Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Котлон на течно гориво

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от siem Преглед на мнение
    Тук му е мястото да се похваля:

Остава за музеен експонат. Имам друг, който използвам.
    ​​​​​​​
    Това нещо го видях на най- неочаквано място, когато си търсех шивашки материали в един склад. Продаваше се за 90 лв.
    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

• Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20251003_153942.jpg
Прегледи:265
Размер:299.3 КБ
ID:7012148

Снимка с цената на гърба на кашончето /малко съм облепял с тиксо/ и се вижда фунийката. При мен си беше в комплектацията, па нямаше инструкция... Фунийката е удобна в походни условия за допълване резервоара.

Коментар

• blackfirefly
        blackfirefly коментира
        Редактиране на коментар
        Да, фунийка си е направо задължително да има, щото за пълнене на резервоара без нея е кофти. Олива се всичко и не е ок. Такава оригинална обаче за първи път виждам в комплект. Иначе на мойте котлончета съм сложил по една метална от тези с които се пълнят металните манерки за алкохол..

• jordanov sv
        jordanov sv коментира
        Редактиране на коментар
        Да, разбира се. Иначе съм виждал по клипчета разни как нагряват разни капачки от бутилки, туби и т.н. и после с избутване с нещо подходящо остро се формоват чучури, фунийки и тем подобни, хаха бързи смели сръчни.

• blackfirefly, ти всъщност какво направи с онова синьото котлонче от предната страница?

Коментар

• Натиснете снимката за да я уголемите

Име:pt1.1.jpg
Прегледи:176
Размер:414.3 КБ
ID:7012398

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:pt1.2.jpg
Прегледи:177
Размер:445.8 КБ
ID:7012399

Ето го резултата... Песъкоструй и е тази боя https://bauhaus.bg/termoustoychiva-b...ch_id=28293890 2-3 ръце.
        С песъкуструя се прецаках. Не знам какво бяха правили с тенекията, но я върнаха разкривена и естествено не можеше да се затвори като хората. Доста си поиграх за да я пооправя. Сега се затваря, но не е както беше. Съжалявам! Трябваше сам да сваля старата боя с някаква химия и да разкарам ръждата...
        Боята не знам колко ще държи, защото до момента не съм ползвал/палил котлончето. Иначе изглежда здрава...
        Ключето е оксидирано.

Only after the last tree has been cut down,
        Only after the last river has been poisoned,
        Only after the last fish has been caught,
        Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

• jordanov sv
          jordanov sv коментира
          Редактиране на коментар
          Е точно песъкоструя в конкретния случай на предната страница съм го квалифицирал като брутализъм, но каквото такова. Важното е че станало екстра в сравнение с каквото беше, така че всичко е ОК.

• blackfirefly
          blackfirefly коментира
          Редактиране на коментар
          Да, в моя случай си беше точно брутализъм. Жалко, че не те послушах...

• И от мен нещо по темата:

Изводи:
        1. Кранчето е добре да се затвори преди подгряването със спирт
        2. Канчето, идващо с котлона е достатъчно за инстантни спагети
        3. На незагрял котлон, водата кипва два пъти по-бавно.
        4. На загрял - за 350 ml кипват за малко над 5 минути при умерен вятър и студено, влажно време.
        5. Svea123R става и да си стоплиш консервата. За истинско готвене - по-скоро не.
        6. Пълен до чертата резервоар свършва за около 40 минути.
        Последно редактирано от ezhko; 08-10-25, 13:08.

Коментар

• blackfirefly
          blackfirefly коментира
          Редактиране на коментар
          Готино котлонче!
          Първа точка е валидна за всички котлони на течно гориво+петромаксите. Когато трябва да се подгрява нещото, няма как кранчето да е отворено...
          Много жега му даваш на емайлираното канче. Мисля, че може да се понамали.
          Според мен си става и за готвене, стига последното да не е за рота войници. С очите си съм виждал как на един ПТ-1 се изпържи цял калкан, а рибата и компанията не бяха малки...

• ezhko
          ezhko коментира
          Редактиране на коментар
          Пърженето не е готвене Нито пък рецептите от тук: https://chitanka.info/book/3046-gotv...kniga-za-myzhe
          За яхния с картофи от сурови зеленчуци 40 минути са на кантар да стигнат.
          Иначе за жегата на канчето си прав, но исках пътьом да проверя и за колко минути на макс ще свърши пълен резервоар.

• За г-н Йорданов и всички любители на подобна техника:

Име:IMG20251008130616.jpg
Прегледи:135
Размер:333.7 КБ
ID:7012491

Име:IMG20251008130630.jpg
Размер:470.5 КБ
ID:7012494

Име:IMG20251008130642.jpg
Размер:437.9 КБ
ID:7012492

Име:IMG20251008130654.jpg
Размер:464.9 КБ
ID:7012498

Име:IMG20251008130706.jpg
Прегледи:136
Размер:590.4 КБ
ID:7012493

Име:IMG20251008130722.jpg
Прегледи:136
Размер:505.0 КБ
ID:7012499

Име:IMG20251008130734.jpg
Прегледи:134
Размер:342.6 КБ
ID:7012495

Съгласно окомплектовката описана в инструкцията, фуния няма. Независимо от това аз съм виждал и работил с такава. Изглежда, че през различните години, въпросното изделие е продавано с различна комплектовка.
        Прикачени файлове
        Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.

Коментар

• jordanov sv
          jordanov sv коментира
          Редактиране на коментар
          Мноого благодаря!
          Прогресът е очевиден! За десет години, без промяна в цената имаме усъвършенстване на комплектовката.
          Да сме живи и здрави да си ги ползваме или просто да си ги пазим.

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Тия дни като остане време ще снимам и упътването на Шмел .

• Здравейте.
        От около година станах голям фен на спиртните котлони. Като цяло за еднодневни разходки или походи и за затопляне на вряла вода за чай вършат работа. Ултралеки са като цяло. Но основен недостатък е ниската калоричност на спирта и тяхното силно влияние от вятъра. Без добър ветробран не са много ефективни, освен това не може да се регулира лесно силата на огъня. За газовите котлони то е ясно че са алтернатива но някак си по ме влекат класическите котлони и освен това цената на газовите туристически бутилки не е много малка. Бензин или спирта са доста по-евтини алтернативи.
        Та от известно време започнах да се заглеждам по бензиновите котлони, които имат доста предимства даже пред газовите. Например за студените месеци те са по-добрия избор. Засега ми е хванал окото китайското копие на SVEA123, Iwalker G43S. Като цяло търся нещо компактно и леко, примерно да става и за носене в раница и за къмпингуване. Така че тоя китаец дето е под 500 гр. е супер. Заглеждах се и по руските Шмель ама са тежки и не стават много за носене. Обачо масово гледам в англоезичните среди препоръчват единствено coleman fuel или white gas, които след доста четене установих че са някакви доста пречистени фракции на бензина и са най-подходящото гориво за този тип котлони. Започнах да търся подобно гориво в България но се оказа на практика че такова не се предлага и това донякъде сега ме спира от покупката на такъв котлон.
        Та въпроса ми е с какво гориво ги палите тези Шмелове и др. подобни бензинови котлони? Донякъде и снабдяването с чист бензин не е много лесно от бензиностанциите. Освен това бензина вече от край време съдържа етанол и др. добавки които според мен не са много добре за такъв тип котлони.

Коментар

• viperr
          viperr коментира
          Редактиране на коментар
          Със газ за осветление или бензин 95

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Екстракционен бензин се ползва . Смисъл от него има само ако ползваш котлона в затворено пространство . Даже и в палатка няма смисъл от него защото е доволно проветриво . Проблема в автомобилния бензин не е бензина а различните добавки които различните фирми слагат уж за подобряване на качеството на работа в ДВГ . Това им е хубавото на тези котлони че не им трябва специално гориво . Вадиш от резервоара на колата / мотора половин литър и си готов . Екстракционен бензин : https://www.smartx.bg/products/ekstr...QLD-3KGPCDWPpS На SVEA123 отдавна има немски аналог Ювел . Като немски военен примус го имат от преди ВСВ .
          Последно редактирано от sek.1; Вчера, 09:34.

• Шмела гори ВСЯКАКЪВ бензин, газ за осветление/керосин дори нафта - напълно непретенциозен и не се прави нищо специално за да го прави.
        Не гори спирт, коресалин, ацетони и разредители.
        Но да - не е подходящ за раница!

За такава случаи и изобщо ако трябва да се носи аз ползвам от онези с разделена бутилка и горелка.
        Бутилките са алуминиеви и могат да бъдат с различен обем - от 300 до 1000мл.
        В разглобено състояние са значително по-удобни от шмел и подобните на него.
        И по-леки но имат и повече особености при експлоатация.

Ползвам ги с обикновен бензин, подгряването със спирт.
        Последното технически може да си прави също с бензин но цапа и при възможност е за предпочитане със спирт.

Може естествено да се гори и чист бензин но не виждам голям смисъл в това.
        Губи си практичност - скъп, намира се рядко и на специализирани места.
        Ако е за запалка като зипо/имко - да, само спец бензин!
        Обаче за такива котлони - с обикновен, иначе по-добре просто газов!

Между другото газовите котлончета обикновено са най-компактни и финално - практични.
        С подходяща горелка разбира се.

След това са спиртниците, имам един титаниев който тежи по-малко от шишенцето със спирт за него!
        Обаче особеностите, които ти също си видял са ограничителни.
        За моите дейности е неудобен колкото и да и лек е компактен.

Та обобщението е, подходяща система за един изобщо не е сигурно чи ще бъде такава за друг

PS: Всичко това е коментирано по-напред.
        И вероятно не веднъж…
        Последно редактирано от Esper; Вчера, 04:10.
        Враг усраине

Коментар

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          То и руснаците като нас са хора на крайностите и хич не обичат да четат и спазват инструкциите за употреба . Сигурен съм че ако го ползваш съобразно инструкцията прибора е напълно безопасен . Поне тук в България не съм чул някой да се е запалил с такъв .

• Esper
          Esper коментира
          Редактиране на коментар
          Недей да слагаш нас и руснаците в едно изречение, че ще го накацат евраците

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Не са ни усетили че хвалим нещо руско не са наскачали и тук от сектата на Чавдар .

• Естествено че всичко е индивидуално, ама ако говорим за нещо което се поставя в раницата, без конкуренция са газовите котлончета
        С уговорка не от пазара 2 за лев
        Както и газови бутилки с възможност за работа при ниски температури
        Е, цената не е от приятните, ама едва ли това е най-важната характеристика
        Панайот Бърдарски
        0887 60 77 22

Коментар

• Благодаря на sek.1 за идеята за екстракционния бензин. Не знаех че така се нарича този пречистен вариант. Иначе и на мен първото нещо което ми дойде на ум за такива котлони да се ползва е газ за осветление. Взех една бутилка така от любопитство и чисто експериментално реших да видя как гори на най обикновена памучна клечка. Реших да го сравня спрямо бензин за запалки който ползвам с моите "керосинови" китайски запалки. Обаче като цяло газта за осветление гори с повече мирис и и дим спрямо бензина за запалки който е доста чист и почти без дим и мирис. От това което почнах да проучвам реално газта за осветление е на база керосин но заради терпентина в него смърди и пуши повече със сигурност. Интересно в англоезичните среди нафта наричат именно тази пречистена фракция за бензиновите котлони даже в описанието на този екстракционен бензин виждам същото, докато при нас е повече нарицателно за дизелово гориво за горене. Светнах се че това ще е подходящо гориво и почнах да търся дали някой разредител не съдържа нафта. Намерих такъв и реших да го пробвам на теста за горене и се оказа зле мирише и дими яко явно заради добавките в него. По принцип ако се ползва бензин или газ за осветление то е ясно ще работи но определено тези горива ще отделят повече сажди и миризми предполагам и по неефективно горене спрямо по чистия бензин подобен на този за запалки. Иначе и аз ги гледах този тип multi fuel котлони с външна бутилка ама много скъпи и те са повече за експедиции в студени условия да се ползват. За нещо което ще се ползва рядко няма смисъл от тях а и котлон всичко в едно по ми допада. Между другото от край време гледам китайците са почнали да правят спиртни котлони под налягане. Бях си взел подобен базов модел без регулация. Там идеята е да подгрееечш първо спирта парите и минава една серпентина медна над огъня която допълнително подгрява спирта и му вдига нялгянянето. Подобрението което са направили е че са турили едно кранче за регулиране на спиртните пари. Т.е. този вариант работи на същия принцип на бензиновите котлони но с разликата че горелката е за спирт. Ама и те са сравнително тежки. Гонят теглото на Шмел котлоните.
        Иначе за газовите котлони имам вече и там няколко варианта на по малки и читави горелки както и комбинация на съд с радиатор.

Коментар

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Бензина който го продават за запалки е същия екстракционен бензин с поредното име и цена . В общи линии само тубата 5 литра за 33 лева си заслужава . Някога като прохождащ пушач ползвах австрийска бензинова запалка Имко от лабораторията ми даваха по едно шише от старите зелените 1 литър екстракционен бензин .
          Последно редактирано от sek.1; Вчера, 18:13.

• Esper
          Esper коментира
          Редактиране на коментар
          Това със запаликте не е никак по темата, напред е обсъждано но все пак: Бензина за запалки НЕ Е САМО екстракционнен бензин!
          С екстрационен запалката работи, не пуши но се изпарява значително по-бързо от брандираният и се зарежда по-често.
          Тествано е от мен, не е преразказ на прочетено и категорично не е едно и също нещо!

Както запалката и котлона всъщност

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          В резервоара на котлончето бензина е херметически затворен та няма как да се изпари сам . На Шмел по принцип му дават да работи само с бензин но с лекота работи с газ за осветление и нафта . На оригинала австрийския Phoebus 625 му дават да работи и с газ за осветление след смяна на дюзата .
          Последно редактирано от sek.1; Днес, 06:11.

• Колко пък да са скъпи мулти-горивните, не е имот в Бояна!
        Сега не съм проверявал цените но преди време купих такъв на Pinguin и не беше нищо сериозно - 200лв да е бил.
        В началото на темата го има.
        Има повече пластмаса по помпата ама и сега когато го бутна си работи.
        С мотора го разнасям при по-дълги пътувания и никога не е горил нищо по-различно от това с което върви мотора.
        Само смених бутилката му с 1 литър, която го играе и като дълбок резерв за двигателя.

Което пък ме подсеща, че трябва да я заменя с нова.

Доста си беше изстрадала около градобитняк като мен обаче при последната разходка из Азия направо я приключих.

Не се проби този път… Ама вероятно вече не е 1 литър

Ей такова:

https://www.elitemountainsupplies.co...ZEBrhalN0S_Osz
        Враг усраине

Коментар

• За многогоривен котлон - Optimus Polaris. Яде всичко и е ултранадежден, но е скъп, тежък и един куп чарколяци. Може да си струва, ако си тръгнал да обикаляш географията, със склонност да се завираш в задните и части.

Име:OT8019229_01_optimus.jpg
Прегледи:0
Размер:117.9 КБ
ID:7013271

За къмпинг с лека кола и тристайна палатка, за поне седмица-две, може и Шмел, но защо не котлон с възголяма газова бутилка? Или ако предположим, че наблизо няма къде да се пълни газ, защо не нещо по-надеждно и удобно като:

Име:res_7b0b8bfe5467ba2d77fb3a5031a710ba.jpg
Размер:83.3 КБ
ID:7013272
          Ако ще е мото-разходка по европейските (или други цивилизовани) къмпинги, то Primus Mimer Duo (става и за винт и за клик бутилки, и е стабилен за малко по-големи тенджери и тигани):

Име:gazov-kotlon-primus-mimer-stove-duo.jpg
Размер:123.3 КБ
ID:7013273
          Може да се добави и адаптер на Kovea за Campingaz пробивни бутилки:

Име:71TRqT0lYSL._AC_UL480_FMwebp_QL65_.jpg
Размер:50.8 КБ
ID:7013274

Неща като Svea123 са за ретро-любители.
          Спиртниците, сухият спирт и геловете са за любители на ултра-лайт преходите по ниските планини и степи. Иначе, бог дал дърва и огнище/печка за клечки.

Коментар

• Аз викнах една ТАКАВА бутилка от литър.
            Ще видим дали пластмасата няма да се окаже по-издръжлива в мои ръце

Враг усраине

Коментар

• Ето ги тубите https://www.shop-fuelfriend.de/Startseite. Купих две. Една за бензин и една за спирт...
              Only after the last tree has been cut down,
              Only after the last river has been poisoned,
              Only after the last fish has been caught,
              Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X