Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Приеме ли се това - става страшно! Пазете се!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Приеме ли се това - става страшно! Пазете се!

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
    Е в Пенсилвания е на място, но трябват 15 минути чакане
    Е, в Калифорния си отнема поне 3 седмици да ти я пратят по пощата. Да не говорим, че ако си на бригада никoй няма да ти издаде картонената книжка. Ще ти дадат един лист хартия важащ 3 месеца. За това- "за кой щат става дума...?". Знам, че не сме по темата, но така можем да заблудим някого и да се занимава безмислено с вадене на книжки. Като си на бригада, екскурзия, командировка... можеш да си караш директно с българската книжка. Това докато ти важи книжката/визата.
    https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Извинявам се за неточноста, не бях запознат с това в калифорния. Разговарял съм с доста хора там и всички са ми казвали че на място веднага ги вадят. Аз бях в аляска. Само да вметна едно уточнение, Цялата ивестиция която направих за да си изкарам книжка там си я върнах още първия ден от бакшишите, не говоря изобщо за заплата (цената която платих беше $15 за временно разрешително, $50 за изпит по кормуване и $20 при отпечатването на книжката). В България трябва да работя 2 месеца за да си изкарам парите за книжката от заплата.
      Много ни е мудна системата. Не са ни виновни пътищата и в европа има дупки, и в САЩ има дупки. Просто нациите се подържат.
      Друг ни е проблема на нас, ние не се уважаваме взаимно, както тука-така и като сме в чужбина. Има една приказка на шопа "не е важно аз дали сум добре, важно Вуте да е зле". Колкото и да съм се опитвал да помогна на някои, никога не са го оценявали (има предвид българи). Докато бях в САЩ ме беше срам да кажа че съм българин.
      Боико хубаво строи магистрали, взема пари от европа за това. Много съм говолен от това. Лошо е че от тези магистрали ние нищо не печелим. Фирмите изпълнитепки на 80% са чужденци. Защо не организира българси фирми, защо не го направи по достъпно за бългаския пазар? Ще се построят магистралите, и ще се намали безработицата. Аз предполагам защо е така, защото някой си играч се договаря да построи магистралата за съответната сума, но "Господин Борисов" получава някаква комисионна.
      Искаме ли да сме нещо по-добро, трябва сами да си го направим.

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
        Това докато ти важи книжката/визата.
        За щатите за които аз знам, е макс 6 месеца от датата на влизане. След това вече не става с българска. Как проверяват кога си влезъл нямам идея.
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

здравейте колеги чета тази тема и искам да ви напиша нещо относно за темата 15 годишен кара тир с 2 ремаркета комбайна,трактори всякакви. Тира го паркирва между две коли назад така го паркирва че 55годишен шофйор не може да го направи изгубих 80 лв на бас тоя ми скри шапката

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
            Хубаво е младите водачи да се отчитат на изминати километри, а не с години. Има хора които не сядат зад волана с години.
            Да се направи самата книжка подобна на картата за дигитален тахограф. Без да я вкараш в устрийството да не може автомобила да се запали. Да се отчита реално какви нарушения се прави от дадения шофьор, и на база на тези данни да се правят застраховките за гражданска отговорност.
            Извинявам се че малко се увлякох, имам още неща които искам да кажа, но ще спра до тука, за да не съм досаден
            Верно си се поувлякъл... Освен на километри, не може ли и на часове(че да е хептен полезен тахографа), че така е по-точно(може нЕкой да кара повече време на градско, а друг на магистрала...)??!
            Имаш ли представа кое колко ще струва като пари?(Сметни само цената на дигиталния тахограф, който препоръчваш). По твоята логика ще е логично да се наслагат и скоростоограничители на автомобилите(на 130км/ч за у нас). А имаш ли идея, кой ще си ги купи тия автомобили, или как ще накараме старите автомобили да ги вградят тия идеи?Или да изхвърлим всичко произведено до сега и да купуваме нови? Че то и само цената на тези промени, които предлагаш, ще е достатъчна, да лиши от възможност повечето младежи да шофират личен автомобил....
            Всичко е много сложно. Но не от техническа гледна точка, а от морална. Може да се направи всяко МПС да се следи с GPS в реално време и всяко нарушение да се отчита автоматично от компютър. Може да се направи и невъзможно извършването на някои нарушения по същия начин(вместо да се налагат глоби). Обаче още сме много далече от такова нещо. Ако въобще някога стане, първо ще се почне от комерсиалните превозни средства(камиони и автобуси), а до личните автомобили ще е след това(ама вероятността уверено клони към нула).
            Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
              За щатите за които аз знам, е макс 6 месеца от датата на влизане. След това вече не става с българска. Как проверяват кога си влезъл нямам идея.
              http://www.dot.wisconsin.gov/drivers...ly/foreign.htm

Foreign motorists from any of the countries who are party to the United Nations Convention on Road Traffic (Geneva, 1949) or the Convention on the Regulation of Inter-American Motor Vehicle Traffic (Washington, D.C., 1943) who visit the United States as tourists can drive legally using their valid domestic driver's license for a period not to exceed one year from the date of arrival. They may drive either a personal or rental car.

Една година. Причината е, че на летището ти бият печат за 6 месеца. После се удължава за още 6 /непрепоръчително/. И после трябва да излезеш от страната. С тия 10 годишни визи с мнoгoкратно влизане дето сега ги дават, отиваш до Мексико /визи за българи няма/ и се връщаш. И пак годинка. Как разбират- Като покажеш чужда книжка трябва и да покажеш паспорт. В паспорта "I-94"... Е така разбират. Елементарничко, но работи та се къса.

Примера е за Висконсин, защото това ми излиза първо на Google
              https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Аха. То моите хора показват ССН вместо пастпорт, та затова се чудех как ги следяха, ама сега са си с уса книжки, единя даже има ЦДЛ
                А мен не ме пуснаха щото решиха че съм искал да емигрирам, пък аз твърдо не ща с мама в една държава
                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Мога да кажа от собствен опит в щатите:
                  Бях забравил да си платя тамошната гражданска,застрахователя се обадил в DMV (това е офиса за издаване на ш.книжки) и ми направили книжката невалидна докато не си платя гражданската.
                  Лесно и просто нали.
                  Преди да бях навършил 25 години ,гражданската ми беше два пъти по скъпа .
                  Ако не бях женен също ,по скъпо с 10%
                  Иво Томов.
                  Honda CRF 250 X
                  Touareg 3.0 TDI

Коментар

Приемам критиката за това да се отчит кой, колко е пътувал и какъв опит има. Но по същата логика, баща ми не е съгласен със слагането на тахографи на камиони, които не могат да развиват повече от разрешените скорости и не се карат повече от 2-3 часа на ден. (ще поясня с пример, имаме 2 газки, които се карат предимно в нивя и гори, но по закон от тази година се изисква)
                    Защо да не се направи това с тахограф, след като се обсъжда всички коли да имат датчици и да отчитат шофьора пил ли е или не.
                    Причината за тежките ПТП са причинени от прекомерната умора на водачите. Както на товарните автомобили се карат по работа, така и леки коли и микробуси се карат по работа. Имам много водачи на такива МПС-та, които карат по повече от 8-9 часа на ден и то всеки ден.
                    Имам комшия който работи точно с такъв бус и извършва всеки ден от понеделник до събота по 7-800км на ден.
                    А кажете ми как тези водачи да са толерантни към другите и да дават предимство когато образуват задръствания, след като знаят че тези километри трябва да се минат.
                    това е нашата мила родина. И не виждам в близко бъдеще да се оправим.

Коментар

Точно тахографите са пречка да се стигне до преумора на водачите....
                      Лошото е, че покрай тахографите има и доста бумащина, която трябва да се попълва.
                      Но е нормално при по-тежко МПС изискванията да са по-високи. Който иска да кара камион - трябва да се съобразява и да е подготвен за това.
                      Когато карах курс кат.С голяма част от листовките бе точно това - безопасността и времената, разрешени за шофиране и съответните почивки.
                      И също така - воденето и архивите на документацията.
                      На единия ни бус имаме тахограф, а втория ни е по-малък и няма такъв.... Ами този с тахографа се следи редовно най-вече заради времената и почивките, защото буса има ограничител на скоростта и няма как да излезе извън ограниченията...
                      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от plamen9209 Преглед на мнение
                        здравейте колеги чета тази тема и искам да ви напиша нещо относно за темата 15 годишен кара тир с 2 ремаркета комбайна,трактори всякакви. Тира го паркирва между две коли назад така го паркирва че 55годишен шофйор не може да го направи изгубих 80 лв на бас тоя ми скри шапката
                        А?
                        Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
                        Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Oфф... Понеже прочетох някои неща за "младите", та ще се намеся, защото съм един от тях (младите по принцип, а не водачи на МПС).

Така, започвам по хронологичен ред:

"За теб чувам лоши неща. Пиеш непрекъснато и си изоставил учебниците. На какво приличаш? Ти си лодка, която се мята по вълните. Ти си като храм без богове, като къща без хляб!"
                          Това излияние е намерено на египетски папирус, който е на около 3500 години.

"Младежта днес е разлигавена, обича лукса. Тя пренебрегва авторитетите, не уважава старите хора и говори, вместо да работи. Младите вече не стават на крака, когато в стаята влиза възрастен човек; бърборят в общество, качват крак върху крак и тиранизират учителите си."
                          Сократ, преди малко повече от 2400 години.

ОК, разбрахме - младите деградираме експоненциално, вие сте последното "нормално" поколение и т.н. Но сега да зарежем тия безумни твърдения и да разгледаме въпроса малко по-сериозно.

Чисто статистически, през 80-те катастрофите в никакъв случай не са по-малко от сега (брой на МПС и съответно - брой на ПТП). Загиналите са малко повече, ама това го отдаваме на конструкциите на използваните автомобили у нас. По-интересното в този случай е фактът, че 100% тогава е имало такива като вас, дето са мърморили: "Днешната младеж е безрасъдна, ще се изтрепат по пътищата". Обаче като гледам възрастта на подавляващото мнозинство в тази тема, "младите" тогава сте били вие, а пък мрънкачите - вашите родители.

Неприятно впечатление ми прави и честото и неправилно използване на израза "чалготека", преимуществено от хора, които вероятно никога не са посещавали подобно "заведение" (не само в тази тема, а изобщо).
                          Аз периодично ходя по такива места (т.е. сигурно съм "чалгар" - ако се позовавам на тази ваша логика) и ще ви кажа няколко думи.
                          Значи, там се ходи за забавление. Да се пийне (лично аз почти не пия), да се потанцува, да се забие някоя сгодна женица (евентуално) и това е. Побоища, наливане до припадък и т.н. се случват по-рядко, от колкото в кварталната кръчма, където, за разлика от чалготеката, стават най-големите простотии - няма пропускателен режим и ако искам мога да вляза с ловен автомат под якето.

А относно отговорността и чувството за безнаказаност, имам няколко новини.

Първо, никой от нас не е расъл в стая с меки стени (или тия които са, малко трудно получават СУМПС), съответно е имал досег с външния свят и знае, че всяко едно действие има потенциални последици. Още от най-ранна детска възраст, човек научава (от съвети или пък ако не слуша тях - по емпиричен път), че ако пипне котлона ще се опари, след още малко, че ако не учи и нищо не знае, ще е прост и съответно лесно манипулируем и т.н. Общо-взето и ние преценяваме какво правим, макар и понякога по-лекомислено от човек два пъти по-стар, т.е. работата е напълно нормална.

Второ - имам наблюдения върху широк кръг от мои "набори" и в 90% от шофьорите имат изградена ценностна система - Гошо (Пешо, Иван) не минава на червено не заради лошия старшина (на който ще трябва да се цака), ами защото може да убие някой (вкл. себе си и спътниците му в колата). Сравнително често, при подкана за дрифт чувам: "Бе, аре стига бе - пълно е с хора по пътя, пък и е хлъзгаво - ако се цапнем някъде, ще приключим на по 20", примерно.

Слизам до такива елементарни примери, за да обясня по-ясно ситуацията на тези, които по някакви причини (незнайни) са предубедени по всеки един въпрос и само конкретизиране помага.
                          С "Фармахим" - непобедим
                          Дизел - само дънки!

Коментар

Всеки един закон би трябвало да е базиран на нещо,някой да е смятал някакви сметки,а не просто да си го е изсмукал от прьстите.Ако се загледаме в една статистика и може да видим защо на някои от нас ни се виждат странни някои неща.Ако намесим и кьсмето по който някои от нас все още мьрдат и ще ме разбереш примерно мен защо ритам на криво-нищо против теб или Пешо,Иван,Драган.

Да спомена ли,че в Неделя ме натресе един 19 годишен младеж на магистралата?Сега ме чака оправяне на колата,купуване на столче за детето защото след " катастрофата" при която са ми ожулени вратите ми искат и столчето за унищожяване.........и добре,че имам резервна джанта.Ма как да е,пляс пак статистиката се намесва.
                            TOYOTA SEQUOIA ‘11
                            W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от м20_маниак Преглед на мнение
                              .....
                              Чисто статистически, през 80-те катастрофите в никакъв случай не са по-малко от сега (брой на МПС и съответно - брой на ПТП). Загиналите са малко повече, ама това го отдаваме на конструкциите на използваните автомобили у нас. По-интересното в този случай е фактът, че 100% тогава е имало такива като вас, дето са мърморили: "Днешната младеж е безрасъдна, ще се изтрепат по пътищата". Обаче като гледам възрастта на подавляващото мнозинство в тази тема, "младите" тогава сте били вие, а пък мрънкачите - вашите родители.
                              Не знам дали минавам към 'старите', но съм карал през края на 80-те години. И си спомням много ясно инфраструктурата - крайпътните камъни и липса на каквито и да е мантинели. И 'Видинките', дето бяха лукс, и се сменяха при смяна на автомобила... И имаше и сериозни катастрофи.
                              Спор няма, че безопасността на автомобилите се увеличава, но това се компенсира от повишения трафик и по-високите скорости.

Относно 'безразсъдната младеж' - спор няма, че и ние сме били такива. Конкретните предложения и тази тема са затова, как тази 'луда' възраст да бъде изживяна по-безопасно.
                              А възможности за това има.
                              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Понеже светът е голям, все се намира кой да изпробва която и да е простотия, независимо каква е моралната или материалната цена. Нашите кадри в Калифорния са малко по-възрастни от обсъжданите в статията и сигурно не ги засяга, но ето какво е станало при обратния опит (да се вдигне възрастта за шофиране) - вдигнала се е и възрастта, в която са неприятните статистики, а сумарният ефект (даже само за жертвите, без да се броят милионите пропуснати ползички) клони към нула.

http://www.latimes.com/health/la-he-...,7056006.story

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X