Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Използване на фаровете за мъгла

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Използване на фаровете за мъгла

Дори и да не ме заслепяват,щом се използват неправилно (при ясно време)ме предизвикват и аз да използвам неправилно дългите светлини.
    0+

Коментар

Първоначално публикуван от Dino Преглед на мнение
      Четеш ЛИ? Изрично съм писал,че са проверени и светят на 5 метра пред колата и на 40 см от пътя и то до бронята. Светят и настрани,но не и нагоре и отсреща се виждат по-слабо от габаритите на колата. Айде да мислим,преди да говорим. Изобщо не мисля,че ЗА МЕН НЯМА ЗАКОНИ. Не само,че съм колегиален ами даже свръх такъв. Казвам пак(споменавал съм и в друга тема),че ако поне една пета от шофьорите караха като мен (скромно,а ) щеше да има 8,а не 800 смъртни случая на година. Звучи отвратително самонадеяно,но го казвам с ръка на сърцето. Пределно ми е ясно,че има по-млади шофьори,които карат 10х по-добре от мен,което е много хубаво,но останалите???
      Като си колегиален/свръх/ занапред използвай светлините по предназначение. Тука един колега беше писал , че един закон хубав или лош трябва да се спазва. Интересно ми е извън страната правиш ли така и дали ако те спрат за неправилна употреба на светлини ще обясниш "5 метра пред колата и на 40 см от пътя и то до бронята"? Каква работа ти вършат след като не са заводско настроени?
      MITSUBISI PADJERO 2,5 TDI. 1994 Г. Кандидат ретро.

Коментар

Първоначално публикуван от pahov Преглед на мнение
        Като си колегиален/свръх/ занапред използвай светлините по предназначение. Тука един колега беше писал , че един закон хубав или лош трябва да се спазва. Интересно ми е извън страната правиш ли така и дали ако те спрат за неправилна употреба на светлини ще обясниш "5 метра пред колата и на 40 см от пътя и то до бронята"? Каква работа ти вършат след като не са заводско настроени?
        Първо,фаровете са така,както са дошли от завода и изобщо не са пипани. Късите да настроени в СБА. За фаровете за мъгла съм се консултирал с човек от КАТ,било то и роднина. Ама пък и един роднина. Виждаме се по два пъти в годината и то по работа. Така че повече като познати,отколкото близки. Неправилна употреба,ама друг път. Закона издиша. Пише си че е забранено САМОСТОЯТЕЛНОТО ползване на предните фарове за мъгла. И браво на мен,нарушавам ЗДП-то системно. Започвам да приличам на типичен български шофьор. В ясно време карам на дълги + къси ,без фарове за мъгла. На тази тема няма да споря. Ясно е ,че помагат и не пречат (дългите в слънчево и светло време). Само нощем пускам фаровете за мъгла,да разширяват осветеното поле и да виждам дупките. За безопасността си и на семейството и животни и хора около пътя няма да слушам никого освен себе си. Пускам си предни ФЗМ (фарове за мъгла),за да виждам по-добре дупките и неща по банкета. На моята и много други коли късите сжетлини са разположени високо и не осветяват първите 3-4 метра пред колата,а това е голям минус. При положение,че си повишавам безопасността и не преча (заслепявам) на другите,то ще си карам така. И КАТ не са ми правили проблеми,явно няма нужда.
        Последно редактирано от Dino; 21-09-09, 20:34.
        Hyundai Santa Fe CM D4EB 4WD
        Peugeot 406 RHZ, Peugeot 405 RFV, Peugeot 205 DKZ
        Volkswagen Bora AKL

Коментар

...аз... ...роднината... ...фаровете... ...5 метра... (и така 200 пъти)
          Добре де, ти наред ли четеш или избирателно. По-горе е даден недвусмислен цитат:
          Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия.
          Ако нещо не ти става ясно от цитата, кажи, ще се опитам да обясня доколкото мога.
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Само където този правилник е писан сигурно преди 30год,а тогавашния пазар на автомобили в БГ никой автомобил нямаше заводски фарове за мъгла и всеки слагаше кой каквото намери включително и точкови прожектори.Аз лично заводските ми фарове за мъгла денем светват когато запаля а-ла и желая да е задължително,защото какво ли не съм виждал,дъжд,мъгла,сняг,свечеряване колегата отсреща се движи като студио Х.

Коментар

...На моята и много други коли късите сжетлини са разположени високо и не осветяват първите 3-4 метра пред колата,а това е голям минус. При положение,че си повишавам безопасността и не преча (заслепявам) на другите,то ще си карам така. И КАТ не са ми правили проблеми,явно няма нужда.
              На 3-4 метра от колата няма нищо, което да не си видял, когато си бил на 5-6 метра от него, вервай ми.
              Относно използуването на допълнителните фарове за мъгла - закона си е ясен.
              Предлагам ти да си направиш един експеримент: качи се на лека кола по избор, покарай 3-4 часа нощно и пак прецени дали използуването на "халогените" при ясно време е колегиално или не.

На мен лично допълнителните фарове, колкото и да са настроени ми е..ват мамата, а за зла беда ми се налага да карам твърде често по тъмно. Да взема да си купя един Патрул, да му лепна 10-15 фара отгоре и да "лекувам" всички наред ли?
              О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Toлкова ми е смешно винаги като чета такива неща. Толкова пречат,колкото и нормални рефлекторни фарове. Карам и Мондео и знам какво е,спокойно. Не си само ти с и друг автомобил. Пределно ясно ми е какво е. И ще продължавам да карам така,докато жилището ми не стане с размери 2х0.5х0.5 метра. И изобщо няма да ми е тежко,че преча на някого,защото не пречи изобщо,освен ако не си въобразяваш (въобразявате). И ми е чудно как ще разбереш кои фарове са ми за мъгла??? По мястото им ли? Хаахахахах ми то на Пежо 307 (първата маска) фаровете за мъгла са в основното осветително тяло. Мога ако искам да си вържа и настроя късите да светят като за мъгла и тея за мъгла като къси. Закона е недомислен и стар като света. Спазвам абсолютно всичко друго,но не и това (то е само този член за предните фарове за мъгла) което ми застрашава живота.
                Volkswagen Bora AKL

Коментар

Много им дреме на катаджиите,по твоята логика. От една година и повече карам с предни фарове за мъгла и къси светлини. Спирали са ме три пъти през нощта и нито веднъж не са ми правили забележка за тях,камо ли пък акт. Също така не са ми присветкали насрещните шофьори. В такъв случай наистина няма такава сила,която да ми спре фаровете. Освен,пренапрежение и изгаряне,може би.
                  Виж сега колега, има "сила" и ще ти предреме, обаче не тук от коментарите във форума и не от КАТ в България. Обаче, ако отидеш няколко пъти до Белград по работа... и максимум на третото ти влизане в Сърбия(ако си много "силен") ще се предадеш- на законите, че в ясно време, в ясна вечер, с включени халогени не се кара!

Коментар

А между другото, истински фарове за мъгла,няма как да те заслепяват.
                    Последно редактирано от Гена; 21-09-09, 22:13.

Коментар

Първоначално публикуван от komisar Преглед на мнение
                      Виж сега колега, има "сила" и ще ти предреме, обаче не тук от коментарите във форума и не от КАТ в България. Обаче, ако отидеш няколко пъти до Белград по работа... и максимум на третото ти влизане в Сърбия(ако си много "силен") ще се предадеш- на законите, че в ясно време, в ясна вечер, с включени халогени не се кара!
                      Това е добре,че поне там си налагат законите. Когато и тук почнат ще ги изключа. Щом КАТ смятат,че няма проблем,а и не заслепявам никого,то какво правим? А и пак питам,как ще се разбере кои фарове какви са? Нямам нищо против и ще карам занапред само на къси,но ако ми потрябва (път със завои) ще ги включвам. Да видим с какво ще допринеса за сигурността по пътищата и по-малката корупция и тн. Ще си сложа един незаконен ксенон,но поне няма да карам на незаслепяващи и незаконни фарове за мъгла. И не се нахвърляйте веднага в/у човечеца с ксенона. Ще мина през пунтк за ГТП ,за да ми регулират фаровете.
                      Volkswagen Bora AKL

Коментар

Не смятам, че фабричните фарове за мъгла са сложени за да се използват по всяко време.
                        Току що се прибирам от път. Доста се поизмъчих от хора, на които им е тъмно и трябва да карат с допълнителни фарове. Един така ме заслепи, че настъпих банкета (беше на къси + фарове за мъгла).
                        Имам едни доста силни, може би трябва да ги монтирам на колата и да пробвам дали ще може да издържи някой такъв. Но няма да го направя, защото мисля,че не е правилно да се интересуваш само как ти да си добре, а този срещу теб ....ами той да се оправя.
                        [SIGPIC][/SIGPIC][FONT=Arial Black][COLOR=RoyalBlue][COLOR=DeepSkyBlue] По-добре да те мразят за това, което [B]СИ[/B], отколкото да те обичат за това, което [B]НЕ СИ[/B] !!![/COLOR] [/COLOR][/FONT]8)

Коментар

Първоначално публикуван от gena Преглед на мнение
                          А между другото, истински фарове за мъгла,няма как да те заслепяват.
                          Защото светят само по време на мъгла- малка видимост и никакво заслепяване,нали?

Цитат:
                          Мнение на ittso
                          Добре де, ти наред ли четеш или избирателно. По-горе е даден недвусмислен цитат:
                          Ако нещо не ти става ясно от цитата, кажи, ще се опитам да обясня доколкото мога.

Ами на мен фаровете в бронята не са ми за мъгла,а за разширяване на осветеното петно. Мисля,че приключихме въпроса с фаровете. Аз такива за мъгла нямам. И какво точно означава фарове за мъгла??? Правят мъгла ли?
                          Последно редактирано от Dino; 21-09-09, 22:21.
                          Volkswagen Bora AKL

Коментар

Това е добре,че поне там си налагат законите. Когато и тук почнат ще ги изключа. Щом КАТ смятат,че няма проблем,а и не заслепявам никого,то какво правим? А и пак питам,как ще се разбере кои фарове какви са? Нямам нищо против и ще карам занапред само на къси,но ако ми потрябва (път със завои) ще ги включвам. Да видим с какво ще допринеса за сигурността по пътищата и по-малката корупция и тн. Ще си сложа един незаконен ксенон,но поне няма да карам на незаслепяващи и незаконни фарове за мъгла. И не се нахвърляйте веднага в/у човечеца с ксенона. Ще мина през пунтк за ГТП ,за да ми регулират фаровете.
                            Не мога да разбера защо трябва да се обяснява като на малки деца.
                            1. не ми е работа да разбирам кои фарове за какво са. Като караш срещу мен трябва да светат само два фара. Точка!
                            2. не си ти човекът който да определя кое пречи на останалите участници в движението, в частност и на мен. По-горе доста хора ти обясниха, че пречат. Според мен също пречат. Ти как прецени, че не пречат? Щото не карат само на дълги срещу теб ли?
                            3. дали законът е остарял, можеш да обсъдиш с народното събрание! Докато не го отменят или преправят, си е актуален и според него си нарушител. Няма да изгаднявам и да ти пожелавам спорен лов на актове.
                            4. фаровете пречат не само когато светят директно в очите ти. Достатъчно е срещу теб да светят Х на брой крушки. Според твоята логика, фаровете ти за мъгла светели на 5 метра и не пречели. Следвайки я, ако наредя пред колата ми 10 крушки по 55 вата, без рефлектори, заради което те верочтно ще светят на 4 метра, би трябвало и аз да не преча. Що не си направиш тоя експеримент и да обадиш какво си "видял".

П.П.
                            Не ти ли се струва, че участваш в спор в който както и да го сучеш, не си правата страна?

Редакция:
                            ...И какво точно означава фарове за мъгла??? Правят мъгла ли?
                            Извинявай, че ще бъда директен, ама би ли попълнил някой тест за интелигентност и пуснал резултатите в тая тема?
                            Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                              Не мога да разбера защо трябва да се обяснява като на малки деца.
                              1. не ми е работа да разбирам кои фарове за какво са. Като караш срещу мен трябва да светат само два фара. Точка!
                              2. не си ти човекът който да определя кое пречи на останалите участници в движението, в частност и на мен. По-горе доста хора ти обясниха, че пречат. Според мен също пречат. Ти как прецени, че не пречат? Щото не карат само на дълги срещу теб ли?
                              3. дали законът е остарял, можеш да обсъдиш с народното събрание! Докато не го отменят или преправят, си е актуален и според него си нарушител. Няма да изгаднявам и да ти пожелавам спорен лов на актове.
                              4. фаровете пречат не само когато светят директно в очите ти. Достатъчно е срещу теб да светят Х на брой крушки. Според твоята логика, фаровете ти за мъгла светели на 5 метра и не пречели. Следвайки я, ако наредя пред колата ми 10 крушки по 55 вата, без рефлектори, заради което те верочтно ще светят на 4 метра, би трябвало и аз да не преча. Що не си направиш тоя експеримент и да обадиш какво си "видял".

П.П.
                              Не ти ли се струва, че участваш в спор в който както и да го сучеш, не си правата страна?
                              А ти как прецени,че моите пречат??? Защото лично (на Чепеларе до центъра) съм паркирал Мондео срещу Санта Фе-то (бяхме няколко семейства с двете коли) и съм пускал всичко (без дълги) и няма грам заслепяване. А късите определено се забелязват повече от фаровете „за мъгла“ или каквото и да са. Крушките без рефлектор са абсолютно различна работа,те разпръскват светлината хаотично,а не насочено. Броя на крушките по колкото и вата да са е абсолютно все тая,защото отсреща виждаш (виждам) четири светлеещи петна ,ако фаровете са регулирани. По тази логика колите с фабричен ксенон пречат много повече от тези с фабричен халоген (говорим за един и същ модел, например ЛР2) ,защото свети повече,макар и НЕзаслепяващо. Спора е глупав,то е ясно. Ако закона беше не толкова дебилен и това беше от „правилната“ страна пак щеше да има толкова празни приказки. Като темите „ПОМАГА ЛИ АБС ИЛИ ПРЕЧИ“ и „ПОМАГА ЛИ КОЛАНА НА ЗАДНАТА СЕДАЛКА“.

Редакция. От официалния тест,одобрен от МОН, съм получил IQ над средното за нашата страна. Ако искаш ще ти сканирам и „сертификата“ удостоверяващ това,ако го намеря. За мен това изобщо не е определящо за един човек. И Айнщайн е бил гениален,ама хората са го смятали за ненормален. И,о, не- не се сравнявам с Алберт Айнщайн и никога не бих. Ясно е - в нарушение съм,ще се поправя,въпреки по-резките ми изказвания в предните постове. Това обаче не означава,че съм съгласен или че сте прави.
                              Последно редактирано от Dino; 21-09-09, 22:41. Причина: Няма нужда от много обяснения.
                              Volkswagen Bora AKL

Коментар

... Ами на мен фаровете в бронята не са ми за мъгла,а за разширяване на осветеното петно. ...
                                Аха, ами тогава освен и аз да пиша моите 6 горе "за разширяване на осветеното петно" или, май ще е по-добре, "за превъзпитание на нахални джигити, които ми вадят очите"?
                                Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X