Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Полеви игри

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Полеви игри

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
    Ок! Щом говорим за 3 дневен престой в гората, колко е минималното количество храна и за кое "минимално" говорим..?!! "минимално" - да не изпитвам глад или "минимално" - да не умра от глад (преди това става весело - откачаш, имаш халюцинации и т.н.)..?!!
    Че то три дни без храна - за умирачка ли е? Случвало ми се е в казармата. На границата с анадолците. Правиме поредната отцепка, ама нещо са ни позабравили в суматохата, та тогава проядох люти чушки на голо.Добре, че вода / локва/ имаше наблизо. Таблетки за обеззаразяване - не бяхме чували.

Коментар

Ок! Щом говорим за 3 дневен престой в гората, колко е минималното количество храна и за кое "минимално" говорим..?!! "минимално" - да не изпитвам глад или "минимално" - да не умра от глад (преди това става весело - откачаш, имаш халюцинации и т.н.)..?!!
      За три дни Марто такъв глад е трудно да се генерира.Тези оцелявания при военните за това са маааалко по- голяма продължителност и сериозни натоварвания. Аз съм за сериозни натоварвания - поне по 10-12-15 км на ден. Иначе къф е ефекта- лов и събирачество..... Мамути ще има ли?
      Последно редактирано от Mad Dog; 15-03-12, 19:35.
      Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
      No man left's behind !!!!

Коментар

Минимално трябва да е това състояние, при което се закрепяш за деня, да можеш, да го прекараш в търсене на храна и ходене, за да се измъкнеш от гората в даденият случай...
        Ами колега, когато тръгвам за риба, приготвям тези продукти...Това са примерни/ това което аз слагам за излет/, това е минимума, поне според мен, за да изкараш един ден, дори и да е риболовен...Никога не съм изпитвал глад, поне с тази концепция долу..Да не говорим, че се събират в "еднодневката"..
        Един ден, но когато станеш сутрин и закусиш у вас..Но пък го компенсирам с 30 минутен байр и то бая сериозен, след това непрекъснат риболов, обикаляне на езерото...
        Ако лагера е на едно място/без да вървиш непрекъснато/ и целта е да се отцелее възможно най-дълго, разхода на енергия е много по-малък, отколкото да ловиш цял ден риба или да си се загубил и да търсиш спасение...
        Е ги провизиите, не заемат кой знае, какво място:
        Две домати, резън сланина, салам/половин палка/, една краставица, две-три филии хляб, малко сиренце/ за разкош / и една поничка/поничката не е задължителна, но като има си слагам, все пак е шоколад/.. Това според мен е абсолютния минимум, според мен, за теб може да е друг....Да не говорим, че около езерото/ и не само, из цялата планина/ има: боровинки, малини/диви/...
        Не съм спецялист по оцеляване, до сега не съм се губил и не съм "умирал" от глад, дори и да не си взема храна....
        Последно редактирано от Борис Хаджиценев (bob4oo); 15-03-12, 19:35.
        За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
        Honda Dominator 650
        088ЧЧ93979-->Борис
        0878956Ч38-->Борис

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
          За три дни Марто такъв глад е трудно да се генерира.Тези оцелявания при военните за това са маааалко по- голяма продължителност и сериозни натоварвания.
          Прав си, че не може да се генерира до такава степен! Просто дадох пример на колегата, че има "глад" и "глад"... Дайте предложения, щом моето ви плаши...

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
            Че то три дни без храна - за умирачка ли е? Случвало ми се е в казармата. На границата с анадолците. Правиме поредната отцепка, ама нещо са ни позабравили в суматохата, та тогава проядох люти чушки на голо.Добре, че вода / локва/ имаше наблизо. Таблетки за обеззаразяване - не бяхме чували.
            Подобно на Гръцката граница '87 - 11 дена не можаха да дойдат до нас заради големи преспи и висок сняг и щото сме секретни!... На 5-тия ден приключихме скатаните провизии. Сетне командира ни даде отпуска, но само в книжката. Пак щото сме били секретни... 3 дена нищо не е. Аз и сега от време-навреме 3 дена без да искам нищо не ям от работа и умора. На четвъртия, обаче .....
            Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
              За три дни Марто такъв глад е трудно да се генерира.Тези оцелявания при военните за това са маааалко по- голяма продължителност и сериозни натоварвания. Аз съм за сериозни натоварвания - поне по 10-12-15 км на ден. Иначе къф е ефекта- лов и събирачество..... Мамути ще има ли?
              Аз дадох предложение но не се хареса.Айде по леко с карта и компас от Ракита до Гърлска падина примерно през гората.Казвам примерно; раница с храна туй онуй и тръгваме.Какво не ви харесва.Един ден натам следващия оттам до друга точкаКойто се откаже на междинни спирки го прибират аварийките
              К мирной жизни не пригоден.
              Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
              ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

оТцеляване е когато изпаднеш в кофти ситуация без предварителна подготовка, като основно визирам психологическата такава.
                Като съм предварително подготвен, че три дена съм на вода и няма да си сменям бельото - еми чудо голямо )))

Иначе кво ше се мери - кой мое да трамбова пешком? Ми язека не моем, а основно и не сакам, и поради тва си купиф жип.
                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Аз се абонирах за темата, ще я следя и евентуално ще се включа самостоятелно.
                  Според мен най-подходящото време е около Великден има 4 почивни дни тогава и може да се ползват и накрая на оцеляването може да заговеем с агънце на чеверме
                  Според мен сравнително лесно се "оцелява" в група дори само двама да сте - човек е социално животно все пак - друго е да ходиш пеша около 20 дни сам с раницата на гърба - този номер го правих 2007 година минах маршрута Ком - Емине някъде във форума съм пускал и снимки, след третия четвъртия ден ходене по билото на Стара планина и жив човек не си виждал, почваш да си пееш след това си говориш, особено в гората след гара Кръстец.
                  Та идеята е екстра - включвам се

Коментар

Аз ви предлагам ако не успеете да се разберете за заданието да не губите енергията а да я впрегнем и всички заедно да почистим един парк по избор в София
                    Дела трябват, а не думи.

Коментар

П.П. За допълнителен стимул предлагам мероприятието да завърши с една софра, на която добре би стояло едно печено агне!
                      Аз съм доста "допълнително стимулиран" Ама съм до тук!....Мога да пазя агнето!А как стои въпроса с публиката и феновете на отборите?
                      П.П.ЧЕ-РЕШ-КА!....ЧЕ-РЕШ-КААААААА!

Коментар

Първоначално публикуван от goshko-loshko Преглед на мнение
                        Аз съм доста "допълнително стимулиран" Ама съм до тук!....Мога да пазя агнето!А как стои въпроса с публиката и феновете на отборите?
                        П.П.ЧЕ-РЕШ-КА!....ЧЕ-РЕШ-КААААААА!
                        Ами Гоше, на хората не им се оцелява ами им се разхожда! Бъркат туризма с оцеляването и затова като гледам и работа за сеирджиите няма да има...

Коментар

Пропуснал съм темата - с удоволствие бих се включил в идеята. Нека първо да измислим място/дати, за да може всеки да си планира отпуските, а формата (с храна/без храна, преход/лагер и т.н.) можем да го избистрим по-късно.
                          Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Ами Гоше, на хората не им се оцелява ами им се разхожда! Бъркат туризма с оцеляването и затова като гледам и работа за сеирджиите няма да има...
                            Що бе?Сеирджиите може да си спретнем лагерче на близо без ограничения.Хем и колите и ключовете ще пазим

Коментар

Така, хайде да формулираме правилно нещата:
                              1. Каква е целта на упражнението?
                              1.1. Да покажем знания и умения за оцеляване в планинско гориста местност без храна? За лов и събирателство? Умение в правене на капани и прочие?
                              От сега казвам, че нито аз нито някой от моите питомци има подобни умения на практика. На теория може би - но нито един от нас не е нито ловец (да се чете не такъв дето има ловен билет а такъв дето ходи на лов), нито риболовец. Нито бушкрафтър. От друга страна времето което всеки един от нас може да отдели на подобно начинание няма да е достатъчно за за "счупим" психиката и да сме Мечка на Грил. Т.е. ползата ще е малка. В България ако попадна на непознато место от нищото - хич няма да си губя време да събирателствувам и бивакувам- просто ще тръгна надолу по наклона- ако е в поле в произволна посока. ЕДНА ПОСОКА. В планината ще стигна до река а по течението на реката по всяка вероятност или до път, в полето - до път и така до населено место. Там формулата за оцеляване е 50 лв. в джоба.
                              1.2. Да покажем психологическа устойчивост, съчетана с физическа издържливост?
                              За това подборът на спец частите отдавна му е измислил майсторлъка. Тежка раница, много баири без ясна крайна цел (новата цел се дава на край на всеки етап, като край не значи почивка) и кофти време. Съчетано с подбран и много оскъден на въглехидрати (особено бързи) порцион и постоянни задачки за мислене. Недостатък- това начинание изисква повече планиране, осигуряващ персонал и прочие. Отделно че ще има драми- от сега казвам.
                              1.3.Да прекараме весело на палатка.
                              Това всички го можем!!!
                              2. Какъв е смисълът на упражнението?
                              2.1. Да си тестваме физическата кондиция?
                              2.2. Да си тестваме екипировката?
                              2.3. Да си тестваме уменията по бушкрафт, лов и риболов?
                              и така нататък.....

Както го е казал Търтея- ако знам, че трябва да изкарам три дена без папо- ок. Психически ще съм на вълна сол и вода. Липса на водя няма да имам, защото си нося вълшебната бутилчица - а тя пречиства жабурняк до питейна вода. Е ако намерим пустиня ще е друго.
                              А защо просто не съчетаем полезното от всичко? И вместо игра не го направим нещо като семинар? Един вид три дена обмен на опит. Мен принципно ще ми е интересно как се лови риба с голи ръце , искам да видя полезни неща от Уйндуориора, да разбера кое се яде и кое не (на практика не само на теория). Може пък и да видите нещо полезно и от нас- като екипировка , начин за нейното носене- ноу-хау един вид. Каква храна носим, как е организирана и т.н. Как си планираме ресурсите за три дена дори.

Не знам дали съм бил ясен в изказването си. Наистина не бих се забъркал в нещо което не е "моята чаша чай". Както всеки един мисля. Въпроса е да смесим чашите и да видим кво ще се получи. Според мен ще става за пиене от всеки.
                              Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                              No man left's behind !!!!

Коментар

От Уйндуориора нещо полезно едва ли ще научите, това ви го гарантирам - аз самият съм още на фаза попова лъжичка, даже малко преди нея (миналия уикенд със Скрудж не успяхме да запалим гел с ферородна запалка - смятай ). Виж, ако успея да вербувам правилните хора - със сигурност ще са ви доста интересни, надявам се. Иначе - по скоро аз се надявах да попия нещо смислено и ползено от опита на съфорумците, ако не е твърде нахално от моя страна.

П.С. ИМХО- при всички положения упражнението трябва да включва кратък поход в умерено пресечена местност - 2/4 часа. Иначе всеки може да измъкне 30-кг раница от багажника и да я пльосне на поляната.
                                Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X