Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Приеме ли се това - става страшно! Пазете се!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Приеме ли се това - става страшно! Пазете се!

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
    Ми то и за тия тарикати си има оправия. Преди около месец пътувах от Ст. Загора към Димитровград. В едно от първите села след Ст. Загора ме настига влекач с полуремарке (аз карам с 50 км/ч) и започва нервно да ми светка отзад. Някъде след около 100-200 метра ме изпревари и отфуча нататък с поне 80 км/ч. Леко се нервирах, викам си - тоя ше го накарам да кара 10 км/ч под ограниченито от тука до Димитровград.

Извън селото го настигнах, изпреварвам и започвам да карам пред него със 80 км/ч. Пилота обаче е нервак и пак почва да ми светка, в отговор получава конфигурация от пръсти позната в Русия като "кукиш". Решава да ме изпреварва - стъпвам на кикдауна и му дръпвам 500 метра. Пак ме настига - светкане/опит за изпреварване - 500 метра ластик. По селата съм го карал с 30 да се влачи

Иключително ободряващо и развеселяващо занятие, трябва да ти кажа, особенно като му гледаш изкривената от бяс мутра
    Чудя се само , дали преди това си направи труда да попиташ човека дали от бабаитлък шпори камиона или има някаква причина да бърза ....

Впрочем в закона си има термин за твоето поведение. Самоуправство мисля. За следващия път - тел. 112 и докладваш за нарушител - по-правилно ми се вижда.

ПП На мен ми се е налагало да давам всичко от себе си за да стигна по-бързо до Пирогов например ...

А по темата - твърдо ЗА по-ранното обучение в реални пътни условия от придружител. И даже 16 е късно за някои , както и 21 са рано за някои. Когато дам на сина да кара мойта кола в мое присъствие ще знам какво правя.
    Последно редактирано от Жоро Нешев; 05-08-11, 10:40.
    0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

16 годишен шофьор е много по-безопасен от 40 годишен с книжка от 20 години който не е имал кола. Ако стажа на шофйора се определя по времето в което е притежавал МПС, или по фактурите за гориво, може да стане нещо. Притежаването на СУМПС нищо не значи. ....освен за катаджиите.
      Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
      Вальо. О888 557Ч7Ч
      Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
        16 годишен шофьор е много по-безопасен от 40 годишен с книжка от 20 години който не е имал кола. Ако стажа на шофйора се определя по времето в което е притежавал МПС, или по фактурите за гориво, може да стане нещо. Притежаването на СУМПС нищо не значи. ....освен за катаджиите.
        Така е "Книжка кола не кара".
        Най-големи неприятности са ми създавали така наречените "неделни шофьори", които вадят автомобила си от гаража за уйкенда и се нервят, че бензина им се изпарил от стоене. Един такъв беше спрял в теглича на джипа. Пускал по инерция със загасен двигател и спирачките не му 'фанали.
        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
          Чудя се само , дали преди това си направи труда да попиташ човека дали от бабаитлък шпори камиона или има някаква причина да бърза ....
          Ами да ти кажа - не, не го попитах. Но честно казано не ми приличаше като да бърза да дарява бъбрек за трансплантация. Причини да бърза има всеки от нас - кой за дискотека, кой че шефа го гони да стигне от София до Бургас за 2 часа, кой да си вземе детето от детска градина - ся кво, да се избиеме ли ? Ей го вчера едно пишлеме и то бързало, и пътьом насмело 2-ма души на автобусна спирка. Че постъпката ми е инфантилна и емоционална - знам си го и сам. Дали бих го направил отново - без грам колебание. Само за протокола - камиона беше на една фирма, дето наскоро се оказа че бута на ДАИ за да могат да си претоварват камионите

А по темата - аз лично съм за това да може да се взима книжка на 16, при определени ограничителни условия. Моят опит показва че ако си ла*но на пътя на 16, то такъв ще си останеш и на 60. И обратното. Както те научат мама и тати.

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
          Сега, описаното по-горе от windwarior като геройство ли трябва да се счита или като какво?! Светнал му бил с фаровете...Е, да вадиме пищовите и да стреляме по такива , та друг път да не прави така? Или пък ако са му отказали спирачки нещо, и ти светне, натискаш спирачки пред него, да му покажеш, че си по-голям мъж ли какво ли...?? Какво да ви кажа, похвално.Можеш да си загинеш за няма нищо. Обаче всяка монета си има две страни. Другия път ти ще си след него на двулентов двупосочен път, без възможност за изпреварване и ще се молиш той да не спазва буквата на закона и да не кара със 70км/ч, докато на теб с лек автомобил ти е разрешено 90км/ч(http://www.maverick2000.net/ZDP/Glawa2-4.htm ). Или просто ще се изнервиш и ще изпревариш в нарушение на закона, което автоматично те прави не по-различен от професионалният шофьор, описан в случката(който с това си вади хляба и му се налага да го работи по 9 часа на ден, та все пак остава малка разлика в мотива).
          По последни спомени - ЗДП не дава право на професионалните шофьори да превишават скороста, ако ще и 24 часа да прекарват зад волана. Хеле пък в населено място, хеле пък с 30+ км/ч. Щото с 80 км/ч спирачния път на натоварена гондола с пръст отива към няколко десетки метра, а в населено място дете/колоездач може да ти изскочи от нищото. Зад бавно движещ се камион по двулентов двупосочен път (вярваш или не) ми се е случвало да карам (неведнъж) десет и повече километра, било защото имам непрекъсната линия, било защото съм преценил че нямам място/видимост да го изпреваря. Нито съм се нервил, нито съм го псувал - човека с толкоз може, с толкоз си кара.

И за да отплеснем съвсем темата Знам че ще прозвучи малко крайно, но аз лично определен тип нарушители (превишена скорост 50+, алкохол над 1 промил) бих ги евтаназирал на местопроизшествието. С шутове в главата. ИМХО - загубата на генетичен материал ще е близка до 0. Осъзнавам че във форум с подобна тематика едва ли ще имам много фенове. Но не ме кефи мисълта да ми лепят снимката по стълбовете, само защото в 4 през нощта (на връщане от яката чалга дискотека в съседното село) поредния унтерменш е решил да покаже на 15-годишното ку*ве на седалката до него колко му бега новата калибра. Тенкс, бът ноу тенкс
          Последно редактирано от windwarrior; 06-08-11, 01:20. Причина: допълнение
          Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

определен тип нарушители ... бих ги евтаназирал на местопроизшествието
            На бодлива крава, бог рога не дава. А още по-важно е, човек да не се вземе за Господ в някой момент и да започне да раздава справедливост, която не му е нито по ранга, нито по способността да прави задълбочени изводи.

Коментар

Ами да ти кажа - не, не го попитах. Но честно казано не ми приличаше като да бърза да дарява бъбрек за трансплантация. Причини да бърза има всеки от нас - кой за дискотека, кой че шефа го гони да стигне от София до Бургас за 2 часа, кой да си вземе детето от детска градина - ся кво, да се избиеме ли ?
              Ясен ти го е казал.
              За да не решиш, че съм пристрастен защитник на нарушителите ще ти кажа, че жена ми е инвалид вследствие от пътен инцидент /бутната от автобус на градски транспорт на пешеходна пътека/. Това не може да промени факта, че когато видя някой да бърза му давам път без да си задавам въпроса "Къде се е разбързал?". Не го знам на какъв хал е, но щом бърза по-добре да го пропусна за да не създавам излишни рискове от катастрофа. Има си Господ има и КАТ - те да го наказват като е виновен. По-склонен съм да изпреваря някой дето се влачи с 60-70 при разрешени 90 и да го закова на 40. Щом не може да се движи нормално - не му е мястото на пътя явно. Но и това не правя. Толерантност трябва да има и в двете посоки.
              Последно редактирано от Жоро Нешев; 06-08-11, 09:55. Причина: стилистика
              0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Мда.
                Сега имаме 1 000 трупа по шосетата, средно годишно. Понеже профсъюза на автоинструкторите е закъсал за кинти, нали криза, и иска да върже някой лев набързо - бърза за наплив от курсисти. Хубаво, ама след две години това ще се изчерпа. Няма лошо - ще имаме 2 000 убити и коматозни, пак за година.
                Какво ще правим после, и как ще се извиняваме на роднините?
                Собствено - не разбрах аргументите. Чисто физиологически, реакциите на 16 годишните са детски, т.е. неадекватни. Зер до тази възраст трябва да седят вързани на детско столче отзад, и да държат биберон с мляко. Щом го изпуснат - трябва да подгонят нещо по пътя? При мъжете пубертета приключва примерно на 25, при жените - на 22. Който и да стои на другата седалка - той няма педали, и не държи волана. Каква отговорност, или никой не е виждал днешен тинейджър? Или приемаме закон за принудително детеубийство?
                Защо трябва да получават право за управление на средство с повишена опастност на 16? Може и на 12.
                Даже в невменяемия комунизъм не разрешаваха да убиваш, преди да си станал на 18.
                Не зная кой е вносителя на проектозакона, но очевидно е луд за връзване.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                  Мда.
                  Собствено - не разбрах аргументите. Чисто физиологически, реакциите на 16 годишните са детски, т.е. неадекватни. Зер до тази възраст трябва да седят вързани на детско столче отзад, и да държат биберон с мляко. Щом го изпуснат - трябва да подгонят нещо по пътя? При мъжете пубертета приключва примерно на 25, при жените - на 22. Който и да стои на другата седалка - той няма педали, и не държи волана. Каква отговорност, или никой не е виждал днешен тинейджър? Или приемаме закон за принудително детеубийство?
                  Очевидно никога не си гледал състезание по мотокрос или художествена гимнастика например. Или не си си правил труда да разбереш на каква възраст са участниците в него. За каква физиология и какви реакции говориш? Аз на 46 само си мечтая и спомням за такива. Мен май повече ме е страх от 70+ годишнши по пътя. Вярно е че повечето си знаят какво могат и не сядат зад волан /баща ми /.

ПП Впрочем кое му е кой знае колко по-лесното на карането на велосипед в града от кола?
                  Последно редактирано от Жоро Нешев; 06-08-11, 11:19. Причина: бързи пръсти
                  0888932647

Коментар

- Ти си още малък... Не пий ракия. Който пие ракия, той не става човек. Само чапкъните пият ракия - проповядал Нено.
                    - Аз искам да пия ракия и да стана като тебе - отговорил синът.
                    - А нема аз съм чапкънин? - попитал бащата и поущипал сина си за гушата.
                    - А защо ти пиеш ракия? - попитал синът.
                    - Аз съм голям, а ти си малък, - отговорил бащата.
                    - А нима малките чапкъни са по-лошави от големите?
                    http://www.slovo.bg/showwork.php3?Au...D=5758&Level=3

Коментар

Жоро, хубаво даваш пример с децата, които спортуват нещо, но запитвал ли си се колко са спортуващите и колко са чалгарчетата, които всеки петък вечер са в дискотеката и друсат амфетки, напиват се и имат кофти успех в училище т.е. попадат в графа 'безотговорни'? По мои скромни наблюдения въпросните купонджии са доста по-голям процент от активноспортуващите. Та, в този ред на мисли - заслужава ли си заради 1000 активно спортуващи и отговорни деца да дадем книжки и на други 10000, които си мислят, че света се върти около тях?

Закона най-добре би било да се измени така: при навършване на 18 год. вземане на книжка за кат. В, каране ТРИ год. с придружител т.е. родител, активен шофьор и чак на 21 год. самостоятелно из пътищата.

Коментар

Въпросът изобщо не е в това, че спортуващите са отговорни, а останалите - не. Същественото е, че физиологията на шестайсетгодишните позволява много повече от тази, дори на трийсетгодишните, за някои неща (шофирането - слава богу - не е между тях).
                        Управлението на нормален автомобил, особено съвременен, не е някаква високоинтелектуална дейност. А за реакциите на тийнейджърите, нямайте грижа - те са много по адекватни от на много от четирисетгодишните и на подавляващото мнозинство от петдесетгодишните. За зрение, слух и пр. и пр. от този род - е смешно да се говори. В края на краищата, автомобили успешно управляват и инвалиди при съответните условия.
                        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от diecast Преглед на мнение
                          Жоро, хубаво даваш пример с децата, които спортуват нещо, но запитвал ли си се колко са спортуващите и колко са чалгарчетата, които всеки петък вечер са в дискотеката и друсат амфетки, напиват се и имат кофти успех в училище т.е. попадат в графа 'безотговорни'? По мои скромни наблюдения въпросните купонджии са доста по-голям процент от активноспортуващите. Та, в този ред на мисли - заслужава ли си заради 1000 активно спортуващи и отговорни деца да дадем книжки и на други 10000, които си мислят, че света се върти около тях?

Закона най-добре би било да се измени така: при навършване на 18 год. вземане на книжка за кат. В, каране ТРИ год. с придружител т.е. родител, активен шофьор и чак на 21 год. самостоятелно из пътищата.
                          Това сигурно щото си прехвърлил 21г. :-)

Купонджиите и сега имат право на СУМПС до 50сс. Промяната която се предлага е - да имат право в присъствието на придружител да управляват и автомобил. В случая опасността идва само от това , че МПС-то което ще карат е с по-различни габарити и няма да останат инвалиди при по-лека катастрофа. А също така ще свикват постепенно с движението под погледа на тате и то в светлата част на деня. Никъде не се е споменавало , че ще имат право да си се напиват , надрусват и ходят по цяла нощ по чалгарници безконтролно.
                          0888932647

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
                            Това сигурно щото си прехвърлил 21г. :-)

Купонджиите и сега имат право на СУМПС до 50сс. Промяната която се предлага е - да имат право в присъствието на придружител да управляват и автомобил. В случая опасността идва само от това , че МПС-то което ще карат е с по-различни габарити и няма да останат инвалиди при по-лека катастрофа. А също така ще свикват постепенно с движението под погледа на тате и то в светлата част на деня. Никъде не се е споменавало , че ще имат право да си се напиват , надрусват и ходят по цяла нощ по чалгарници безконтролно.
                            Мисля, че в подобен закон присъства и ограничение за каране през тъмните часове на денонощието. Аз съм на 22, брат ми е на 17 и вчера коментирахме идеята, той е на мнение, че не е добра идея, аз я подкрепям най-вече заради придружителя. Когато аз взех книжка първите 2-3 месеца карах само в присъствието на баща ми, когато се обеди, че мога да карам достатъчно добре започна да ми дава колата и като съм сам. Мисля, че всеки баща е добре да постъпва така, а като не постъпват така закона може да ги принуди, ако не за година поне за няколко месеца мисля, че е необходимо. Катастрофите не се правят от съвсем пресни шофьори, а от такива които от скоро имат документ за това.
                            Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
                            Телефон - в профила!

Коментар

Много хубаво коментирате, ама я кажете ''придружители'' откъде ще си внесем?
                              Тоя дето изпреварва колоната преди ''петолъчката'' със 150 и набутва някой в канавката за да не се размаже в насрещния ли ще е ''придружител''? На хубави работи ще си научи отрока -''е те така се кара бе, а не като тебе да ми се влачиш като идиот''. Ама той човека бързал, имал много спешна работа -там ''бизнеси'' разни или пък ''жена на легло'' и прочие и оправдания и простотии /и не ми давайте въобще пример, че може да е карал спешно някой в болницата -такива случки даже няма да влезнат в 1% от всичките/.
                              Или пък бащата да се кара на сина си защо си пуска фаровете в 8 часа вечерта - ''ми то се вижда още бе, ти кьорав ли си та ги пускаш". Пак готин придружител и още, и още примери, и примерчета.

Проблема е не, че някой щял да вземе книжка на 16! Проблема е, че никой няма нито желанието, нито топките да наложи контрол на останалата пасмина повсеместно. Трябва да си текат там 20 -50то левките за обикновените юзери, а за по-напредналите парично -да ''спонсорират'' МВР та да им се издаде вълшебното картонче, с което катаджията ти пожелава само ''лек път'' и почваш пак ''да бързаш за болницата''.
                              Последно редактирано от BulAf; 06-08-11, 21:52.

Коментар

Нищо страшно няма да стане. Това да си говедо е по рождение, не зависи от възрастта.
                                Иначе тук във Франция нещото съществува, работи и няма проблем.
                                Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
                                Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X