Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Масово бедствие и сценарии, оръжие и начини за оцеляване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Масово бедствие и сценарии, оръжие и начини за оцеляване

в отговор на Стефан и Тодор:

Е, хайде сега – умрял. Много бързате да умрете нещо!
    За тези които са съвсем наблизо до 1-вата стена и следващите стени – да, съгласна съм, че ще стане бързо и най-вероятно хората няма и да разберат какво се е случило. Но докато водата стигне до с.Куртово Конаре и равнината изобщо, ще мине около час (нещо такова имам като спомен от разигравания на подобен сценарий преди много години). За това време спасителните служби, ако не друго, поне ще имат време да известят за бедствието (как ще стане не е много ясно; къде ги сега ония домашни радиоточки, които имаше всяка къща?). И да избягат някъде по-встрани и нависоко и те самите.
    Хайде помислете за евентуалните действия преди и след бедствието!
    Че то вашето стана като в ония шегички от едно време – Какво се прави при атомна война? – вземаш бял чаршаф, увиваш се в него и тръгваш към... гробищата.
    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Първоначално публикуван от Фани Преглед на мнение
      в отговор на Стефан и Тодор:

Е, хайде сега – умрял. Много бързате да умрете нещо!
      За тези които са съвсем наблизо до 1-вата стена и следващите стени – да, съгласна съм, че ще стане бързо и най-вероятно хората няма и да разберат какво се е случило. Но докато водата стигне до с.Куртово Конаре и равнината изобщо, ще мине около час (нещо такова имам като спомен от разигравания на подобен сценарий преди много години). За това време спасителните служби, ако не друго, поне ще имат време да известят за бедствието (как ще стане не е много ясно; къде ги сега ония домашни радиоточки, които имаше всяка къща?). И да избягат някъде по-встрани и нависоко и те самите.
      Хайде помислете за евентуалните действия преди и след бедствието!
      Че то вашето стана като в ония шегички от едно време – Какво се прави при атомна война? – вземаш бял чаршаф, увиваш се в него и тръгваш към... гробищата.
      Проблемът е, че първо не ти остава никаква питейна вода. Дори и подпочвените ще бъдат заразени. Второ и да избягаш на някой хълм със запаси от минерална вода, болестите пак ще дойдат при теб лятно време, а зимата няма как да оцелееш с дни, без добра екипировка. С други думи или бягаш на далеч или умираш. Останеш ли в засегнатите местности шанса за оцеляване клони към нула. Е, сигурно накрая ще изкочи по новините някой чудодейно оцелял, но ще са единици, в рамките на статистическата грешка.
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Е има си достатъчно начини за пречистване на вода... всъщност за подготвен човек няма никакъв проблем с водата... но само за подготвен...
        VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
          Е има си достатъчно начини за пречистване на вода... всъщност за подготвен човек няма никакъв проблем с водата... но само за подготвен...
          Да, това би могло да ти даде евентуално още 1-2 дни живот през лятото... Но, ако не дойдат спасителите да те извадят до тогава... По средата на един гьол, пълен с плуващи трупове на хора и животни, не ти е само водата проблем . Е, тук добре заредената аптечка ти дава още по-добри шансове, но не и гаранции. Зимата пък ти трябва много сериозна бивачна екипировка и запаси от гориво, но като чели все пак е по-добрия вариант за подготвен човек.
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Спасителите няма да дойдат... навреме... който вярва в друго да чете новините...

А за подготвеният не мисля че ще му е лесно но и в никакъв случай не смятам че ще има ден два в повече... всъщност не виждам лимит... ако приемем разбира се че е оцелял в самото начало на бедствието и при това не му се налагат спешни медицински интервенции които изискват стационарна непреносима апаратура...
            VPetrov.photography

Коментар

Хипотетичните разсъждения върху мощни земетресения и наводнения са едната страна на въпроса. Но ние сме свидетели и на реални катаклизми - погледнете последиците от Чернобил . А ако гръмне Козлодуй ?
              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Козлодуй никога не е бил Чернобил и няма и да бъде... а и да не говорим че и Чернобил е много по-силно преекспониран отколкото всъщност е било...

А и освен това към стандартните аксесоари на "подготвеният" човек задължително се включват и дозиметри + съответната подготовка по радиационна безопасност...
                VPetrov.photography

Коментар

Козлодуй никога не е бил Чернобил и няма и да бъде... а и да не говорим че и Чернобил е много по-силно преекспониран отколкото всъщност е било...

А и освен това към стандартните аксесоари на "подготвеният" човек задължително се включват и дозиметри + съответната подготовка по радиационна безопасност...
                  Дано да не бъде ! Не знам само мерките срещу терористична атака колко са ниво , че нещо ми се губят охранителните хеликоптери в "защитената" зона .
                  А за Чернобил всъщност какво е било знам . И по-скоро не се преекспонира , а все още няма достатъчна информация у нас ( то от самото начало се криеше). Добре че са чуждите масмедии.
                  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Козлодуй не може да гръмне конструктивно. Може да го гръмнат, но за обширно замърсяване трябват наистина специални условия. Трудно е да се стигне до голяма беля, много трудно.
                    Намери от някъде стар учебник по гражданска отбрана, там всичко е написано правилно.

Коментар

Характерното и за чуждите и за нашите журналисти е че в голямата си част не разбират нищо от това за което пишат... Случая Чернобил е точно такъв... 99% от написаното по него е писаното от пълни лаици които си нямат дори и бегла представа от материята...

А охраната на Козлодуй предлагам да оставим на компетентните лица... едно че нямам и най-малка представа от нея и второ едва ли един публичен форум е мястото за дискусия... Истинската охрана от мен да знаете е тази която не се вижда... стигне ли се до вертолети и гаубици... каузата е загубена

Да се върнем към масовите бедствия и аварии както и възможните сценарии. В този аспект погледнато Козлодуй не представлява особено голяма опасност... и във всеки случай много по-малка отколкото 7-ма степен в София... повярвайте ми...
                      VPetrov.photography

Коментар

Не може да се каже дали последствията от Чернобил за преекспонирани или подценени. Човек не е мишка, която дава 6 поколения годишно, та да можеда се проследи за 22 години какви са реалните последици. От друга страна след 220 години, факторите за едно или друго заболяване ще са толкова размити, че никаква статистика или моделиране неможе да определи влиянието на Чернобил. Едно е сигурно, Козлодуй никога няма да е Чернобил. Но от друга страна, изследване на честотата на ракови заболявания на щитовидната жлеза у деца до 14 години, родени и израснали в радиус 15 км около Ядрени централи е значимо по-висока от контролни райони където няма АЕЦ. Изследването е за Федерална Република Германия, проведено за 5 години и резултатите са оповестени началото на тази година. В резулт подобни проучвания са започнати и в други Европейски държави.

Много съм любопитен как дозиметричната апаратура и съответната подготовка за радиационна и т.н. биха помогнали при ситуация
                        Имам за съжаление богат личен опит в България, който сочи че ни опит ни дозиметър помагат, когато е замесен олигофрен с диплома.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                          Козлодуй не може да гръмне конструктивно. Може да го гръмнат, но за обширно замърсяване трябват наистина специални условия. Трудно е да се стигне до голяма беля, много трудно.
                          Намери от някъде стар учебник по гражданска отбрана, там всичко е написано правилно.
                          Стефан е абсолютно прав. Но само си представете мащаба на удара който да доведе до заразяването на по-голяма територия... Почти невъзможно освен ако удрящият не разполага със стратегическа авиация... ама в такъв случай защо ще му е точно Козлодуй да удря

А средствата и начините за деконтаминация в случая са достатъчно лесни и достъпни за употреба...

Въобще забравете го Козлодуй... в този аспект в който си говорим... Става за плашило в жълтите издания но за нищо друго...
                          VPetrov.photography

Коментар

А средствата и начините за деконтаминация в случая са достатъчно лесни и достъпни за употреба...
                            Много ще съм задължен ако ми подскажете как се деконтаминира почвено петно с площ около 10 кв метра и дълбочина около 50 см, замърсено с 90Sr и 226Ra. На него растат няколко трънки, високи 3-5 метра, мощността на дозата позволява oколо 2 часа престой работа дневно за професионално изложен персонал. Мястото се намира в жилищен район, в него често играят деца.

Описвам реална ситуация от преди 15-ина години в България.

Коментар

Просто го ограждате и не ходите там... доста по-лесно отколкото ако петното въобще го няма както ще е след 7-ма по Рихтер в София...

А относно методите и начините за радиоактивна дозиметрия и работа в такива условия може много да се напише но не мисля че това е темата... И съм учил по темата и съм работил но не става с два реда... Но при всички положение повярвайте ми земетресение от 7-ма в София е много ама хиляди пъти по-опасно отколкото каквато и да е възможна авария в Козлодуй...

Колкото до изследването което цитирате че сте чели за повишени проблеми с щитовидната жлеза на децата в районите около атомните централи в Европа най-отговорно ви заявявам че си е чиста проба шарлатания... Няма такова нещо, не може и да има... Дайте го тука да го видим кой е този физик дето си е сложил името под такава глупост...
                              VPetrov.photography

Коментар

Проблемите с щитовидната жлеза често са ендемични, и не винаги са свързани с радиационно замърсяване. Реален медицински проблем. От друга страна пък екипажите на атомните подводници ги нямат. В такъв смисъл примерът не е много хубав, защото има маса неясноти около половата и възрастовата диференциация, хранителния режим и какво ли не още.
                                Ми що не го залеят това петно с бентонит, и не го закарат някъде да го погребат?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X