Обява

Свий
Няма добавени обяви.

КАТ - задължителни зимни гуми?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: КАТ - задължителни зимни гуми?

Ето какво намерих:
    За да сте сигурни, че дадена гума се причислява към конкретен сезон, търсете знака, които го осигурява:
    - летни - слънце и дъжд
    - зимни - снежинка или снежинка и хлъзгав път
    - всесезонни - слънце, дъжд, хлъзгав път и снежинка
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от simeon Преглед на мнение
      Съгласен съм с трапера за медведа...аз преди три години разбрах че съм му обърнал посоката едва след като март месец ги демонтирах.А къде ли не бях ходил с тях. Коя гума - колко е добра (стара или нова, лятна, зимна, всесезонна, регенерат ) е количестено понятие, достижимо със специализирани тестове

По въпросите с КАТ:
      А(сержант) - пише в акта:Кара с неподходящи летни гуми.
      Б(водач) - пише една торба възражения: Няма такова нещо в закона, зимни гуми, ала- бала , дълбочина на грайфер 1.6 или 4 ала бала..........
      В(шеф на КАТ)- в наказателното постановление: Глоба по чл. 185 - За нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с глоба до 20 лв.
      Не се обжалват, нищо не си нарушил, почти невъзможно е да докажеш, че нямаш сестра.
      По този член ще ти тръснат 20 лева дори и за неправилно паркиране пред "тора-бора"....
      Така е за съжаление... но имам познат, който точно с техните камъни по техните глави, и се измъкна. Но той си е за на казание " лишаване от шофьорски права во веки веков" и за това жалко, но ето начин да се протиеопоставяме на безумията...
      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от valdy Преглед на мнение
        Zaarin е прав...Освен от КАТ да излязат с официално становище "що е то зимна гума и има ли тя почва у нас", че да се ориентират хората...
        Не е в правомощията на КАТ да определят коя гума е зимна. За целта има съответните стандарти.
        Общоприетото означение на гуми предназначени и за зимна експлоатация е маркировката M+S отстрани на борда на гумата.
        Ето и цитат:
        If a tire has MS, M+S, M/S or M&S on it, then it meets the Rubber Manufacturers Association (RMA) guidelines for a mud and snow tire.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
          Така е за съжаление... но имам познат, който точно с техните камъни по техните глави, и се измъкна. Но той си е за на казание " лишаване от шофьорски права во веки веков" и за това жалко, но ето начин да се протиеопоставяме на безумията...
          При една от последните изменения на закона се получи така, че глоби до 100 лева не могат да се обжалват в съда. Или с други думи за предвижданата глоба от 40 лева е невъзможно да подадеш жалба...
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
            При една от последните изменения на закона се получи така, че глоби до 100 лева не могат да се обжалват в съда. Или с други думи за предвижданата глоба от 40 лева е невъзможно да подадеш жалба...
            Да де, нали трябва да влезе в сила "кво ще праим сега".
            Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Plamen Преглед на мнение
              Не е в правомощията на КАТ да определят коя гума е зимна.
              Съгласен съм! Зимната гума не е описана никъде в ЗДП и свързаните с него...Аз ще напиша в акта "кара с гуми вида спорт производство '94" знаейки, че шефа ми ще ти тръсне споменатата "глоба по подразбиране" която ти на практика не можеш да обжалваш. (до 50 лева са необжалваеми)

Коментар

Аз ще напиша в акта "кара с гуми вида спорт производство '94" знаейки, че шефа ми ще ти тръсне споменатата "глоба по подразбиране" която ти на практика не можеш да обжалваш. (до 50 лева са необжалваеми)
                Че защо да ги обжалваме.
                Нали ви ги даваме доброволно.

Коментар

Хехе! За добрата информираност на читателите нямам нищо против да вляза в ролята на редови служител от органите на КАТ докато трае обсъждането по темата!

Коментар

Не е в правомощията на КАТ да определят коя гума е зимна. За целта има съответните стандарти.
                    Общоприетото означение на гуми предназначени и за зимна експлоатация е маркировката M+S отстрани на борда на гумата.
                    Ето и цитат:
                    If a tire has MS, M+S, M/S or M&S on it, then it meets the Rubber Manufacturers Association (RMA) guidelines for a mud and snow tire.
                    От същото място:
                    the Rubber Manufacturers Association and the tire industry have agreed on a standard that does involve testing. The designation is called Severe Snow Use and has a specific icon (see image at right), which goes next to the M/S designation.

Severe winter traction icon

Цялата статия:
                    http://auto.howstuffworks.com/tire3.htm

Или с други думи M+S са гуми, които са произведени с грайфер според изискванията, но не е задължително да са минали тестове дали стават за сняг. Гумите минали нужните тестове за добро поведение на сняг се обозначават с горния символ. Мисля, че той би трябвало да е достатъчен, дори да не пише M+S, защото всъщност е знак на така да се каже подобрения стандарт на същата асоциация.
                    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Хехе! За добрата информираност на читателите нямам нищо против да вляза в ролята на редови служител от органите на КАТ докато трае обсъждането по темата!
                      Става.
                      Мнението на закона в твое лице ще е от полза за всички.

Коментар

Ето и цитат:

Аз поне доколкото разбрах въпроса е дали КАТ изисква да караме със зимни гуми с дълбочина 4мм или всякакви със същата дълбочина.
                        Еми отговора е гуми с дълбочина на протектора 4мм,ако ще да са видите от Москвича на дедо ти(30 годишни)-това искат от КАТ.
                        А моето мнение е;(за България)за лятото -летни,за зимата -зимни(ама това е друга тема)
                        Dacia Duster 1.6 CSe 115 4x4

Коментар

Ясно е, че това е новина от вестниците която цели да стресне шофьорите, защото на практика КАТ няма как да кажат коя гума е зимна и коя - не. По въпроса за всесезонните гуми-такива просто не съществуват! Всесезонните гуми нито са достатъчно добри през зимата при ниски температури, защото не са достатъчно "меки", нито могат да се използват повече от една година, защото през лятото се "опичат" от жегата и стават като пластмасови. Температурната граница на каучуковата смес на различните гуми наистина е 7 градуса. С една дума всесезонната гума е компромис който не е подходящ за нашите климатични условия. А за това че някои хора ги ползват и са доволни - аз мога да кажа, че преди години когато неможех да си позволя нови гуми съм карал цяла зима с летни галоши и нямам нито един инцидент.Това значи ли, че може да си караме и с летни гуми?

Коментар

Днес сутринта, подполковник Костов по БТВ съвсем ясно каза, че зимните гуми са само препоръчителни, но не и задължителни.
                            Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
                            LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
                            Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение
                              Днес сутринта, подполковник Костов по БТВ съвсем ясно каза, че зимните гуми са само препоръчителни, но не и задължителни.
                              Така и предполагах.
                              Дълбочината на протектора е най-лесния за дефиниране и констатиране показател за качествата на гумата.
                              Значи никога няма да имаме проблеми с КАТ ако караме кални гуми.
                              Виж с ледът ще берем доста ядове.

Коментар

Пак е нещо.

А този проблем с леда си е съвсем отделна тема.

В това отношение завиждам на всички, които са по-далече от морето.

Тук, понеже не се намира нито луга, нито пясък, като се заледи, се опесъчават 3-4 по-главни улици (и то не винаги), и се чака слънцето да оправи нещата. Така че при по-тежка зима - напролет ще се кара нормално из града.

Особено интересно става като се стопли за ден-два и се образуват коловози, а после замръзнат пак.

Е, има и предимства - например, повишава се спортното майсторство. Които колеги оцелеят неударени след първата седмица, направо са готови за фигуристи...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X