Обява

Свий
Няма добавени обяви.

До колко използвате мигачите при шофиране?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: До колко използвате мигачите при шофиране?

Първоначално публикуван от Tanuco Преглед на мнение
    ...ако изпреварваният ме е "пуснал" с мигач, се отблагодарявам с 1-2 пъти аварийни
    Аз пък със задна чистачка!
    Просто бутоните на аварийните и този на задната чистачка са много близо един до друг...

Първоначално публикуван от swartalf Преглед на мнение

Ще ми се повече хора да осъзнаят, че мигането на двуватовата крушка няма да им навърти електромера у дома и да спрат да пестят от крушки!
    Ако трябва да бъдем точни, двуватовата крушка е тази на таблото, иначе отвън светят две по 21W и понякога една 5W в калника.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
      , иначе отвън светят две по 21W и понякога една 5W в калника.
      Аха, и те са свързани с електромера. Но е грешно да се смята, че след като няма електромер, тази ползвана енергия не се плаща. Като дадем мигач, или се изтощава акумулатора, или динамото се натоварва циклично-натоварено, ненатоварено,натоварено, ненатоварено, и така докато изключим мигача. Това натоварване, според тетият принцип на Нютон(за запазване на импулса) не може да дойде отникъде, т.е. все някоя енергия се преобразуива отнякъде, та да стане на светлина в мигача, а тази енергия в колите ни идва от горивото, ако кажете, че то е безплатно...
      Та аз напълно оправдавам неползването на мигачите, това спомага за намаляване на разхода на гориво!!!
      Пестейки от мигачи, пестите от разхода на колата си, дерзайте!
      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Всички пишете много хубаво, но това с "навика" не ми харесва. Предполага даване на мигач - забележете не когато е необходимо, а "по навик". Това предполага и друго - щом съм дал мигач, значи съм си осигурил маневрата и "по навик", без да погледна, я правя. Изпреварвате някого. Какво правите? Подавате мигач и започвате изпреварване или поглеждате напред и назад, за да се уверите, че е възможно. Ако напред и назад няма никой, за кого (и за какво) е мигачът? Винаги съм казвал - автомобилът се управлява, най-вече, с главата. То и всичко друго...
        Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

А-а, не, това, че е по "навик" не означава, че не се оглеждаме (поне аз) като луди в огледалата преди да направим маневрата - за мен мигача не ми осигурява нищо, просто показва на другите около мен какво бих искал да направя, ако ми позволят

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
          Ако трябва да бъдем точни, двуватовата крушка е тази на таблото, иначе отвън светят две по 21W и понякога една 5W в калника.
          Изобщо не съобразих, че крушките са повече от една

В този ред на мисли се сетих да ви питам - как показвате на някой, че не дава мигач? Пояснявам - да кажем карате след някой и той абсолютно безпричинно спира и започва да се влачи, след което след малко отбива и спира без да индикира по никакъв начин намеренията си - след което разбира се почва да "джурка" аварийките. Как му показвате, че е "сгрешил"? Ако приемем, че решите да го правите, де.
          What Orwell feared were those who would ban books. What Huxley feared was that there would be no reason to ban a book, for there would be no one who wanted to read one.

Коментар

Винаги ги използвам.

Коментар

Винаги ги използвам.Понеже работата ми непрекъснато ходене по нивите,често се хващам,че и там ги ползвам задължително.
              Стоян Драев тел:+359877915301
              blood 0 RhF +

Коментар

Мигачите са средство за предупреждаване на другите участници в движението за нашите намерения за маневриране. Използвам мигачите само ако това касае останалите на пътя - шофьори и пешеходци. В града това си е почти винаги. Може би се е случвало понякога преценката да не ми е била 100% вярна, но на полето не смятам за необходимо да давам мигачи.
                LZ1GYY
                0898 436 956

Коментар

Първоначално публикуван от gere Преглед на мнение
                  Мигачите са средство за предупреждаване на другите участници в движението за нашите намерения за маневриране. Използвам мигачите само ако това касае останалите на пътя - шофьори и пешеходци. В града това си е почти винаги. Може би се е случвало понякога преценката да не ми е била 100% вярна, но на полето не смятам за необходимо да давам мигачи.
                  По добре да си си изградил навика дори в полето да ги включваш, от колкото да ги забравиш когато трябва и някои да те отнесе.
                  Така мисля поне аз.А това колко гориво харчели дори не искам да го коментирам.
                  Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Никога не се знае от къде ще изкочи някой пешеходец, особено късно вечер. У нас съществува модата да се носи изцяло черно през зимата и не е рядко явление някоя нинджа да се промъкне незабелязано по тротоара и да изкочи изненадващо на платното. Също така доста често виждам хора каращи без фарове през ноща... стелт режим . Така че дори и на празни улици, мигачи е по-добре да се дават.
                    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Понеже човек не може да мисли постоянно за всичко, съм си създал навици. И за мигачите, и за колана, и донякъде за фаровете.

Съответно понякога слагам колан и давам мигачи на ултра безсмислени места - например спирам джипа, преди да го вкарам в гаража, слизам, отварям вратите, после се качвам, чинно си слагам колана и давам мигачи.... в един момент се усещам, и ми става хем смешно какъв съм шемет, хем ми става добре - "автоматиката" работи.

А иначе, докато при някои случаи не даването на мигач няма никакви последици за безопасността на никой, то при други си е направо предпоставка за ПТП, а при трети къса нерви - например чакайки от кварталната уличка, потока от коли по главната да се източи, и някой мухтур, който те вижда от 300м че висиш и го чакаш да мине, в последния момент даде мигач и завие по същата уличка, от която ти излизаш. Не знам дали такива ги сърбят задните части на родата им до девето коляно, но предвид това, което бълвам в следващата половин миута (най-малко), е много вероятно. Ама де да знам. Може и да им харесва да ги псуват.

По тоя повод една култова картинка:
                      Прикачени файлове
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
                        По добре да си си изградил навика дори в полето да ги включваш, от колкото да ги забравиш когато трябва и някои да те отнесе.
                        Така мисля поне аз.А това колко гориво харчели дори не искам да го коментирам.
                        Абсолютно си прав.
                        Но при мен категорично не става дума за забравяне, нито за пЕстене на каквото и да било, а за преценяване на ситуацията. Преди да натисна копчето за мигача знам защо и за кого го правя. Защото всеки ден срещам хора, дето цъкват мигача (или изобщо не го правят) ПО НАВИК и от там насетне си мислят, че той им дава предимство да си правят маневрата без да се съобразяват с нищо. Между другото карам и мотори и то големи и там момента е още по-деликатен. Не ме разбирайте погрешно. Аз съм ЗА даването на мигач при всяка маневра и по никакъв начин не защитавам недаването! Просто аз не го правя, ако няма никой наоколо или моята маневра не касае останалите. И не защото забравям, а защото не ми харесва да се движа по навик. Навикът е нещо върху което не мислиш. А да не мислиш на пътя е опасно. По навик даваш мигач кога? Ами ако внезапно се появи ситуация на пътя за която не си си създал навик ...
                        Вярно е и това което Тодор казва. И понеже говоря за себе си ще кажа, че нощем давам мигачи както си трябва. Но това с невиждането на пешеходците е една друга тема. И да дадеш и да не дадеш мигач... може да се случи и на прав път... Пази Боже!
                        LZ1GYY
                        0898 436 956

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                          Всички пишете много хубаво, но това с "навика" не ми харесва. Предполага даване на мигач - забележете не когато е необходимо, а "по навик". Това предполага и друго - щом съм дал мигач, значи съм си осигурил маневрата и "по навик", без да погледна, я правя. ...
                          А на какво основание реши, че "предполага и друго"?!? Създаването на навик за използване на мигачите си е полезно нещо. Подготвяйки се за някаква маневра, ти не отделяш време за преценка "Сега да дам ли мигач или не". Просто го правиш автоматично, което по никакъв не означава, че правиш маневрата без да погледнеш каква е обстановката.
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Всъщност и в карането по навик няма нищо лошо. Това отново не изключва гледането на конкретната ситуация.

За съжаление изграждането на тия навици не се научава от учебник, а се придобива с каране, и попадане в конкретни ситуации, осчитена на грешките (защото всеки ги допуска), и набиване в чутората те да не се повтарят.

Ня знам ако знаех всичко, дето знам сега, и ако бях видял всичко, което съм видял по пътищата, от краткия ми и скромен шофьорски стаж, дали нямаше да ме е шубе в пъти повече, ако трябваше сега да започна на ново да карам курсове и да се уча да карам.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от gere Преглед на мнение
                              Абсолютно си прав.
                              Но при мен категорично не става дума за забравяне, нито за пЕстене на каквото и да било, а за преценяване на ситуацията. Преди да натисна копчето за мигача знам защо и за кого го правя. Защото всеки ден срещам хора, дето цъкват мигача (или изобщо не го правят) ПО НАВИК и от там насетне си мислят, че той им дава предимство да си правят маневрата без да се съобразяват с нищо. Между другото карам и мотори и то големи и там момента е още по-деликатен. Не ме разбирайте погрешно. Аз съм ЗА даването на мигач при всяка маневра и по никакъв начин не защитавам недаването! Просто аз не го правя, ако няма никой наоколо или моята маневра не касае останалите. И не защото забравям, а защото не ми харесва да се движа по навик. Навикът е нещо върху което не мислиш. А да не мислиш на пътя е опасно. По навик даваш мигач кога? Ами ако внезапно се появи ситуация на пътя за която не си си създал навик ...
                              Вярно е и това което Тодор казва. И понеже говоря за себе си ще кажа, че нощем давам мигачи както си трябва. Но това с невиждането на пешеходците е една друга тема. И да дадеш и да не дадеш мигач... може да се случи и на прав път... Пази Боже!
                              Ок, ще конкретизирам каква ми е идеята.Важно е някъде в мозъка да има автоматизъм, че заедно с идеята да направиш някаква маневра би трябвало с това да идва и решението за подаване на правилният мигач /разбира се и изключването му навреме/.Ако си в нивата и в този момент добре осъзнаваш това, ок можеш да игнорираш деиствието, но не винаги е възможно да си толкова коннцентриран и понякога да си палиш мигачите и там.Няма лошо!
                              Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Избягвам автоматичните решения. Така и с мигачите. Добросъвестно си признавам, че ги ползвам по предназначение. Когато искам да подам конкретна информация на конкретен човек (автомобил).

Опитвам се винаги да знам какво става около моя автомобил. От къде идва "спортист" кой се "влачи" около мен... и т.н.

Хващам се, че най-бързо "набивам" аварийните. Станало ми е навик, като се кача в автомобил, който до сега не съм карал, много по-лесно запомням аварийните от колкото централното заключване или музиката например.

Не казвам, че съм прав. Признавам си грешката, ако е такава де. Представете си, че в последния момент, осъзнавате, че трябва да се престроите. До вас в посоката на пресрояване, забелязвате нагъл младеж с задължителните атрибути като бръмчащ ауспух и лети джанти. Ако подадете информация какво възнамерявате да правите с мигач, гарантирано, няма да получите достъп до "неговото" платно. Друго си е, да погледнете в противоположното огледало и да се наврете пред него

Същия "феномен" ви е гарантиран и на "Цариградско шосе". По минимум 2 пъти на ден минавам от там. Ако включа мигач за престрояване в лява лента, в 90% от случаите, леко поизостаналия водач, смачква газта, за да се изравни с мен и да ме гледа "умно". Ако просто използваш момента и се "мушнеш" проблеми няма...

Не знам защо но във Франция например, нямах подобен проблем с мигачите и както каза колегата по-нагоре, бях на автоматичен режим през цялото време... Ама там и бирата им е друга

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X