Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Магистралата до Истанбул ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Магистралата до Истанбул ?

Аз живея в Турция и да ви обясня какво е последното положение. За магистралите не се плаща нито с кредитна карта, нито кеш. Системата вече е изцяло електронна - като преминете в турската част има PTT пощи. От там купувате един стикер, нещо като винетка, който се казва HGS. Залепвате го на стъклото. Струва 30 или 50 лири - зависи накъде ще пътувате. Същата важи и за моста на Босфора. Лек път!

ModEdit Stas: Колега, моля да спазвате правилата и да пишете на кирилица. Ако нямате на вашия компютър има и други средства.

az jiveya v turciya i da vi obesnya kakvo e poslednoto polojenie za magistralite ne se pla6ta nito s kreditna karta nito i ke6 sistemata ve4e izcyalo elelekronna kato preminete v turskata 4ast ima PTT po6ti ot tam kupuvate edin stiker ne6to kato vinetka kazvase HGS zalepvate go na stakloto struva 30 ili 50 liri zavisi na kade 6te patuvate sas6tata vaji i za mosta na bosfora lek pıt
    Последно редактирано от Stas; 12-01-13, 11:03. Причина: Кирилизация

Коментар

Първоначално публикуван от Aydın Преглед на мнение
      Аз живея в Турция и да ви обясня какво е последното положение. За магистралите не се плаща нито с кредитна карта, нито кеш. Системата вече е изцяло електронна - като преминете в турската част има PTT пощи. От там купувате един стикер, нещо като винетка, който се казва HGS. Залепвате го на стъклото. Струва 30 или 50 лири - зависи накъде ще пътувате. Същата важи и за моста на Босфора. Лек път!

Айдън ... може ли по-подробно?
      30 или 50 лири за какво превозно средство и за колко време? Какво включва?

А за мотор ... ???
      Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от Aydın Преглед на мнение
        Оопс! Не знам какво е имал предивд колегата Aydin, но лично аз не съм виждал HGS. Има OGS и KGS, или поне имаше допреди три месеца. Обяснено е във форума. Ето темата :

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=151549

Ако има някаква новост, молим за по-подробни разяснения.

P.S. Дублирал съм се с CarTest, но явно сме писали по едно и също време.
        Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

Коментар

От 2013 KGS вече не важи. Последния му срок е 31.01.2013. Който има закупени KGS-та може да си зареди и прехвърли парите на HGS - това е стикер и не може да се използва в друга кола. Безсрочен е и важи за мотори, автомобили и бусове до 3,5 т. С HGS идеята е да се минава по-бързо, да няма затрупвания на пунктовете, не се спира и не се чака - също като OGS. Засега HGS в бензиностанции не се продава - само в банки и пощата. Ако има въпроси ще помогна с каквото мога.

Оригинал:
          ot 2013 KGS ve4e ne vaji posledniya mu srok e do 31,01,2013 koyto ima zakupeni KGS ta moje da si zaredi i da si prehvirli parite na HGS . e stiker i nemoje da se izpolzva v druga kola. besro4na e vaji za motori avtomobili i busove do 3,5 tona . sıs HGS ideyata e da se minava po bırzo da nyama zatrupvaniya na punktovete ne se spira i ne se 4aka sı6to kato OGS .. zasega HGS v benzinostanciyi ne se prodava samo v banki i po6tata ..ako ima vıprosi 6te pomogna s kovoto moga .

ModEdit Stas: Поради предоставената информация оставям в текста в този вид, въпреки, че нарушава правилото за писане на български. Въпреки това, предупреждавам автора да вземе мерки и да си реши проблема с кирилицата, ако иска да си общуваме чрез форума.
          Последно редактирано от Stas; 14-01-13, 01:51.

Коментар

Първоначално публикуван от bat_vanko Преглед на мнение
            Преди е имало забрана! Но сега аз си я оставих там и летях до щатите, моя познат лети много често до Китай. Проблем, че в паспорта ми има печат с количка никой не ми е направил.
            Това е важна и много полезна информация. Ще потърся и такъв стикер, за който казва Айдън. Аз ще пътувам чак на 22.01 и мисля, че дотогава ще има яснота. По разни авто-форуми четох, че преди процедурата била много тромава и сложна.

Коментар

Информацията наистина е важна. Aydin, можеш ли да отговориш на следните въпроси :
              1. Как стикера ще вдигне бариерата на чек-пойнта ?
              2. Как ще става отчитането какво разстояние по магистралата си изминал, съоветно колко пари ти отнемат и колко остават ?
              3. Как ще се "зарежда" стикера ?
              Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

Коментар

Първоначално публикуван от zippel Преглед на мнение
                Информацията наистина е важна. Aydin, можеш ли да отговориш на следните въпроси :
                1. Как стикера ще вдигне бариерата на чек-пойнта ?
                2. Как ще става отчитането какво разстояние по магистралата си изминал, съоветно колко пари ти отнемат и колко остават ?
                3. Как ще се "зарежда" стикера ?
                1. Няма бариера-сканира те, минава се гратис! Ако минеш без стикер, никой няма да те спре веднага, но камера е записала номера ти и след това се сещаш....
                2. Тук е ясно, след като знаеш отговора от точка 1.
                3. За това не съм много сигурен, но там от където го купуваш ще ти кажат. Аз не съм ги ползвал от както са въведени, но преди когато патувах винаги е имало преминаващи гратис с карти през най-левите два-три чек-пойна.
                LZ1PER

Коментар

Стигам на входа на магистралата за Истанбул, минавам чек-пойнта, камерата сканира номера ми и автоматично проверява в базата данни дали за този номер е закупен стикер. Дотук ОК. После влизам в Истанбул, минавам моста и камерата пак сканира и проверява. После продължавам за Анкара, което означава трети чек-пойнт (броя само входовете). Накрая излизам от магистралата при Измит. При досегашната система за първия участък щяха да ми отнемат около 5 лири, за моста около 4 и за следващия пак около 4, да речем общо 13 лири. Мога да предположа, че на всеки изход ще бъда сканиран и съответно ще ми бъдат отнемани тези суми. Но как ще зная колко са ми отнети и колко ми остават ? Дори да реша да си ги пиша в тефтерче (което е безумно), пак трябва да знам къде колко са ми отнети. Ей това не ми е ясно.
                  Апропо, при такава система е излишно да се лепи стикер. Така са винетките в Румъния, без стикери, но там си я купуваш за някакъв срок, а не за разстояние.

Коментар

Когато отидете в пощата Ptt трябва да си носите паспорта и талона на автомобила,ако не е в пощата на някой входни пунктове на магистрлата има гишета на които също може да се купи но се намират само от едната страна.Стигера се лепи от вътрешната страна на стъклото зад огледалото.На излизане от магистралата ти изписва електронно на едно табло колко пари са ти взели или колко ти остават-това не можах да го разбера кое от двете е.
                    На мен ми взеха 42лири като от тях 37лири ти остават кредит,а 5лири струва самият стикер или карта -но това е за Кемпер защото ме водят категория две.
                    Последно редактирано от Гена; 13-01-13, 11:09.

Коментар

Много полезна информация. Мисля, че няма да сбъркам ако благодаря на Гена от името на много участници.
                      Според теб стикера ли се сканира или номера на колата ? Т.е. кое е носител на информация.
                      И още едно въпросче. Къде е това табло и има ли време да се прочете по-внимателно, защото основната идея на тази промяна е да става по-бързо преминаването през чек-пойнта ?

Коментар

Ако някой все още има заредени карти да не се притеснява - най отдясно е оставен и един проход за карти KGS! Предполагам, че ще го оставят докато хората си използват заредените карти - в моята има още около 40 лири!
                        יעבור
                        «И това ще мине»

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
                          Ако някой все още има заредени карти да не се притеснява - най отдясно е оставен и един проход за карти KGS! Предполагам, че ще го оставят докато хората си използват заредените карти - в моята има още около 40 лири!
                          От 1 01 2013 KGS не важат вече

Коментар

Първоначално публикуван от zippel Преглед на мнение
                            Много полезна информация. Мисля, че няма да сбъркам ако благодаря на Гена от името на много участници.
                            Според теб стикера ли се сканира или номера на колата ? Т.е. кое е носител на информация.
                            И още едно въпросче. Къде е това табло и има ли време да се прочете по-внимателно, защото основната идея на тази промяна е да става по-бързо преминаването през чек-пойнта ?
                            Сканира се стикера и важи само за автомобила на който е издаден,на самия стикер от задната страна има чип и цялата информация е в него.Таблото което показва колко лири ти вземат е на изхода на самия чек-пойнт ограничението е 30км,така че имаш време да погледнеш, а и информацията е с доста големи цифри.

Коментар

Благодаря Гена. Що се отнася за KGS, доколкото успях да прочета от 01.01.2013 на магистралата вече няма такива чек-пойнти, но на мостовете над Босфора ще има до края на януари т.г.
                              Случайно да знаеш дали в PTT (или на гишетата) могат да ти прехвърлят кредита от KGS карта в стикера ? Не ми се вярва, но все пак да питам, защото имам 2 карти - една на Shell и една от зелените дето се купуват при гишетата. В двете общо сигурно има поне 40 TL...

Коментар

Първоначално публикуван от Гена Преглед на мнение
                                От 1 01 2013 KGS не важат вече
                                Преди 5 дена мина познат до Истанбул и ми даде информацията която написах! Минал е с карта! Нещо се разминава информацията!!
                                יעבור
                                «И това ще мине»

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X