Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Масово бедствие и сценарии, оръжие и начини за оцеляване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Масово бедствие и сценарии, оръжие и начини за оцеляване

Много трудно се чете, малко жаргона ми идва в повечко, но вече съм на страница 5 . До тук ми харесва почти колкото "Пикник край пътя" на Стругацки.

А по темата - мисля че обхванахме прекалено много варианти. Аз лично се интересувах наистина от това как се оцелява в условия на анархия. Иначе 100% съм с Венци - с малки деца е абсурд да мърдаш по планините, поне не със сегашната ни нагласа.
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

сосед на гараж покупает продукты-ждёт БП.
      аз покупаю патроны для полуавтомат и 12 калибр на ружьё.имам право на 800 патронов.и сын на 400.
      "-зачем нужно старое дедушкино ружьё?
      -чтобы сделать обрез и отобрать автомат!"
      не убивайтесь так,дамочка! вы так не убьётесь!

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
        Много трудно се чете, малко жаргона ми идва в повечко, но вече съм на страница 5 . До тук ми харесва почти колкото "Пикник край пътя" на Стругацки.
        Преди около месец го препоръчвах на някого тук

На мен лично мистиката ми идва в повече, но като апокалипсис или големият пиздец, бива

За да стане ясно за какво става въпрос, прочети и за града Железногорск

После виж и това: berkemalatomi.livejournal.com

Коментар

Лично аз се чудя първо как ще се свържа с когото и да било като повсеместно свикнахме с джиесемите,а при един катаклизъм те най-вероятно ще излязат от строя веднага.

Коментар

Никак.
            Всички сценарии за края на цивилизацията които съм виждал, предполагат първо формиране на местни териториални милиции колкото за оцеляване в първите часове - дни, после формиране на някакъв устойчив начин на живот, който включва храна, вода, медицина, колективна устойчива отбрана, и чак после разузнаване на нововъзникналия околен свят, търсене на безопасни маршрути на където и да е, и други оцелели групи със сродна идеология. Във всеки случай колкото по-голяма е общността, толкова повече шансове има.
            Ако белята не е много масова и на голяма територия, не се съмнявай че освен бандитите, ще те търсят и спасители от незасегнатите райони. Така че няма особена нужда от излишни движения, когато могат ще дойдат и до тебе. Пази си батерийките за радиото, приемниците за националното радио изведнъж ще станат много ценни.

Коментар

Искате реализъм? Ами ето една напълно реална възможност - скъсва се стената на язовир "Цанков Камък" (новостроящия се сега между Девин-Михалково), след който има още 2 големи язовира - Въча (бивш "Антон Иванов") и Кричим от ВЕЦ група Родопи. Причина - силен земетръс, некачествено строителство, атентат... няма значение. Надолу е цялата Тракийска низина, още навремето казваха, че ако се скъса стената на яз. Въча приливната вълна ще е 12 м и ще отнесе всичко по пътя си, чак до Свиленград... Не забравяйте и въздушната "вълна" предхождаща водната! Е?
              Последно редактирано от Фани; 24-09-08, 13:27.
              ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Първоначално публикуван от Фани Преглед на мнение
                Искате реализъм? Ами ето една напълно реална възможност - скъсва се стената на язовир "Цанков Камък" (новостроящия се сега между Девин-Михалково), след който има още 2 големи язовира - Въча (бивш "Антон Иванов") и Кричим от ВЕЦ група Родопи. Причина - силен земетръс, некачествено строителство, анентат... няма значение. Надолу е цялата Тракийска низина, още навремето казваха, че ако се скъса стената на яз. Въча приливната вълна ще е 12 м и ще отнесе всичко по пътя си, чак до Свиленград... Не забравяйте и въздушната "вълна" предхождаща водната! Е?
                Ами... който се е озовал под вълната... лошо... и оръжието няма да го спаси...
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Прави ми впечатление, че колегите автоматично наричат "банди" или "бандити" мародерите и други подобни, които често вилнеят при бедствия.

Уви, ако са банди - това е по-малкото зло. Това е организирана опасност, следователно по-предвидима и по-поддаваща се на организиран отпор.

На практика работата е доста по-неприятна. В социалната психология има изследвания на т.нар. вторичен взрив при бедствие. Става така, че съвършено нормални и почтени хора вършат неща, които и през ум не им биха минали в тяхната привична и естествена среда. И такива "превъртели" хора се оказват временни лидери много по-лесно, отколкото онези, които са запазили хладнокръвие, здрав разум и човешки ценности. Получава се лудост - хаотична, непредвидима и, най-лошото, заразна. Как тогава би помогнало оръжието - нямам представа.

Същото се наблюдава и при бедствия, "разтеглени" във времето. Например в доста от най-големите вулканични изригвания пръв смъртоносен фактор е гладът после. Но далеч не винаги, когато един район е затиснат от продължителен глад, там се явява и канибализъм. Трябва да се задейства и "вторичният взрив".

Това е долу-горе, което помня за особеностите на масовото поведение при разпадане на нормалната жизнена среда. А в момента нямам под ръка книгите, които разглеждат случая с повече подробности.

Поздрави!
                  Искам България чиста!

Коментар

За лидер тълпата приема всеки индивид с необичайно поведение. В друга терминология всеки, който тръгне нанякъде видимо целенасочено, когато никой не знае накъде да тръгне. Няма нужда от обясняване на действията, приемането става автоматично. Механизмът очевидно е древен и генетичен, работи даже при рибите.
                    Нататък вече може да гледаш каквото искаш от социологията. Да ги делиш на формални и неформални, на мъдри и авантюристи, на отговорни и властолюбиви бездарници. Ако искаш може да избереш да се присъединиш към видимо адекватна и успешна група. Ако искаш, знаеш, и можеш, може сам да оглавиш някоя. Но тогава е задължително да знаеш какво трябва да се прави и после, не само непосредствено. И да си готов да ликвидираш всички конкуренти във водачеството, което най-вероятно ще значи да ги убиеш физически.

Коментар

Преди няколко дни тук почнаха да дават нов вариант на "Зоната на Здрача". Винаги съм им харесвал щуротиите. Та историйката беше проста и интересна:

- Американско село стил "изолирано горско предградие". Спира тока, колите не палят, телефоните спират, радио и телевизия немеят, децата са на 30 километра на футболен мач, няма връзка с тях.

- Няколкото семейства се събират и почват да се веят като стадо по улицата. Най-едрият почва да зяе че виновни са новодошлите съседи - тия дето са си в къщи, и дето на всичкото отгоре имат и ток ! В къщата свети !! Заговор !!!

- След малко на всичкото отгоре колата на съседа минава по улицата и се прибира в гаража. Тотален заговор, колата му работи !!!

- Един по-хладнокръвен (гласът на разума) отива да види какво става при загадъчните съседи. Излиза и казва няма проблем, говорих с тях, всичко е наред, хората ги е страх да излязат, не знаят защо имат ток и защо им върви колата.

- Един от тълпата намира скрити камери по дърветата. А съседът-конспиратор е инжЕнер в завод за електроника !!! В рамките на 45 секунди се вадят факли, и къщата на съседа пламва весело и всеизгарящо.

- Следващ кадър - военни във фургон гледат цялата патаклама на екран. Единият държи хронометър:

"Умряла работа, гледай пет семейства какво направиха, издържаха под 3 часа преди да подивеят. Как ще се справяме с цели градове ако стане патаклама не знам..."

"Кой точно избра точно на тия да не се изключва тока?"

"Не знам, но не ги мисля. Лош късмет им се падна".
                      Последно редактирано от Goblin; 25-09-08, 00:32.
                      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                        Ами... който се е озовал под вълната... лошо... и оръжието няма да го спаси...
                        Еее, само едно мнение по реалистичния сценарии!
                        Само толкова ли?
                        Хайде, очаквам още и от останалите...
                        Недейте така скромно, вярвам, че можете да се справите!
                        ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

И какво има да обсъждам ако ще съм умрял?
                          След такава вълна през лятото ще има дизинтерия на третия ден, пак тогава и отравяния, каквито искаш анаеробни инфекции които по принцип са смъртоносни след седмица. През зимата и в случай на хладно време, оцелелите ще мрат от измръзвания, хипотермия и глад. А няма да се сбият защото ще са толкова малко, че няма да има как да се докопат. Нито какво да делят в напълно унищожената инфраструктура.
                          Такъв сценарий е дефинитивно унищожителен. Защо мислиш никой не се тревожеше за някогашната Първа армия, нито за десния фланг на Втора? И никой не се интересуваше от гръцката армия, сякаш я нямаше. А и тя се натискаше само на турската граница.

Коментар

http://skromni.virtualave.net/reference/After_Ike.pdf

Коментар

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение
                              ...За да стане ясно за какво става въпрос, прочети и за града Железногорск...
                              Градът всъщност е Озерск
                              http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%...81%D1%82%D1%8C)
                              или от 1966 до1994 гг. - Челябинск-65 (май скоро го споменавахме ) заводът е ПО "Маяк"

Официално от 1948 до 1966 год. градът се казва Челябинск-40 ("Сороковка") или "Тридцатка" с 20.. г. по ал Атоми

PS: Моралесу : Полковник, если вы аль Атоми знаете, передайте привет видно он мужик не левый
                              Последно редактирано от deyan_h; 27-09-08, 04:46.
                              - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                              - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Город Озёрск
                                Челябинск-40
                                Флаг Герб

Страна Россия Субъект федерации Челябинская область Муниципальный район Кыштымский Координаты 55°45′00″ с. ш. 60°43′00″ в. д. / 55.75° с. ш. 60.716667° в. д. (G) Координаты: 55°45′00″ с. ш. 60°43′00″ в. д. / 55.75° с. ш. 60.716667° в. д. (G)

линкът май не ще затова ето ви координати Да пусть ФСБ-евцы локти кусали мне то что, все из википедией, да и хрххх с ними
                                Последно редактирано от deyan_h; 27-09-08, 05:04. Причина: чукнете на (G) точката
                                - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                                - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X