[/img]

В южната част на Площада на декабристите се намира Исакиевския събор. Построен в чест на Петър I (рожденния ден на Петър е на 30 май, деня на Св.Исакий). Златния шлем се вижда от всички крайща на града. Със свойте 101,5 метра, това е третото по височина куполно сдание в света. Църквата събира до 14 хиляди души. Строежът й е започнат през 1818 година, а последните скелета от нея са свалени 40 години по-късно. За интериора са използвани около 40 вида камъни: малахит, мрамор, порфир, яспис и други. Към купола водят 562 стъпала. От колонадата на височина 43 метра се открива великолепна панорама към Санкт-Петербург и околностите.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1077.jpg[/img]

Паметника на Николай I. Открит е на 25 май 1859, малко след смъртта на императора. Пиедестала е украсен с женски фигури, алегории на Мъдростта, Силата, Вярата и Правосъдието. В тях може да се видят чертите на жената и дъщерите на Николай I. Височината на паметника е около 16 метра, а около него са разположени най-красивите фенери в града.
    Фигурата точно показва характера на императора. Той е показан славолюбив, самодоволен човек, опитващ се да прилича на великия Петър I. Освен това паметника е разположен на една ос с паметника на Петър I “Медный всадник”и е обърнат на същата страна. Разделя ги само Исакиевския събор. Във връзка с това е възникнала поговорката “Дурак умного догоняет, да Исаакий мешает.“
    През 30те години решили да демонтират паметника. По съветско време в Ленинград паметника на императора нямал място. Съхранили тази забележителност благодарение на измислената от изкуствоведите история за уникалността на паметника. Счита се, че паметника има всичко на всичко две точки на упора. Описвали го не само като паметник на руския император, но и като уникална работа на руските инженери. Днес такива скулптура има и в други градове по света.

Зад гърба на Николай се намира Мариинския дворец. Той е подарък от Николай за дъщеря му Мария по случай сватбата й с херцог Максимилиан Лейхтенбергск. От тук и идва името на двореца – по името на собственичката.
    Николай искал дъщеря му да живее в най-уютния и удобен дом. За двореца се поръчвали най-съвременните за това време материали. Мястото за двореца императорът избрал сам. Мария и мъжът й се преместили в двореца през 1845г.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1074.jpg[/img]

Съществува легенда, че Мария Николаевна не приела подаръка на баща си. После смъртта на Николай I на Исакиевския прощад му построили паметник, но императорът е обърнат с гръб към двореца на дъщеря си. Като че ли Мария именно заради това не искала да живее тук.

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1081.jpg[/img]

Следва Разходка с лодка.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1087.jpg[/img]

Северната Венеция
    Известно е, че за да получите първо впечатление от града, трябва да обвханете с един поглед неговия облик.
    Рим се вижда най-добре от Яникульския хълм, Венеция и Флоренция може да погледнете от стройните кули, а Париж – от Монмартр.
    В Петербург няма хълмове – той е построен в блатиста равнина. За да го обхванете с поглед трябва да летите.
    Ако ви провърви с времето, летейки към Петербург може да го видите. Казват, че от високо бил особено прекрасен. Ние нямахме този късмет.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic543.jpg[/img]

За да се издигне северната столицата на пустинните брегове била нужна силната воля на Петър I – основател на града.
    Санк-Петербург е съвсем млад, внук на Москва и правнук на Рим. Градът е създаден преди три века, като прозорец към Европа и придобил славата на един от най-красивите градове в света.
    Наричан Северна Палмира, Северна Венеция, града на Нева, Питер, втората столица, градът е разположен на 101 острове в делтата на река Нева, съединени от почти 500 моста, което дава повод да го наричат и “музей на мостовете”.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1093.jpg[/img]

Качваме се на едно корабче и започва плаването ни по каналите.
    Сядаме на столчетата в откритата част, а зад мен сяда 12-класничка, която си разсъждава на глас:
    -Еее, на това корабче как му се викаше? – пауза, мисли, мисли.
    И накрая го измисля:
    -Ааа сетих се бе! ПАРАХОД!

Около парахода ни плуваха и косатки от Северно море

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1096.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1097.jpg[/img]

Още един много красив фенер по улиците на Петербург:
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1103.jpg[/img]

И тук се сещам за стихотворението на Блок:

Ночь, улица, фонарь, аптека,
    Бессмысленный и тусклый свет.
    Живи еще хоть четверть века -
    Все будет так. Исхода нет.

Умрешь - начнешь опять сначала,
    И повторится все, как встарь,
    Ночь, ледяная рябь канала,
    Аптека, улица, фонарь.

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1104.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1109.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1089.jpg[/img]

Зимният канал. През 1718 през страничната фасада на страничната фасада на дома на Петър I и Екатерина I прокарали канал, кръстен по името на двореца Зимен канал.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/DSC_3820-1.jpg[/img]

Под един от много мостове. Специално ни предупреждаваха да седнем и да си пазим главите. Някои са наистина ниски.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1113.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1114.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1116.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20405.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1119.jpg[/img]

Беше доста студено и ветровито на това корабче.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/DSC_3824-1.jpg[/img]

Заешкият остров с Петропавловската крепост.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1127.jpg[/img]

Петропавловската крепост е ядрот, от което се разрастнал града. Крепостта била започната през май 1703-та година по заповед на Петър I и по негов чертеж. Не й било съдено да изиграе роля на отбранително съоръжение. През 1718г. тя станала държавен затвор. Първия затворник бил сина на Петър I – Алексей, който не бил съгласен с реформите на баща си. За цялото време на нито един от заключените не се удало да избягат от крепостта.
    Една от забележителностите на крепостта е Петропавловския събор. Над събора е издигната камбанария, която преминава в златен шпил с височина 122,5м. Това била най-високата точка на града до построяването на телевизионната кула. Шпилът е украсен с ветропоказател – фигура на летящ ангел с кръст.
    Петропавловската крепост е гробница на всички руски императори от Петър I до Акеслей II.

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20406.jpg[/img]

Зимний дворец. Дворцовая крайбрежная. Эрмитаж.
    Един от най-големите площади в Санкт-Петербург, това е Дворцовия (599 946 км.м). Създаването на площада е свързано със строителството на Зимния дворец – резиденция на руските царе. Пищния празничен дворец е построен по проект на архитект Бартоломео Растрели през 1762 година. По Дворцовата крайбрежна двореца се простира на дължина 230 метра. В него има 1057 помещения, 117 стъблища, 1786 врати, повече от 2000 прозореца.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1135.jpg[/img]

Сградата, която виждаме днес е по проект на императрица Елизавета Петровна. Тя искала разширяване на двореца и увеличаването на височината от 14 на 22 метра. Стигнало се до решение за построяване на ново на двореца. Екатирина Петровна не доживяла да види проекта си изпълнен. Строежа бил поет от Петър III, но той бил убит едва няколко месеца по-късно. И така строителството на Зимния дворец бил завършен чак при Eкатерина II.
    През 1869 година в двореца избухнал пожар, който успяли да потушат след 3 дни. Изнесените вещи наредили около Александровската колона. От двореца останали само каменните стени и свода на първия етаж. Реставрацията се считала за невъзможна. Но само след 2 години двореца бил възобновен.
    Николай I пък издал забрана да се строят по-високи сгради от Зимния дворец.
    Сградата променяло цвета на стените си осем пъти и била достроявана не еднократно. В червено кирпичен цвят – такива били стените преди Първата Световна война.

Сега сданието е едно от шесте здания на Ермитажа. Той е основан през 1764 година, когато Екатерина II придобила колекция от 226 картини, поставящи началото на огромната колекция.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic411.jpg[/img]

Днес в Ермитажа има повече от 2 милиона картини, статуи, гоблени, ковьори, кутии, изделия от порцелан, кристал, слонова кост, цветни камъни, злато. А също така и ордени, медали, монети от различни времена и народи, вази, тъкани, оръжия, знамена.

За жалост в програмата ти не е предвидено посещение на Ермитажа. Едно място, което според мен човек e задължително да посети през живота си!

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20413.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1145.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20414.jpg[/img]

Продължаваме по каналите, а картините се менят...
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1146.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1147.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1148.jpg[/img]

Градът е наистина впечатляващ с разнообразните си мостове и невероятно приказните фенери!
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1150.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1152.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1153.jpg[/img]

Тук имаше някакво поверие. Мисля, че ако хвърлиш стотинката и уцелиш така, че да не падне във водата е на щастие. Не помня вече точно..
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20423.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1156.jpg[/img]

Катедралата “Спас на крови” или „Възнесение Христово“.
    Над канала се издига катедралата. Построена на мястото, където е извършено покушението срещу Александър II. Това е причината за името на храма.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1157.jpg[/img]

Катедралата е в типичен руски стил. Напомня доста на Храм Василия Блаженного в Москва. Император Александър III поръчва храма да бъде изпълнен по подобие на този в Москва. Но този в Петербург е доста по-пищен според мен, има повече орнаменти.
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1161.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1158.jpg[/img]

На този мост имаше четири булки. Обаче не успяхме да хванем нито един букет
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1159.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1160.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1162.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1164.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1167.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20429.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1168.jpg[/img]

Ето как изгледжаше корабчето вътре:
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1171.jpg[/img]

И отново на повърхността
    [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1176.jpg[/img]
    Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
    A2 (+)

Коментар

Привет, Цвети
      Поздравления за страхотния пътепис, придружен с богат снимков материал.
      Лятото планирам "експедиция" до Кавказ с цел изкачване на вр.Елбрус и размотаване из Русия. Ще пътувам с джип през Румъния и Украйна. Ще съм ти много благодарен ако можеш да публикуваш алктуални цени на горивата в Русия, с цел по-доброто плануване на бюджета на трипа ми. В първия ти пост има спомената цена (29 рубли за литър А98Н), но предполагам поради икономическите промени оттогава, цените на горивата също са претърпели изменения... Изобщо не съм запознат дали в Русия газта е популярна като алтернатива на бензина, така че всякакво инфо в тази посока също би било ценно за мен.
      Поздрави още веднъж и очаквам следващите епизоди на репортажа

Коментар

Ех, че хубавооо!

Разходка с корабче по каналите ми е любимо. Браво Цвети!
        Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от pegasoto Преглед на мнение
          Привет, Цвети
          Поздравления за страхотния пътепис, придружен с богат снимков материал.
          Лятото планирам "експедиция" до Кавказ с цел изкачване на вр.Елбрус и размотаване из Русия. Ще пътувам с джип през Румъния и Украйна. Ще съм ти много благодарен ако можеш да публикуваш алктуални цени на горивата в Русия, с цел по-доброто плануване на бюджета на трипа ми. В първия ти пост има спомената цена (29 рубли за литър А98Н), но предполагам поради икономическите промени оттогава, цените на горивата също са претърпели изменения... Изобщо не съм запознат дали в Русия газта е популярна като алтернатива на бензина, така че всякакво инфо в тази посока също би било ценно за мен.
          Поздрави още веднъж и очаквам следващите епизоди на репортажа

Здравей.
          За съжаление аз отдавна се върнах в България и нямам актуална информация. Но тук имаме съфорумници от Русия, които биха могли да ти кажат и да ти дадат ценни съвети.
          Доколкото съм запозната газта в Русия се използва масово в бита, но дали и за автомобилите. Честно казано ме съмнява да са толкова популярни колите на газ при цените на бензина. Но това са си мой предположения
          С нетърпение ще чакам разказите и снимките от експедицията ти! Успех!
          A2 (+)

Коментар

Сети газовых заправок не очень развиты.
            Цена А-98 в районе 26 рублей, кажется, в Петербурге. http://www.au92.ru/msg/20090218_9021807.html

По газовым заправкам - в помощь http://www.agzs.info/ по Украине
            http://blackandw.chat.ru/gaz/gaz_rus.html - по России
            Последно редактирано от Ingeneer; 04-03-09, 18:49.
            Бира без ракия - парите на вятъра

Коментар

Цвети. Има ли още? До тук много ми хареса пътеписа ти.
              Ако може и да дадеш цени на жените, ще е още по добре
              Първоначално публикуван от pegasoto Преглед на мнение
              ....
              Преди да тръгнеш, попитай пак. Че не се знае до тогава как ще са цените .
              Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Колега, Ingeneer, благодаря за актуалната информация, доста ми е полезна

Коментар

* * *
                  Още не сме слезли от корабчето....Много бавно се движи, или пък аз вече много искам да видя нещо друго

От големите градове Санкт-Петербург е най-близко до Северния полюс. Намира се на линия на северната част на Камчатка и на южната част на Аляска.
                  Качулката или шапката са задължителни, ако искате да си чувствате ушите после
                  [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1118.jpg[/img]

“Русия разбира се. Тази беззвучна центрофуга. Знам, трябва да ми се е случвала, затова съм тук. Петроград. Не е каменен, както съм си го представяла. Град, строен със замах. Охлузгана, бивша хубост. Град фасада. Призрак на стремежа към Европа.”
                  [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1210.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1207.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1187.jpg[/img]

Студено, морко, мрачно....Питер можеше да бъде и по-гостоприемен.
                  [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1183.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1185.jpg[/img]

С какво се придвижват петербургчани?
                  [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20438.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1071.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1072.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1182.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1178.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1186.jpg[/img]

Пътуваме към Къщата Музей на Пушкин.

Придворная певческая капелла.
                  [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1188.jpg[/img]

Аз пък завиждах на тези, които живеят вътре, но нямало такива)

Мойка 12, този адрес не иска обяснение, той е като парола.

Отбивате се от шумния Невски проспект по крайбрежната на река Мойка и преди да стигнете до Конюшения мост се озовавате тук!

“Казват, че всяка болка с времето утихва. И видно, не винаги, щом столетия не са успяли за премахнат или поне затъмнит остротата на преживяванията на нашия Пушкин. Колко ли момчета в сънищата си, в мечтите са спасявали поето от дантесовия крушум. Колко ли момичешки сълзи са падали по страниците на книгите написани от свидетели на последните четирсет предсмъртни часа на поета, пълни с непоносими физически и душевни мъчения.”
                  [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1189.jpg[/img]

Откраднато погледче назад....
                  [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1190.jpg[/img]

....преди да се мушна през вратичката, вход към двора и разказите за живота на Пушкин.
                  [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1191.jpg[/img]

В двора на Пушкин. Намирайки се в този двор се чувстваш в някакъв малък, друг, различен свят. И навън всичко е друго и откъснато.
                  [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1192.jpg[/img]

Паметника на Пушкин.
                  [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1193.jpg[/img]

Мемориалния Музей-дом на Пушкин на Мойка, 12 разказва за последните месеци от живота на поета.
                  [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1194.jpg[/img]

Пушник и съпругата му Наталия Гончарова били в придворното обществото. Тя имала много обожатели, сред които бил дори самият цар. Смята се, че именно затова той дава на Пушкин най-ниската титла – юнкер, за да бъде поетът унизен. Но също така и да могат двамата с Наталия да присъстват на баловете. Защитавайки честта на жена си Пушкин кани на дуел Жорж д'Антес, смятан за нейн любовник.
                  [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1195.jpg[/img]

“Закутанный в медвежью шубу, Пушкин молчал, по-видимому, был столько же покоен, как и во все время пути, но в нем выражалось сильное нетерпение приступить скорее к делу. Когда Данзас спросил его, находит ли он удобным выбранное им и д’Аршиаком место, Пушкин отвечал:

— Ça m’est fort égal, seulement tâchez de faire tout cela plus vite*.”

*Мне это совершенно безразлично, только постарайтесь сделать все возможно скорее.
                  [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG01196.jpg[/img]

” . Противников поставили, подали им пистолеты, и по сигналу, который сделал Данзас, махнув шляпой, они начали сходиться.

— Пушкин первый подошел к барьеру и, остановись, начал наводить пистолет. Но в это время Дантес, не дойдя до барьера одного шага, выстрелил,…."

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG1196.jpg[/img]

Въпреки че бил прострелян, Пушкин напомнил на Дантес, че той все още има право да стреля. Дантес застанал на мястото си и зачакал, прикривайки гърди с ръка. При прострелването си Пушкин изпуснал своя пистолет в снега, затова Данзас му дал друг. Повдигайки се леко и подпирайки се на лявата си ръка, Пушкин стрелял. Дантес паднал.
                  На въпроса на Пушкин къде е прострелян, Дантес отговорил:
                  -Мисля, че съм ранен в гърдите.
                  -Браво!- отвърнал Пушкин и хвърлил пистолета встрани.
                  Но Дантес не бил прав, той стоял странично и крушума само леко контузвайки гръдта му, попада в ръката му.
                  Пушкин бил ранен в дясната част на корема, крушума раздробявайки костта в горната част на крака при свързването с таза, влиза дълбоко в корема му и засяда там.

*По записи на съвременниците на Пушкин

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1196.jpg[/img]

На вратата на този дом се закачала бележка за състоянието на поета, защото хората се тълпяли отвън и искали да знаят какво става.
                  [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG1197.jpg[/img]

Прощавайки се с живота, Пушкин се прощава и с приятелите от Лицея, на които са посветени и част от стихотворенията му. Дълбоко въздишайки Пушкин казва на секунданта си, а също и приятел от Царскоселския лицей Данзас :
                  “"Как жаль, что нет теперь здесь ни Пущина, ни Малиновского, мне бы легче было умирать".

В последните си часове от живота Пушкин проявява необкновени присъствие на духа и невиждано мъжество.

Лекарят, излизайки от стаята му казва “Бил съм в тридесет сражения, виждал съм много умиращи, но малко са виждали нещо подобно.”

Думи на приятел на Пушкин:
                  “Сега, приятелю, няма какво да се прави, не се срамувай от болката си, стени, ще ти бъде по-леко".
                  “Не, не от болка стена аз, а от мъка – с пресеклив глав отговорил Пушкин. – Не, не трябва да охкам, жена ми ще чуе, и смешно ще бъде, че тази глупост ще ме надвие.”

Хората пристигали да се простят с поета. Идвали жени, старци, чиновници, майстори, студенти. Идвал народът. Идвали всички, до които стигнало неговото слово.

Животът на поета приключил, но световната му слава нараствала, за да остане безсмъртна.

Мойка 12....Само 4 месеца живял тук поета с голямото си семейство.

Днес тук могат да се видят столовата, гостната, спалнята, детската...Кабинета с бюрото, полиците с книги и диванът, на който лежал смъртно ранения Пушкин.

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1199.jpg[/img]

Люблю тебя, Петра творенье,
                  Люблю твой строгий, стройный вид,
                  Невы державное теченье,
                  Береговой ее гранит,
                  Твоих оград узор чугунный,
                  Твоих задумчивых ночей
                  Прозрачный сумрак, блеск безлунный,
                  Когда я в комнате моей
                  Пишу, читаю без лампады,
                  И ясны спящие громады
                  Пустынных улиц, и светла
                  Адмиралтейская игла,
                  И, не пуская тьму ночную
                  На золотые небеса,
                  Одна заря сменить другую
                  Спешит, дав ночи полчаса…..

Медный всадник , Александр Сергеевич Пушкин
                  A2 (+)

Коментар

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение

Ехаааа, Dodge Challenger 1970...истинска класика
                    Наскоро бях в София на оглед на същия модел, но за съжаление е много зле и не го купих

Два дни не можах да спя заради тази кола, а тя да се окаже...скрап
                    Последно редактирано от cveti; 19-04-09, 14:40.
                    DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

"Тук имаше някакво поверие. Мисля, че ако хвърлиш стотинката и уцелиш така, че да не падне във водата е на щастие. Не помня вече точно.."
                      Наш городской персонаж. Чижик-пыжик.
                      Чижик-пыжик, где ты был?
                      На Фонтанке водку пил!
                      Выпил рюмку, выпил две,
                      Зашумело в голове.

Чижиками, якобы, называли студентов.
                      Бира без ракия - парите на вятъра

Коментар

* * *
                        Пътуваме към хотела ни. Намирал се някъде в центъра на града. Заспивам и ме събуждат когато стигаме. Изобщо не поглеждам къде сме, влизам на сън.
                        Хотел Лира ***
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1203.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1204.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1205.jpg[/img]

След шведската маса сутринта, тръгваме към двореца на Екатерина I.
                        По пътя...
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1213.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1215.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20058.jpg[/img]

На входа
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1222.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20057.jpg[/img]

Какво искате да видите?
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1227.jpg[/img]

На всички забележителности, които се реставрират е изрисувано това, което не се вижда в момента.
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1219.jpg[/img]

Екатерининският дворец – блъскаме се с японци и други чужденци, полудели да видят една напълно новопостроена сграда след Втората световна война и вече цялата пропукана.
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1229.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/DSC_3828-1.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1237.jpg[/img]

Градините
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1233.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1236.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1239.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1240.jpg[/img]

Влизаме.
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20016.jpg[/img]

Оставяме дрехите на гардероб задължително.
                        За наше учудване е разрешено да се снима, но без светкавица.
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1244.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20445.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1251.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1276.jpg[/img]

На “часовник” вместо цифри са изписани Дождь, Хоршая Погода, Буря, Ясно, Переменно..
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1253.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1278.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1279.jpg[/img]

Моята скромна особа:
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/DSC_3876-1.jpg[/img]

Макет на двореца:
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1256.jpg[/img]

Най-впечатляващо помещение е Голямата зала, използвана за организиране на балове и приеми.
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/DSC_3844-1.jpg[/img]

По-дългите й стени са украсени с по два реда прозорци.

В момента също я готвеха за прием.

Високите огледала са поставени в позлатени, богато орнаментирани рамки.
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1262.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1275.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/DSC_3860-1.jpg[/img]

По стените има още огромни потонни фрески, изобразяващи руските военни победи и постижения в областта на науката и изкуството.
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1287.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1295.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20453.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1290.jpg[/img]

От тук започва един златен коридор, арка след арка....
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1261.jpg[/img]

Снимка на коридора, но сме някъде към края му вече...
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1291.jpg[/img]

Това е позлатена дърворезба.
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1267.jpg[/img]

Всичко е изпипано до детайли...
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1268.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1269.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20452.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20451.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1271.jpg[/img]

В разкош са живяли.
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1273.jpg[/img]

Пищност...

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1288.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1284.jpg[/img]

Продължаваме от зала в зала...
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20466.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20459.jpg[/img]

Кехлибарената стая.
                        Единствената, в която не е разрешено да се снима, затова са омазани снимките.
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1304.jpg[/img]

Янтарная комната била създадена от немски и датски майстори по поръчка на пруския крал Фридрих I. Представлявала напълно облицован с кехлибар кабинет в двореца в Шарлотенхоф.
                        През 1717 година синът на Фридрих I подарява стаята на Петър I. Прусия имала нужда от силен съюзник като Русия и скъпия подарък сплотил отношенията им.
                        Кехбарените панели опаковали в 18 големи сандъка и изпратили в Петербург. През 1755г. императрица Елизавета Петровна заповядала да преместят стаята в Екатерининския дворец в Царско село.
                        Кабинетът в Царское село, който щял да бъде новата Кехлибарена стая бил в пъти по-голям от този в Прусия. Изпратили още кехлибар. Италианският архитект Растели добавил позлатена дърворезба, картини и огледала. Започнали да наричат стаята “осмото чудо на света”.
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20456.jpg[/img]

В началото на Великата отечествена война ценностите от Екатерининския дворец преместили в Нобосирибск. Янтарната стая решили да не махат, заради крехкостта й. Консервирали я на място. Опаковали с хартия, марли и вата. Това и било грешката предопределяща трагичната съдба на шедьовра. Когато хитлеристките войски ограбват двореца, открадват и Кехлибарената стая.

От 1942 до есента на 1944 стаята била в замъка в Кьонигсберг. През август 1944г. станал пожар, но се счита, че при него стаята не е пострадала. Опаковали я и я прибрали в подземията на замъка. Кехлибарените панели се съхранявали там до началото на щурма на съветски войски над града. След щурма на Кьонигсберг през 1945г. стаята изчезва. Съдбата й досега остава загадка.
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1307.jpg[/img]

Търсенето на стаята започва веднага след края на Войната, но не дава резултат. В началото предполагали, че е изгорела в руините на Кьонигсбергския замък, но след 1946г. все повече започнало да се говори, че стаята е оцеляла в пожара.
                        Съществуват много хипотези за това, къде може да се намира стаята. От това все пак да е зарушена при бомбандировки, до – да е скрита на териториите от Кьонигсберг до Кобург, да е заровена в мините в планините по чехско-полско-немската граница, да се съхранява в секретни американски хранилища или в банкови сейфове отвъд океана. Съществува дори версия, че е била натоварена на нацистки кораб или подводница и потопена от съвестките сили в Балтийско море. Също така вариант остава стаята да е била унищожена от съветските войници.

През 1997 г. италианска каменна мозайка, която е била една от четирите, с който е била декорирана Кехлибарената стая, се появява в Западна Германия като собственост на семейството на войник, който е опаковал Кехлибарената стая.
                        [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20458.jpg[/img]

През 1979 г. започнала реконструкция в Екатерининския дворец, базирана основно на чернобели снимки на оригиналната Кехлибарена стая. Новата стая е открита за 300та годишнината на Санкт-Петербург.
                        * * *
                        Последно редактирано от cveti; 19-04-09, 09:55. Причина: снимка
                        A2 (+)

Коментар

* * *
                          Всяка стая е различна и очарователна...
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1322.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1325.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1327.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20463.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20462.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1335.jpg[/img]

Следващият кабинет
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1339.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20465.jpg[/img]

Таван
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1336.jpg[/img]

Часовници:
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1310.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1329.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1346.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20470.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20004.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20003.jpg[/img]

Свещници:
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1331.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1337.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20461.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1343.jpg[/img]

Други ювелирни изделия:
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20006.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1338.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1345.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20467.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20468.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20008.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20009.jpg[/img]
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20011.jpg[/img]

Царските сервизи:
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20464.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20002.jpg[/img]

Разгледахме двореца вътре и продължаваме разходката си в градините.
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20044.jpg[/img]

Банята
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20018.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20020.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20022.jpg[/img]

Имала си и езеро императрицатаJ
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20029.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/DSC_3884-1.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20030.jpg[/img]

Снимка за спомен..и за подмазване с учителките
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20038.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20041.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/DSC_3895-1.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20024.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/DSC_3889-1.jpg[/img]

Този Бим си ни хареса групата и вървеше след нас.
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/DSC_3903-1.jpg[/img]

А ето я и компанията:
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20482.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20056.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/Photo%20053.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_1224.jpg[/img]

Продължава разходката по един от признато най-красивите градове в света!
                          A2 (+)

Коментар

Цвети, нарочно ли пускаш сериите с такъв голям времеви интервал?
                            Всеки път, когато пуснеш поредната част, съм позабравил предните, та се връщам да чета и гледам снимки отново и отново...
                            Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                            Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                              Цвети, нарочно ли пускаш сериите с такъв голям времеви интервал?
                              Всеки път, когато пуснеш поредната част, съм позабравил предните, та се връщам да чета и гледам снимки отново и отново...
                              Като се сетя, че имам какво да ви покажа ви пиша по нещо.
                              A2 (+)

Коментар

браво мнго красиви гледки
                                Човек се учи с много практика:D

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X