Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Установяване на вина при ПТП

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Установяване на вина при ПТП

Първоначално публикуван от infineon Преглед на мнение
    ...И жена ти има не по малка вина. Не се опитвай да тълкуваш ситуацята с желанието да изкараш че жена ти е невинна.
    Водача на МПС е длъжен да се движи с такава скорост че да може да спре при всички положения ако пред него има препятствие. Още повече когато има коли покрай него.
    Ами ако на мястото на буса имаше влак?
    Непредвидимо може да се каже само ако падне метеорит на пътя...
    Е, не е точно така. Доколкото виждам, всичко се е случило ПРЕДИ прелеза. Откъде да се вземе влак там?!
    Освен това, чл.20 е с "доста дълги ръце", но не е чак толкова всеобхватен. Прочетете внимателно текста. Става дума за предвидими ситуации. Когато до теб има коли, с квалифицирани водачи вътре, категоричен знак, маневрата е започната правилно и много време преди случилото се, просто няма как да се предположи започването на ЗАБРАНЕНА маневра от страна на правоспособен водач. Некоректна постановка, някак си. Може да се предвиди започване на изпреварване, ако отпред е имало кола, ама обратен завой от дясната лента и то след съответен знак, недопускащ подобно нещо... Има и още едно понятие(колегите занимаващи се с автотехнически експертизи могат да го дефинират по нашите учебници, аз съм го срещал в чужди и не знам дали го интерпретирам правилно): "зона на неизбежния удар". Това е разстоянието, при което попадането на препятствие неминуемо води до произшествие. Имайте предвид, че времето на реакция на водач е прието да се смята между 0,6 и 1,2 секунди и при дадена скорост, всичко намерило се в това разстояние пред автомобила, на практика е незаобиколимо. Както не виждате смяната на кадрите на телевизора, така и това не можете да избегнете или контролирате. Психофизическа особеност на човешкия организъм. По тази причина има редица приоритети при вменяването на вина, като част от тях са, че: употребилият алкохол винаги е виновен, водачът без предимство винаги е виновен, водачът, извършващ забранена маневра винаги е виновен. За останалите вината се доказва и при наличието на едно от горните условия, чл.20 на практика не се споменава. По-лесно е да ти кажат, че не си се съобразил с пътните условия, ако скочиш в дупка, отколкото ако удариш кола, затваряща ти пътя по описания горе начин.
    Последно редактирано от Еmil; 07-04-13, 12:03.

Коментар

Първоначално публикуван от D.Danov Преглед на мнение
      ... Това беше единственият съставен акт. ...
      Ако под това се разбира, че на водача на буса не е бил съставен акт, това е много странно, защото той е направил поне 3 нарушения: нарушава знака, който указва движение само направо; прави обратен завой на ж.п. прелез и го прави от дясната лента.
      Ние не сме неутрални!

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:shema 1.JPG
Прегледи:1
Размер:38.8 КБ
ID:5468840
        Ако се вярва на схемата на катаджиийте и приемем дължината на автомобилите 4 метра , на камиона 6 метра ,дистанция 3 метра, в момента на започване на завоя на камиона растоянието м/у предницата на лекия автомобил и задницата на камиона е около 10 метра.
        До момента на удара предницата на лекия автомобил изминава около 20 метра , а задницата на камиона около 13 метра/ дължината на камиона + растоянието между 2-те релси +ширината на половината от пътното платано/.Пълен ляв завой с камион скоростта едва ли е повече от 10км/ч-за тези 13 метра му трябват поне 5 секунди.Тези 5 секунди за достатъчно време за реакция-т.е ударът е бил предотвратим.Тези допускания са достоверни ако схемата на катаджиите е мащабно вярна и ударът на лекия автомобил е в задната броня на товарния автомобил.При прекъсната осова линия е предвидимо да очакваш автомобил от дясното платно да мине в лявото
        Ако се използват пълните възможности на едно нещо, то се счупва!!!
        Пламен Златарев 0888 66 03 18

Коментар

Благодаря на всички които коментираха.След консултация с ЗДвП(преди да пусна темата)и аз съм на същото мнение.Искам да ви запозная с всички участници в ПТП-то.

Водач на мпс1 Иван Димов Кантарски,действащ служител в системата на МВР.Районен на близки до Казанлък села.
          Водач на мпс2 Иво Димитров Лозанов,собственик на мпс1,и мпс2.Общински съветник(ако има значение,за мен няма)
          Водач на мпс3 Миглена Велева (жена ми,както вече е станало ясно)

За мен случаят е приключен.Няма жертви или тежко пострадали, колата на жена ми е с Каско и вече е оправена.Но жена ми се чувства обидена,и е решила да не оставя нещата така.След като получи акта го обжалва в срок,и след среща с началника на КАТ получи уверения че всички виновни ще си получат наказанията.След 6 месеца получи наказателно постановление.Все още само тя е с акт,значи само тя е виновна,и само тя получава наказание.Затова пуснах тази тема,за да разбера и вашето становище,а именно:КОЙ е виновен за предизвикване на ПТП-то,и съответно кой е виновен.Ако нейният автомобил нямаше Каско,и в този случай само тя с акт кой плаща щетите.Наказателното постановление ще го обжалва по съдебен път.

ПП До колегата Пламен схемата не е от КАТ,моя е за по-добра представа на ситуацията
          ПП До колегата infineon,Ами ако на мястото на буса имаше влак?Ами влакът щеше да блъсне буса защото е спрял на релсите,и жена ми щеше да е виновна защото е блеела някъде.Блеят овцете колега!!!

Коментар

Схемата е непълна - липсва обозначение на зоните на поражение на автомобилите. Разположението след удара може да е в следствие на самия удар: основният да е бил в предната част на камиона, който е продължил още 3-4 метра след удара. Което е много вероятно. Освен това, в тези схеми не се посочва мащабно разположението. Това някога се правеше от следователите при тежки ПТП. Това не е такава схема. Поне тези, които съм виждал като поемно лице, съдържаха много повече атрибути - разстояния, видимост, наклони на пътя и т.н. Забрави за схемата като база за пресмятане.
            Не мога да кажа и дали е било предотвратимо. В такъв случай, виновен е този, който е нарушил, а за останалите евентуалната съвина следва да се докаже.
            Последно редактирано от Еmil; 07-04-13, 16:06.

Коментар

Полицаите са свини в тази държава, факт. Трябвало е да накйарате шефа на КАТ и шефа му да се размърдат още тогава, предвид прикриването на колега. Чиста проба корупция. Общинският съветник също е в кюпа, има значение. За корупцията - успоредно действие, мисля, че до съда и до МВР.
              Има форум на полицаите. Попитай там, има колеги от Казанлък. Ще е забавно. Ако копираш тук мненията им - част от тях ще са идиотски, други ще се окажат "аз не съм такъв" - ще се смеем двойно.

Коментар

Всичко добре, това че са полицай и общински съветник, обяснява защо няма акт за водача на МПС 1, но според мен водача на МПС 3 си е виновен за ПТП.
                Та в този смисъл, нека бъдем честни, с каква скорост се е движело МПС 3? Такава, че да изпреварва от 300 метра, преди колите в дясно... Това че няма знаци, не значи че няма ограничения. Сигурно е имала предвид и да спира на прелеза, както е според закона?! Това, че и другия участник заслужава акт, не го прави пряко виновен за ПТП, нито пък това че е полицай и не са му го написали. Все едно да удариш кола, която е спряна неправилно(то де факто и нещо такова е станало), и да чакаш да изкарат друг виновен.
                Според мен вместо в съдилища, е добре да вложи усилията си да кара по-внимателно. Кой съдия и кое вещо лице ще преценят, че тя няма отговорност че не е успяла да спре на място на което от 240 метра е ясно, че трябва да спре?! И на практика се удря в спрял перпендикулярно бус, и то в гредата със стоповете, демек е имала и много време за реакция, която или не е предприела, или скоростта е била прекалено висока. Да не говорим, че за да се завърти успоредно камиончето, значи и удара не е бил съвсем слаб...
                Не исках да се изказвам така, а и напоследък избягвам да пиша, но за този случай сам ни обясняваш нещата и пак накрая виждаш треската в чуждото око. Ми ако не беше полицай и беше получил акт и човека с камиончето, на кой трябваше да е обидена тогава жена ти?! А ако беше пиян колоездач, и го беше убила, пак ли щеше системата да е виновна или нЕкой друг?! Или ако се беше самоубила удряйки се във влак?(Последните две, да не дава Господ, даже не ми се искаше да ги давам като примери, но основното е че според мен трябва да караме внимателно, а не да търсим под вола теле и вина до девето коляно, която не ни касае, поне сега като е малкия Дявол.)
                Последно редактирано от cecoa1; 07-04-13, 17:04.
                Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Aко нямаше замесен полицай, пак микробусът, който някой нарече камион - щеше да е причината за катастрофата. Отделно от това и другата кола е направила нарушение, разбира се. Жената е карала с 30 - 40 за да завърти задницата на празен бордови бус. Тъкмо е спирала
                  В случая полицаите сами са се омазали с тор чрез тъпия начин да замажат нещата.

Коментар

Цецо май най-добре е обобщил нещата.
                    Тя темата отива към изчерпване, само че на мен ми припомни едно мое произшествие на този околовръстен път:
                    Много-много отдавна . Аз млад шофьор - а и млад дихател - на не повече от 20 000км. Алфа Ромео 33, стотина и кусур км/ч, тъмно време, умрели фарове.
                    Минавам през "нещо" и ...се обръщам по таван! - Няколко пъти...
                    Нещото се оказа купчина бетон - висока петдесетина сантиметра, отдавна стегнал и част от пейзажа, на осовата линия, и позната на всички местни .
                    Аз жив и здрав, без драскотина. Колата на нищо не приличаше, при последвалото товарене за извозване буквално се разпадна на няколко части.
                    Каско; маско и др. подобни, тогава бяха непознати думи.
                    Полицията също не прояви интерес. Не че съм им се натискал, но колата седя там едно денонощие, та произшествието не остана неизвестно.
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

A какво е млад дихател?
                      Госпожата ако е карала със 100 не е добре.

Коментар

Че актосъставителите са нарочили само водач на МПС 3 е ясно дори само от факта че са и писали "аптечка не по наредбата" -обстоятелство нямащо нищо общо с ПТП-то.Сигурно в акта е само втория човек от катаджиите е вписан като свидетел.В съда двама срещу един- загубена кауза!!.А що се отнася до форума на полицаите-там ще те «разкъсат» като хиени.Не си заслужава унижението, макар и виртуално.Ако ти е любопитно виж, един мой спор с тях за липсващ стикер за технически преглед на пожарогасител
                        http://www.police.ba4ka.com/viewtopic.php?f=17&t=3521
                        .
                        П.С. Няколко месеца след този случай се запали патрулка пред РПУ-то ,естествено в патрулния автомобил нямаше пожарогасител-та след този случай им подарих два!Дето се вика- има господ!
                        Ако се използват пълните възможности на едно нещо, то се счупва!!!
                        Пламен Златарев 0888 66 03 18

Коментар

Демек искате да кажете, че ако удариш неправилно спряна машина си виновен изцяло и основно? Щото аз мисля мога да си изсмуча от пръстите доста ситуации, които по закон ще изкарат обратното. То и ми се е случвало да ми спре в платното кола излизаща от пряка и правеща ляв завой, но не го завърши и спря. Аз си перках с умопомрачителната, но законна скорост от 50 км/ч... Време за реакция от моя страна, няколко секунди и 7-8 метра. Нямаше ПТП само защото в насрещното платно нямаше МПС и успях да овладея опитващото да се завърти всячески диско. Инак можеше и да съм виновен аз сигурно, по някаква логика... но оня го удрях в шоферската врата и съм склонен да вярвам, че щеше да остане само каша от водача. Чувал съм у Францията и особено в Париж, бакшишите имат стратегията да правят ПТП като умело изкарат другия водач виновен, щото просто е такъв, те са опитни, знаят закона и лесно си намират блейка в трафика. После застраховката оправя тяхната кола и прочее. Може и да не е така, но пък имам и позната, дето се удари с 30 в спряла и стърчаща броня на спряла машина от непознаване на габаритите. В конкретната ситуация не мисля, че само 1 акт е правилното решение.

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
                            A какво е млад дихател?
                            Млад, зелен, грийнхорн, новак - мисля че лафа е казармаджийски, точна етимология не мога да цитирам.
                            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                              Млад, зелен, грийнхорн, новак - мисля че лафа е казармаджийски, точна етимология не мога да цитирам.
                              Предположих и аз така, но се зачудих първо дали не си бил надишан с лепило...

Коментар

Колега,оставам с впечатление че не си прочел всичко внимателно.
                                Кой съдия и кое вещо лице ще преценят, че тя няма отговорност че не е успяла да спре на място на което от 240 метра е ясно, че трябва да спре?
                                Кое указва че трябва да спре след 240 метра,кой знак?Натиснете снимката за да я уголемите

Име:жп4.jpg
Прегледи:2
Размер:94.9 КБ
ID:5468963Натиснете снимката за да я уголемите

Име:жп3.jpg
Размер:99.8 КБ
ID:5468964Натиснете снимката за да я уголемите

Име:жп2.jpg
Размер:99.4 КБ
ID:5468965Натиснете снимката за да я уголемите

Име:жп2.jpg
Размер:99.4 КБ
ID:5468965Натиснете снимката за да я уголемите

Име:жп1.jpg
Размер:104.5 КБ
ID:5468966Натиснете снимката за да я уголемите

Име:жп.jpg
Размер:127.9 КБ
ID:5468967Над бализа няма знак какво приближава.Жена ми кара внимателно-пълен антипод на мен.Ако бях се ударил аз все за нещо щях да съм виновен.От 6 месеца я говорим тази тема,ами с тази обстановка на пътя няма какво да и кажа.Моля те отговори и ти как щеше да разбереш че идва жп прелез,за да намалиш.Участъка от тази жп линия е на АРСЕНАЛ АД,по нея само един път съм виждал да минава влак,и кантонери отцепваха.Казанлък е чуствителен на тема жп катастрофи,така че мерки са взети(но това е друга тема).В продължение на 3 години обръщах движението на този прелез по няколко пъти на ден(там ми беше работилницата),и винаги съм си мислел че нарушавам закона.Сега вече поне за едно съм спокоен,ако някой ме удари по този начин знам че няма да съм виновен аз.
                                Останаха само скоростта,какво да ти кажа-според теб с колко се е движила?Нито сме скрили спирачен път нито сме отказали съдействие.Колегата лодкар го каза:омазали за да замажат нещата.На автомобил с натиснати спирачки предницата ляга(навежда се),влиза под гредата на другото мпс.Гредата се плъзва по капака нагоре,едната гума вече е отлепена.Каква ли скорост му трябва да го отхвърли без да му нанесе щети?Празен бус бордови.Колко?Слагам снимки на колата да прецениш по щетите скоростта.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04883.jpg
Размер:88.9 КБ
ID:5468973Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04884.jpg
Размер:107.7 КБ
ID:5468974
                                С уважение.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X