Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Установяване на вина при ПТП

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Установяване на вина при ПТП

Леки автомобили имат ли право да заемат по-дясна лента за да направят обратен завой? Не помня, май не могат. Бусът също е лек, предполагам, че е до 3,5 тона. Изнасянето вдясно си е предвидено за големи ППС.

Коментар

чл. 85. (1) Завиването в обратна посока се извършва само наляво.
      (2) Завиването в обратна посока се извършва от най-лявата пътна лента по посока на движението.
      (3) При завиване в обратна посока водачът пропуска насрещно движещите се пътни превозни средства.
      (4) При недостатъчна широчина завиването в обратна посока може да започне и от друга част на платното за движение, но водачът на завиващото пътно превозно средство е длъжен да пропусне и попътно движещите се от лявата му страна пътни превозни средства.

Коментар

длъжен

Ами тогава попътнодвижещата се госпожа в кола номер три вежливо е гледала да мине за да не кара господата полицай и общински съветник да стоят дълго давайки и предимство. Досега май сме писали глупости. Дали при отнемане на предимство е виновна колата с предимство
        отговор - ДА, ако произшествието е предизвикано от полицай.
        Дали там е предвидено да се прави обратен е друг въпрос.

Коментар

След повече от година и 2 месеца - развръзката на случая е : Отменено НП по съдебен път. Добавям снимков материал - Съдебно решение.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07443-1.jpg
Прегледи:1
Размер:69.0 КБ
ID:5563495
          Последно редактирано от D.Danov; 12-02-14, 23:08.

Коментар

Честито на жена ти, а поздравления и за двама Ви за търпението и постоянството!!

Коментар

При такова съшиване на вина с бели конци, щеше да е подигравка, ако не беше отменено НП. За мен случаят има и друг аспект. Вечният въпрос: Кой контролира контролиращите?
              Но съдебното решение е поне малка компенсация за "скъсаните" нерви.
              Първоначално публикуван от Еmil Преглед на мнение
              ... Ако е в чертите на града, това НЯМА ДА СЕ ТЪЛКУВА КАТО ИЗПРЕВАРВАНЕ! ...
              Иначе, както писах в цитирания пост: шосето е в града и маневрата не е изпреварване.
              Браво и на адвоката. Професионално си е свършил работата.
              Последно редактирано от Еmil; 18-02-14, 01:12.

Коментар

Благодаря за поздравленията. Лично аз, съм удовлетворена от Обявлението на РС. Също така е факт, че другата страна не го обжалва. Изчаках законоустановеният срок - отидох в КАТ /мисля, че беше 7-8 януари 2014 г. вече / и си получих контролния талон - само срещу подпис. По всяка вероятност бих зарязала цялата тази бюрокрация и не бих издържала да си губя времето, ако не бях уверена в правотата си. Благодаря отново на всички които коментираха, и най вече на тези които ме подкрепиха.Вярвай те в себе си. Моето постоянство беше възнаградено - прилагам снимков материалНатиснете снимката за да я уголемите

Име:Akt_1.jpg
Размер:124.1 КБ
ID:5565093Натиснете снимката за да я уголемите

Име:NP-1.jpg
Размер:54.9 КБ
ID:5565094

Коментар

Иначе, както писах в цитирания пост: шосето е в града и маневрата не е изпреварване.
                  Браво и на адвоката. Професионално си е свършил работата.
                  Всичко са си свършили професионално работата. Ама при ограничението в града, да направи някой обратен завой през две ленти и да се удариш в неговата задна част отстрани, щото си нямал как да спреш(от 50км/ч), те за това си трябва особен професионализъм.

Аз лично за всичките си ПТП-та в моя живот, мога честно да си призная вината.
                  Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Единствената ми вина - признавам си, е че непослушах на времето съветите на родителите ми да завърша в Симеоново. При тази ситуация, щеше да ми е интересно чия щеше да е вината - на старшината или на офицера? Ако бях завършила в Симеоново - аз щях да съм офицер.

Коментар

Така е уважаема госпожо(или госпожице, да не Ви обидя), за офицерите от полицията законите на физиката не важат. Нито ограниченията на скоростта. Тогава вероятно щяха да ви оневинят дори и да бяхте убили човек. Не ми е ясно обаче, с какво бихте се оневинили пред собствената си съвест?! Търсите подкрепа и дори благодарите за нея, за нещо в което не сте на 100% невинна. Съжалявам, но аз лично не мога да Ви подкрепя, оценявайки обективно всички факти около катастрофата. И не ме разбирайте погрешно, подкрепям тезата Ви, че често аршина е различен за хората под пагон, дори и във вашия конкретен случай. Но не Ви прави чест, да не признаете поне своята част от вината, защото е ясно, че и Вие имате такава. Дали сте карали с превишена скорост, дали сте били с неудобни обувки, или сте си настройвали радиото, гримирали сте се, или сте говорели по телефона...ваша си работа. Т.е. имало е причина за да не можете да спрете навреме, при все че време е имало сравнително достатъчно, съдейки по мястото на контакт с другото ППС и откъде е тръгнало то. И не е нужно, да признавате тук на нас, непознатите хора, достатъчно е да си вземете собствената поука от случая(вярвам, че сте). Другия път там може да не е микробус, а колоездач, пешеходец...може би дете... Ще Ви е достатъчно ли тогава да си вземете талона и гордо да парадирате, че нямате вина?!

ПП: Нищо лично, просто знам за колко време спира автомобил от 50км/ч и фактологията около това ПТП с твърденията за абсолютна невинност на едната страна, направо ми бъркат в здравето.
                      Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Колега, неколкократно съм бил свидетел на ПТП при подобна ситуация. Уверявам те, че нещата в реална ситуация не изглеждат като пред компютъра. Не приемам тезата за вина винаги при удар с предницата. Това е някакво изкривено схващане, което цели размиване на вината. Преди година попаднах на случай, при който беше убит пешеходец на автомагистрала(в чужбина). Нещо, за което по нашите форуми биха разпънали водача, нищо, че "автомагистрала е път, предназначен за движение с висока скорост, при специални правила на движение". Там нещата бяха решени пред съдия-следователя само за няколко часа по следния начин: "Пешеходецът се е намирал на място, забранено за движение на пешеходци, вечер, при интензивно движение. Водачът не е бил длъжен да предвиди движението на пешеходец по пътното платно. Направил е всичко възможно да избегне удара. Вината за ПТП е на пешеходеца. Няма основание за обвинение на водача."
                        Колк,ото до конкретната ситуация, мисля че правилният въпрос е не за скоростта на водачката, а за това КАК ПРОФЕСИОНАЛИСТ, ПОЛИЦАЙ при това, започва да извършва ЗАБРАНЕНА маневра и на ПРАВ участък НЕ ВИЖДА МПС, което е било с предимство. Или е забравил, че няма ротационна лампа? Навикът винаги да излизаш прав, очевидно е направил лоша шега на полицая. За арогантността му и тази на всички действащи лица от системата на МВР пък, изобщо да не говорим. Хайде да не прекаляваме...

Коментар

Колега, неколкократно съм бил свидетел на ПТП при подобна ситуация.
                          Аз пък ежедневно избягвам ПТП-та при подобни ситуации. И не пред компютъра. Мога и да не ги избягвам и на хартия ще съм също толкова невинен. Но ме е страх, че някой ще пострада, и тези хартийки няма да ми помогнат да спя спокойно. Затова пък ми е ясно кое може и кое не може да се избегне. Сигурен съм че при описаната ситуация и движение в рамките на ограничението, описаният удар би бил избегнат от всеки нормален шофьор. И всеки може да пробва, колко му е необходимо за да спре от 50км/ч и да прецени дали за това време може пред него да тръгне микробус, да пресече две ленти, да спре, и да се стигне до ПТП чак в задната му част под 90 градуса. Че даже и мигач бил даден според показанията, а спиране от 50км/ч е по-кратко от интервала на мигача. Не сме в детската градина, да си говорим небивалици, колкото и да не е удобно на някой да си признае с каква скорост се е движил. Мисля, че видяхме и снимки на пораженията по автомобила, те са красноречиви.

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                            Аз пък ежедневно избягвам ПТП-та при подобни ситуации. ...
                            И с автобуса как и къде ги вдигаш тия 50?!? Че, като ви гледам бараките, с повече от 20 не знам дали се движите?
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Доколкото си спомням на времето на скоростната отсечка спирането от 40км/ч бе 9м (трябваше да го покриеш този норматив)...
                              Но там очакваше сигнала.
                              Добави към тази дистанция още от порядъка на 10-15м замоткване (при 50км/ч) докато разбереш какво смята да прави автомобила пред теб - дали рязката промяна в движението му е заради заобикаляне на дупка или излязъл пешеходец. И тя реалната дистанция надмина 20метра...
                              Освен това погледа върху обстановката на пътя е съвсем различен като си с висок автомобил - всичко ти е като на длан, докато с нисък лек автомобил другите автомобили доста пречат на видимостта.
                              Така, че без да съм бил в автомобила на мястото, не бих съдил колежката..
                              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Прочетох цялата тема от началото и ми се струва, че има нещо гнило в това НП.
                                Очевадно няма как госпожата сама да удари себе си (съвпадението на номерата в НП).
                                Хрумва ми "еретичната" мисъл, че това е написано умишлено от началника на КАТ за да даде възможност НП лесно да падне в съда, но не поради фактологичната обстановка, а поради техническа грешка. Т.е. едновремено да "удовлетвори" госпожата, като улесни отпадането на акта и, и да "прикрие" евентуалните нарушения на другите двама участници в инцидента.
                                Ако НП беше написано коректно, с номерата на всички участници и съда го отмени, тогава остава отворен въпросът кой е виновен за ПТП-то и какви санкции ще понесе? А сега по-този начин и вълка сит (няма акт) и агнето цяло (общинския съветник си е закарал колата на ремонт без последствия въпреки, че е полицая/шофьор е причинил ПТП с материални щети на госпожата).

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X