Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От 01.01.2018 КАТ спира автомобилите, замърсяващи въздуха

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: От 01.01.2018 КАТ спира автомобилите, замърсяващи въздуха

Първоначално публикуван от dimkaraganchev Преглед на мнение
    Цитат от БТВ-новините по празниците: "Въпреки липсата на автомобили, въздухът в София не стана по-чист"...
    Е ква липса, биха тупана, че за празниците 100хил. автомобила напускали града. Че колко са, по-малко от една десета (1/10).
    Всеки трети е шести

Коментар

Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнение
      Е ква липса, биха тупана, че за празниците 100хил. автомобила напускали града. Че колко са, по-малко от една десета (1/10).
      Липсата на движение по улиците си беше факт. Паркингите пълни, по улиците няма кой да те напсува.
      I'm not Lost, I'm Discovering !

088 три 3 четири 0 94 нула - Филип

Коментар

Да спрат първо Брикела на Ковачки в гр. Гълъбово!
        Да сложат катализатори на мама на комина,щото гори въглища и няма пари за ток!
        Тогава мислят,за моя дизел.
        .Карам бавно стигам бързо. А...ма не всеки път.
        Киа спортаж2000тди 98г
        Ауди А3 1.9ТДИ
        Каравана Аdria 390Q

Коментар

Първоначално публикуван от mmtrance Преглед на мнение
          Липсата на движение по улиците си беше факт. Паркингите пълни, по улиците няма кой да те напсува.
          Треа ти кажа, че и от столицата към провинцията, и днеска обратно не беше лудница като други години. Ма колите не са се изпарили, или всички са се изнесли у чужбина и немат намерение да се връщат. Или просто повече да ходят на работа. Залагам на второто.
          Всеки трети е шести

Коментар

Струва ми се, че бъркате някои неща. Особено със САЩ. Там концепцията е друга-автомобилът е ежедневна необходимост. У нас в БГ той все още се смята за лукс и за най-удобен обект на облагане с всякакви данъци и такси-именно защото се смята, е карането на собствена кола говори за висок жизнен стандарт. С една дума-ненужен лукс, без който всякак може. Това е отразено и в съответните закони. Не случайно БГ е една от малкото държави, в които новите коли се облагат с по-високи данъци от старите.
            Цялото сегашно раздвижване е заради едно решение на съда на ЕС, с което се постановява, че БГ е нрушила задълженията си за чистотата на въздуха. Спорът с ЕК за това е започнал още 2009-та. Става дума за компонента ФПЧ10. Нямаме проблем с CO, CO2, NoX и др. Само с фините прахови частици. Връзката им с транспорта и катализаторите е доста далечна. Съществува, но е доста далечна, защото отделяните от колите газове са прекурсори на ФПЧ. Т.е. на вторично ниво подпомагат формирането на финия прах. Но основният замърсител са твърдите горива. Заради това и превишенията се нблюдават най-вече зимата. Транспортът тук е най-малкият виновник. Но е удобен за набеждаване....заради икономическата концепция, за която стана дума в началото. Реално няма как държавата да забрани на мангалите да горят гуми. Няма как и да контролира отоплението в сградите, където хората отдавна се откачиха от топофикационните дружества заради очевидната измама със сметките и невъзможност да заплащат този разход. В София например, за битова газификация се създават всевъзможни пречки. Не е случайно-топлофикационното дружество е общинска собственост а газоснабдителната компания е пряк конкурент. Газта не е по-евтина, а просто предлага възможност за контролиране на разходите-нещо, което ако дори частично се въведе при топлофикацията, тя ще затвори на следващия ден. Така,че...София никога няма да бъде газифизирана изцяло. Не защото е технически невъзможно, а защото топлофикационният икономически труп трябва някак да се поддържа-там е бездънна яма за кражби от която общината няма да се откаже така лесно.
            Новата стъпка на министерството беше т.нар. "стандарт за твърдите горива". Той тепърва ще се пише. Понеже дървта и въглищата са различни, следващата година ще има тежък проблем в две направления-масов черен пазар на непокрили стандарта продукти и паралелен масов недостиг на "легални" по складовете. Но това ще е следващата година. До тогава със сигурност ще са приключили с "акциите", понеже никой в държавата не иска да осъзнае, че МВР си има предостатъчно друга работа. Между другото-много по-важна и отговорна от това да се занимава с газови анализи. Те толкова и ще се занимават де...ама то е друга тема.
            Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

Изминалата година периодично следях положението във Варна.. И за мен съм твърдо убеден, че основната причина за повишената запрашеност са автомобилите, ама косвено...
              1. Градинки и тротоари не са поддържани - няма бордюри и малък дъжд смъква пръст на платното (да, в града).
              2. Лошо проектирано водоотичане, което събира локви и кал, която след това се вдига като прах
              3. Липса на адекватно почистване на пътните платна - не може циганката с метла да я пускат по основни булеварди, и да очакват ефективна работа... Тя не е виновна - и да иска - не може да почисти така, както би почистил един камион с пръскалки и смукалки...
              Дали трябва да има катализатори и ДПФ - ами според мен трябва - разликата с/без е осезателна.... Имал съм стар дизел на времето... Имам и нов сега - разлика от земята до небето откъм изгорели газове... При новия се доближава до бензинката (само дето мирише по-малко ).
              Да, много народ ги демонтира поради две причини -
              1. искам 1.5к.с. отгоре, щото съм си взел слабичък автомобил, ама искам да върви като Ферари; И никой няма да ме спре за техническата модификация.
              2. одъртял е вече и създаваше проблеми. А пари за нов - няма.. То и да има - не искам да го слагам, щото нали казват че е консуматив - няма след 10-15г пак да го сменям я? Щом никой не следи - ще си я карам без катализатор и ДПФ.

Как било в Америката честно казано не ме интересува... Да, интересно е като решение, но не мисля, че е приложимо по нашите ширини. Причината е, че в САЩ имат много други механизми за въздействие, които тук не са приложими.
              Мисля наскоро колега пускаше клип как е в Европата - някакъв отворко май с отпушен ауспух го спряха велополицаи за проверка с някаква лъскава кола (май бе някакъв намазан мерцедес)....
              Доколкото се сещам - спряха го със СЪМНЕНИЯ за несъответствия в техническите данни (май шума). Викнаха оторизираните специалисти, които потвърдиха съмненията (явно те са легалната част от схемата, които имат право да издават технически протокол)... И от там нататък - директно спрян от движение - мерцедеса го взеха на платформа от отживена централна част. Нито метър повече на свой ход...
              Ако знаеш, че това МОЖЕ да се случи на теб - дали би рискувал ежедневно?
              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Не ,никакви рискове,скъпо излиза в страни със закони.

А и в Америка как е си прав,че е все тая,но и в Америка и в Германия и в България колата си пуши по един и сьщ начин и се проверява по почти един и сьщ та тая идея с Пешо старшинката с прякора Гьрнето за по-кратко няма да мине.
                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                W140 S420 '99

Коментар

Босе, имах предвид, че всичко е въпрос в организация...
                  Да не мислиш, че онези вело-полицаи се различават от Пешо старшинката?
                  Не, но когато имат СЪМНЕНИЕ - спират автомобила, и викат умното подкрепление, което вече да си каже тежката 'законна' дума с мобилната лаборатория...
                  Мерят ти газовете, и ако не отговарят на ограниченията - колата на трупчета... Ама дали заради капачката било или не - това не е проблем на проверяващите - фактът е установен законно - в момента на проверката автомобилът не отговаря на техническите изисквания... Какви мерки ще вземеш след това - дали ще слагаш катализатор или ще затягаш капачката - това е твой проблем. Като си готов - премини отново технически преглед и ако всичко е ОК - пътувай...
                  Да, може и малко да се усложни условието ако плащаш глобата...
                  Платил си за периодична и годишна поддръжка в сервиз - тогава бих си търсил парите от сервиза, ако не съм пипал нищо по колата, а тя е била неизправна... Май така е при вас?
                  Пък ако ти си я поддържаш сам - явно ти си виновен, и ще си платиш глобата...

Та затова мисля - всичко е въпрос на организация - може и да мине, може и да не мине при нас, в зависимост колко умни са 'законотворците' и тези, пищещи наредби...
                  Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Финни прахови частици, а?! Па то на тоя изпитателен полигон за амортисьори и окачване, в какъвто се превърна София, с всичките си вдигнати пешеходни пътеки (отречени по света), къде ли отиват материалите от износването на накладки, гуми и пр.?! Да не говорим какви количества енергия се губят всеки ден, и колко газове се изхвърлят в плюс заради тях.
                    А е толкова просто -слагаш по някоя и друга камера на опасните места, включваш и софтуер четящ номерата и ги вкарваш в мрежа следяща и за средни скорости тук-там, писмата по пощата, парите по банка, и всичко ще кара като по учебник. От там вече и потоци може да оптимизираш, и интелигентни светофари да се интегрират към нуждите по всяко време. Така се прави реално намаляване на замърсяването, нето.
                    Последно редактирано от cecoa1; 02-01-18, 09:11.
                    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Slowtraveler, я кажи, като заредиш менте гориво и те оставят на трупчета, кой е виновен. Ами, ако ти се случи да ти е студена колата, да си мил мотора току що и да ти прекъсва единия цилиндър /мога още примери да давам, ама е ясно/... И като ти спрат и я вдигнат на трупчета десетина пъти напълно изправната кола, пак ли ще е ОК?

Има хиляди причини една напълно изправна кола да не работи в нормите за секунди, минута или две. И на трупчета веднага? Ще е интересно!

Тия от Париж сигурно се напикават от смях...
                      https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Никсън, да чукна на дърво - от над 20г не съм зареждал менте гориво...
                        Напълно изправна кола минава прегледа без проблеми... Дали била студена? Ами нагоре май споменах как преминах ГТП с проверка на газовете в обикновен провинциален пункт преди 2 месеца - ЗАГРЯЛ автомобил (следяха температурата), като теста бе повече от минута-две... Работи в различни режими сигурно 5 минути... Бе вързан и оборотомер към техниката, защото дебнеха и поддържане на определени обороти за отчета... Предполагам имаме тук колеги, които са навътре в кухнята - аз споделям само това, което видях.
                        Между другото преди 3-4 години с напълно студен автомобил зимата бях отишъл на ГТП с бензинката... Изправна.. Просто пункта бе на 200м от вкъщи... Запалих колата, понамръщиха се в първия момент явно докато загрее ламбда-сондата, и след минута всичко си дойде на мястото - газовете бяха ОК...

А дали и как ще направят мобилните тестове - там вече ме е страх да мисля, щото вероятно ще се изпълни традиционната руска рецепта - 'искахме да стане колкото се може по-добре, а то си стана както винаги'
                        Т.е. напълно неефективно плашене на гаргите

Коментар

С так3ва малоумни идеи,пак политически сътресения,винаги така става и винаги зимата!?Факт!Не съ сдържам и малко отклонение," министъра на председателството ,щял да настоява за падане на санкциите срещу Русия"!!!!,явно са прежалили североизточна България,ама май и цялата!!!
                          Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Правилата трябва да се спазват, иначе си го дишаме.
                            Би трябвало обаче да се проверява на най-използваното гориво, не газираните да ги проверяват на бензин.
                            Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

Коментар

Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
                              министъра на председателството ,щял да настоява за падане на санкциите срещу Русия"!!!!,явно са прежалили североизточна България,ама май и цялата!!!
                              Би ли развил тезата, ако може и в отделна тема?!?
                              Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
                              Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Slowtraveler, тук ако отидеш с кола дето не е слязла от магистралата и не и пука катализатора от жега като я изгасиш, вероятността да не мине е голяма. Това за 3 преки каране и да мине теста го забравям- на катализатора му трябва жега за да работи ефективно. Явно нещо стандарта ви е нисък.

И да колега kbot, правилата трябва да се спазват, ама проверката кой и какво спазва трябва да е свястна. Иначе става борба с вещици и “ко ‘прайм сега”.
                                https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X