Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какъв водач съм...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Какъв водач съм...

Понеже става дума за изпреварвания, нека ви разкажа за един от най-абсурдните случаи на тази маневра, които съм наблюдавал Сигурно повечето от вас са пътували по магистралата от София до Варна. Двадесетина километра след отклонението за Ловеч-Троян при село Абланица е границата между бившия Ловешки и Габровски окръг. Това е след с.Малиново, на което още от едно време има бензиностанция, разположена от двете страни на пътя. Точно на върха, където е границата между двата окръга има една подпорна стена, на която всяка година се добавя по някоя паметна плоча... Обърнете внимание на този участък-много е коварен! Пътят е широк, настилката добра. Обикновено тук се кара “до дупка”. А всъщност има два завоя-десен и после ляв, с разстояние от около 80-100 метра помежду им, които ограничават видимостта много пъти е стигало до жестоки челни удари.
    С един приятел пътувахме вечерта по този участък в посока Варна, когато започна поледица. Карах “лада”, която и без това не е много стабилна на хлъзгав път и въпреки отличните си гуми, свалих скоростта на около 20-тина километра, което бяха направили всички нормални хора по пътя. Малко преди въпросния завой, застигнах два “ТИР”-а, които се движеха с около 10 km/h-километражът ми едва ги отчиташе. Разстояние между “ТИР”-овете имаше достатъчно, но в никакъв случай не исках да рискувам на тази пързалка. Още повече, че отлично познавам пътя. Кимнах към другаря си, казвайки му, че ще продължим след тях, макар и цяла нощ да минаваме този участък. Когато бяхме почти влезли в завоя, видях отзад, фарове, светещи на дълги и веднага разбрах, че автомобилът се движи с относително висока скорост (70-80km/h). Изтръпнах при мисълта, че може да натисне спирачка и да ни помете. Но просто нямах какво да направя! Само прокоментирах гласно нещо като “Ега ти идиота”. Видях, че премина в насрещната лента, за да изпреварва. Да, наистина беше тъмно и отсреща не се виждаха светлини, но това ме втрещи. Пътят беше като огледало! В момента, когато се изравни с “ТИР”-а пред нас(вече бяхме на излизане от завоя), видях насрещните светлини на автомобил. Изпреварващия натисна спирачки. “ТИР”-ът спря плътно вдясно, а и аз криейки се зад него, зачаках да чуя трясък, с надеждата да не долети някоя тенекия да ни пребие! Но това не се случи... Излязох малко по-наляво и щях да падна от изненада! Как мислите, че завърши маневрата изпреварване? Нашият човек беше се спрял на метри от насрещен товарен автомобил, който слава-богу е карал много бавно и е успял да спре още на излизане от долния завой. А изпреварваният “ТИР”-другият, не този, зад който се криех аз, връщаше на заден, за да направи място идиотчето да се прибере в нашата лента и да продължи. Чудя се дали този човек поне веднъж се е сетил да постави цветенца за свое здраве на онази стена, защото малко трябваше и той да се увековечи там!

Коментар

Там е и доста стръмно по спомен, местенцето е гадно наистина...
      Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Първоначално публикуван от quadra Преглед на мнение
        Там е и доста стръмно по спомен, местенцето е гадно наистина...
        и хлъзгаво

Коментар

Какъв водач съм?... От доста време чета тази тема и се чудя дали да се обаждам или не.

Не съм "свръхрефлексен факир", нито пък се чувствам във "Формула 1", щом видя асфалт, но смятам, че съм добър водач. Основната причина да смятам така е, че ми доставя удоволствие постоянно да предвиждам и самият аз постоянно да бъда предвидим.

Иначе в темата дотук преобладава въпроса за скоростта - и не с всички съм съгласен. Може да имам 3 причини да карам много бързо:
          1. да съм пиян
          2. много да бързам занякъде
          3. така да ми е кеф.

Само че може да имам 15 причини да карам бавно:

1. да имам проблем с колата
          2. на детето да му е лошо
          3. да се радвам на пейзажа
          4. нещо да съм се умислил
          5. да се колебая по маршрута
          6. и много други...

Като съм 100% съгласен, че и при бавно каране съм част от пътната обстановка и трябва да се съобразявам с другите, включително с бързите, все пак смятам, че онези 3 причини не тежат повече от тези 15.

Освен това (което да речем е 16-та причина), карайки по завои с непрекъсната линия и леко превишена скорост много водачи предпазливо приемат риск от "челни приключения" около 5-10-15 на сто. В същата обстановка обаче аз приемам риск, поне предвидим от мен риск от 0,00%. И не мисля да се превъзпитавам.

Накрая - да се запознаем. Ако някой се тътри в дясната лента с 70 километра в час, макар че би могъл да кара със 110, не е изключено да съм аз. Ако види, че го изпреварвате и снижи скоростта, за да ви направи добър "прозорец" за всеки случай, пак може да съм аз.

Ако някой при 90 км/ч се залепи на 7-8 метра зад вас и кара така километри наред - ту излизайки към своите 10-15% риск, ту връщайки се обратно, това определено не съм аз.

Леко и безаварийно и поздрави на всички!
          Искам България чиста!

Коментар

Всеки е ставал свидетел на какво ли не по пътищата - каране с бясна скорост, засечки, двойно, тройно и т.н. изпреварване, отнемане на предимство, 16-та лента ляв завой, гоненици на светофарите и по пътищата.

На все повече места вървят кампании - "Карайте разумно", "Намали скоростта - спаси живот", кадри от катастрофи, всички новини започват с черната хроника от катастрофите. Според мен това е също част от проблемът - започва да става банално. Когато по цял ден слушаш за катастрофи малко или много ти писва, става част от ежедневието, като прогнозата за времето. Страшно е, но поне от мойте наблюдения е така. В повчето случай на хората им е по-интересно кой, кого как е треснал и на какво са заприличали колите. Чувал съм реплики - "Гледай как идиотски са се треснали", "Ехе, тоя е станал на геврек". Но малко хора се замислият, че можеше те да са в това положение.

Миналата събота и неделя пътувах до Своге. Преди околовръстно на излизане от София има една дълга права. Карах с малко над 90. Един се изравни с мен и започна да оглежда джипката (миналата година катастрофирах и още не съм наслагал табелките за марка)... Кара нашия в насрещното и гледа мен. А отсреща иде ТИР. Поне се усети навреме и успешно мина пред мен.

Относно това кой, какъв водач е - себеоценката е най-трудна Всеки може да вижда трънчето в чуждите очи, но да не вижда гредата в свойте. Човек се учи докато е жив, най-вече от грешките си. Но поне от това, което виждам много малко от "шофьорите" се учат и винаги друг им е виновен.

До нас има едно квартално кафене. Събират се всякакви да задяват ученички. Половината коли са голфчета 2 и 3. Повечето са на хлапетии от квартала. Едно няма което да не е удряна здраво поне по 2-3 пъти. Карат пили, надрусани, важното е да се правят на велики. Около блоковете гърбиците са през 20 метра и пак се чуват писъци на гуми на тръгване.

За мен водачите по-скоро се делят на културни и некултурни. Колкото и добре да върти волна един водач ако няма култура според мен не е водач. И то култура не само за спазване на ограниченията, знаците, маркировката, а и като поведение на пътя. Това най-ясно проличава в изнервящи ситуации - задръствания, изпреварване, когато някой се прави на велик. Според мен катастрофите няма да спрат докато не престанат репликите "Тоя на какъв ще ми се прави...".

Аз лично смятам за себе си, че не съм сред най-културите водачи, в накои ситуации съм постъпвал точно, както тези, които всички псуват.
            Аз не вярвам в чудеса!
            Разчитам на тях!

Коментар

Като за млад шофьор (18 год. книжка от половин година и малко километри - под 10 хиляди) си мисля, че карам доста добре като култура и спазване на правила... Ръководя се от логиката, че повечето правила о ограничения са поставени с някаква цел, а не непременно да пречат на шофьорите...

За скоростта си мисля, че съм понякога флегматичен, понякога прекалено бърз, зависи... Ако съм сам имам склонност да карам бързо (но само на бул. България, че е широко и то не особено - около 100 най-много), но ако возя хора карам най-много с ограничението, защото съм свикнал с колата на майка ми (Хюндай Соната от 99-а - 2л. Автоматик), а тя нито върви, нито спира читаво като е пълна с хора, а гумите, дисковете и накладките са екстра, което фовори по-скоро за проблем при създаването, а не кофти поддръжка и консумативи... Та по тази причина баща ми често се изнервя като го возя на дълъг път с неговата кола (Туарег В6 ТДИ точно преди фейслифта), защото той е от по-силовите карачи и винаги е бил... По-оня ден аз си карам по магистралата от София за Велинград (за втори път йее) и се движа със съвсем приличните 110-130(при задминаване) километра в час, но когато слезнах от магистралата и по абсол'тно празния двулентов път - с 50-60 км/ч. И тогава баща ми се изнерви и вика "Дай газ, тука ограничението ти е 80-90" и аз слушам, но ко не беше той, щях бавно да си карам и да си се радвам на пътя, колата и музиката...

Та общо взето съм внимателен и толерантен шофьор (особено с туарега - хората ме гледат недоумяващо как с тоя джип не върша мизерии на пътя), но все още не карам по рефлекс... С времето ще се науча, дано...
              "That is not dead which can eternal lie,
              And with strange aeons even death may die."
              ~H. P. Lovecraft

Коментар

Аз съм на мнение че за изграждането ми на поведение на пътя голямо влияние оказват около три години каране на мотоциклет, поне за мен докато карах мотоциклет бях забравил какво е предимство, в града постоянно се чудих някой от някоя уличка дали ще ме изчака или ще изкочи пред мен едвам едвам и ще ме гледа нагло отвътре, след това мисля че съм доста по толерантен и се опитвам да улеснявам останалите участници в движението. Та на всички отворковци с големи лимузини дето избутват хората от платното за да минат им пожелавам 3 месеца с MZ примерно по софийските улици да им побелее малко косата. А според мен катастрофите са или въпрос на време за някой шофиори или въпрос на късмет двама безсмъртни да се окажат на точното място по точното време. Най лошото е че пострадват и невинни.

Коментар

Първоначално публикуван от koi4a Преглед на мнение
                  Аз съм на мнение че за изграждането ми на поведение на пътя голямо влияние оказват около три години каране на мотоциклет, поне за мен докато карах мотоциклет бях забравил какво е предимство, в града постоянно се чудих някой от някоя уличка дали ще ме изчака или ще изкочи пред мен едвам едвам и ще ме гледа нагло отвътре, след това мисля че съм доста по толерантен и се опитвам да улеснявам останалите участници в движението. Та на всички отворковци с големи лимузини дето избутват хората от платното за да минат им пожелавам 3 месеца с MZ примерно по софийските улици да им побелее малко косата. А според мен катастрофите са или въпрос на време за някой шофиори или въпрос на късмет двама безсмъртни да се окажат на точното място по точното време. Най лошото е че пострадват и невинни.
                  Мотоциклета не е нищо, аз 7 години съм тренирал колоездене, като през времето през което не тренирах просто карахме за кеф... Те с колело е интересно
                  Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
                    А като стане белята и някой загине, едвали другия участник ще го успокои койзнае колко това че математиката всъщност е доказала че не е всъщност той виновен на 100% а е виновен "само" на 50%.
                    Съгласно една друга наука - теория на вероятностите, за ПТП е необходимо стечение на поне три обстоятелства...

Примерно, по една грешка от страна на участниците и едно техническо обстоятелство. Или две грешки от едната страна и една от другата.

Това не съм го извел аз - четох го някъде

Коментар

Първоначално публикуван от quadra Преглед на мнение
                      Сега ще кажете че отново дърпам чергата към мен, но от съвсем пресни наблюдения затвърдих мнението си - най-рисковите и опасни ситуации на пътя отново бяха предизвикани от субекти движещи се с 50км/ч и създали километрични колони зад себе си... Признавам си че предприех няколко доста агресивни маневри за да се измъкна от колоната, но въпреки това в този момент се чувствах много по-уверен в развитието на събитията отколкото влачейки се в колона без видимост напред и назад... И отнова казвам, не е нужно да сте състезатели, не е нужно да се кара с бясна скорост, просто да се спазват ограниченията... Защото на извъградски път с ограничение 90 и без възможност за изпреварване движение с 60 вече е много сериозна предпоставка...
                      Аз на тия дето карат бавно им викам комплексари(автомобила им не позволява да карат по-бързо)и още по-обидни думи.Ще дам прост пример със себе си:имам 3 автомобила(Хюндай,Нива и Трабант)и с трите много често пътувам по дефилето(искърското).Много ясно ,че с Нивата и Трабанта едвам пъпла само дето зад мене не можеш да видиш и една кола да влача(е освен Жигула,Москвич и др.),защото не избивам никакви комплекси и ги пускам хората да си карат нормално и спокойно(малко прав участък чукам десен мигач намалявам , а не ускорявам и ако случайно се появи кола отсреща спирам).ЗА съжаление като съм с Хюндая карам зад някоя 30г. Лада която се движи по средата на пътя и на всички прави ускорява като малоумен аз се изнервя тия зад мен се изнерват и накрая става белята.
                      Та според мен трябва да има толерантност, а не завист-"не стига ,че кара по-скъпа кола от моята пък и да го пускам - да се трепе" това съм го чувал не един път.
                      Dacia Duster 1.6 CSe 115 4x4

Коментар

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
                        Какъв водач съм?... От доста време чета тази тема и се чудя дали да се обаждам или не.

Накрая - да се запознаем. Ако някой се тътри в дясната лента с 70 километра в час, макар че би могъл да кара със 110, не е изключено да съм аз. Ако види, че го изпреварвате и снижи скоростта, за да ви направи добър "прозорец" за всеки случай, пак може да съм аз.

Ако някой при 90 км/ч се залепи на 7-8 метра зад вас и кара така километри наред - ту излизайки към своите 10-15% риск, ту връщайки се обратно, това определено не съм аз.

Леко и безаварийно и поздрави на всички!
                        +1

Иначе, и аз обичах да карам бързо и много рисковано...докато един ден, предницата не се омота в един стълб, колана ми се отпечата по тялото а волана в челото...

И от тогава - бавно и кротко... И спазвам ограниченията.

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                        Много ти поздрави от един "комплексар"...
                        И от мен също
                        Последно редактирано от Lazar; 10-10-07, 20:21. Причина: допълнение

Коментар

Първоначално публикуван от MiroSh Преглед на мнение
                          Аз на тия дето карат бавно им викам комплексари(автомобила им не позволява да карат по-бързо)и още по-обидни думи.Ще дам прост пример със себе си:имам 3 автомобила(Хюндай,Нива и Трабант)и с трите много често пътувам по дефилето(искърското).Много ясно ,че с Нивата и Трабанта едвам пъпла само дето зад мене не можеш да видиш и една кола да влача(е освен Жигула,Москвич и др.),защото не избивам никакви комплекси и ги пускам хората да си карат нормално и спокойно(малко прав участък чукам десен мигач намалявам , а не ускорявам и ако случайно се появи кола отсреща спирам).ЗА съжаление като съм с Хюндая карам зад някоя 30г. Лада която се движи по средата на пътя и на всички прави ускорява като малоумен аз се изнервя тия зад мен се изнерват и накрая става белята.
                          Та според мен трябва да има толерантност, а не завист-"не стига ,че кара по-скъпа кола от моята пък и да го пускам - да се трепе" това съм го чувал не един път.
                          Много ти поздрави от един "комплексар". Като завали дъжд и пътят е завой след завой и аз карам бавно, щото съм с повдигнат джип на кални гуми, пък мокрият асфалт не им е силата ...
                          Където има мегдан - пускам тия зад мене да бягат.
                          Ама се чудя как да им викам на ония, които се хвърлят да изпреварват на завои без видимост. Щото явно не могат да траят пред тях да има някой. Та те какви са? Много изнервени или просто обикновени комплексарчета, които се опитват да убедят себе си и околните, че са голяма работа?!?

А пък, ако някой път ме застигнеш, гледай все пак да не се изнервяш дотолкова, че да тръгнеш да ми влизаш в багажника. Щото на свой ред аз се дразня от такъв стил на каране и някой път ще взема да се изнЕрвА по-здраво и да намаля по-рязко, а тия тръби отзад ...
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                            ...че да тръгнеш да ми влизаш в багажника...
                            На път с малко възможности за изпреварване се налага и такъв стил на управление. Допускам, ясно е защо. Иначе следва колона...
                            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                              На път с малко възможности за изпреварване се налага и такъв стил на управление. Допускам, ясно е защо. Иначе следва колона...
                              Тц, не съм съгласен! Не допускам! Особено пък на път с малко възможност.Защо се налага?! За 10 мин закъснение ли?! Не е ли по-добре колона на пътя отколкото две коли в дерето?!

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                                Мдааа, само дето на 2 пъти любители на такъв стил са ме удряли отзад. Поради което аз много се нЕрвА от такива ...
                                Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X