Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Зелена карта" - (не)задължителна част от пътуването"

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: "Зелена карта" - (не)задължителна част от пътуването"

Чл. 100. (1) (Предишен текст на чл. 100 - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:
    Чл. 100, ал. 1, т.5. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при напускане на територията на страната - валиден международен сертификат за "Гражданска отговорност" на автомобилистите за чужбина - "Зелена карта".

Те това казва ЗДвП. Кратко, точно и ясно. Не мога да си представя, че "катаджия" от Германия, Франция, Италия, Гърция и т.н. е длъжен да знае 27 езика и
    в това число български, за да разбере това дето го показваш Застраховка ли е, документ ли е или е нищо. Не мога да си представя и българския "катаджия да
    има познания на 27 езика. Елементарни познания по английски от обща култура има почти всеки. На самия сертификат ясно е записано на английски език "застраховка" и е отбелязано за кои страни важи. Сертификат "Зелена карта" издаден в България не се различава по нищо с такъв издаден от др. страна/ако има разлики са незначителни/. Сигурно не е случайно. При реализиране на ПТП в България при което МПС е с чужда регистрационна табела е отговорно за събитието, от сертификата е редно да се скъса отрязък "Дубликат" и приложи към Протокола за ПТП. Ако липсва "Дубликат" е редно да се направи ксерокопие.
    Поздрави.
    MITSUBISI PADJERO 2,5 TDI. 1994 Г. Кандидат ретро.

Коментар

Айде 5 стинки и от мене

Още:
      (
      До датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на РепубликаБългария към Европейския съюз застрахователният договор за задължителнатазастраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите осигурява покритие натериторията на Република България. За застраховка "Гражданска отговорност" на
      автомобилистите за чужбина - "Зелена карта", се сключва отделен договор.
      Последно редактирано от p-pleven; 18-04-13, 09:03.
      Публикувайте отговор

Коментар

Някой купувал ли си е на границата с Турция, зелена карта, но от турското ГКПП?Имах информация /вярно доста отдавна -2007/ от един туроператор, че били много евтини.По спомен 10 лири.
        Обмислям мотоциклетен тур и всеки спестен лев, че ми се отрази добре, при тая цена на бензина там!

Коментар

Първоначално публикуван от pahov Преглед на мнение
          Чл. 100. (1) (Предишен текст на чл. 100 - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:
          Чл. 100, ал. 1, т.5. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при напускане на територията на страната - валиден международен сертификат за "Гражданска отговорност" на автомобилистите за чужбина - "Зелена карта".

Те това казва ЗДвП. Кратко, точно и ясно. Не мога да си представя, че "катаджия" от Германия, Франция, Италия, Гърция и т.н. е длъжен да знае 27 езика и
          в това число български, за да разбере това дето го показваш Застраховка ли е, документ ли е или е нищо. Не мога да си представя и българския "катаджия да
          има познания на 27 езика. Елементарни познания по английски от обща култура има почти всеки. На самия сертификат ясно е записано на английски език "застраховка" и е отбелязано за кои страни важи. Сертификат "Зелена карта" издаден в България не се различава по нищо с такъв издаден от др. страна/ако има разлики са незначителни/. Сигурно не е случайно. При реализиране на ПТП в България при което МПС е с чужда регистрационна табела е отговорно за събитието, от сертификата е редно да се скъса отрязък "Дубликат" и приложи към Протокола за ПТП. Ако липсва "Дубликат" е редно да се направи ксерокопие.
          Поздрави.
          Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
          Айде 5 стинки и от мене

Още:
          Я и двамата си опреснете знанията, че от 2007 изтече бая вода, а и българският е официален в ЕС, проблемът е на катаджията, даже на новото евро си го пише на кирилица.
          подаръци за мъже от FACOM
          промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Ето и моя случай. Жената прави гражданска с няква промоция за 2 временни зелени карти, когато са ни нужни в застрахователна компания (не казвм името да не ме сритат в кокалчетата, че правя реклама). Съответно аз чинно отивам в офиса на компанията и казвам дайте 1 карта, че отивам в чужбина. Служителката ме пита къде ще ходя, аз отговарям в Гърция. Тя съответно каза нямате нужда от зелена карта, накратко наща компания не сме такива измекяри и гражданските ни важат навсякъде без еди си къде. В тяхната полица никъде не пише, че аз поемам ангажимент да карам само в България. Даде ми и една листовка написана на всички езици в който важи моята гражданска без зелена карта и ми каза, ако някой чужд полицай ти прави проблем даваш листовкат да си чете. Така че явно трябва по внимателно да си избираме застрахователите, защото тази застраховка беше даже от по-евтините.
            "If they give you ruled paper, write the other way." Juan Ramon Jimenez

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
              Я и двамата си опреснете знанията, че от 2007 изтече бая вода, а и българският е официален в ЕС, проблемът е на катаджията, даже на новото евро си го пише на кирилица.
              Майсторе, доколкото виждам и след последната редакция (изм. ДВ. бр.68 от 2 Август 2013г) стои чл.100, ал.1, т.5, че си длъжен да носиш:
              . при напускане на територията на страната - валиден международен сертификат за "Гражданска отговорност" на автомобилистите за чужбина - "Зелена карта".
              Т.е. в чужбина си длъжен да носиш утвърдена форма потвърждение за това, че имаш ГО.. (която застрахователя може да ти я даде при заплащане на пълната сума на ГО). Така, както си длъжен тук да носиш копие от полицата, талончето от Гаранционния фонд, и лепенката на стъклото...
              Доколкото знам основния проблем на застрахователите при автомобили в чужбина дори не е толкова риска на тенекията, колкото високите лимити на исковете за поражения по хората (морални и медицински)...

П.С. сега се замислих - ако нямаш стикер, талонче и копие от ГО, дали могат да ти направят нещо родните катаджии ако им покажеш 'международен сертификат за ГО - Зелена карта"

П.П.С. в България е напълно възможно и два закона да си противоречат
              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Аз в такъв случай тотално недоумявам, тая прати ли ма за зелен хайвер и след като нямам зелена карта в Гърция мога ли да ям големия ...й?
                Ако на нас ни искат зелени карти то всеки чистокръвен ариец тръгнал за Турция, с който се разминаваме по нашите магистрали лятото и е с немска регистрация трябва и той да има зелена карта.

Коментар

Първоначално публикуван от ssaattyyrr Преглед на мнение
                  Аз в такъв случай тотално недоумявам, тая прати ли ма за зелен хайвер и след като нямам зелена карта в Гърция мога ли да ям големия ...й?
                  Ако на нас ни искат зелени карти то всеки чистокръвен ариец тръгнал за Турция, с който се разминаваме по нашите магистрали лятото и е с немска регистрация трябва и той да има зелена карта.
                  Ето го, черно на бяло.

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                  Четете де
                  Е на български да е по-лесно
                  http://www.nbbaz.bg/GreenCard/About.aspx

А кво твърди ЕЖК не е особено интересно
                  И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Ако си ползвал отстъпка .............
                    Първоначално публикуван от Стоян Боюков-Sariones Преглед на мнение
                    Нещата от гледна точка на застрахователната компания изглеждат така (не го знам "съседа" к'ъв "тесен специалист" е). Когато декларираш, че няма да напускаш България имаш съответната отстъпка от застрахователната премия. И ДА. В чужбина (ЕС) няма никой да ти търси сертификат ЗК. НО. При настъпване на застрахователно събитие, НИКОЙ застраховател няма да изплати обезщетение.
                    Те така изглеждат нещата.
                    Много здраве на "съседа".
                    .......
                    Ако пък никъде не пише териториално покритие си карай спокойно пък. Търтея е дал четиво.

п.п. Ма мене ме съмнява пък да не пише нищо за покритието!?
                    Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                      Ето го, черно на бяло.
                      Ако смяташ, че Закона е ЕЖК .....

Вярно е, че има явен конфликт между изписаното в Закона, и в линка на turtey...
                      Обаче освен, че чета Закона, чета и моята застраховка ГО...
                      И по-точно параграфа:
                      ПРЕДЯВЯВАНЕ НА ПРЕТЕНЦИИ ПО ЗАСТРАХОВКА „ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ” ПРИ СЪБИТИЯ НАСТЪПИЛИ В ЧУЖБИНА - „ЗЕЛЕНА КАРТА”

Всяко лице, претърпяло пътно-транспортно произшествие извън територията на Република България, на което са причинени имуществени и/или неимуществени вреди от водач, застрахован по условията на застраховка „Гражданска Отговорност - Зелена карта”, сключена в ЗК..............., има право да предяви претенция за изплащане на обезщетение до .....
                      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от Стоян Боюков-Sariones Преглед на мнение
                        Ако пък никъде не пише териториално покритие си карай спокойно пък. Търтея е дал четиво.

п.п. Ма мене ме съмнява пък да не пише нищо за покритието!?
                        Там е тя че на много застраховки пише и това изобщо не значи че е вярно. Напълно нормално е (и за съжаление разпространена практика при договори между неравностойни контрагенти). В договора се включват незаконни (и значи априорно недействителни) клаузи с уговорката че ако някоя от тях е недействителна, това не отменя останалите.

Към момента мисля, че е незаконно да се ограничава териториалния обхват на ГО за отделни страни в ЕС.

Коментар

Въпроса е в цифрата (сумата)....
                          Моментното състояние устройва всички (с изключение на някои колеги тук)....
                          А то е - ако ТИ избераш/искаш да караш само в БГ - плащаш по-ниска сума, като застрахователя ти дава отстъпка (при моя застраховател разликата е 65лв)...
                          Ако ще караш извън БГ - плащаш пълната/стандартна сума ГО... И получаваш и ЗК...

Аз почти винаги си вземам ЗК при застраховката...
                          Но миналата година се наложи 'на ход' да изляза с колата на съпругата, където нямах ЗК (съгласил съм се срещу отстъпката колата да се кара само в БГ).
                          Обадих се на застрахователя, доплатих разликата и имах ЗК... Работа за минути...

Та не виждам защо трябва да се търси под вола теле...
                          Погледнете от друга гледна точка - ако задължат всички да плащат пълната ГО (без отстъпка) голяма част от нас няма да имат проблем.
                          Но нали ще увяхнат бащите и дядовците ни, които карат автомобила от време на време и то само в страната...
                          Тогава ще се надигне рев защо трябва по-бедните да плащат същата застраховка като тези, които обикалят целия свят на колела...

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            ..Към момента мисля, че е незаконно да се ограничава териториалния обхват на ГО за отделни страни в ЕС.
                            Какво имаш предвид? Това, че някои държави са "по-бели" ли? Или това, че при сключването на ГО сам се ограничаваш (искайки да платиш по-малка цена)?
                            А вЕрвай ми има много хора, за които е голяма мъка да си плащат ГО. Ся не искам да коментираме "Що аджеба карат коли, като не могат да плащат!".

п.п.Писали сме заедно с колегата!
                            Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Абе на второ четене май си го изясних. Ако в полицата не пише, че деклрарираш, че ще караш МПС-то само в България, самата полица си важи за Държави членки на ЕИП, Андора, Швейцария и Сърбия и зелена карта не ти трябва.

Цялата неразбория идва от наще измекяри застрахователи дето само се чудят как да ти вземат повече пари. Имат и силни лобита из парламента та сега брат ми в Германия може да каже ще си карам мотора от Май до Септември и да плати ГО за този период, а аз по закон даже и само август да си карам мотора трябва да платя ГО за цяла година.

Коментар

Първоначално публикуван от ssaattyyrr Преглед на мнение
                                Абе на второ четене май си го изясних. Ако в полицата не пише, че деклрарираш, че ще караш МПС-то само в България, самата полица си важи за Държави членки на ЕИП, Андора, Швейцария и Сърбия и зелена карта не ти трябва.
                                Аз пък си мисля, че даже и да декларираш, че ще караш само в България, застраховката ПАК важи за държавите членки на ЕИП, Андора, Швейцария и Сърбия. Просто защото е незаконно да сключиш застраховка само за България. Или само за хасковски окръг, примерно.

Не съм абсолютно сигурен де.

Във всеки случай в полицата която аз имам е написано "преимуществено на територията на България", а не "само на територията на България".

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X