Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фиш на автомобил продаден преди 4 години.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Фиш на автомобил продаден преди 4 години.

Първоначално публикуван от javoresku Преглед на мнение
    ..... Аз като съвестен гражданин съм дал едно копие от договора за покупко-продажба в КАТ, другото в данъчната служба и сега нямам нито едно. .....
    Не знам по какъв повод си дал копие в КАТ при условие, че нямаш такова задължение. Според мен ситуацията е следната: получил си 1 копие от договора за покупко-продажба (каквато е практиката на всички нотаруси) и с него си отишъл да я отчислиш в данъчното. В КАТ не си носил нищо, както и новият собственик, затова те хабер си нямат, че колата е продадена и е във владение на друго лице. И няма как да ги убедиш, че е така ако не им занесеш копие от договора. Затова мисли бързо къде е нотариусът, искай препис от договора (той е вписан в един голям тефтер) и го носи в КАТ. Иначе ще се почнат едни разправии с писане на жлби, обяснения и т.н. И друг път като продадеш кола или имот, задължително си направи копие от договора и си го пази.
    П.П. Можеш и от данъчното да вземеш копието, което си им дал и да си го снимаш, ама вероятно ще е по-трудно да ги накараш да ти свършат работа, отколкото да намериш нотариуса.
    "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
    Неизвестен мъдрец

Коментар

1. Не всички нотариуси пазят копията на всичко, което изповядват.
      2. В КАТ нямаш задължение да ходиш, когато продаваш, но го имаше някъде написано и някои ходят.
      3. И в данъчното, и евентуално в КАТ искат копия. Оригиналите са два и единият трябва да е у продавача. Мъдро е, той да си го пази.

Обявяването на колата за открадната/отвлечена, при положение, че купувачът има договор за нея, не е мъдро.

Съвети към javoresku:
      1. Хубаво си спомни, продал ли си колата с нотариус или само сте се уговаряли да го направите.
      2. Хубаво потърси договора. Трябва да е у теб, ако изобщо го има и ако не си го изгубил. Няма причина да си го дал някъде.
      3. Хубаво потърси новия собственик.

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
        Не знам по какъв повод си дал копие в КАТ при условие, че нямаш такова задължение. Според мен ситуацията е следната: получил си 1 копие от договора за покупко-продажба (каквато е практиката на всички нотаруси) и с него си отишъл да я отчислиш в данъчното. В КАТ не си носил нищо, както и новият собственик, затова те хабер си нямат, че колата е продадена и е във владение на друго лице. И няма как да ги убедиш, че е така ако не им занесеш копие от договора. Затова мисли бързо къде е нотариусът, искай препис от договора (той е вписан в един голям тефтер) и го носи в КАТ. Иначе ще се почнат едни разправии с писане на жлби, обяснения и т.н. И друг път като продадеш кола или имот, задължително си направи копие от договора и си го пази.
        П.П. Можеш и от данъчното да вземеш копието, което си им дал и да си го снимаш, ама вероятно ще е по-трудно да ги накараш да ти свършат работа, отколкото да намериш нотариуса.
        Съществува задължение за деклариране в КАТ както за продавача, така и за купувача и срокът е 14 дневен. В КАТ София това става на гише №15 - Деловодство.

НАРЕДБА № I-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и
        спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от
        тях

"Чл. 16. (1) При промяна собствеността на регистрирано превозно средство в 14-дневен
        срок праводателят и приобретателят предоставят на съответната служба по регистрация
        при "Пътна полиция" копие от договора за прехвърляне на собствеността.
        Праводателят предоставя копието на службата по месторегистрация на превозното
        средство
        , а приобретателят - на службата за регистрация по постоянния си адрес
        .
        (2) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2006 г.) Предоставеното от праводателя копие от договора за
        прехвърляне собствеността на регистрирано превозно средство се завежда в
        структурните звена на "Пътна полиция". На праводателя се предоставя входящият
        номер на завеждане.
        (3) След завеждане копията се класират по дата на приемане и се съхраняват за срока за
        съхранение на документите, съдържащи данни за регистрация.
        (4) Прехвърлянето на собствеността се отразява, като в данните по отчета на
        превозното средство се добавят имената (фирмата), ЕГН (БУЛСТАТ) и адресът на
        приобретателя.
        (5) Придобиването на собственост върху регистрирано превозно средство се отразява,
        като се извърши промяна в регистрацията на името на приобретателя.
        "
        0887 61 66 21 - Катя

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          1. Не всички нотариуси пазят копията на всичко, което изповядват.
          2. В КАТ нямаш задължение да ходиш, когато продаваш, но го имаше някъде написано и някои ходят.
          3. И в данъчното, и евентуално в КАТ искат копия. Оригиналите са два и единият трябва да е у продавача. Мъдро е, той да си го пази.

Обявяването на колата за открадната/отвлечена, при положение, че купувачът има договор за нея, не е мъдро.

Съвети към javoresku:
          1. Хубаво си спомни, продал ли си колата с нотариус или само сте се уговаряли да го направите.
          2. Хубаво потърси договора. Трябва да е у теб, ако изобщо го има и ако не си го изгубил. Няма причина да си го дал някъде.
          3. Хубаво потърси новия собственик.
          1 Откъде си сигурен че има нотариус.
          2 За КАТ стана ясно че никой не е ходил
          3Ако я обяви за открадната,тогава ще яде голямата хурка.
          4 Всички сме продавали законно и незаконно коли ,гледали сме го този филм и не сме правени в мъжко дупе.
          5 Даже много се заприказвахме......
          МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Много точно казано.
            Колегата bgbul да не дава акъли от които в последствие друг ще плаща. Обвиняването в престъпление (за колата) се наказва също.
            Нотариусите не са задължени по закон да пазят екземпляри от договорите за МПС. Такова задължение съществува от едва една година и половина и то е въведено с нещо като заповед (съвет) на Нотариалната камара (не е нормативен документ). Повечето колеги го спазват, въпреки че санкция няма. Общия регистър на нотариуса обаче се пази 10 години, там може да си направиш справка. Ако е електронен справката е въпрос на минути. Ако е на хартия обаче - доста тежка е проверката, особено ако нотариуса е оборотен, а и ще ти искат приблизителна дата.
            В данъчното също се пази копието ти, но не знам за какъв период от време и дали не е унищожено.

Желая успех.
            Гласът на разума е тих, но не успокоява докато не бъде чут.

Коментар

Ситуацията накратко:
              ..... Аз като съвестен гражданин съм дал едно копие от договора за покупко-продажба в КАТ, другото в данъчната служба и сега нямам нито едно. .....
              В данъчното екземпляр от договор без печат на нотариус няма да ти вземат. Така че явно такъв е имало нотариално заверен договор колега.

Коментар

Ааа вземат вземат, аз мотора като си взимах щото е под 350 и без нотариус и момчето, от което го взех така си го отчисли ама искат и копие от документ че си го зачислил ти тогава той си го отчислява. Те и от КАТ слагаха някакви печати на този договор като го регистрирах и като го зачислих с копие от договора и бележката, че е зачислен и си го отчисли.
                Ако е машина, нека бъде немска!
                XJR 1200
                ETZ 150
                Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

Първоначално публикуван от NOTY Преглед на мнение
                  В данъчното екземпляр от договор без печат на нотариус няма да ти вземат. Така че явно такъв е имало нотариално заверен договор колега.
                  Имах 3 МПС-та на мое име и на нито едно не са ми взимали оригиналния договор за покупко-продажба при отписване в данъчната служба. Само им го показвам, сверяват го с предоставеното от мен ксеро-копие и ми връщат оригинала. Оригиналите си ги прибирам в една папка.
                  Да не би колегата да е прибрал оригинала си някъде, а да е дал копие!?
                  Последно редактирано от Evgeni Enduro; 27-10-11, 22:06.
                  "Kолкото повече се превръщаме в свръхчовеци, толкова по-безчовечни ставаме"
                  А+
                  LZ1DRZ

Коментар

Ситуацията накратко:
                    Автомобил, който съм продал през 2007 е сниман с превишена скорост през септември. Още е със номерата, които се водят на мое име. При мен идва фиш с глоба 300лв. Аз като съвестен гражданин съм дал едно копие от договора за покупко-продажба в КАТ, другото в данъчната служба и сега нямам нито едно. Как да процедирам нататък?
                    Казваш , дал си копия, къде е оригинала ?
                    Мислил си да дадеш, но те е домързяло да ходиш в КАТ ?
                    Все пак в НАП си го отчислил, не че ще свършат работа, ама пробвай там !
                    Излез от едни 300 лв. , пусни чешмата да се източи и пий една студена !

Не виждам други варианти, при положение, че не знаеш нищо за нотариуса, щото си дал пълномощно на купувача да се разпорежда от твое име.
                    подаръци за мъже от FACOM
                    промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

На мен най-голямата ми надежда е в данъчните, колкото и вредна функция да имат по принцип.
                      Човек си има данъчно досие. Ако колата е била първо зачислена, а после отчислена - този факт се пази в досието и върху него може да се издаде справка.

Иначе - интересен казус. Такава кола може да живее много дълго, висяща между процедурите. КАТ на пътя няма да я спре - всичко и е редовно по документи. Не е открадната - не може да се пусне за издирване. Предишният собственик е защитен - има си (ако го пази) договор.

Коментар

Първоначално публикуван от Atallaya Преглед на мнение
                        Съществува задължение за деклариране в КАТ както за продавача, така и за купувача и срокът е 14 дневен. В КАТ София това става на гише №15 - Деловодство......
                        Тази наредба е препис на предишната, действала по времето, когато регистрацията и отчета на МПС ставаше само и единствено на хартия. Тогава КАТ-София примерно нямаше как да разбере, че аз съм си продал колата и тя е регистрирана в КАТ–Варна ако продавачът и купувача не занесяха копия. Обзалагам се, че ако занеса копие на договор за продаден от мен автомобил в КАТ ще ме гледат като голям камък... Ако провериш как точно става прекратяване и промяна на регистрация ще се сетиш какво имам предвид. Казусче: какво се случва ако аз занеса хартийка и прекратят регистрацията на МПС на мое име, а собственика не го е регистрирал все още? Рег. табелите се водят на мое име, ама аз нямам право да си ги смъкна и да ги занеса заедно с договора на гише №15. Обаче вече съм прекратил регистацията. К'во пра'им?
                        "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                        Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                          ако занеса копие на договор за продаден от мен автомобил в КАТ ще ме гледат като голям камък...
                          И както те гледат като голям камък, така ти дават входящ номер и те пращат по живо, по здраво. Предполагам, че после нищо не правят с документа, но наредбата си е наредба. Просто недомислица на процедурата.

Коментар

Първоначално публикуван от ivodianov1992 Преглед на мнение
                            Ааа вземат вземат, аз мотора като си взимах щото е под 350 и без нотариус и момчето, от което го взех така си го отчисли ама искат и копие от документ че си го зачислил ти тогава той си го отчислява. Те и от КАТ слагаха някакви печати на този договор като го регистрирах и като го зачислих с копие от договора и бележката, че е зачислен и си го отчисли.
                            Мотори и мотопеди до 250 куб. и туристически ремаркета (до не знам си колко тона) минават в кат по облекчена процедура - без нотариална заверка на договора. Тогава договора се подписва от страните пред служител на КАТ и се удря печат на МВР, който замества заверката. С такъв договор се отчисляват горепосочените МПС-та и ремаркета.

В случая говорим за лек автомобил.

Коментар

В последните години съм продал два автомобила и не съм ходил в КАТ да им декларирам/съобщавам за това. Слава богу нямам и фишове/актове за нарушения , направени с тях.
                              подаръци за мъже от FACOM
                              промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от Evgeni Enduro Преглед на мнение
                                Имах 3 МПС-та на мое име и на нито едно не са ми взимали оригиналния договор за покупко-продажба при отписване в данъчната служба. Само им го показвам, сверяват го с предоставеното от мен ксеро-копие и ми връщат оригинала. Оригиналите си ги прибирам в една папка.
                                Да не би колегата да е прибрал оригинала си някъде, а да е дал копие!?
                                Помисли малко,като продаваш на кой му трябва оригинален договор защото с копие купувача не може да регистрира на негово име,в КАТ търсят оригинала.Нотариуса издава два договора оригинал за купувача и копие за продавача,копието се дава в данъчното попълва се декларация за отписване от данък и сагата приключва когато всичко е точно,за това умен човек като продавача ще се сети че може нещо по някакви причини да се случи и след като е дал копието в данъчното друг документ няма,и затова не отива радостен да се черпи че е продал стоката а влиза в първия ксерокс срещу 20ст си изкарва още две копия и тогава стават 3 едното в данъчното и другите в папка у тях и тогава спокоен отива на кръчма.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X