Обява

Свий
Няма добавени обяви.

В Русия съм, в Русия съм!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: В Русия съм, в Русия съм!

Браво Цвети,винаги с интерес съм разглеждал твоите публикации и тази е на същото ниво страхотен коментар и страхотни снимки продължаваи в същия дух S4f.
    Най-добре е да имаш богати приятели!!!
    Ако не ти дадат, барем няма да ти искат!!!

Коментар

Продължението

* * *
      Събуждането беше в 8 с “Елмаз и стъкло” на БТР. Ставаме и не вярваме: октомври в Москва и спим на отворен прозорец и пак е жега”. Парното е страшно силно. Втория парадокс беше “Сутрин в Русия без махмурлук!”
      До към 11 имахме свободно време, защото учителките бяха да ни запишат в районното.
      Излязохме да търсим магазин.
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20034.jpg[/img]

Близо(по български близо, защото при тях близо е на 30-40 минути пеша) намерихме някакъв стар комунистически, на външен вид, магазин.
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0053.jpg[/img]

Чудихме се, чудихме се, в крайна сметка се престрашихме на влезем. Отвътре – нормален магазин.
      А между другото 1 лев е 18.62 рубли според БНБ. Доста места прозвъних, докато намеря change бюро, в което има рубли в София.

От някаква будка си купихме чай за 10 рубли, кафето май беше около 15. Бучките им захар са двойно по-големи от нашите. Подпряхме се на нещо на улицата и си изпихме чая, всички правят така. Явно вечер на тези местенца се слага пиенето, защото още седяха бутилките от предната вечер.
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0055.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0056.jpg[/img]

Пред института има полянка. Там се събират японците да се снимат. Ние също не пропуснахме да се щракнем.
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0066.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0071.jpg[/img]

Програмата ни беше в 3 часа да посетим Третьяковската галерия.
      Тръгваме към най-близката (на 30? минути пеш) станция.

Ориентирите ни за стигане до Института.

Институт Биоорганической Химии:
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0073.jpg[/img]

Кино. Представям си как им изглеждат екшън филмите в Москва – един от най-престъпните градове, в който пребиват до смърт, убиват и разфасоват по кофите. Само че не от скука. Не защото страдат от безсъние. Не за да се измъкнат от убийствения ритъм на консумацията. А за да влязат в него...
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0078.jpg[/img]

По пътя от Института към Метрото.

Около строежите дърветата са “облечени” така, за да се запазят:
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0084.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0085.jpg[/img]

Терлици. Много са полезни в студа!

Блок. Всичките им сгради са на по n-етажа. Жилищните сгради са като кутиики, почти нямат тераси като, толкова са затворени...Много е потискащо! Изобщо не си представям на живея в такъв блок.

Сега като ги гледам, на снимките изглеждат учудващо приятно тези сгради...На живо не са!
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0093.jpg[/img]

Стигаме до метрото.
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0100.jpg[/img]

Някоя от много станции, които обиколихме:
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0649.jpg[/img]

Най-близката до нас е станция Беляево на Калужско-Рижская линия(оранжевата).
      Купуваме си карти за 10 пътувания за 155рубли. Почти при всяко пътуване имаме по 1-2-3 прикачвания. Те не се отчитат като ново пътуване, стига да не излезеш от метрото. Долу навсякъде има табели. Всичко е направено много ясно и точно, че почти невъзможно да се объркаш. Има описана цялата линия, на която се намираш с всичките й спирки. С различен цвят е отбелязана станцията, на която си точно и са написани от коя станция какви прикачвания може да направиш. В самото влакче също има карти на метрото. При всяко спиране се съобщава коя е станцията и коя е следващата.
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0648.jpg[/img]

“-Осторожно, дверь открывается!”.
      След втория ден, това очаквахме да чуем и возейки се в асансьор.

Московското метро е много красиво. Старите станции са от мрамор и гранит, с картини и различни орнаменти.
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/DSC_3751-1.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/DSC_3759-1.jpg[/img]

Московското метро има 11 линии, 177 станции и е дълго около 300 км. Спуска се на дълбочина до 75 метра.
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20048.jpg[/img]

Eскалаторите се движат доста бързичко, не са като в мол. Застава се в дясно, от ляво тичат бързащите.

Силно впечатление ни направи как чистят парапетите на ескалаторите. Две жени с гъби и препарат почистват сантиметър по сантиметър.
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/DSC_3587-1.jpg[/img]

Става дума за тези пространствата между лампите.

Влакчетата са доста точни. В натовареното време са през 40 секунди, а иначе през 2 минути. “Гласа от влакчето” всеки път приканва да сме “взаймно любезни, да отстъпваме места на възрастни хора, инвалиди и пасажери с деца”. Също така и ни напомнят да си вземем всички вещи на слизане.
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20130.jpg[/img]

Слизаме сигурно на “Третьяковская”. Дават ни малко свободно време да огледаме наоколо. Без да се отдалечаваме прекалено. Повечето музей, галерии и изобщо забележителности в Русия се разглеждат като групата си запише предварително точен час, в който ще влезе. Изпусне ли се този час се изпуска съответното посещение изобщо на това място.
      До метро станцията има различни будки, магазинчета и други джунджурийки.
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0105.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0102.jpg[/img]

Преглед на печата:
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0101.jpg[/img]

Витрината на магазинче за закуски:
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0108.jpg[/img]

Всеки е чувал за руските лели, които по цял ден месят различни питки и пирожки. Много са популярни пирожки и въобще тестени изделия със зеле(с капустой). Аз лично не се престраших да опитам. Предпочитах класическите понички с шоколад или някакво сладко.

Известно заведение за хапване е Елки Палки.

“Трактир” означава хан, кръчма.

Тези Шоколадници ги има много и през цялото време ме изкушават. Един ден най-сетне имаме достатъчно време и влязаме в една от тях. Обстановката е приятна, само дето всички други посетители ни гледат странно.
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0114.jpg[/img]

Поръчваме си някакви торти за по около 200 рубли парчето. Направо са гадни! Щом аз като върла фенка на всичко сладко, я оставих...

Макдоналдс. Тези, които ядоха в руския казаха, че били по-различни и гадни от нашите...чак не мога да си представя колко отвратителни трябва да са тогава.
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0119.jpg[/img]

ПрИмоцията там е Чизбургер+Хамбургер за 60 рубли.

Поредната голяма сграда.
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0103.jpg[/img]

Има табели и указания навсякъде. Тръгваме вече групата към галерията.
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0120.jpg[/img]

А преди нея една спирка за снимки.
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0126.jpg[/img]

В Русия водата е много. Фонтани има навсякъде.

Eто и аз бях там
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/DSC_3591-1.jpg[/img]

“Хайде да се снимаме, за да остане за спомен на предците ни!”
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0115.jpg[/img]

Един бъдещ Пушкин:
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0116.jpg[/img]

В тази сграда в приказно руски стил на Лаврушинский переулок се помещава Третьяковская галерея.
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0133.jpg[/img]

Тук са изложени произведения на руски майстори и художници.
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0135.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0136.jpg[/img]

Влизаме:
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0138.jpg[/img]

Има магазинчета и щандове със сувенири, книги, картички.

Раниците и връхните си дрехи оставяме на гардероб. Задължително е.
      Имаме екскурзоводка на руски. Разказва много интересно. Говори ни за най-известните картини.
      Може и да си вземете (хм, как се казваше?) запис с разказ за галерията. До картините са написани номера, реда по който трябва да вървите и по който върви записа. Сетихте се за какво говоря, нали? Само че на мен това ми се вижда скучно, да ходиш със слушалки в ушите из галерията и да слушаш монотонно обяснение за това какво виждаш.
      Времето, което прекарахме там ни се стори цяла вечност. Страшно е изморително. В зала има по 1-2-3 столчета, в по-големите диванче. Постоянно са заети. Хем ни се иска да видим повече, хем нямаме повече сили.
      Аз в къщи имам от дядо албум със всички картини от Третьяковскаята галерия и бях виждала картините, но на живо са доста по внушителни.
      Роклите на жените като ги гледаш имаш чувството, че са от истински плат и просто висят от рамката. Усеща се материята. Невероятно е! Други картини пък са същински снимки. За съжаление не помня добре имена и не мога да ви кажа кой беше авторът, но има цяла малка зала с негови произведения. Едно от които представлява нощ. Луната и отражението светят, буквално. Чувството е че отзад има лампа, която ги прави да изглеждат така. Но, такава няма... Преди, когато са показвали тази картина са я слагали по средата на залата, за да могат хората да се уверят, че този ефект е постигнат единствено чрез бои.

Голяма част от групата се отказват и пропускат да влязат в залите с икони. Аз като мъжко момиче успях и там да разгледам. Има много вълнуващи истории около създаването на някои икони, дори самото им тълкуване ни беше пресъздадено изключително интересно.

Разбира се, в цялата галерия е забранено да се снима.

Последен поглед назад:
      [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0146.jpg[/img]
      Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
      A2 (+)

Коментар

Страхотен разказ!
        Какво метро само ....
        Веднъж се качих на Софийското метро и без малко да ме опандизят за тероризъм, защото съм снимала с апарата , то не бяха документи , проверки ....- 20 минути обяснявах, че метрото е страхотна атракция за хора от Варна .... ..
        Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Браво Малчо. Велика си
          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Цвети бе, неразбарах ко праиш у Русия бре или пак нещо не съм внимавал, напиши причината за която си там
            sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

Учи бре, учи!
              Пак не си внимавал
              Ferrum dum ignis candet cudendum est.

Коментар

Първоначално публикуван от Blacksmith Преглед на мнение
                Учи бре, учи!
                Пак не си внимавал
                бре това маи се досетих но нека да напише малко пред история
                sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

До: Продължението

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
                  Стигаме до метрото.
                  Ех, спомени, носталгия по студентските години... Това отзад е моето общежитие...

Коментар

Първоначално публикуван от Юли Преглед на мнение
                    бре това маи се досетих но нека да напише малко пред история
                    Предисторията е :

Уча в 133-то СОУ Пушкин, руската гимназия, която има някакъв договор с Пушкинския институт в Москва и поканиха група да отиде да някакво време на обучение при тях. И аз веднага казах, че съм навита и отивам. Та така събрахме се 30-тина души и за 10 дена бяхме на въпросното обучение по руски език в института.

Имам още много да ви разказвам, обаче нямам много време и затова така бавно става.

Tougi, а ти какво си учил?
                    A2 (+)

Коментар

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
                      Tougi, а ти какво си учил?
                      "Физико-химия на металургичните процеси". Общежитието е на Московския институт за стомана и сплави - http://www.misis.ru/

Коментар

Ааа, това метро го помня. Бях мъничък тогава и ходихме при баща ми на гости, който беше в командировка. Голяма атракция ми беше ... Лапе, кво искаш ...

Коментар

* * *
                          Продължаваме на ляво и целта ни е Храм Христа Спасителя.

Не пропускаме да снимаме по пътя до там:
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0147.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0149.jpg[/img]

Силно впечатление ми направиха кръстовете върху всички църкви. Изключително красиви са. Просто сякаш се разтварят в небето…
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0148.jpg[/img]

Стигаме до този мост.
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/DSC_3607-1.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0176.jpg[/img]

Гледката от двете страни.
                          Ляво:
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0154.jpg[/img]

Дясно:
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0152.jpg[/img]

-Не това! Другото дясно!
                          Добре, ето просто другата страна
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0161.jpg[/img]

Докато повечето момичета от групата си купуват и закачат катинарчета на едно от много “дръвчета” на моста...
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0164.jpg[/img]

...ние се снимаме.
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20075.jpg[/img]

А идеята на катинарчетата и закачането им тук е да напишеш твоето име и това на любимия/ата или на мечтания/ата и да се запопчаете тук:
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0163.jpg[/img]

Явно сега сред руските тинейджъри е модно да се въртят някакви топки на въженца. Забавни са. Има и доста добри.
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20073.jpg[/img]

Къде ви се ходи?
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0171.jpg[/img]

“Сватбен сезон”
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20084.jpg[/img]

Когато фотографа им от един станаха 30-тина леко се смутиха и решиха да сменят мястото на снимкитe.
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0180.jpg[/img]

Много обичам водата, та където е имало такава съм снимала...
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0181.jpg[/img]

Някъде към-то центъра сме..
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0183.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20088.jpg[/img]

Продължаваме по този мост:
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0187.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20090.jpg[/img]

В ляво виждаме Храм Христа Спасителя, но вече е твърде късно и отлагаме посещението там за друг ден.
                          А в дясно...
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20093.jpg[/img]

Кремъл!
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0199.jpg[/img]

Снимки за спомен.
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20098.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0203.jpg[/img]

Най-голямата забележителност на Моска, това е Кремъл. Отначало той е бил дървен, после от бели камъни, а от 1485 до 1495 година строят новите тухлени стени и кулите на Кремъл.
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0202.jpg[/img]

“Кремль” означава крепост.
                          Московския Кремъл има 20 кули. Най-старата от тях е Тайницкая, а най-младата Царская.
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0206.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0209.jpg[/img]

Улици (и то какви!), движение…
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0218.jpg[/img]

Ако се загледате ще видите по средата на тревата с цветя е написано “Москва”, а по в дясно по същия начин са “нарисувани” три от кулите на Храм Василия Блаженного.

Оставят ни свободно време тук:
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0237.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/IMG_0239.jpg[/img]

Решаваме да разгледаме Охотный ряд. Мол.
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20112.jpg[/img]

Имаме крайно недостатъчния един час... В цялата група има само пет момчета, така че разбирате ...
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20119.jpg[/img]

Марките повечето са същите, които има и в България. Стоките също съвпадат, е разбира се там има и такива, които в софийските магазини ги няма...Цените – в Москва излизат малко по-скъпи нещата(за дрехи става дума).
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20121.jpg[/img]

Стъмва се.
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/DSC_3623-1.jpg[/img]

[img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20123.jpg[/img]

Горе – Центральный выставочный зал, долу – метрото.
                          [img] //htftp.offroad-bulgaria.com/cveti/Rusia/pic%20124.jpg[/img]

Влизаме в тунела и следват прекачване, след прекачване...краката ни болят, нямаме търпение да си вземем душ и да се мушнем в топлото си легло в института...
                          A2 (+)

Коментар

Страхотно преживяване, Цвети, благодаря, че го споделяш с нас Преди няколко години и аз за малко да отида В МГУ за един месец, но за съжаление организацията не беше на ниво и мероприятието отпадна. Радвам се за теб, че си успяла да отидеш (е, и мъничко завиждам).

Коментар

Коментар

Това с въртенето на топките е тренировка за въртене на огън.
                                Мода ...
                                Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X