Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фиш на автомобил продаден преди 4 години.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Фиш на автомобил продаден преди 4 години.

Здравейте колеги.Преди около 3години имах подобен проблем.Бях продал кола при нотариус и я бях отчислил в данъчно
    и след 8 9месеца когато ми трябваха документи от данъчно че нямам задължения ми излезе глоба 20лв. за неправилно паркиране след като съм я продал.Новия собственик не я е регистрирал в КАТ.Аз си пазех договора и тръгнах към данъчно там ми обясниха молба и 14работни дни.Нямах толкова време за чакане платих 20лв. и си получих документа.На другия ден в КАТ в деловодството отчисляване и там.Въпреки че колата беше отчислена от данъчно глобата беше от тях.Колега в данъчно се пазят тези документи и не може да няма законен начин да получиш препис.А относно свалянето на предния номер според мене не пипай. Новия собственик макар и нарушител има надлежен документ за собственост и не знам как ще го тълкуват полицаите.Бъдете здрави.

Коментар

Първоначално публикуван от tiramisu Преглед на мнение
      Не е престъпление.Щом в КАТ автомобила се води все още на негово име .....Всеки може да си свали табелите сам. Било да си бракува автомобила , било за ремонт...И най-вече предната.На зла кучка-зъл прът.
      Не е важно как се води колата в КАТ. Юридически автомобилът е на новия собственик. Колегата може да съди ако иска новия собственик да му заплати за изгубеното време, но няма право да сваля регистрационния номер! Това би могло спокойно да се квалифицира като "кражба на регистрационна табела" и ще стане много зле.

Коментар

Здравейте колеги! И аз имам подобен проблем и искам да ви попитам какво бихте ме посъветвали. Юли месец 2011 година си продадох колата както си му е реда (нотариус и отписване от данъчното - имам и документите). Преди няколко месеца имах оставена бележка на вратата ВКЪЩИ да се обадя на един номер. Звъннах, и се оказа, че 3-ти човек купува колата, която продадох и мисли, че аз съм собственика, понеже колата е с моите номера и моят талон с данни. Казах му, че съм продал отдавна колата и не мога да му помогна, и му дадох данните на този, който бях продал колата (който всъщност не я вписал в КАТ и кара с моя талон). Преди няколко дена, ми звъни друг човек, който пак търси мен за информация (явно тая кола вече е сменила 4 собственика след мен). И човека иска да му помогна да я запише на негово име и да се приключи с моите талони. Въпроса ми е да се занимавам ли изобщо или да му кажа, че вече съм я продал и да не ме занимава? Мога ли да му помогна в случая, понеже той ми говореше, да правим на ново договор за покупко-продажба (да анулираме стария) и т.н...... Благодаря предварително!

Коментар

Първоначално публикуван от honest Преглед на мнение
          ...
          Ами ти реално няма с какво да им помогнеш.
          Вече веднъж си продал колата през нотариус и си приключил с нея.
          Ако пак правите някакви врътки с нов договор между теб и най последния собственик, можеш да си навлечеш доста неприятности. Като документна измама например...

Коментар

Не се занимавай с глупости. Имаш ли представа какво междувременно се е случвало с тоя автомобил през тия 2 години? Трябвало е веднага да занесеш и копие от договора в КАТ, но и сега можеш да го направиш и колата да не ти виси на тебе. Явно си попаднал на мошеник и можеш да очакваш всякакви изненади.
            "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
            Неизвестен мъдрец

Коментар

Темата е интересна и много актуална,ще я следя с интерес. Аз мисля ,че ние сме си виновни за всичко. Колегата javoresku, ако всичко е направил като трябва,то в КАТ или данъчното, не са си свършили работата както трябва.Което е малко вероятно но,възможно.Възможно е защото всичко е много усложнено.Като почнем от самата продажба,така и отговорността на всички,продавач, купувач и длъжностни лица.нека колегите които са в САЩ да кажат имали толкова бумащина при продажба на автомобил. А ако някое длъжностно лице не си е свършило работата както трябва и успеем да да осъдим съответната служба.то глобата се плаща от бюджета. нали се сещате това колко спомага да не се получават такива грешки пак? Явно законите ни не струват,но колкото и да са лоши трябва да се спазват.А добрите и лоши закони кои ги пише? Тези които ние сме избрали. Тъй ,че вината пак у нас.извода - умната на изборите,стига толкова с русата....

Коментар

Първоначално публикуван от honest Преглед на мнение
                . . . . да правим на ново договор за покупко-продажба (да анулираме стария) и т.н...... Благодаря предварително!
                За анулирането (ако може изобщо да се ползва думата анулиране в тоя случай) трябва да се явите двамата с първия ти купувач пак при нотариус.
                - да речем че "анулирате" договора, как ще продадеш на новия човек пак същата кола, след като си я отчислил от данъчното? Без квитанция за платен пътен данък за 2013 година няма как да стане по закон. Ако нотариуса реши заради теб да си сложи главата в торбата - да , ама се съмнявам честно казано.
                Съвет: Пази си договора, щото не се знае кога ще ти потрябва. Дано наистина както е казал колегата по горе, с колата да не е правено нищо лошо, а само да е карана.
                Поздрави
                Гласът на разума е тих, но не успокоява докато не бъде чут.

Коментар

Както се каза по-горе, колегата вече няма нищо общо с колата, новия собственик да си търси от който я купува договор. Преди 2 години си продадох колата на един зелен гражданин, нотариус, всичко както трябва, отписах я в данъчното, след година занесох и копие в КАТ. Малко след това ми звъни един ден купувачът, че някой му взел колата, докато бил в чужбина, ама пили с родата ли, абе...та искаше да ида в КАТ и да я обявя за открадната, той знаел при кой е и къде е. Той естествено карал с договора. Казах му, че си има договор, да си я обявява той, ама договора бил в колата с талоните, абе чудо. Пратих го при нотариуса и му дадоха копие от договора, след това не знам какво е станало. Извода е - винаги пазете договора и отписвайте и от КАТ, и от данъчното.
                  Ford Maverick II 2.3 XLT
                  Ford Mondeo MK5

Коментар

Благодаря на всички за отговорите. Тия дни ще отида да я отпиша от КАТ. Въпроса ми е следния: ако тоя човек (последния собственик) продължава да кара с моя талон, до кога може да продължи това? Все пак там има лични данни! Щом за 2 години тая кола е карана с моя талон и не е плащан никакъв данък за нея, кой трябва да бъде наказан? Питам от любопитство.
                    Като ходя да я отписвам от КАТ освен копие от договора за покупко-продажба, какви други документи ще са ми нужни? Благодаря предварително!

Коментар

Срока за регистрация в КАТ на купувача е 14 дневен. Неспазването му води до глоба, размера на която се определя от началника на съответното подеелние на КАТ, с данъчното е същото, само дето срока е 2 месеца от придобиването. Данъците си се дължат с лихвите отделно от акта.
                      За личните данни не се коси излишно, така и така ги има навсякъде.
                      Ако искаш за проба ми пусни ЕГН-то си и ще ти върна на ЛС, всички данни на цялата ти рода до девето коляно.
                      Гласът на разума е тих, но не успокоява докато не бъде чут.

Коментар

Никой не може да си отпише сам колата от КАТ, ако просто я е продал на друг човек, с нотариално заверен договор.Единствено може да се сезира КАТ че новия собственик не е спазил закона, като не се е явил да регистрира автомобила на свое име.Ако КАТ не съдейстат, трябва да се обърне човек към адвокат, за да се задейства през съдебната система това нарушаване на закона.
                        Едно време така продадох една ладичка.Дядото който я купи, си я плати, но на въпроса за прехвърляне на автомобила си направи оглушки.Разбрахме се да ми се обади когато има възможност, но големия талон си го задържах в мене, както и комплект резервни ключове.След поече от половин година, тоя човек повече не се обади и звъннах на домашния му номер.Вдигна ми бабата и се оплака че дядото е избягал от нея, като е зарязал колата пред входа на блока и си има проблеми със съседите за нея.Направо м каза-ела и я махни тази кола.Така и направих, отидох и си взех колата.Съединителя беше залепнал от дългото стоене, след като го отлепихме и запалихме, потече масло от гарнитурата на главата-ясно, прегрята е.Отиде на вилици.Взех си бележката от Надин, големия талон и номерата и отидох в КАТ.Там обаче поискаха малкия талон, а той остана в дядото, за да може да я кара все пак.Заявих че е загубен, но директно ме отрязаха, че без малък талон, бракуване няма-да си го намеря или да отида с колата (която вече е унищожена) за да ми издадат нови документи и после да я бракувам.
                        Така и си останах с две табели и талон...

Коментар

Frysco, остава ти да търсиш свидетели, че колата е унищожена и да заведеш административно дело срещу КАТ, за да доказвате там какво и как се е случило. Това, което не може по административен път, се прави по съдебен.

Коментар

Първоначално публикуван от Frysco Преглед на мнение
                            Никой не може да си отпише сам колата от КАТ, ако просто я е продал на друг човек, с нотариално заверен договор.................
                            Може, може, даже е длъжен, не ми се търси сега конкретния текст в закона, а и го имаше някъде писано вече във форума............. друг е въпросът, че никой не го прави.

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
                              ............. друг е въпросът, че никой не го прави.
                              А трети е въпросът, че аз като съм го направил, в КАТ са си го преместили в другия крачол. Даже и входящ номер не дават.
                              “When you see the tree you’re about to hit it’s called understeer. When you can only hear and feel it it’s oversteer.”
                              Walter Rohrl
                              GSM: нула, три осмици, две двойки, девет, пет, девет, две.

Коментар

А де, аз за сефте чувам да има такова нещо... но щом го местят в другия крачол, значи се пак-не отписват колата от твое име.Все трябва да се води на някой.Ако новия собственик отсвири да се регстрира, тогава чия е, след като стария е заявил, че не е негова?На КАТ?

Emil-реших да не се занимавам повече.Тогава бях млад и глупав и не я бях регистрирал в данъчното.Съответно данъци за нея йок.Сега съм не толкова млад, но още по глупав и всяка кола си и водя стриктно документацията.И покрай нея има и две въргалящи се табели и голям талон от въпросната лада.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X