Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Новата геополитика на храните

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Новата геополитика на храните

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Убеден ли си?
    Въпросът ми не е за расизма.
    Така строго категорично ме питаш, та чак почвам да се замислям... А-ма - всъщност: Напълно.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

За момент си бях помислил, че ще стане като със "стратегическите инвеститори". Ама щом казваш, спирам да се тревожа.

Коментар

И какво те, а и кои са тези...
        Последно редактирано от davc; 15-05-11, 00:22.

Коментар

Аз знам че не я продава Мирослав Найденов,знам и кой я продава, но той е най горд май от това че се продава земята.
          И няма да сме на равно с тях.
          От тях ще се иска само да произвеждат на максимум пазарът е гарантиран.
          А в българските земеделци произвеждат и после чакат и се молят да им вземат продукцията на нормални цени.
          Скоро бях и в Китай и видях там как се развива земеделието.
          Там няма празно петно което да не се обработва почвите им са бедни на глина и хумус но държавата стимулира земеделието и то просперира.

Коментар

Продават я собствениците - може да я купи всеки. Примерно и ти...
            Кой иска от тях и от кого очакваш да ти върши на теб работата (осигурява реализация) - ми продавай и ти, там където казваш, те нямали проблеми.
            И не мога да ти разбера тезата: Ти искаш ли тук да няма "празно петно" както казваш, че било там, или не искаш!
            Последно редактирано от davc; 15-05-11, 11:48.

Коментар

Според мен, държавата не трябва да помага на земеделските производители с финансови инжекции под каквито и да е форми, защото по този начин земеделците стават зависими! Това което трябва да се случи със сигурност е намаляването на ДДС в този отрасъл до рамките на 5-6 процента, така както е на всякъде в ЕС! Горивата които се използват в този отрасъл трябва да се освободят от акциз или той да бъде чувствително намален, защото именно косвените данъци натоварват производителите и правят продукцията им неконкурентно-способна на пазара! Може и да бъркам, но според мен държавата е основния фактор който спъва и убива селското ни стопанство в момента... Ако това престане, нито ще има пустеещи земи, нито ще ни се налага да си внасяме китайци...

Коментар

Субсидиите и дотациите са много сложна тема.
                Земеделците искат на принципа за бебето и майката. При положение, че са достатъчно настоятелни и формират лоби - ще получат (и получават). Добре де, ма аз съм строител - искам и аз. Искам по-евтини горива, `щото косвените данъци ми вдигат себестойността, искам гарантиран пазар, със гарантирани минимални цени.
                Най-вече искам - Да знам: Кой не иска!!!
                Понякога дотациите имат дори - на пръв поглед - логична обосновка. Споменатото за Китай: Значи, там почвите били слаби и субсидията е компесаторен механизъм за осигуряване на равни изходни позиции при конкуренцията. В Европа е много скъп труда и са високи данъците. В Йордания е пустиня и земеделието е "на магия". България е "Райска градина", субсидии, се-пак се получават и нашето производство все е по-скъпо от на гореспоменатите.
                Да не говорим за случаите, когато субсидиите са всъщност основен фактор за ограничаване на производството...

Коментар

" държавата не трябва да помага на земеделските производители "

А за АЕЦ трябва ли да дава "субсидии" държавата ?

храните са енергия, само дето пряко зависим от нея.

Да нямаш стремеж да ги осигуриш, оставяйки се на "пазара" е просто либерален наивитет.

Всички силни държави имат субсидии както и огромен запас от храни (тотално антипазарно) , затова и са силни. Вече какви да са субсидиите, е подробност.
                  байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                  Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                  Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от Dobril Dossev Преглед на мнение
                    А да не-би пък да дава! Дори (като собственик) много сериозен дивидент взима! Виж за ВЕИ и пр. подобни измишльотини - дава. И то "яко"...
                    Силните страни имат субсидии, защото там стандарта изобщо, е толкова висок, че без тях изобщо няма да имат селско стопанство. Само че, ние конкретно, нито сме толкова силни, нито с такъв стандарт - а субсидии даваме. Типичен случай на жабата и вола...

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                      Субсидиите и дотациите са много сложна тема.
                      Земеделците искат на принципа за бебето и майката. При положение, че са достатъчно настоятелни и формират лоби - ще получат (и получават). Добре де, ма аз съм строител - искам и аз. Искам по-евтини горива, `щото косвените данъци ми вдигат себестойността, искам гарантиран пазар, със гарантирани минимални цени.
                      Най-вече искам - Да знам: Кой не иска!!!
                      Понякога дотациите имат дори - на пръв поглед - логична обосновка. Споменатото за Китай: Значи, там почвите били слаби и субсидията е компесаторен механизъм за осигуряване на равни изходни позиции при конкуренцията. В Европа е много скъп труда и са високи данъците. В Йордания е пустиня и земеделието е "на магия". България е "Райска градина", субсидии, се-пак се получават и нашето производство все е по-скъпо от на гореспоменатите.
                      Да не говорим за случаите, когато субсидиите са всъщност основен фактор за ограничаване на производството...
                      Пропускаш един основен момент и това е високата добавена стойност в строителството... Печалбата в този сектор е минимум 120% в условия на криза (при себестойност от 300-350 евро на квадрат) като в повечето случаи липсват каквито и да е посредници, докато такива печалби не могат да се генерират от селскостопанските производители, заради много удължената веригата до потребителя (може би и в тази посока трябва де мисли)... Според мен не е нормално държавата да носи поне от половината от вината за това, че един от най-стратегическите и отрасли е губещ!
                      Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 15-05-11, 12:24.

Коментар

Николай ти си лежиш на ухото /тезата/ с празните глави на журналистите търсещи сензация,защото така ти е угодно и аз те разбирам.Със сигурност различавам пшеница от ечемик,ако искаш като минаваш покрай кв. Ветрен нагледно мога да ти покажа разликите.Ние основните продукти задоволяващи изхранването на нашите семейства не си спомням да сме ги купува ли от магазина,с изключение на ориз,какао,захар ,портокали ,още някой цитрусови и сол.
                        Успех и здраве на всички.

Коментар

" държавата не трябва да помага на земеделските производители "

храните са енергия, само дето пряко зависим от нея.

Да нямаш стремеж да ги осигуриш, оставяйки се на "пазара" е просто либерален наивитет.

Всички силни държави имат субсидии както и огромен запас от храни (тотално антипазарно) , затова и са силни. Вече какви да са субсидиите, е подробност.
                          Осигурявайки ги или буквално погледнато - връщайки им част от парите с които са те кредитирали, не им помагаш с нищо! Просто това е още един фактор с който трябва да се съобразяват производителите, отделно се създават и условия за корупционни схеми и злоупотреби! По този начин държавата пряко контролира цените на стоките, като ги прави зависими от дотациите и компенсациите които отпуска или не отпуска, което от където и да го погледнеш е груба намеса в пазарните механизми и свободното ценообразуване! Всеки разумен човек се стреми да намали разходите си, за да генерира по-голяма печалба, защото цените (предлагането) се определят от търсенето и покупателната способност... Няма как да искаш за кило домати 6 лева, когато потребителя не може да даде повече от 4 лв. примерно! Компенсирането на тази разлика от страна на държавата не оптимизира производството на домати, за да може то да отговаря на пазарната реалност! Напротив! По-този начин държавата поддържа изкуствено високи цени, заради ДДС-то което прибира от крайните потребители.... Според мен това е една много порочна схема от която не печелят нито производители (които постепенно се превръщат в крепостни селяни), нито потребители!

Коментар

А да не-би пък да дава! Дори (като собственик) много сериозен дивидент взима! Виж за ВЕИ и пр. подобни измишльотини - дава. И то "яко"...
                            Силните страни имат субсидии, защото там стандарта изобщо, е толкова висок, че без тях изобщо няма да имат селско стопанство. Само че, ние конкретно, нито сме толкова силни, нито с такъв стандарт - а субсидии даваме. Типичен случай на жабата и вола...
                            Милиардите в АЕЦ Белене чужда или частна инвестиция са , че се обърках нещо или съм пропуснал.

Виж САЩ кога стават основен износител на храни ( и конкурент на UK ) и се вижда ,че: " в началото бяха "субсидиите "
                            байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                            Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                            Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                              ...жертва на празните глави на жадните за сензации журналисти...
                              Наборе, журналистите изобщо не са инициаторите на тази истерия - те са само масовка и инструмент, заедно с "плюващите".

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                              Пропускаш един основен момент и това е високата добавена стойност в строителството...
                              Цените са пазарни. И с криза, и без криза. Процента на добавената стойност е висок, защото е ниска себестойността - защо не погледнеш на нещата в този ракурс! Рационална организация, оптимизирани разходи, и т. н. и т. н.
                              Веригата до потребителя... Ми защо тези, които отглеждат овце не правят кашкавал - че и да го продават (да питат Volk)? Може би, защото е по-лесно, а явно и така нормата на печалба ги задоволява.
                              Пък и защо да вдигат нормата на печалба като просто могат да се наредят за дотации!

Милиардите в АЕЦ Белене чужда или частна инвестиция са , че се обърках нещо или съм пропуснал.
                              В Белене, държавата харчи милиарди, за да си построи АЕЦ. Ако още някой инвестира, ще са съсобственици. Ако инвестицията е изцяло чужда, или частна - и централата ще е изцяло чужда, или частна.

Коментар

Наборе, журналистите изобщо не са инициаторите на тази истерия - те са само масовка и инструмент, заедно с "плюващите".

Цените са пазарни. И с криза, и без криза. Процента на добавената стойност е висок, защото е ниска себестойността - защо не погледнеш на нещата в този ракурс! Рационална организация, оптимизирани разходи, и т. н. и т. н.
                                Веригата до потребителя... Ми защо тези, които отглеждат овце не правят кашкавал - че и да го продават (да питат Volk)? Може би, защото е по-лесно, а явно и така нормата на печалба ги задоволява.
                                Пък и защо да вдигат нормата на печалба като просто могат да се наредят за дотации!

В Белене, държавата харчи милиарди, за да си построи АЕЦ. Ако още някой инвестира, ще са съсобственици. Ако инвестицията е изцяло чужда, или частна - и централата ще е изцяло чужда, или частна.
                                Както казваш-цените са пазарни, но на жилища, които имат срок на годност в години.А селскостопанската продукция е с малък срок на съхранение и ако продължава да се гледа на нея като стокова единица, а не като храна, много скоро ще се наложи някои да ядат жилищни сгради.
                                ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X