Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ВРЪЩАТ ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: ВРЪЩАТ ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ

офф/
    Айде и тая тема кривна от пътя .

Това кой къде бил избягал и т.н., не мисля че е предпоставака да зарежем нещата, а да се опитаме да ги поправим .
    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Раздвоен съм. До някъде е хубаво да се приеме обучение, което да покрива правилното реагиране при дадени ситуации, но това може да се покрие от Гражданска защита. За останалото си имаме войска. Ако и нея я смятаме за неефективна, защо изобщо я държим? От друга страна до някъде го намирам за безсмислено, защото в днешно време и без това децата са затормозени от доста 'кадърно' написаните уроци в учебниците, та едва ли им трябват и допълнителни преживелици. Винаги в един момент, този който има желание да научи нещо ново ще намери начин да го научи.

По-добре, а и по-интересно за децата би било да се направи нещо като летен лагер, да речем две-три седмици, в които се покриват основни неща за правилно реагиране при бедствени ситуации и оказване първа помощ, тиймбилдинг и т.н.

Коментар

Първоначално публикуван от Александър Белов Преглед на мнение
        http://dnes.dir.bg/news/anu-angelov-...-8775410?nt=11

Ама май тези съвсем са отгърмели. И ученици и висшисти!? Я някой да ми каже бъркам ли, че няма бяла страна, в която да има такива обучения....”
        Без да се замислям- щатите, Швейцария, колко бели колко черни са е друг въпрос. Преди години правиха среща тук в България под формата на нещо като скаутско движение и имаше представители на поне десетина страни. Заниманията им бяха доста разнообразни- оцеляване в природата, действия и поведение при земетръс, пожар, наводнения и т.н. Естествено и стрелби и боравене с оръжие накрая. Швейцарчетата отвяха всички в последната дисциплина естествено. Що ли пък им трябва на тях да знаят да стрелят? Съгласен съм естествено че ако се остави само на фуражките да задвижат този процес, провалът ще е гарантиран. Трябва да се погледне по-широко и да се включат и ГЗ, и медици и т.н.
        Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
        Селска фурна аспух нема. Пак същият.
        В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

След Ньойският договор, в България задължителната военна служба е отменена. Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души, включително полицията и жандармерията. За сравнение през 2009 г. армията на България има състав от 32 000 души, като след 2011 г. се предвижда ново намаление до 24 000 души.
          Възродила се е благодарение на гимнастическите дружества. Реално основната им дейност е била военно обучение.
          Няколко десетки години по-късно, България е основна военна сила на Балканите и са станали възможни тези героични събития, с които и досега се гордеем.
          Военното обучение, според мен не може да е във вреда на никой мъж, а тези който търсят сериозни аргументи за това или предпочитат да напуснат страната...тяхна си работа, свят широк.
          Поздрави!

Коментар

До тук мисля само колегата Марто спомена за основното на което учи казармата - дисциплина. Приложението на това качество далеч не се изчерпва с война или бедствие. Армията и компаниите (и въобще всички добре работещи организации, това си е само мое мнение) си приличат по това, че има ясна йерархия и почти никаква демокрация. Понякога (ако не и често) единственото решение в дадена ситуация е да си затвориш устата и да свършиш това, което ти се нарежда. Вярвам, че никой родител не би имал нещо против обучение по "малко дисциплина". Пък после идват стрелбата, оказване на първа помощ, ориентиране, физическа подготовка - всеки може да прецени дали му трябват тези умения или не. Аз нови знания не отказвам.
            Напоследък се върти реклама на една банка за едни ниски лихви - "Моя Жорко, няма да се справи..". Като и гледам и по-младите си колеги, нямали удоволствието да минат през казармата тази реклама е плашещо актуална.
            По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Ако целта на подобно обучение е правилна реакция при кризи и запознаване с елементарни правила за самосъхранение, съм категорично "ЗА". За съжаление, съвременните младежи един огън на открито немогат да запалят, да не говорим за разпъване на палатка или оказване на първа помощ.Това, че Господ ни пази, незначи че света е станал безопасен и сме застраховани, че земетресенията, пожарити и др.бедствия ще се случват поне на 2000 км. от нас .Спомнете си големите наводненията през 2005 година, а и тези след това и последвалата "адекватната" реакция на хората и институциите.Ако програмата се разработи внимателно, като се ползват консултанти от различни области-спасители, планински водачи, медици, психолози, най-накрая и на полицаи и военни, може да се получи нещо смислено.Изобщо не е задължително да се разглобява и сглобява АК или да се изпълняват нормативи със средства за противохимична защита.В този смисъл, трябва да има гарация, че военните няма да "обсебят" и оглавят подобно обучение.

Коментар

Вие, изтритите - знаете си, нали?

А по същество:
                дали е полезна идеята, можем да разберем едва когато видим реализацията и. Това, дали някое нововъведение в образователната система е полезно или не, главно зависи не от мотивите, с които се въвежда (независимо добронамерени или користни), а от реализацията.

Откакто съществува повече или по-малко масово образование, всякакви съсловия, интереси и организации се борят за влияние върху него - като се почне от държавата, мине се през религиозните организации и се стигне до големи софтуерни компании. По-малко официално, но със същия мотив, около училищата традиционно се навъртат търговците на модни стоки. Още по-неофициално - търговците на наркотици. Да си близо до училището или в него е универсален начин да си осигуриш вниманието на новите хора тогава, когато те са в подходяща за внушения възраст и нямат голям избор дали да те слушат. Няма причина военните да странят от процеса - още повече, че имат и традиции. Толкова за мотивите на самите военни.

А дали децата в това военно обучение ще сглобяват калашници, ще надяват противогази за норматив или ще маршируват - рано е да се каже.

Коментар

От: ВРЪЩАТ ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ ?

"... Няма причина военните да странят от процеса - още повече, че имат и традиции. Толкова за мотивите на самите военни..."
                  Абсолютно, вярно!Точно това имах предвид, както и опасността да се изтупа праха от някое старо помагало по НВО, да се поизчисти от старите идеологическите клишета, да се добавят новите и полученото, гарнирано с лъскави псевдопатриотични картинки и подходящо заглавие, да се разпрати по училищата.

Коментар

Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнение
                    Е за това говоря. какво друго му трябва на едно общество.
                    Общества разни, приказката тръгна от "гражданското общество".
                    Има общества, за които формалният, изкуствено поддържан синхрон е достатъчен и предостатъчен за поставените цели, реда и синхрона в такива общества (заедно със самите общества) се сриват на момента, в който бъде прекратен натиска върху индивидите, съставляващи ги...
                    Гражданско общество, се създава "отдолу-нагоре" при наличие на вътрешна потребност и нагласа у индивидите и е напълно в състояние да съществува и функционира без непрекъснато външно стимулиране. Евентуалният синхрон при него е следствие, а не иницииращ фактор.

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                    Относно това...
                    Ч`ай с`я, докато си говорехме за всеобщо НВО, ти май предлагаш да се въведе всеобщо професионално военно обучение!!!
                    Какво представлява то (професионалното военно обучение) методите му; целите му; неговите достойнства - не вярвам някой да не оценява и да не вижда смисъла им. Чрез него, се придобиват знания, умения, навици и принципи - незаменими за професионалиста във въпросната сфера и често съвсем без значение за човек извън нея. Никой (поне нормален) не вярвам да смята, че една държава може да мине без такова и съответно възможността за придобиване му е съвсем реална за чувстващите такава потребност и перспектива за реализация.
                    Но-о, абсолютно всички (да сме военни) ми се струва малко прекалено...
                    Последно редактирано от davc; 05-06-11, 15:45.
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Не предлагам нищо такова davc! Просто казвам, че от една такава програма децата могат само да спечелят, защото днес тази среда (казармата) няма алтернатива, като възпитателен инструмент (въобще не става дума за придобиването на знания и умения)! Днес един шамар и достатъчно амбициран, и приказлив съсед могат да ти докарат социалните в къщи, които да ти вземат детето! Младите растат като изнежени лилгльовци, на които не можеш да им кажеш "копче" и според мен едно такова общество е объркано, защото то в по-голямата си част генерира хора които са непригодни да се борят с трудностите по-принцип, а да не говорим въобще за ситуации в които трябва да се хванем за оръжието или да оцеляваме без екстрите на цивилизацията! За мен това дресиране на беззащитни консуматори си е напълно умишлено и си има своята цел, но това е съвсем отделна тема от разискваната тук! Ще дойде време в което родителите ще дават мило и драго, децата им да учат в учебни заведения, където може днес да не се храниш, ако не си заслужил или вместо да спиш в топлото легло, да правиш лицеви опори до откат под дъжда (то почти на всякъде по света е така)! Запомнете ми думата.. Този типично български модел на обгрижване, на децата "докато смъртта ни раздели" е грешен и аз приветствам всяка възможност той да се промени! На тази държава и трябват хора с корави характери и воля, а не дебилизирани и сексуално объркани индивиди, които за по кратко наричам "генетичен отпадък"! Това е мое мнение, разбира се и не искам да го налагам на никого...

Коментар

Каква "такава програма"
                        За НВО, или за Професионално военно обучение.
                        Защото, както вече казах - От втората могат наистина много да спечелят децата, но само, ако искат (те, или родителите им) да бъдат професионални военни. В обратният случай, позитивите не са повече от негативите, а има и много неща, които просто нямат значение. И всъщност няма основание да приказваме, че родителите щяли безнадеждно да мечтаят за това образование, защото възможността за такова е съвсем реална и достъпна за всички желаещи.
                        И най-важното по същество: Това изобщо не е тема на настоящият разговор!

Коментар

Не предлагам нищо такова davc! Просто казвам, че от една такава програма децата могат само да спечелят, защото днес тази среда (казармата) няма алтернатива, като възпитателен инструмент (въобще не става дума за придобиването на знания и умения)! ...
                          Марто, ти май нещо омеша военното обучение в училище и задължителната военна служба.
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Абе защо ми слагате думи в устата..?!! Мисля, че ползвам разбираем български език?! Казвам само, че това няма как да навреди и може само да помогне, и защо съм на това мнение! Подчертавам, че става дума за на НВО! От там нататък всичко е само в главите ви...

Поздрави

Коментар

Абе защо ми слагате думи в устата..?!! Мисля, че ползвам разбираем български език?! Казвам само, че това няма как да навреди и може само да помогне, и защо съм на това мнение! Подчертавам, че става дума за на НВО! От там нататък всичко е само в главите ви...

Поздрави

В първото ти мнение, което съм цитирал, говориш за собственото си обучение във средно сержантско училище (професионално военно). Във второто твое мнение, което съм цитирал, говориш за: "...тази среда (казармата) няма алтернатива..."
                              Не знам в чии глави какво има, но никъде в написаното (в тези две мнения) няма нищо за НВО...

Коментар

Е сега вече се уточнихме и се надявам всички да са щастливи...!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X