Обява

Свий
Няма добавени обяви.

До колко използвате мигачите при шофиране?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: До колко използвате мигачите при шофиране?

Първоначално публикуван от Kalinkata Преглед на мнение

Същия "феномен" ви е гарантиран и на "Цариградско шосе". По минимум 2 пъти на ден минавам от там. Ако включа мигач за престрояване в лява лента, в 90% от случаите, леко поизостаналия водач, смачква газта, за да се изравни с мен и да ме гледа "умно". Ако просто използваш момента и се "мушнеш" проблеми няма...
    Тук си много прав.

Апропо, прави ли ви впечатление по кръговите движения, колко от участниците сигнализират, че влизат и съответно излизат от кръговото.
    Аз смятам, че са не повече от 25%, което е адски дразнещо, когато изчакваш да се включиш, защото не можеш да разбереш тоя Гюро аджеба ще излиза ли от кръговото или ще продължава кръга.
    Per aspera ad astra.

Коментар

Първоначално публикуван от Tanuco Преглед на мнение
      Тук си много прав.

Апропо, прави ли ви впечатление по кръговите движения, колко от участниците сигнализират, че влизат и съответно излизат от кръговото.
      Аз смятам, че са не повече от 25%, което е адски дразнещо, когато изчакваш да се включиш, защото не можеш да разбереш тоя Гюро аджеба ще излиза ли от кръговото или ще продължава кръга.

Трябва да четеш по очите му, каде шарят.Това е шега, но с времето човек придобива подсъзнателно усещане какво аджеба мисли Гюро да прави.Най-лошо обаче е когато Гюро не мисли изобщо......
      Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Първоначално публикуван от Tanuco Преглед на мнение
        Пак същия феномен с пуснат, а не не пуснат мигач. Преди няколко дни на паметника Левски, късно вечер, няма движение, чакам да вляза в кръговото от към Университета, един юнак идва от към Сточна гара, пуска мигач още преди да е стигнал Васил Левски и аз съответно решавам, че ще излиза от кръговото по него и тръгвам... добре че го направих с едно на ум и успях да избегна удъра... Той искал да излиза по Янко Сакъзов... Явно смята, че е нужно да се разбере, че няма цял живот да остане в това кръгова, а не че трябва да покаже, къде точно смята да го направи.

Така че наистина трябва да се мисли и кога ще се даде въпросния мигач, а не просто по навик, когато решим да правим някаква маневра. Често се случва на броени метри преди преди голямото кръстовище, на което мислим да завием, да има малка уличка без предимство и подаването на мигач по принцип трябва да е след нея, защото иначе се получават тъпи ситуации.
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
          Така че наистина трябва да се мисли и кога ще се даде въпросния мигач, а не просто по навик, когато решим да правим някаква маневра.
          Подкрепям!
          Мигач трябва да се дава,когато показваш намерение за маневра,която касае тези които те виждат.Излишно е когато изпреварваш някого с голяма разлика в скороста да пускаш мигач за прибиране(но е задължително когато се прибираш в колона автомобили).Излишно е и на светофар при светване на зеленото да дадеш мигач-трябва да е преди това за да те видят тези отзад и да се престроят където могат да продължат без да им пречиш.Задължително и при заобикаляне на препятствие да предупредиш останалите.
          0+

Коментар

Първоначално публикуван от 0n4o Преглед на мнение
            Подкрепям!
            Мигач трябва да се дава,когато показваш намерение за маневра,която касае тези които те виждат.Излишно е когато изпреварваш някого с голяма разлика в скороста да пускаш мигач за прибиране(но е задължително когато се прибираш в колона автомобили).Излишно е и на светофар при светване на зеленото да дадеш мигач-трябва да е преди това за да те видят тези отзад и да се престроят където могат да продължат без да им пречиш.Задължително и при заобикаляне на препятствие да предупредиш останалите.
            Аз друго имах предвид... Например решаваме, че ще завиваме на дясно на голямото кръстовище и даваме мигач на 100 метра преди него, за да могат тези зад нас да се ориентират или просто сме в средната лента и даваме мигач за престрояването, като после не го изключваме, защото така или иначе ще завием след малко... обаче забравяме, че на 50 метра преди него има малка уличка без предимство и можем да подлъжем човека чакащ да излезе, че ще завиваме по нея и той може да тръгне.
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
              Аз друго имах предвид... Например решаваме, че ще завиваме на дясно на голямото кръстовище и даваме мигач на 100 метра преди него, за да могат тези зад нас да се ориентират или просто сме в средната лента и даваме мигач за престрояването, като после не го изключваме, защото така или иначе ще завием след малко... обаче забравяме, че на 50 метра преди него има малка уличка без предимство и можем да подлъжем човека чакащ да излезе, че ще завиваме по нея и той може да тръгне.
              Е тук проблема си е за теб, ако си видял ситуацията трябва да допуснеш че има два варианта по които този да деиства и седиш и чакаш докато видиш каде точно ще завие.Аз така правя.Иначе си прав.

Коментар

Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
                Е тук проблема си е за теб, ако си видял ситуацията трябва да допуснеш че има два варианта по които този да деиства и седиш и чакаш докато видиш каде точно ще завие.Аз така правя.Иначе си прав.
                По принцип, според правилника за движение по пътищата, няма два варианта. Щом е дал мигач преди Васил Левски, трябва да звие по него. Ако иска да завие по следващото излизане от кръговото, трябва да даде мигача чак като подмине предишното. На практика обаче, всеки си прави с мигачите каквото иска и докато не видиш някой да променя траекторията, хич не можеш да му вярваш на сигнализацията .

Коментар

@ Zaarin :

Именно и аз това имах предвид "сигнализират, че влизат и съответно излизат от кръговото" - сигнализираш като влизаш в него и като излизаш...тъй като в повечето случаи това са 2 различни посоки трябва да се дават разнопосочни светлинни команди.

Въпреки че и аз не се доверявам напълно на подаден мигач. Особено когато от малка уличка трябва да се включа в натоварена такава....гледам тия които идват...мига десен мигач...ще намалява...да ама кога...преди мен или след мен(по всяка логика след като е дал мигач и има кола, чакаща да се включи би трябвало да е преди мен...)....та в такива ситуации ги гледам, дори и да са пуснали мигач и в момента в който установя, че колата наистина намалява, тогава тръгвам.
                  Per aspera ad astra.

Коментар

Виждам че някои колеги не могат да разберат какво е включване по навик.Карането е сбор от различни дейности които се изпълняват едновременно.Примерно стигаш пресечка пускаш мигач намаляш със спирачката натискаш съединител въртиш волана превключваш друга скорост оглеждаш напред встрани и назад на огледалата ако имаш свободна ръка намаляш музиката и хващаш полетелия багаж от седалката до теб.И същевременно провеждаш задълбочен разговор с колегата до тебеАко за всичко това вземеш да мислиш та нали главата ше ти се пръсне след полвин час от мислене.Като покараш некоя и друга година всичко почва да става машинално.Примерно трябва да отидеш до Варна мозъкът ти включва на автопилот и караш без да се чудиш тука на къде беше а ти си мислиш за нещо съвсем друго и си караш.Поздрави
                    К мирной жизни не пригоден.
                    Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                    ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Както забелязвам, малко по малко, стигаме до истината: да се дава мигач когато е необходимо. С други думи с главата, а не "по навик". Навикът е лошо нещо. Особено при шофиране! ВЕрвайте ми...
                      Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Друг пример при който не давам мигач(а някои го правят).Околовръстното,северната дъга...Караулката на Требич и Мировяне...Коли завиващи на ляво за Требич(идвайки от Нови Искър).За да ги заобиколя от дясно и да продължа направо,мигач не давам,защото ще продължа направо.Но някои дават десен мигач,заобикаляки завиващите на ляво.Тези от Мировяне,които искат да продължат направо за Требич,само това и чакат.Следва удар...а караулката е на метри.И се почват едини обяснения,кой какво е искал да каже с мигача...Така че само по навик-не става...

П.П.:Стана малко сложно за обяснение,но колегите които минават от там,ще ме разберат.
                        Виден столичен ихтиолог

Коментар

Май говориме за едно и също а не може да се разбереме.Навикът бил лошо нещо.Че то самото управление на автомобила си е сбор от навици (което някои хора не могат да усвоят цял живот)Точно този пример да включиш мигач когато не трябва означава че нямаш необходимия навик демек на български :не си навикнал на тази дейностТочно това се мъчих да обясня по горе :когато от всякъде те връхлитат коли нямаш време за мислене и действаш машинално по навик.Ако нямаш навик вместо спирачка натискаш газ до дупка(виждал съм го с очите си) и следва БУУУУУХ и ОЛЕЛЕ
                          К мирной жизни не пригоден.
                          Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                          ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Включвам ги и при най-незначителна предстояща промяна в посоката, например при 30-40 см отклонение, за да заобиколя контейнер за боклук. И даже около мен да няма коли (но в гората не винаги).

А като изпреварвам оставям левия мигач през цялото време на изпреварването, което на магистрала може и да е доста дълго. После го изключвам, после се прибирам, след като съм дал десен мигач.

Абе, винаги. Многобройните плюсове на този навик са толкова очевидни, че не бих се впуснал да ги коментирам.
                            Искам България чиста!

Коментар

Изглежда когато пуснах темата не съм се изяснил достатъчно и ще го направя сега /въпреки че повечето са схванали за какво иде реч/.
                              Та въпросът ми е:
                              До колко ползвате мигачите когато това се налага по правилник /тоест на точното място/.Изобщо не става дума за хаотично щракане на лостчето, защото ако някои подразбира това за автоматизъм, тежко ни на нас около него.И под правилно ползване разбирам и навременното изключване на мигача.
                              Аз ползвам мигачи при всяка маневра,правилният като посока, в правилното време и ги изключвам след приключването й.По правилника.
                              Е за това говорим, защото около 80% /горе-долу според мен/ от хората около мен мигача им е излишен.По им е лесно да си карат като в пустиня както спомена някои тук и изобщо да не им дреме за другите.Чак да минеш и да му обършеш огледалото на тъпия лигльо.
                              Ако някои от вас влиза в категорията няма да е лошо да се замисли поне малко.

П.П.
                              От анкетата виждам че има един такъв пич, ако не си прави майтап.
                              Последно редактирано от disko04; 13-01-09, 15:20.

Коментар

Между другото, анкената едва ли отразява напълно реалноста, защото най-вероятно веки смята, че ги ползва правилно... дори това да не е така напрактика

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X