Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Западноевропейска обиколка- 21 дни, 7000 километра

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Западноевропейска обиколка- 21 дни, 7000 километра

Здравейте колеги,

планираме да осъществим една западноевропейска (центалноевропейска?) обиколка от 13 август до 5 септември.
    Началото започва с два дни в стария Белград, после три дни в Бърно, четири дни в междинната цел- сватба на приятели в Офенбург (Германия). След сватбата ще отскочим до Париж за 2-3 дни и от 24 август до края се чудим на къде да хванем, като от тази дата нататък ще преспиваме основно по къмпинги (на палатки).
    Първоначално планирах от Париж да хванем към Лазурния бряг и от там по брега, през Италия да стигнем до важен рожден ден в Гърция на 31 август след, което 5 дни да се отдадем на мързел. Но...четейки писанията из форума, май разбирам, че няма какво чак толкова да видя по пустата му френска ривиера, а ферибота Бари- Игуменица идва към 200 евра, което са грешни пари (обърнато в бензин, това са над 130 литра).

Въпросите ми към Вас са следните:

1. С какво ми препоръчвате да пътувам: с Мицубишито (3000 куб. см., на газ) или с Хюндай "Соната" (2000 куб.см., на бензин)? Зная, че отговора е: "Това, което харчи по- малко и е по- бързо", но аз нито бързам особено, нито финансовата разлика ще е много осезаема в полза на Хюндая. Зная, че газ в Чехия, Германия, Франция и Швейцария няма, или дори да има се намира трудно.
    Все пак субективните ми предпочитания са да пътувам с джипката.

2. От Париж на къде да поема? Чудя се дали да не зарежа Ривиерата, да разгледам Алпите и през Италия- Хърватска- Сърбия- България да стигна до Гърция? Последното (Гърция) може и да отпадне от финансова гледна точка така, че може и цялото време след Париж да прекарам някъде из Алпите и после направо към София. Въпроса е: къде ?

3. Кои са добрите къмпинги по пътя и съответно какви са цените им? Разглеждам официалните сайтове, рекламите, но предпочитам да ида на място, което е пробвано и си струва.

4. Има ли разлики в таксуването (пътни такси, тунели, винетки) на лека кола и джип и ориентировъчно какви са цените?

5. Някой знае ли къде има ГАЗ в Германия и Франция, съответно- GPS координати? Разлика в щутцерите за зареждане има ли, и ако да, то може ли да се закупи съответен преходник от някъде?

Благодаря предварително на всички помогнали с акъл и информация.
    08седемшест5едно513четири

От: Западноевропейска обиколка- помощ при планиране.

Първоначално публикуван от valio_stoilov Преглед на мнение
    ... Зная, че газ в Чехия, Германия, Франция и Швейцария няма, или дори да има се намира трудно. ...
    Сигурен ли си?

За Франция

Друг въпрос е в коя страна с какви адаптери са пълначките по газстанциите.
    Прикачени файлове
    Ние не сме неутрални!

Коментар

по т.1. Газ има в Чехия и Германия (от страните, които си изброил). В Германия във всяка бензиностанция имат прехдници, които ти дава и стават за твоя.
      Георги Гатев

Коментар

Вальо, аз от Париж бих се върнал на Изток, към към Стразбург, от там един ден обикаляне на винарските селца в района, после влизане в Швейцария през Базел. Продължаваш на Юг към Берн, от там - Интерлакен и Венген (отдели му поне два дни). След това имаш две опции - или през един много живописен планински проход (Jaunpass) към Грюер и Лозана-Женева, или към Австрия - Инсбрук - Зацбург. Ако ти допада като идея, мога да ти дам и повече подробности.
        Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Пътуването с Ферибота за мен е определено част от удоволствието, а не само спестяване на километри. Не, че е кой знае какво, но разнообразява пътешествието. Игуменица - Венеция е добро начало на тура. Има студена бира и хубав дюнер. След "акустирането" имаш 2 часа каране и си високо в Доломитите...
          Аз с две ръце ти препоръчвам джипа с Ар Ти Ти-то на покрива. Отбивките по алпийските пътища са истински рай за пренощуване, а редуването на къмпинги и отбивки е чудесен начин да направиш графика много по-гъвкав, а бюджета много по-тънък. Къмпингите по Алпите са по правило хубави, с цени около 6-7 Е на човек, 3-4 Е на дете, 6-7 Е за палатка, 2-3 Е за ток и 0-5 Е за паркинг. Или около 20-30 Е за семейството. В някои къмпинги не е измислено за RTT-та - на площадката за палатки не може да паркираш... Така, че в багажника може да си метнеш и нормална палатка.
          Хърватска - Сърбия - България по магистралата е най-добрия начин да си убиеш целия кеф от пътешествието преди това... Обмисли внимателно тази част от маршрута и го направи по не тривиален. В Сърбия планинските пътища са много интересни и приятни също. За разлика от платените им през 5 км магистрали...
          В Алпите горещо ти препоръчвам Курмайор (след Аоста, от Италия) и къмпинга Гранд Жорас под едноименния връх. Гледките от палатката са умопомрачителни. В никакъв случай не минавай тунела "Мон Блан", който не е под Мон Блан, а под Егюи Дю Миди... алтернативата на тази 20 километрова дупка е прохода Пети Сен Бернар и после през езерото Розеланд (уникално красиво) по малък алпийски път отиваш в Албервил.... от там Шамони. В Шамони избягвай къмпингите - толкова са препълнени, че плажа на Поморие през август ще ти се види пустиня... По добре някъде наоколо... Имаше един страхотен паркинг който се използваше от кемпери близо до лифта.
          Разлика в пътните такси за кола и джип няма никъде, освен във ферибота, където на теория височината на джип с багажник или палатка е над лимита. Аз и двата пъти когато съм пътувал (единия с бая лодка на покрива) бях с билет за лека кола...

П.С. Хубавите страни за къмпингуване по отбивки са Италия и Франция, до някъде Австрия. Швейцария е оградена отвсякъде с тел с ток за животните... В Словения има знаци през 5 м, че паркирането на кемпери и подобни между 20ч и 8ч е забранено...
          Technical Rescue Direct - life lies in courage
          http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Благодаря на всички отзовали се!
            @ Чавдар: вчера купихме някакъв Гармин (3790), но идея си нямам как се работи още с него. Предполагам трябва да вмъкна файловете в паметта и да ползвам тези допълнения към картите. При всяко положение тези координати ще са ми супер полезни. Мерси!
            @ Жоро: Благодаря за инфо-то, че вече се чудех от къде да търся преходници.
            @ Димо: Определено ме интересува, но дай маршрут, например от женевското езеро, че точно от Страсбург (Офенбург) идвам от сватбата и не ми се връща по същия път.
            Да разбирам ли, че Алпите са по- интересни от Лазурния бряг?
            @ Сашо: Благодаря за инфото- сега разглеждам точките, които си ми препоръчал.
            Пак същият въпрос: да разбирам ли, че Алпите са по- интересни от Лазурния бряг?

Коментар

....
              Безусловно ! Особено в този сезон.
              Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

@ Димо: Определено ме интересува, но дай маршрут, например от женевското езеро, че точно от Страсбург (Офенбург) идвам от сватбата и не ми се връща по същия път.
                Да разбирам ли, че Алпите са по- интересни от Лазурния бряг?
                Зависи какво точно търсиш. Мойте скитания обикновено са свързани с набиране на миниколекцийки от екзотични вина и сирена, както и снимане на пейзажи. Лазурния бряг не го харесвам - предпочитам "каталунската" част на южна Франция, ама до там и обратно ще се убиеш от път, особено ако се качиш и до Андора (която не е за изпускане, ако вече си стигнал до подножието на Пиринеите).
                Щом не искаш да караш един и същ път напред и назад, можеш да го направиш така:
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:marshrut.jpg
Прегледи:1
Размер:217.8 КБ
ID:5294333
                Сори, че ти го давам по този начин, ама форумът не иска да преглътне линка към GoogleMaps, понеже е много дълъг.
                Маркираните точки по маршрута са местата, на които си струва да отделиш време за разглеждане. Стразбург го пропускам, понеже освен катедралата няма много за гледане (ама моето виждане е малко изкривено, понеже съм живял там и съм го гледал ежедневно). От Инсбрук нататък можеш да избираш - или към Зацбург->Словения, или (което ти препоръчвам) към Болцано->Вал Гардена->Кортина Д'Ампецо->Белуно->(Венеция, ако не си ходил)->Триест и насам.
                Преди да влезеш от Франция в Швейцария можеш да направиш едно малко отклонение до Annecy - изключително красив град, който не е за изпускане, като си стигнал на 40км от него.
                Ако имаш някакви въпроси съм на разположение

П.П. Аз лично бих пропуснал и Париж, за сметка на Дижон и ден два повече из планините. Ходенето до Париж с кола не ми се вижда много смислено, още повече, че ако искаш да го разгледаш поне на 50% ти трябва не по-малко от седмица и пак ще е "телеграфно".
                Последно редактирано от stargazer; 03-08-11, 10:58. Причина: п.п.

Коментар

Димо, много ми допада така организиран маршрут- почвам да търся къмпинги по него.

Париж не мога да го пропусна, понеже жената ще мрънка до второ пришествие, иначе аз също не съм му голям почитател.

Коментар

По отношение на превозното средство, аз го правих това (без отбивката до Париж) с изходна и крайна точка Бергамо, с Фиат Пунто под наем, и нямах проблеми. Тръгвай с тази кола, която ти е по-удобна за каране, с оглед най-вече на дългите отсечки, които ще трябва да вземеш наведнъж. Иначе, като скорост на придвижване едва ли ще има съществена разлика между леката кола и Паджерото, с оглед на ограниченията на скоростта и това, че много-много няма да караш по магистрали, като изключим отсечката до Париж.

П.П. Ето ти малко помощ за къмпинги:
                    http://camping-alsace.com/?lang=fr - 17,18,19 и 20 на картата са ти най-удобни.
                    http://www.camping-gruyeres.com/situation.html
                    http://www.camping-jungfrau.ch/en/ueber_uns/default.asp - този е в долината Лаутербрюнен, под Венген.
                    Последно редактирано от stargazer; 03-08-11, 12:52. Причина: къмпинги

Коментар

На този въпрос не мога да отговоря, но Алпите са рай за пътуване и къмпингуване. Моя принцип за маршрута беше прост - избирам най-малкия път с най-високите проходи... И нито веднъж не съжалих за маршрута.
                      Technical Rescue Direct - life lies in courage
                      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
                        На този въпрос не мога да отговоря, но Алпите са рай за пътуване и къмпингуване. Моя принцип за маршрута беше прост - избирам най-малкия път с най-високите проходи... И нито веднъж не съжалих за маршрута.
                        Аз за това лято бях планирал един екстремизъм, който включваше Galibier, Stelvio, Brenner и Grossgloeckner в рамките на 10 дни, ама не успях да го осъществя по ред причини и остава за догодина.

Коментар

Цяла сутрин чета упътването на гармин-а, но така и не успях да разбера къде и как трябва да вмъкна постнатите от Чавдар файлове. Свързвам устройството с лаптопа, виждам папките, но нямам идея къде да ги пейстна. Виждам, че са зипнати- трябва ли да ги разархивирам? А после как виждам информацията- наслагва се върху основната карта ли?

Коментар

Цяла сутрин чета упътването на гармин-а, но така и не успях да разбера къде и как трябва да вмъкна постнатите от Чавдар файлове. Свързвам устройството с лаптопа, виждам папките, но нямам идея къде да ги пейстна. Виждам, че са зипнати- трябва ли да ги разархивирам? А после как виждам информацията- наслагва се върху основната карта ли?
                            Файловете са във формат GPX, който можеш да отвориш и разгледаш с Mapsource. За да качиш включените в тези файлове точки в GPS-а, ще трябва да се генерира 1 или повече файла с разширение GPI. Това става с друга програмка на Гармин - POILoader. Ако обаче създадеш и качиш GPI файл с POILOader директно на ГПС-а, можеш да си затриеш точките, които вече има качени на него. Затова е най-добре gpi файл(овете) първо да се запишат на диска, а след това да се качат ръчно в ГПС-а, като се внимава имената да не съвпадат с имена на файлове, които са вече там.

Процедурата е описана в тази тема.
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

още една идея за на обратно през Алпите, морето после,от Хърватска е се покрай море

http://maps.google.bg/maps?saddr=Bd+...&via=3,6,8&z=6

а това е от Париж до Женева

http://maps.google.bg/maps?saddr=Voi...3,5,7,9,11&z=7
                              Последно редактирано от drago varvar; 04-08-11, 22:59.
                              Животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X