Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Магистралата до Истанбул ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Магистралата до Истанбул ?

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
    По стария път през Бабаески, дето е успореден на магистралата, трябва да е без пари. А си е 4тири лентов и бездупчест. Километрите са почти същите.
    Така е, за него няма такса. 4-лентов е и няма дупки. Разрешената скорост в Турция за 4-лентови пътища когато имат разделителна ивица по средата е 110 км/ч. Дотук добре, но както винаги "има една подробност". От Силиври нататък на практика си в населено място. Силиври, Буюкчекмедже, Авджилар, Кючукчекмедже и после се забиваш в същинската навалица. Освен това минаваш край по-голямото летище на Истанбул - Ататюрк. Ако пътувам транзит или целта ми е аиатската част не бих го направил. Още повече, че с HGS системата цената на магистралата от Бабаески до Истанбул падна от 5.50 на 4.50 лири. И още нещо - на магистралата в целия 167-км участък няма нито една камера. Позволено е 120 км/ч., но аз си карам със 140-150. А един Mercedes AMG като мина край мен усетих поклащане от въздушната струя. Караше поне с 220.
    Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

Коментар

Ето и малко по-подробна инструкция за закупуване и ползване на HGS стикера. Примера е от входа при Бабаески.

Наближавайки самото КПП спираш настрана, вземаш си паспорта и талона на колата и отиваш в офиса отляво. Има малка врата с жълта табела PTT. Влизаш вътре и питаш за HGS стикер. Има вероятност човекът отсреща слабо да знае английски. Той ти дава един формуляр, на който попълваш няколко данни като рег. номер на колата, номера на паспорта, типа на автомобила (за леки коли е 1) и май още нещо от този род, не си спомням. Даваш му 35 лири и той ти дава стикер и фактура. Има брошурки как се залепя стикера. Вземаш си една и гледаш картинките. Залепваш стикера от вътрешната страна на стъклото и си готов с 30 лири начално салдо. Минаваш през гишето, над което пише HGS. Караш бавно, първо свети жълто и преди самото минаване светва зелено. На изхода от магистралата при Махмуд бей в Истанбул гишетата HGS са няколко, минаваш през което си избереш. Само гледай да не объркаш с OGS. Минаваш пак бавно, жълта и зелена светлина и на електронно табло се изписва колко лири си потребил. Трябва да е 4.50 от Бабаески (или 4.40, не си спомням точно).
      През всичко дотук съм минал лично, така че гарантирам за достоверността. Следвщите неща четох из англоезични форуми. Доколкото успях да разбера, няма начин да си следиш салдото, а и не е нужно. Като ти свърши кредита ще светне червено и системата ще те регистрира като нарушител. Имаш някакъв срок (7 или 15 дни) да си заредиш стикера. После следва глоба, която ако не платиш в еди-какъв си срок става десеторна. Със сигурност можеш да провериш в системата дали си регистриран като нарушител на този линк : http://hgsmusteri.ptt.gov.tr/bosCSC/violation.jsf
      Въвеждаш номера на колата си (plaka), после символите от картинката вляво, натискаш "Sorgula" и ако ти излезе надпис "Girdiğiniz plaka numarasına ait geciş ihlal kaydı bulunmamaktadır" спиш спокойно. Ако надписът е друг, търсиш някой който знае турски.

Апропо, имам молба към колега, който знае турски, със сигурност има такива в нашия форум. Ето официалния сайт на HGS системата : http://hgsmusteri.ptt.gov.tr/bosCSC/
      В него има инструкции, указания, FAQ и още доста неща, но няма английска версия а Гугъл преводача дава "един гаща плява...". Та моля някой да се поразрови в този сайт и да сподели най-важното, което е прочел. Най-вече как става зареждането, има ли възможност да се следи салдото, какви са сроковете, глобите и т.н.
      Използвам поста да кажа на колегата ivanivanovvv да си изтрие няколко съобщения, че кутията му е пълна и не мога да му изпратя GPS координатите на гишетата.
      Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

Коментар

С упоритост много неща се постигат. Настоящата публикация изяснява как да си провериш салдото и потреблението в HGS стикера. Поразрових се из сайта, поиграх си, Гугъл преводача малко помогна, та сега съм наясно и бързам да информирам интересуващите се, че сезона на пътуванията идва.
        Така. Сега стъпка по стъпка. Първо отиваш на сайта на системата. Ето го : http://hgsmusteri.ptt.gov.tr/bosCSC/
        Горе вдясно има два линка. Долния е да провериш дали си регистриран като нарушител. Как става това изясних в предния си пост.
        Горния линк е със следния текст : "Muşteri Hizmetlerine Giriş Yapmak İcin Tıklayınız"
        Натискаш линка с мишката и излиза жълт фон с три полета. Това е за вход и ще ти трябва всеки път когато проверяваш салдото си, но преди това трябва да се регистрираш. Това става като натиснеш първия от трите линка в най-долната част. Надписът му е : "Uye Olun".
        Отваря се нов жълт екран с 5 полета. В първите 4 се въвеждат следните неща :
        (*) T.C. Kimlik / Vergi No - номера на паспорта ти, т.е. на паспорта с който си закупил стикера.
        (*) e-posta - въвеждаш валиден e-mail, на който да ти пратят отговора и който в последствие ще бъде твоя логин за този сайт.
        (*) Şifre - въвеждаш парола, с която ще влизаш в сайта. Не знам има ли изисквания относно дължина, символи и т.н. Моята е 6 символа, от които 2 букви и 4 цифри, нямаше проблем. Съветвам обаче да се ползват чисти (без диакритични знаци) латински символи и цифри. Салдото на стикера ти не е чак такава тайна, че да се защитава с чавки, запетайки и прочее.
        (*) Şifre (Tekrar) - паролата отново за контрол
        В петото поле, което е по-малко, се въвеждат символите от картинката вляво.
        Накрая натискаш полето "Uye Ol", след което ти излиза някакъв надпис, който не помня, а не мога да повторя операцията, защото вече съм регистриран. Това, което помня, обаче е, че ако нещо не е наред преди съобщението, което ти дават има червено кръстче, което означава някаква грешка. Най-често при въвеждане номера на паспорта.
        След всичко това излизаш от сайта, проверяваш си пощата и отваряш съобщението, което автоматично ти е пратил сайта. В това съобщение има линк, който трябва да натиснеш за да активираш регистрацията. Нищо повече. Готов си.
        После отново отваряш сайта, натискаш пак горния линк (Muşteri Hizmetlerine Giriş Yapmak İcin Tıklayınız), въвеждаш в двете големи полета мейла си и паролата, в малкото символите от картинката и натискаш клавиша "Giris Yap"
        Появява се таблица с един ред, в която трябва да прочетеш трите си имена и номера на паспорта ти. Най-отдясно има клваиш "Hesaplar". След натискането му под реда се появяват нови шест реда, които съдържат следните неща :
        ред 1 : рег. номер на колата и някакъв техен служебен номер, който те наричат "Етикет"
        ред 2 : Bakiye : хх.хх - това е салдото ти в лири
        ред 3 : Arac Sinifi : 1 - категорията на МПС, в случая лек автомобил (1)
        ред 4 : GSM No : - ако си турски гражданин могат да ти пратят на SMS салдото, мен като чужденец никой не ме пита за телефона
        ред 5 : Banka Hesap Tipi : Nakit - тип банкова сметка, в нашия случай "в брой"
        ред 6 : Hesap Durumu : Acık - състояние на сметката : отворена, т.е. можеш да я ползваш, да си я дозареждаш и т.н.
        От дясната страна на тези редове има картинка с антена, под която клавиш "Gecisler", който след натискане извежда нов екран с таблица с подробно описание на всеки платен преход, който си извършил. Таблицата съдържа участъка, по който си пътувал, КПП, гише, дата и час на влизане, същите неща на излизане и събраната от сметката ти такса.
        Всичко е направено достатъчно грамотно и кадърно, но е само на турски. Въобще забелязвам тази тенденция при турците. Ужким много държат на приходите от туризъм а не правят почти никакви усилия да улеснят чуждите туристи. Прието е навсякъде, че английския е международен език що се отняся до този вид дейност, но турците рядко правят нещо по въпроса. Или е политика или незнание или безхаберие, не знам.
        Както и да е, надявам се да съм бил полезен на възнамеряващите да пътуват до Турция в скоро време.
        Последно редактирано от zippel; 08-05-13, 15:23.

Коментар

Благодарности за инфото! Регистрирах се благополучно, но за статус на сметкта ми излиза "Gri Liste" което гугъла го превежда като "Grey list" и никъде в сайта им не можах да му намеря значението.

Коментар

аз пътувам често до летището Ататюрк, от едно време имам картата за магистралата, която сигурно отдавна е свършила кредитите. Винаги си минавам през бариерите (ден-нощ няма значение), които автоматично си се вдигат. Верно - пищят след мене МАЙ (може и да пищят за някое съседно гише), но никой не ми е направил проблем до сега )

Коментар

Кога за последно си ходил, защото вече няма бариери, а направо минаваш? И на влизане в магистралата и да се разпищи алармата няма проблем, но на излизане на 3 от 5 магистрали по които минах пазеха веднага след тол-а и спираха коли когато се разпищеше аларма. Не съм бил един от тях и не знам какво следва. Аз на първата магистрала влязах без стикер, но преди да изляза от нея си го купих и на излизане ме таксува. И сега след проверка в сайта им не съм "нарушител"

Коментар

Ами последно преди около месец. Под бариери имам предвид тези, които си стоят пуснати и като се приближиш с колата до пункта, автоматично се вдигат. Държа си картата в джоба ако някой тръгне да ме спира. Минавам и през двата типа бариери - HGS и другите OGS ли бяха какви бяха.

Коментар

OGS - автоматични. Ползват радиосигнал от транспондер, който обиконовено е някъде на тавана на автомобила. Не помня имаше ли бариери, май не. На HGS няма. Както обясних, камера ти чете номера и компютър проверява в базата данни какво е положението. Ако няма нищо платено те регистрират като нарушител и е възможно да те спрат някой път ако пътуваш с един и същ автомобил. Какви са последствията не знам, но има вероятност да не ти харесат. Старата карта в джоба ти едва ли ще помогне, а ако им предложиш банкнота могат и да те арестуват, зависи на кого ще попаднеш. Имай го предвид все пак. И не забравяй, че системата е нова и тази регистрация като нарушител рано или късно ще я имат и на границата при излизане. Аз лично за няколко лири не бих рискувал да попадна в разправии, особено като знам колко им се удават чуждите езици на тамошните представители на закона.
                  Последно редактирано от zippel; 07-06-13, 10:54.

Коментар

Първоначално публикуван от zippel Преглед на мнение
                    Прясна информация.
                    Стикера HGS струва 35 лири, от които 5 за материала и 30 са предплатени такси. Купих го на гишетата на входа при Бабаески. Има малко досадни формалности, но се оправяш. Залепяш го зад огледалото, т.е. ти не го виждаш, а датчика го засича. Зареждането става пак на същото място (вероятно може и в PTT станциите) като даваш номера на автомобила или номера на паспорта. Това на мен ми говори, че стикера е носител единствено на ID-то на автомобила, а базата данни съхранява инфото колко си изразходвал и съответно колко ти остава. Което от своя страна означава, че би трябвало да има сайт, на който да си провериш "салдото". Да, ама "би трябвало" не означава, че има такъв сайт. Или поне аз не съм го намерил.
                    Като минаваш при входа към магистралата няма никакво инфо. На изхода от магистралата има някакво табло, но не е съвсем ясно какво точно пише на него. Мисля, че турците в най-скоро време или ще отменят това HGS или ще го пооправят.
                    Относно мостовете над Босфора. Не знам кой е по-големия, според мен ако не са еднакви, са поне сравними. Северния е "Фатих Султан Мехмед", а южния е "Първи Босфорски". Плаща се само в посока Европа-Азия. На Фатих Султан Мехмед гишетата са от Европейската страна, а на другия от Азиатската. Таксата е около 4 лири. В посока Азия-Европа няма гишета и на двата моста.
                    Относно магистралата. На влизане в Истанбул от Европа гишетата са при Махмуд Бей. Оттам на изток се счита, че си в рамките на Истанбул, т.е. напуснал си магистралата. Ако продължиш къма Анкара имаш такса за моста, но все още се смята, че не си на магистралата. Отново се качваш на нея при Анадолските гишета в азиатската част.
                    Ако някой иска по-подробно инфо, мога да постна GPS координатите на двете гишета.
                    Подвариант. Ако вземеш ферибота Еминьоню - Харем няма да плащаш такса мост. От Харем ако по D-100 отидеш до края на Истанбул, т.е. минеш Тузла и влезеш в Гебзе, като се качиш на магистралата ще те таксуват по-късно (т.е. по-източно) от Анадолските гишета. Не го препоръчвам ако сте транзит. D-100 понякога е доста задръстена. Макар, че и на O2 съма ял попарата.
                    На входа на магистралата от Одрин има пощенска станция, но тя е от ДРУГАТА страна на пътя /в ляво/, около 50 м. преди толовете можете да премитете през мантинелата за да стигнете до нея. Гледайте да не ви удари някоя кола от насрещното. Плаща се само и единствено в брой!
                    Не знам дали може в друга валута освен турски лири, не пробвах.. HGS /стикера, т.е. пластмасовото джобче със стикера в него/ вече струва 40 турски лири.
                    Благодаря на zippel за точното описание и съвети! Всичко е както го описа. Ограничението за преминаване през тола е 30 км./час.
                    Nothing comes from nothing...

Коментар

Първоначално публикуван от ISG Преглед на мнение
                      На входа на магистралата от Одрин има пощенска станция, но тя е от ДРУГАТА страна на пътя /в ляво/, около 50 м. преди толовете можете да премитете през мантинелата за да стигнете до нея. Гледайте да не ви удари някоя кола от насрещното. Плаща се само и единствено в брой!
                      Не знам дали може в друга валута освен турски лири, не пробвах.. HGS /стикера, т.е. пластмасовото джобче със стикера в него/ вече струва 40 турски лири.
                      Благодаря на zippel за точното описание и съвети! Всичко е както го описа. Ограничението за преминаване през тола е 30 км./час.
                      Съвсем прясно инфо. Лепенката струва 35 лири от които 30 са за плащане и 5 за лепенката. Не се пресича в насрещната лента, а се купува точно преди изхода преди да минеш бариерите. Има го на всички изходи има табели. Т.е. минаваш лампа те предупреждава , че нямаш пари и на изхода зареждаш и излизаш има логика.

Коментар

Здравейте, септември месец пътувахме две коли до летището в Истанбул. Сега проверих на https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/bosCSC/violation.jsf и двете коли излизат като нарушители и трябва да си платим по около 80 лири на кола. Утре ще пътуваме за Одрин с една от колите и имаме желание да си платим глобите и за двете. Понеже няма да наближаваме магистрала се чудих дали ще ни ги вземат на границата, ако не - дали има гише в близост до границата или в Одрин на което би могло да се плати?
                        Благодаря предварително!

Коментар

Така, първо се извинявам за двойния пост, моя грешка!
                          Мина пътуването ни до Одрин, никой никъде не ни поиска глобата. Даже минахме през офис за купуване на въпросните стикер за магистрала, който се намира на безмитния магазин посредата между двете граници. Опитах се да обясня със знаци и симвооли какво точно искам да платя, понеже английският не беше силна страна на продавача, но той ни каза "ноу проблем" и ни продаде по един стикер за по 40 лири за който запазихме касовата бележка. На излизане от Турция не ни поискаха глоба. В сайта продължаваме да фигурираме като нарушители

Коментар

Има нещо гнило в сайта им. Аз вече на два пъти констатирам, че участъка Бабаески - Истанбул не е отразен като "изконсумиран" за разлика от обратния : Истанбул - Бабаески и съответно от салдото ми не е извадена цената му и последния път на гишето питах какво е актуалното салдо. Цифрата, която ми казаха бе по-малка от тази, която излиза в сайта и то точно със стойността на този участък. С други думи системата си работи норамално, но сайта не я отразява коректно.
                            Що се отнася до това дали колегата nne е нарушител, вероятно инструкциите са да санкционират само местните, защото при чужденци би било доста трудно предвид неразбиране на езика (всички информации за системата са предимно на турски) и оттам вероятност за оплаквания в посолствата и прочее разправии от международен характер. Тя системата си отчита, че кола с еди-какъв си номер е нарушител, но когато номерът не е турски, не го закачат.
                            Пък и 80 лири на кола за участъка Одрин - Истанбул е нереална цена, би трябвало да е около 8 лири. Възможно е системата да е увеличила десетократно сумата поради неплащане в срок. А представете си ако някой чужденец пътува до Анкара, където таксата ще е повече от 20 лири. След изтичане на срока става над 200. Със сигурност ще има оплакване, че не е бил информран и т.н. Така си мисля, че просто не закачат чужденците, които са нарушили еднократно, защото по презумпция първия път човек може и да не знае. Ако се повтори, не е ясно...

Коментар

Малко илюстрация за това как работи HGS системата. Долната таблица показва всички мои пътувания по магистралата откакто имам стикер, т.е. от април 2013 г.

Както се вижда, на два пъти датчика не е успял да прочете информацията от стикера. Единия път (ред 6 отгоре) е пункта Махмутбей в посока Одрин на 03.05.2013, а втория път (ред 2 отгоре) е пункта Бабаески в посока Махмутбей на 07.02.2014.
                              И двата пъти съм минавал с не повече от 10 км/ч. при ограничение 30 при ясно и хубаво време.
                              Въпреки, че няма засечки къде е входния пункт, все пак цени има и съответно са извадени от кредита.
                              Съдейки по стойността, на 2 ред системата вероятно е сложила за входен пункт Одрин вместо Бабаески като най-далечен възможен в тази посока. Така вместо цена 4.40 съм платил 7.25 TL.
                              Що се отнася до ред 6, там нещата са по-неясни. По предната логика би трябвало да вземе за входен пункт най-далечния възможен, който в случая е Махмутбей. Тогава възниква въпроса защо е таксувано 5.50 TL, когато от редове 1,3,4,5 и 9 се вижда, че таксата за отсечката Бабаески-Махмутбей е 4.40 TL.
                              Да, сумите са незначителни, но дразни липсата на обяснение и логика.
                              Въобще хубава работа, ама...

Коментар

Ако логиката е същата както при предишните карти (а най-вероятно и логично е да е запазена), то тя е следната:
                                1. Ако слизаш в Истанбул без да си чукнал картата на влизане (бариерите към края бяха постоянно вдигнати на входа), ти смята най-далечното място откъдето може да си влязъл в магистралата -Одрин... (плащаш Одрин-Истанбул)
                                2. Ако слизаш в Бабаески, то смята най-далечното място, откъдето може да си влязъл в магистралата - първия пункт в Истанбул (сигурно не е Махмутбей), а навярно предния път си слязъл не на крайния пункт, а по-рано. И плащаш Истанбул-Бабаески, а не Истанбул-Одрин...
                                Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                                Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X