Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Новата геополитика на храните

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Новата геополитика на храните

    http://banks.dir.bg/2011/05/05/news8562819.html
    VPetrov.photography

  • #2
    От: Новата геополитика на храните

    Много нежно и небрежно се прокрадва идеята на Малтус.
    подаръци за мъже от FACOM
    промоция на читави инструменти

    и на хоби такива

    тел. О879 Ч8Ч 2З5

    Коментар


    • #3
      От: Новата геополитика на храните

      И небрежно идва отговорът на въпроса на либерастите от разни оттенъци на синьото и жълтото "и какво толкова ако чужденци купуват земя у нас деее, нали сме в европа, нали ...". Кой знае защо в Турция, например, не са щастливи че сирийските християни са купили не знам си колко процента от земеделската им земя.

      Коментар


      • #4
        От: Новата геополитика на храните

        И аз го видях този текст. Много логика има в него, но аз лично не съм чак толкова скептично настроен. Мисля, че картинката е леко тенденциозна. Факт е, че в България, например, имаме все още голямо количество необработваема земя, а в същото време добивите от декар продължават да нарастват. Селкото стопанство всъщност е сериозна арена на внедряване на нови технологии. Трябва да се има предвид, че една голява част от света все още ползва рало и мотика...
        Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

        Коментар


        • #5
          От: Новата геополитика на храните

          Да, ама когато Монсанто ти набутат ГМО-то си, ти вече никога няма да имаш ни семена за посев, ни разсад, освен ако не го купиш от тях. Понеже ГМО са ялови, и сами не дават поколение. За отделни пари от другия им отдел - специалните препарати. А на тази земя, вече никога няма да можеш да въдиш нищо от старите растения.

          Коментар


          • #6
            От: Новата геополитика на храните

            Много милиарди население,икономики който разчитат на природни ресурси,които са изчерпаеми;увеличаване на тъпотата и неграмотността,засилване на влиянието на религиите и най-общо нищо добро за в бъдеще.Изхода е качествен преход -трета световна,някакъв мор,катаклизми и прочие.Земята не може ,а и не трябва да изхранва печащи се на слънце и молещи се по 5 пъти на ден хайвани,които с нищо не допринасят за просперитета на света.И друго ,ако не живеем в хармония с природата сме загубени.А хармонията не включва религии,не изключва естествения отбор и приспособяването.Всички плачат срещу китайците,но те са най-приспособими и те ще владеят света след 200 години.И не просто ще го владеят,а просто на всички ще им бъдат дръпнати очичките-тоя процес е в действие още от Конфуций.Даже Чингиз хан не е можал да ги колонизира-те просто го пуснали вътре и го култивирали до претопяване. Друг вариант е колонизация на Космоса до която не сме дорасли технологично и няма да е този век ,освен ако не ни помогнат отвън.
            МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

            Коментар


            • #7
              От: Новата геополитика на храните

              Аз не виждам нищо ново в темата - предъвкване на известни факти. Който работи - ще яде, който не - не!
              Show must go on!
              LZ1VES

              Коментар


              • #8
                От: Новата геополитика на храните

                Винаги съм твърдял че Малтус е безкрайно прав

                Отричаха го разни глупци и самозабравили се гейове

                Не можеме да избягаме от природните закони ако ти не можеш да се изхранваш самия себе си и гладуваш не трябва да създаваш поколение щото става още по лошоПри животните този въпрос е решен няма храна намалява раждаемоста.

                А „човека “си лежи под палмата и прави дете след дете без да мисли и ето иде край.......
                К мирной жизни не пригоден.
                Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

                Коментар


                • #9
                  От: Новата геополитика на храните

                  Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
                  Аз не виждам нищо ново в темата - предъвкване на известни факти. Който работи - ще яде, който не - не!
                  Да ама много гладен добитък се втурва един ден на нивата на работливия и му окосява пипера с дръжките,или му влиза в гаража и му взема електрожена,или го трепе за 100 лева пенсия и т.н.
                  МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

                  Коментар


                  • #10
                    От: Новата геополитика на храните

                    Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
                    ... много гладен добитък се втурва един ден на нивата на работливия и му окосява пипера с дръжките.
                    Пак сме крачка напред - по света произведат зърно, а после го преработват в енергия. Ние се изхитрихме и директно върху плодородната земя подредихме соларни системи (справка-Пазарджишко). Така загубите при преобразуването на енергията отпадат, а и ония, дето крадат чушки и домати, още не знаят какво да правят с фотоволтаиците, пък и ги е страх от тока.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Новата геополитика на храните

                      Проблемът на изхранването на световното население е точно в технологиите, които навлязоха в селското стопанство. Рязкото покачване на добивите в последните 20 години доведе до наистина неприятни неща:
                      1. Едно цяло поколение хора, които щяха да умрат от глад или изобщо да не се родят, всъщност оживяха и родиха деца. В следващите 10 години тези деца ще изискват горе-долу утрояване на добивите. А то, имало естествени граници. Още никой не е накарал Слънцето да грее двойно по-силно, и за добро.
                      2. Значителни земеделски площи бяха силно изтощени от тези нарастнали добиви и в следващите десетилетия ще дават спадаща продукция.
                      3. Селското стопанство стана силно зависимо от технологиите - семена, химикали, машини, горива. Технологиите пък са силно зависими от мира и равномерното развитие на икономиката - все по-дефицитни по света стоки.
                      4. Ниските цени на промишлените земеделски стоки ликвидираха земеделието в обширни райони, където високите технологии по една или друга причина не навлязоха. Тези райони се превърнаха от нетни производители в потребители на храни.
                      5. Разви се "енергийното" земеделие - отглеждането на култури за производство на течни биогорива. Те взеха дял от земите, доскоро засявани с хранителни растения и директно "кръстосаха" цените на храните и все по-дефицитните горива.

                      Та, няма да се мине без интересни времена.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Новата геополитика на храните

                        Въпросът опира до дилемата интересно или не е да го видим.
                        Lancia Delta HF Integrale Evolucione

                        Коментар


                        • #13
                          От: Новата геополитика на храните

                          Факт е че в индустриално и селскостопански развитите държави естественият прираст /разликата между раждаемост и смъртност/ е нисък, често и отрицателен. Броят на населението в тези държави се увеличава от така нареченея механичен прираст, демек от имигрантите.
                          Факт е че в изостаналите държави /където на практика си е глад/ естествения прираст е много висок.
                          Иначе в България сме си добре, като население не сме много и бихме могли да се самозадоволяваме. В славните години на ТКЗС и АПК-тата сме стигали до добив от над 10 милиона тона зърно. Сега незнам колко е, но едва ли е повече от 5 милиона тона.
                          Аз много се кефя на Бангладеш, там на територия колкото България живеят 160 милиона маймуни. Как живеят и кво ядът незнам.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Новата геополитика на храните

                            Сетих се и още нещо. Земеделските субсидии.

                            Има ги по цял свят, причините да съществуват са комплексни, но резултатът е еднозначно отрицателен:
                            1. Корупционен натиск - престъпни организации, свързани със усвояването на субсидиите има навсякъде, където има субсидии.
                            2. Цените на храните се понижават - но не само за населението, от чиито данъци са дадени тези субсидии. Много граници и свързаните с тях възможности за ограничения (мита, такси) отдавна са императивно заличени, а тези, които не са, са неефективни. Реално се получава, че данъкоплатците в САЩ и Европа изхранват населението на индустриално нискоразвитите държави.
                            3. Натиск за инвестиции - нови технологии (ГМО, напояване, химия), се внедряват бързо в голям мащаб, преди достатъчно да са изяснени страничните ефекти. Като се установи, че е станала беля, тя е вече голяма, а връщането назад - трудно.
                            4. Пазарен натиск - силните, индустриално развити икономики потискат ценово земеделието на тези, които не могат да си позволят субсидии. Следствие - щом големите държави дават субсидии, искат-не искат, дават и малките. И/или остават без земеделие. Така не остава непокварено място.

                            И така, идва ли му на някой добра идея, как да се скъса порочният кръг на земеделските субсидии?

                            Коментар


                            • #15
                              От: Новата геополитика на храните

                              Каквото сами си направим никой друг не може да ни го направи.
                              Колко ток произвеждат тези фотоволтаици? -Николко!
                              По каква цена се изкупува? -Висока за нашия джоб!
                              Кой плаща сметката? -Ние!
                              Похабихме сума ти реки със нещастни вец-чета които само смучат субсидии без реална полза от тях.
                              Според мен похабяването на земеделска земя за подобен род енергийни и финансови пирамиди е пресъпление.
                              -Гогия, обичаш ли домати?
                              -Да ги ям да, просто така не.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X