Обява

Свий
Няма добавени обяви.

7-те рилски езера

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: 7-те рилски езера

Днес по радиото чух че имало нЕкакъв протест У София от природозащитници.Бил против изграждането на СКИ КУРОРТ на 7-те езера.Та ако е верно няма смисъл да се дърляме тука редно ли е или не да се кара с джип(мотор) към и около езерата.
    Та който не е още ходил там да побърза че скоро ще сложат асфалта.

Коментар

Има проект, за мега курорт над Паничище абаче не е одобрен. Само повод си търсите за да не спазвате правилата! В темата която се говори за Езерата и карането там добре са казани нещата!
      Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
      Drag Grand Canyon Daily
      Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
      LZ1JYM

Коментар

Ей човек не си прав.(Говоря за себеси)
        От 30години съм на тия езера.Влачил ме е там баща ми зимно време като дете(нова хижа не е имало)
        После 15години съм ходил нам пеша и зимно и летно време.(без да пропускам година).
        После съм ходил там с мотор незнайно колко пъти
        След това с джип
        Та ми е писнало от тия езера.Толкова че тая година не се качих един път там.А Кире (брадатия на новата хижа)ми е приятел.
        Та вервай ми че не си търся повод да ходя там.
        Ама това за протеста е верно-днес го казаха.Та я ми кажи на кой да вервам-на тебе или на радиото или на мене си

Коментар

Вярвай на себе си и го остави за теб! Там си от малък когато е било друго. Сега трябва много да се стараем да ги запазим тези езера!
          Drag Grand Canyon Daily
          LZ1JYM

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
            Сега трябва много да се стараем да ги запазим тези езера!
            Значи да не ходим за да не ги развалим а?
            http://ftp.domainbg.com/ymk/1/11.jpg

Коментар

Само повод си търсите за да не спазвате правилата! В темата която се говори за Езерата и карането там добре са казани нещата!
              Едно въпросче: Ти ски караш ли?
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Kolev Преглед на мнение
                Значи да не ходим за да не ги развалим а?
                Да ходим по правилата...без МПС. В случая върпоса е не другия какво прави а какво правим ние...Знам че ще кажете че с МПС или без все можеш да ги цапаш, но това е друг въпрос...въпрос на контрол да не се цапа.

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                Едно въпросче: Ти ски караш ли?
                Ски карам да, на езерата също.

Та сега да ви кажа утопичното си виждане за езерата. Лифта се построява. Долу на Пионерска една хубава бариера, с една къща за охранител ако се налага. Хижата се обслужва от лифта. Прави и се реновация, така че да бъде по вкуса на средностатитическия лаик качил се да разгледа. На мотори и шейни, джипове им се налага глоба ако преминат от бариерата нагоре...солени. За самите езера трябва да има поне няколко човека(взависимост от човеко потока), които да съблюдават за правилата и чистотата сред пешеходи, скиори, колоездачи и да почистват това което все пак остава. Пътеките трябва да са строго определени, съобразени с големия човеко-поток. Освен това да се забрани къмпингуването в района и да се направи голям организаран къмпинг долу около хижата със съответните хигиенни условия. Големи мероприятия за посещение на езерата трябва да бъдат съгласувани със управата на парка(дановистите трябва да се сложат в граници) и да бъдат задължени да използват само хижата или къмпинга. Ако не-глоби солени. Стара хижа трябва да се запази като хижа-спартанска и автентична за хората които не обичат лукса, но да отговаря на хигиенни норми. Горе долу така....ама фантазиии. Няма ли да ви е готино така а? Али да приличаме всички на свини е по добре отколкото да изчистим истинските и да сложим нещата в рамки там където ако се изпуснат нещата няма да има какво да гледаме??!!
                Последно редактирано от Jimi; 31-08-07, 01:57.
                Drag Grand Canyon Daily
                LZ1JYM

Коментар

Ски карам да, на езерата също.
                  Значи така. Преди да четеш морал на хората, че щели били да изровят планината с гумите си, погледни това пороище,

което в същност не е баш пороище, ами е ски-писта. На това място вероятно е имало гора, ама някой я е изсякъл, за да направи ски-писта и да опъне влека.

Така както е изсякъл и изсича сума ти гори за писти, лифтове и влекове и др. инфраструктура, нанасяйки на природата такива щети, каквито всички български офроудъри не могат да нанесат, ако щат непрекъснато да въртят гуми.

Иначе ти много я обичаш природата и я пазиш, нали? И съвестта ти със сигурност е чиста, защото дърветата от пистите, по които караш, не си ги сякъл ти ...

Та сега да ви кажа утопичното си виждане за езерата. Лифта се построява. Долу на Пионерска една хубава бариера, с една къща за охранител ако се налага. Хижата се обслужва от лифта. Прави и се реновация, така че да бъде по вкуса на средностатитическия лаик качил се да разгледа. На мотори и шейни, джипове им се налага глоба ако преминат от бариерата нагоре...
                  По-скоро ще стане ей това:

По план туристическият мастодонт ще се простре от Паничище до вр. Кабул, обхващайки Седемте рилски езера и ще засенчи по мащаб другия рилски курорт, "Супер Боровец". Намерението на софийската фирма "Рила спорт" е да изгради ски център с 14 алпийски трасета, 27 писти с обща дължина 80 км, 21 ски съоръжения и около 100 хотела. Говори се и за преустройване на част от хижите в хотели. Цифрите, спрягани за бъдещата леглова база, са от 5 до 15 хил.
                  Т.е. ще има къде да караш ски. А по ски пистите джипове няма да пускат, така че - споко!
                  Ние не сме неутрални!

Коментар

Чаво,има места където може и където не. Освен това пистите може и да не изглеждат така ако са направени като хората. В резерват не може да има курорт и аз съм твърдо зад това, а на места където ще се създаде работа за местното населние, няма да се навреди на природата и ще се достави кеф на скиорите може. Аз съм твърдо против курорта там и съм за това което написах. Хайде дайте да ги спазваме някой елементарни правила...защото толкова незаконно е да караш пил колкото да караш на езерата....само наказанието трябва да е различно! Не е морал...ЗАКОН! А за джиповете не се притеснявам, защото когато те започват сериозно да закъсват започва голямото каране на ски..няма занечение къде!

П.С. На това пороище с джипа бая зор видях ей.....
                    Drag Grand Canyon Daily
                    LZ1JYM

Коментар

• До: 7-те рилски езера

на места където ще се създаде работа за местното населние, няма да се навреди на природата и ще се достави кеф на скиорите може.
                      Няма да се навреди на природата ли?!? Сега вицове ли ще си разказваме?!?

Я си направи една справка с темата на Йори за Пампорово!

Какво като не е в територията на национален парк?
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Еххххх...айде сега ските са ни виновни, те били по вредни за природата. Как пък не говорим за това което ние правим ами все за другите...... Там където е разрешено да се строи да се строи нека разговора за Пампорово да си остане там и да говорим за езерата където това го няма. Аз сега мога да покажа снимка от открит рудник и да кажа, "Глей свинщина". А като карат толкова хора пили що не кажеш "Щом те могат, значи и аз мога"....защото те е грижа за живота, а за природата не чак толкова.
                        Последно редактирано от Jimi; 31-08-07, 02:49.
                        Drag Grand Canyon Daily
                        LZ1JYM

Коментар

Еххххх...айде сега ските са ни виновни, те били по вредни за природата. Как пък не говорим за това което ние правим ами все за другите......
                          Че ски курортите определено са вредни за природата спор няма. Само че думата тук ми е не за тях, а за това, че не е добра идея да хвърляш камъни, ако живееш в стъклена къща.

Т.е., казано на прав текст, не е добре да влизаш в ролята на морализатор, при положение, че имаш принос за нещо, което нанася далеч повече щети ...

А това пък е нагледен пример за "как пък не говорим за това което ние правим ами все за другите" ...
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Само да спомена, че пистата на Езерата е естествен склон. Нищо не е сечено, нищо не е изравяно и т.н. Единственото неща напревени са 10 кола забити в земята за лифта и една дървена барака.
                            Та искам да кажа, че има ски и ски, както джипове и джипове и т.н....

Яворе, каквото и да си говорим - V93 е прав - ските във вида им познат на Банско, Боровец и т.н. са една голяма екологична катастрофа. За това неможе да се спори. Аз обаче на такива места не карам, затова и наривам морал тука. Няма нищо против да махнат всички лифтове, писти, хотели, джипове, мотори, шейни и дановисти. И хижите да махнат пак съм ок. На мене такива работи ми не требат.

Въпроса е, че трябва да има компромис за всички.

И тука въпроса е дали искаме планината да изглежда като в Австрия опасана с лифтове и асфалтови пътища и Сапарева Баня да е пълно с пияни бедни руснаци или искаме да е като в Швейцария например.....

Коментар

Първоначално публикуван от jimmy Преглед на мнение
                              ...
                              или искаме да е като в Швейцария например.....
                              Ходил съм в Швеицария няколко пъти, пообиколил съм и повечето зимни курорти - ските са си ски - бизнес и като такива нанасят свойте промени в околната среда. дали това е добро или лошо е друг въпрос (аз например в Новото Банско вече не ходя)
                              Темата беше за Пуританизма в Екстремната му форма! Да всички трябва да пазим планините, но и всички трябва да им се радваме, ако ги оградим с тел и с ток, ще останат "девстсвени" но за какво?
                              Не е прост проблема и изискава комплексен подход, мислене и компромиси, с "фанатизъм" няма да се оправи.

Във въпросната швейцария в Цермат (курорт под връх Матерхорн) не се разрешава достъпа на коли - само електрокари! НО видях един строеж (на хотел) и естествено Бетонобъркачки, камиони... с Дизели имат и атракция разходка с Въртолет (два, три въртолета) замърсаващи МНОГО повече от един "джип" ама може
                              Та живота не е "черно бял", а е "сив" (ако по-ви харесва - Шарен) и само със забрани...

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                                Темата беше за Пуританизма в Екстремната му форма! Да всички трябва да пазим ланините, но и всички трябва да им се радваме, ако ги огредим с тел с ток, ще останат "девстсвени" но за какво?
                                Не е прост проблема и изискава комплексен подход, мислене и компромиси, с "фанатизъм" няма да се оправи ...
                                +1
                                Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X