Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ха познайте магнитуда!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Ха познайте магнитуда!

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Какво ти проучване, тя се е наклонила още преди половината си височина. От това по-проучено - здраве му кажи.
    Тцъ, на етап: "половината си височина" проектът отдавна е преминал момента за геоложки проучвания.
    А и да приемем, че въпросната кула е калпаво строена изначално - то това единствено показва, че онези хора са си традиции по въпроса.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
      .........По време на дългия ни преход, много глупости се сътвориха.Много преустройства на партери взеха в жертва конструктивни елементи и т.н.........
      Ето го разковничето! Това е!
      Това е мнението на "терзиите".
      Останалото са свободни съчинения на геолози, химици и гинеколози.
      За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
        Тцъ, на етап: "половината си височина" проектът отдавна е преминал момента за геоложки проучвания.
        ... но определено не е било късно да се спре.

Както и да е - факт е, че кулата и досега е там. И нищо да не бяха правили, поне до 60-те години на миналия век е смятана за безопасна.

Коментар

• Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          При движение с ускорения, близки или по-големи от земното, то самото не е достатъчно, за да държи частиците заедно и в същия ред. В зависимост от посоката на вълните, можем да получим (за кратко време) произволно широки пукнатини в почвата, произволни изменения в плътността и (например до 1/10 от обичайната) или просто произволно дебел слой да отскочи нагоре - разбира се, раздробен. Е, каквото е отгоре, може да падне и да остане долу. Или да излезе след малко, размесено с останалото.

Просто вземи един леген с пясък и го разтръскай - с ръце лесно можеш да ускориш такива маси повече от земното ускорение, не ти трябва Формула 1. Там проблемите все едно са други, а колата я задържат цяла главно електромагнитните (те и химически, еластични, триене и други) сили.
          Ти пък вземи един по-дълъг молив, хвани го за гумичката и го разклати силно.
          Каква е разликата между ускоренията в гумата и във върха?
          Хайде сега пак ми кажи може ли да се получат ускорения по-големи от земното в сграда при земетръс, без да се наблюдава това което описваш...

Да, а освен това, колкото е по-корава конструкцията, толкова повече разрушаването и се приближава по характера си до взрив.
          Иначе, знам как се нарича. В състояние съм да се изразя и много "по-академично", съвсем съзнателно и целенасочено съм използвал просторечие!
          Не е проблема в терминологията, а че мненията ти мъничко се поразминават с "истината". Според мен де...
          Последно редактирано от cveti; 05-06-12, 22:13.

Коментар

Първоначално публикуван от artefekt
            Не е проблема в терминологията, а че мненията ти мъничко се поразминават с "истината". Според мен де...
            Ми тогава наблегни на разминаванията: "според теб де". А не на терминологията.

Коментар

Да, така е. И въпреки това не падат - може да кажем, че заложеното преосигуряване е огромно и остатъчният запас (след въпросните интервенции) е достатъчен. Значи пак става въпрос добро строителство - нали. Може да тълкуваме както си искаме - фактите си седят. И нека е така относно: "земетръсното въздействие не премина с малко критичната точка" - значи въпросната точка се намира на достатъчно удовлетворително ниво (поне сравнено с Италия, за което е въпроса).
              Само ще припомня, че земетръса,както и огромен брой рискови сгради със също огромен брой хора,сме в зона IX степен или магнитуд 7,5.А разликата между 5,8 и 7,5 не е линейна.Затова и става повече въпрос за късмет, а не толкова за преосигуряване и добро строителство.

Коментар

Само ще припомня, че земетръса,както и огромен брой рискови сгради със също огромен брой хора,сме в зона IX степен или магнитуд 7,5.А разликата между 5,8 и 7,5 не е линейна.Затова и става повече въпрос за късмет, а не толкова за преосигуряване и добро строителство.
                Приказката тръгна от сравнение между тук и Италия, където също не се случва 7,5.
                А огромното болшинство - практически всички - сгради, за които става въпрос (тези с "избушените" партери), са строени много преди цитираните от теб нормативи.

Коментар

Приказката тръгна от сравнение между тук и Италия, където също не се случва 7,5.
                  А огромното болшинство - практически всички - сгради, за които става въпрос (тези с "избушените" партери), са строени много преди цитираните от теб нормативи.
                  Ако за тези ,старите кооперации твърдиш че са строени качествено -ок,съгласен съм.Те са продукт на германското политехническо образование и железен контрол върху работниците-нещо за което доста спорим тук.Само че ги съсипахме от магазинчета и подобни в партерите,както и липса на подръжка на покриви и инсталации.
                  За "новите"кооперации,от прехода, също не са в цветущо състояние по съвсем други причини/коментирахме ги по-преди/.
                  Панелите-много добра концепция/ за земетръс/, но корозията на заварките си работи активно,и виетнамския пълнеж на фугата с "Работническо дело" не помага особено.Отделно, и там безогледното усвояване на заветните 4 м2 балкон е повсеместно.Кога ,как и дали ще се санират,друга и далечна тема.
                  Какво остава-къщите,строени къде по социализма,къде по капитализма,в огромното си болшинство недостатъчно изпипани конструктивно по дефицитни,финансови и други причини./и това коментирахме/.
                  Друго-промишленото строителство.Старото беше много добро, но също и отдавна неподдържано,съответно бързоамортизиращо се и никой няма намерение да влага ресурс в него.Новото-с преобладаващ метал и сандвичпанели е издържано от тази гледна точка.
                  Сигурно пропускам нещо,но общата строителна картина към момента е това и не ми се струва подходяща за земетръсната ни карта.

А, и виадуктите- актуална тема .Въпреки някои популистки и натрапчиви изказвания,нищо им няма на съоръженията точно от земетръса.Нито има суперспешна нужда за усвояване на много пари по бързата процедура.Всички водещи специалисти смятат , че нуждата е от систематична програма за саниране.Но виадуктите вече, не са в достатъчно добро състояние спрямо проектното.Отделно,че и там нормите са променени/повишени.
                  Последно редактирано от ALEX_Z; 01-06-12, 23:47.

Коментар

Все си мисля,че нормите се променят с времето.
                    Случва се трус-сградите не издържат ,както се очаква- повишават се изискванията.
                    проблема е,че повечето стари строежи нямат нищо общо с проектите,по които са правени.
                    И не щото проектите са недъгави,а защото по ''онова време'' всеки разбираше от строителство и имаше начин всеки един строеж да бъде въведен в ''норми'' .
                    Това е основния проблем,поне според мен.
                    Както всички много добре знаем ,има законни строжи,които нямат нищо общо с предварителния план, но са законни,а има и такива,коити нямат нужните книжа ,разписани от специалисти,но са издържани на много високо ниво .
                    И те са даденост,която няма как да се събори,защото са ,един вид,незаконни.
                    Дано да не се стига до естествен подбор.

Коментар

Едно време с брат ми си играехме на строителство. По тогавашния опит, има три периода на съвестна работа. 20-те, особено богатските еврейски къщи, после спад, после през войната - смятай ужас, с единствено смислените меки покриви, и до средата на височината на сградата - 2...3 етажа - бомбоуловители по същество. После е много здрав разните видове бетон през 70-те, за малко в началото на 80-те, и май е това.
                      Останалото ще издържи на приличен удар, колкото аз няма да повърна на концерт на Хххххя. Никак.

Коментар

Ми тогава наблегни на разминаванията: "според теб де". А не на терминологията.
                        Е ако според теб разликата между паянтова и гъвкава е терминология не виждам смисъл да продължавам...

Коментар

Първоначално публикуван от artefekt Преглед на мнение
                          Е ако според теб разликата между паянтова и гъвкава е терминология не виждам смисъл да продължавам...
                          А дали "гъвкавата" конструкция не се превръща в "паянтова", когато се отчетат такива фактори?

... корозията на заварките си работи активно,и виетнамския пълнеж на фугата с "Работническо дело" не помага особено. ...
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                            А дали "гъвкавата" конструкция не се превръща в "паянтова", когато се отчетат такива фактори?
                            Абе тя и "коравата" се превръща в паянтова, ако не е изпълнена както трябва...

Коментар

Не съм от хората които се плашат лесно но постепенно развивам някаква фобия и се чудя какво да правя......
                              Онзи ден бях в мазето на Йордан Колев и ми се стори че има някакво тресене и леко пребледнях и ми падна кръвното.Преди 3 часа ме изкараха от нас защото се скъсал оптичен кабел в едно мазе,когато отидох и влезнах в мазето падна едно стабилно парче мазилка от тавана ....... колегата в този момент каза "сигурно заметресение" и след части от секундата бях паднал на земята пребледнял.
                              Единственото нещо което досега ме е карало да побелея и така да ми стане лошо е когато видя кръв излизаща от мен..... .
                              Незнам какво ми стана от това заметресение но пък не изпитвам страх........
                              Лудак

Коментар

Аз съм същия,откакто раздруса не мога да спя нощно време,будя се на всеки час и се ослушвам като лалугер.
                                Кия Спортидж 2000тди
                                Всеки шут отзад-е крачка на пред

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X