Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Новата геополитика на храните

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Новата геополитика на храните

Макс, основното е, че хората са привикнали към храните които хапват от хилядолетия. Към тези съвременни ГМО-та не са. Не им се знаят страничните ефекти, но пък както виждаш това не притеснява производителите. Това е проблема. Знам че сме в експеримента, приходите ни не ни позволяват нещо качествено. То така и малотрайките и всичкото салам е дошло...

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
      Понеже много се ръзвълнувах от зададеният по този начин въпрос, а и явно съвсем не съм наясно - Би ли казал, какво следва да се случи?
      А, всъщност, като се замисля, единственото, което определено се забелязва е, че и децата ни и ние, и поколенията преди нас - общо взето, отпреди 10 000години - предимно с ГМО се храним...

Не знам като се замислиш - какво измисляш.Но определено ако си забелязал нещо го сподели!

http://vbox7.com/play:b31dc9c3

http://vbox7.com/play:4f5e7134

http://vbox7.com/play:0bc520f7

http://vbox7.com/play:02582f61

http://vbox7.com/play:e26254c4

http://vbox7.com/play:11032288

Коментар

Понеже много се ръзвълнувах от зададеният по този начин въпрос, а и явно съвсем не съм наясно - Би ли казал, какво следва да се случи?...

Препоръчвам да изгледате цялата поредица "Храна ООД"
        За колегата с царевицата ще посоча 3/9.!http://vbox7.com/play:3983e4b6

Коментар

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
          Това ГМО не е като онова ГМО. Не се знае какви последствия ще има за хората, те в момента са опитни мишки. Казват че докарват рак. Предпочитам да не съм опитен мишок, ама в магазина знаеш ли ги какво продават.
          Те хората, всъщност, са преодоляли най-голямата неизвестност, когато решили да престанат да пасат каквото намерят, а сами да си отглеждат храната. Ти сега ми представяш смяната на привичният сорт ряпа, като кой знае каква превратност. Този месец, като прочета любимото си "лйфстайл" списание, в него пише, че кафето е изключителен канцероген - следващият месец, пише, че било бомба от антиоксиданти, а не мен ми харесва да пия кафе и си продължавам с удоволствие.

Първоначално публикуван от kusemak Преглед на мнение
          Не знам...
          А-аа, тази чалга ли имаш предвид. В течение съм. Даже доголяма степен съм наясно и кой я финансира, организира, дирижира и пр.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Всъщност, ГМО е подвеждащ термин. Да ви го преведа: сорт/порода с лицензионни ограничения.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              ... Да ви го преведа: сорт/порода с лицензионни ограничения.
              В този контекст, аз пък мога да назова със сигурност, чие лоби надделя при гласуването на съответния закон (ако разбира се има някой да не му е ясно, де).

Коментар

Добре де, по време на светлия социализъм, почти във всеки град имаше някакъв селскостопански институт. С какво се занимаваха там..?!! Не създаваха ли нови сортове картофи, пшеница, царевица, грозде и т.н. или най-малкото адаптираха чужди сортове към нашите условия, което от където и да го погледнеш си е ГМО..?!! Просто тогава единици знаеха за това, а сега достъпа до информация е масов! Според мен всеки подбор, който води до изменение на първоначалните качества на даден вид си е ГМО (най-общо казано), вкл. и ние, които сме се изменили генетично като вид (и продължаваме да го правим) спрямо предците ни от преди 100 или 200 г.! Просто съвременните технологии ускоряват процеса, за който на предците ни са били необходими десетки, стотици или хиляди години! За изследване и контрол на времето пък да не говорим въобще!

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                  Добре де, по време на светлия социализъм, почти във всеки град имаше някакъв селскостопански институт. С какво се занимаваха там..?!! Не създаваха ли нови сортове картофи, пшеница, царевица, грозде и т.н. или най-малкото адаптираха чужди сортове към нашите условия, което от където и да го погледнеш си е ГМО..?!! Просто тогава единици знаеха за това, а сега достъпа до информация е масов! Според мен всеки подбор, който води до изменение на първоначалните качества на даден вид си е ГМО (най-общо казано), вкл. и ние, които сме се изменили генетично като вид (и продължаваме да го правим) спрямо предците ни от преди 100 или 200 г.! Просто съвременните технологии ускоряват процеса, за който на предците ни са били необходими десетки, стотици или хиляди години! За изследване и контрол на времето пък да не говорим въобще!
                  Смесването на видове/сортове от един вид не е ГМО, но виж когато в ДНК на заек слагаш ген на медуза не знаеш какво ще се получи. Той пък почва да свети на тъмно в зелено и това е само видната част от експеримента. Когато кръстосваш български сорт жито с казахстански такъв за да направиш посевите устойчиви на затоплянето на времето си е напълно в реда на нещата. Обаче е съвсем друго да вкарваш човешки ген например в ориза за да му спестиш няколко хербицида.
                  http://bgkulinar.net/news.php?newsid=1928

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                    Смесването на видове/сортове от един вид не е ГМО...

...за да му спестиш няколко хербицида.
                    Обаче си много в грешка - типичен случай на ГМО е (да не говорим, че и изходните О са ГМ)!

Виж, в последната фраза има много материал за размисъл...

Коментар

Обаче си много в грешка - типичен случай на ГМО е (да не говорим, че и изходните О са ГМ)!

Виж, в последната фраза има много материал за размисъл...
                      Донякъде си прав, но ГМО се води само ако се изменя генетичен материал чрез техниките на генното инженерство (известни като рекомбинантна ДНК-технология). Хибридизацията например също е вид кръстосване, но не е ГМО (ако не се лъжа).

Коментар

Това, че генетично-модифицираните организми започнаха да бъдат наричани така едва след като генното инженерство започна да има практическа реализация, изобщо не значи, че тогава се и появяват в исторически план - просто въпрос на терминология (както много правилно отбеляза и Ясен).
                        След като се манипулира генома на един организъм - той еднозначно е модифициран и именно генетично. Технологията и методите са само подробност.
                        Цялата шумотевица покрай последните постижения във тази област, няма нищо общо със качествата и свойствата на храните като такива! - А единствено и само, със едни големи бизнес и финансови интереси и спорове...

Коментар

Не си прав колега за притеснение си е.
                          Защо излиза Мирослав Найденов и се бие в гърдите ,че е продал 100000 декара плодородна земя в България. За да дойдат китайчетата да я унищожат и да си заминат.
                          Докато в същото време българите които се опитват да си изкарват прехраната със земеделие ги мачкат хора които земята я гледат на снимка и определят агротехнологичното състояние по нея. Облагат с данъци осигуровки скъпо гориво и каквото още се сетиш. Торове и препарати за растителна защита са с завишени цени в българия от монополисти. И хората вкарват от Гърция евтини такива. И като някои иска да вкара в България същия препарат на четворно по ниска цена и държавата не му разрешава.
                          Защо не излезе и не каза ще насърчим земеделците в България които в момента едвам изнемогват от бюрокрация и данъци.
                          Ще им осигурим пазар на еди колко си зърно еди колко си люцерна еди колко си месо ? На гарантирана цена която няма да бъде определена от някой прекупвач.
                          А субсидиите е такава тъмна индия там че просто не е истина и не ми се коментира.
                          Няма ясни правила няма контрол. Всеки може да си очертае каквото си иска било негово или чуждо. И после като ти очертаят нивата за която имаш нотариален акт и си я гледаш да ти сложат акт затова че си я дублирал с другия.
                          Субсидиите са нещото от което най много се краде в момента но не крадът обикновенните фермери а тези на по горните етажи. Тези които окрадоха и евро фондовете.
                          Скоро имаше и статия за "Милионерите с мотиките" ... Само че там се говореше за милиарди откраднати от определена група хора приближена до човека отговарятщ за фондовете.
                          Скоро в България няма да има земеделие. Ще ядем хидропонни домати от гърция и турция с вкус на пластмаса.
                          Нищо хубаво не ни чака с Мирославчо и с Държавен Фонд Земеделие който има хиляди служители в София и страната които изобщо не знаят защо са там ...
                          Така ще е като няма кой да поведе стадото ...

Коментар

@ Красимир Начев: Сял съм само два сорта слънчоглед по технологията clearfield, но и от двата съм много доволен. Единият е на Pioneer-PR86 E 73(ако това беше точното му име, а другия(тази година съм с такъв) е на PAU semences и се казва Примис. Отделно от това има и сортове които се отглевдат по конвенционалната ехнология, но са високодобивни. Такъв е например Опера, пак на PAU. Според агрономката с която работя имал възможност за доста повече от 300 кг. Исках да го пробвам тази година, но закъснях със заявката, и семената свършили...
                            За сведение-от пионерския сорт ожънах по 270 кг, а от този на PAU-по 230. Но това в различни години и на различни ниви. Отделно хербицида за френския сорт се справя доста успеяно и с балура, докато другия-не. А балура при мен си е сериозен проблем.

@ плюещите по ГМО-съжалявам ви, вие сте жертва на празните глави на жадните за сензации журналисти, чудещи се откъде да измислят поредната гадна новина, та да изпъкнат малко сред колегите си.

И да, царевицата която добивам я ползвам за храна на домашните животни, и пшеницата и ечемика...
                            А вие надали можете да направите разлика между пшеница и ечемик...Ма пишете ли, пишете за вредата от ГМО...
                            Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от boianpas Преглед на мнение
                              ...за притеснение си е...
                              Точно Мирослав Найденов, мисля не може да продаде такова количество земя. Нито лично притежава толкова, нито държавата - та евентуално да го направи в качеството си на министър.
                              Ти явно си производител, тежко ти е и използваш случая да споделиш - е, аз съм съпричастен.
                              Само не разбирам защо възприемаш "китайчетата" като контрапункт. В случай, че те работят тук, за тях ще важат същите правила, същите чиновници ще са им на главите, същите цени по разходите, същите условия за реализация ит. н. и т. н. ...

Коментар

В случай, че те работят тук, за тях ще важат същите правила, същите чиновници ще са им на главите, същите цени по разходите, същите условия за реализация ит. н. и т. н. ...
                                Убеден ли си?
                                Въпросът ми не е за расизма.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X