Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Приеме ли се това - става страшно! Пазете се!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Приеме ли се това - става страшно! Пазете се!

Разбрахте ме за какво говоря - на 16 все още нямаш акьл да си контролираш пиенето,но си достатьчно зрял да караш кола и да трепеш сьс снайпера.Е това не ми се врьзва,но явно има защо закона да е такьв.
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

Коментар

Принципно съм съгласен с проекта, само дето според мен, книжката да си я вземат чак на 18. През останалото време, някакъв документ, който да стои у баща му и да е валиден само в негово присъствие.
      В смисъл щом детето започне курсовете, да ми дадат документ, с който да не ме(го) закачат ако, и когато реша да му дам да кара.
      Аз книжката я изкарах на 18, но си я взех след казармата, щото когато ме прибраха още нямах 18 навършени. Нищо, че в казармата бях шофьор и карах джоган. В началото карах по-често с баща ми, отколкото сам. Доста неща съм научил от него.
      При едно рисковано изпреварване, мълча през цялото време и после ми каза: "Виждаш ли. Така стават сакатлъците. Прави си сметка!"
      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Тук коли под наем не им дават до 24 години май беше ако да имат книжки по 6-7 години вече.
        TOYOTA SEQUOIA ‘11
        W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
          Принципно съм съгласен с проекта, само дето според мен, книжката да си я вземат чак на 18. През останалото време, някакъв документ, който да стои у баща му и да е валиден само в негово присъствие.
          Та то точно това гласи проекта напрактика. "Книжка" ли ще е, "тетрадка" ли - този документ ще дава право на шофиране само в присъствието на пълнолетен и пълноправен водач.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

В повечето мнения се дава пример "къде", "какво" работи. Работата е какво ще проработи тук.
            Нещата лично хич не ми изглеждат розави. Повечето непълнолетни на тази възраст нямат понятие от нищо, не могат и не искат да могат нищо.
            Отдавна е пречупена всякаква воля за живот в родителите им, съответно и желанието да отгледат нещо "качествено".
            Взимат им скутерчета по на 10 години само и само да не им дуднят и киснат пред компютъта та колко ли ще са полезни като присъстват в автомобила.

Коментар

Първоначално публикуван от Jam Преглед на мнение
              ...Повечето непълнолетни на тази възраст нямат понятие от нищо, не могат и не искат да могат нищо.
              Това е по-общ проблем, но решението е в същата посока. Децата са толкова по-безполезни, колкото са по-далече от света на възрастните. Всяко приближаване към проблемите и изобщо живота на възрастните ще ги мотивира положително.

Коментар

T.e. ако ми се роди дете, трябва от крехка детска възраст (накъде след 2 годинки) да го посветя в служебните и личните си проблеми, с тенденция да стане Човек ?

Хм, баща ми тези проблеми ги решаваше по далеч по прости начини. Още ми пищят ушите след първата двойка (от общо две за цялото ми средно образование), която донесох в къщи. Смея да твърдя - доста ефективен начин за разграничаване на "добро-лошо". Без да съм специалист по детска педагогика - предполагам отчасти и поради това не ми е хрумвала палавата мисъл да гепя семейната лада и да повозя кварталните пичета в нея.

Аз за това казах - на 16 години някои индивиди са съвсем готови (имат отговорноста) да управляват и самолет. Други индивиди и на 60 години не бих им поверил нещо по сложно от ръчен миксер. Домашно възпитание му викаха едно време. Поради невъзможноста обективно да отсеем едните от другите - ИМХО, взимането на книжка на 16 години няма да промени нещо драматично в сегашната пътна обстановка
                Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                  Аз сьм ЗА да пият и на 16 ако искат ма да му скьсам шушоните ако го хвана да кара.Тук обаче си друсат статистиката - преди да те смачка с пикапа му спират кранчето и няма купуване на алкохол легално.
                  Говорим и за % от всички - това,че на един или двама от 100 им се пие и ще намерят начин е верно,но на другите 98 са им затворили канелката и шанса да ме сгази пиян е почти никакьв.

С кой ли не сьм говорил защо е така и с който и да говоря / от другата стара генерация / всеки вика Ми така по-малко мрем статистически,аз като бях млад...........

Другото което ми е чудно - по-лесно ще намерят марихуана от алкохол.21 години не са малко,нашите родители деца са имали по това време или поне са имали идея за деца,туя тук една бира не им дават да обьрнат.
                  Еееееееее, ти пък сега! В Афганистан на 10 годинки вече им връчват Калашник .
                  Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
                  Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Нали това е целта - да 'въвлекат' родителите в обучението.
                    Кой по-добре от родителя знае детето си?
                    В никакъв случай не инструктора.
                    При такива проекти се набляга на масовия ефект, а не на конкретния. Разбира се, че ще има идиоти, които с гордост ще връчат ключовете на семейната ладичка или порше на 'най-умното' идиотче да се разходи самостоятелно из селото или луксозния квартал.
                    Но голяма част от хората няма да са така и ще научат децата си на дисциплина и това, че шофирането не е като игрите, а е сериозна отговорност.
                    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

• От: Приеме ли се това - става страшно! Пазете се!

Първоначално публикуван от Jam Преглед на мнение
                      В повечето мнения се дава пример "къде", "какво" работи. Работата е какво ще проработи тук.
                      Нещата лично хич не ми изглеждат розави. Повечето непълнолетни на тази възраст нямат понятие от нищо, не могат и не искат да могат нищо.
                      Отдавна е пречупена всякаква воля за живот в родителите им, съответно и желанието да отгледат нещо "качествено".
                      Напротив, мисля че 16-годишните които тепърва ще се възползват от този закон имат огромен шанс да се справят толкова добре както и в другите държави, където такава възможност съществува отдавна. Все пак днешните 16-годишни са децата на поколението от 1970-те. Предполагам има доста потребители и тук във форума на тази възраст (родени около 1970-те). Ами не мога да ги нарека хора с "пречупена всякаква воля за живот" и напълно вярвам че болшинството от тях ще съумеят да отгледат читаво поколение.

Коментар

Докато беше актуална темата, мислех да пиша ама пропуснах, а сега попаднах на един клип, който ме подсети за мисълта ми тогава. http://vbox7.com/play:2d69f457
                        А мисълта ми е, че с правилната нагласа и обучение, няма никакво значение на колко години се взима книжка.
                        И подкрепям, екстремното шофиране да влиза в курса задължително, както за непорочни монахини, така и за селски гъзари.
                        Между другото във филмчето се загатва нещо за правилата при взимане на книжка във Финландия. Има ли някой запознат по-отблизо и/или по-подробно?? Споменават се някакви години и книжка "на части"... Знае ли някой да каже накратко за какво иде реч?
                        И трябва да обърнем внимание на самото състезание от клипчето.В него участват всякакви най-обикновенни хорица. Според мен такива прояви имат разтоварващ ефект върху хората и помагат да се кара внимателно в ежедневието.
                        Не вярвам обаче и аз да доживея нещо макар и близко да стане у нас, въпреки че все още минавам за младеж
                        Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Здравейте, темата е малко старичка, но пък мисля че е актуална.
                          Искам да споделя и моето мнение. На 23 години съм. Имам книжка от 5 години, с категория "С".
                          Още първата година след като вземах книжката имах 2 ПТП-та. Едното не беше по моя вина, Отнемане на предимство.
                          Второр излезе че аз съм виновен, макар че аз се движех по булевард, а другата улица изглежда като пресечка от гаражи.
                          Дойдоха полицаите от КАТ и започнаха да пишат в моя полза, но по едно време от близка фирма един пазач доиде и каза че тази пресечка се води улица и суответно започна едно чудене от страна на органите на реда. Разлистваха правилника и установиха че аз съм виновен, независимо че се движа по булевард, а другия по улица. Водело се в тази ситуация кръстовище и правилото на десния.
                          Като ми връчиха акта ми казаха "и ние на твое място щяхме да се блъснем, мислехме си че ти си с предимство"
                          От тогава винаги, дори и с предимство да съм на кръстовището. съм с готовност за спиране.
                          Тогава бях на 18, имах доста богат опит върху големи машини по нивята (камиони, трактори, комбайни) От 13-14 годишен ги карам, само в нивята и се спрвях доста по добре от доста възрастни шофьори.

Имам опит и от САЩ. Ходих на бригада и си извадих книжка. Цялата галимация ми костваше точно един ден. Тогава бях на 20г. Процедурата е следната. Искат ти да минеш листовки (при тях са на компютър) за 15-20 мин се прави. След това, ако си ги издържал, издават временно свидетелство за управление на МПС с придружител (това имат всички, който имат желание да карат от 16-18г). На място те снимат и за 5 мин ти е готово. Веднага отидох във фирма, която провежда обучение на водачи и изпити по кормуване. Изпита се проведе за 15 мин. Веднага след изпита се върнах в КАТ (при тях се казва DMV) и ни направиха снимка, върнах си временното разрешително за управление и ми издадоха шофьорската книжка.

При нас сега въведоха това със снимането на гишетата, а в САЩ го има от години и личнит документи са готови за 5 мин.
                          Мисля че при достатъчно желание всеки, независимо от възраста става шофьор и не само.
                          Не е лошо като идеятова, колкото по рано по лесно се усвояват уменията, важна е практиката.
                          Хубаво е младите водачи да се отчитат на изминати километри, а не с години. Има хора които не сядат зад волана с години.
                          Да се направи самата книжка подобна на картата за дигитален тахограф. Без да я вкараш в устрийството да не може автомобила да се запали. Да се отчита реално какви нарушения се прави от дадения шофьор, и на база на тези данни да се правят застраховките за гражданска отговорност.
                          Извинявам се че малко се увлякох, имам още неща които искам да кажа, но ще спра до тука, за да не съм досаден

Коментар

Dimich87, за да не ти казвам, че не си прав, уточни за кой щат става дума. САЩ е много разтегливо понятие. Пример-това което си описъл, посмъртно не може да ти се се случи в Калифорния. Книжката ти не се печата на място и няма как да си я получиш веднага /за разлика от Илинойс да речем/.
                            https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Е в Пенсилвания е на място, но трябват 15 минути чакане
                              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Харесва ми това, което е написал колегата по-горе.
                                Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X