Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ВРЪЩАТ ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: ВРЪЩАТ ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ

Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнение
    Петьо, не коментираме извращенията в миналото, говорим за бъдещето.
    Е кое му е извратеното на този преход?
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
      @artefect-Миро, ами какво ще правим, ако държавата обявила ни война също е член на НАТО?
      Тази насаждана ни псевдосигурност само защото сме в НАТО не е добра за нас. В последно време за защита на сгурността се разчита само на пакта, и се пренебрегва пдготовката на собствената ни армия. Всички знаем поговорката за народ който не храни собствена армия коя ще храни...
      Май не схвана иронията в поста ми...

Коментар

Първоначално публикуван от artefekt Преглед на мнение
        ... С други думи, аз съм и за военно обучение в училище.
        И каква да бъде програмата? Водене на партизанска война? Сваляне на F-16 с прашка?
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Е тъкмо започнах да ги карам тези часове и ги отмениха, тъкмо да завърша и закриха училището.Не става дума да са копие на тези учения от ком времето. Сега сериозно, в момента имаме едно поколение от 10-тина набори, които незнаят за какво става дума при криза или война. При мен колкото и калпава да беше казармата все пак знам от къде да включа радиостанцията, как да си облека мушамата при авария и труги такива неща без да имам АК. Но е добре и с оръжие да се борави, поне да се преодолее страхът от него и да се борави спокойно. На мен ми помогна, а няма да казвам колко много нахакани се отказаха да хвърлят гранати от страх. Страх от самото оръжие, а дали тези хора един ден няма да ги е страх да заколят някой заяк, за да се нахранят. За това трябва да го има това обучение. А и да не се делим от природата, само да вметна, че имаше един период от цели 5 години, в който не бях чувал ручейче и не бях стъпвам на тревичка извън парка.
          Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
            И каква да бъде програмата? Водене на партизанска война? Сваляне на F-16 с прашка?
            Чудя се дали си заслужава да се отговаря сериозно на такъв пост...
            И не е моя работа да предлагам каквото и да е. Такова е моето мнение, не си длъжен нито да си съгласен, нито да го коментираш.
            Поздрави!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
              Не става въпрос за "соц. фобия" а за непоносимост към "чатала" (непоносимост, `щото фобия, предполага патологично състояние). Прийоми за сплотяване има, най-различни са и се прилагат на много места. Също така има и прийоми за принудително създаване и - особено поддържане - на разни механични сборове от човеци, а такивата особено се нуждаят от поддържане, защото естествено не могат да съществуват. Съдържанието е диаметрално различно, всъщност, във формата, могат да се намерят привидни прилики. Срещу мажоретките, нямам нищо против, но те по-скоро не маршируват, а "мятат бедра" - има разлика - в същото време, колективното изпълнение на някаква хореография, изобщо не е задължително да предполага сплотеност.
              Каквото и да са правели едно време хората на мегдана - едно е сигурно: Никой не ги е водил там под стой.
              О.К. Няма да спамя темата с пунктуации дума по дума.
              Принудително ... манипулирано едно и също (за сборове от човеци)
              Мажоретките... мятат бедра в синхрон.
              Колективната хореография, не е сплотеност??? Всъщност да никой не ги е водил под строй. Но не променя същността.
              О899 2б2 1З2

Коментар

Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнение
                О.К. Няма да спамя темата с пунктуации дума по дума.
                Принудително ... манипулирано едно и също (за сборове от човеци)
                Мажоретките... мятат бедра в синхрон.
                Колективната хореография, не е сплотеност??? Всъщност да никой не ги е водил под строй. Но не променя същността.
                Съвсем определено не е: Синхрон - да! Сработеност - да! Строг ритъм - да! Дори не съвсем правилно съм се изразил, като съм писал - колективна. В същността си, става въпрос за групова (хореографията).

п. п. Маршируването (`еле па на парад) си е типична хореография...
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от artefekt Преглед на мнение
                  Чудя се дали си заслужава да се отговаря сериозно на такъв пост...
                  И не е моя работа да предлагам каквото и да е. ...
                  Въпросът по-скоро е дали ще можеш да представиш сериозни аргументи в полза на тезата, че има смисъл децата ни да преминават задължително военно обучение в училище?
                  Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                    .....Синхрон - да! Сработеност - да! Строг ритъм - да!....
                    ...
                    Е за това говоря. какво друго му трябва на едно общество.
                    О899 2б2 1З2

Коментар

Правителството няма намерение да връща задължителното военното обучение, каквото е било преди отмяната му - с лагери, учения и стрелби. Това заяви в Хасково военният министър Аню Ангелов по повод зачестилите дискусии на тази тема. В случая става дума за усвояване на знания от горните класове относно отбраната на страната, запознаване със структурата на въоръжените сили, както и посещаване на военни поделения.
                      Целата мисла, те тук така:
                      http://dnes.dir.bg/news/anu-angelov-...-8775410?nt=11
                      There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                      No wahalla.

Коментар

http://dnes.dir.bg/news/anu-angelov-...-8775410?nt=11

Ама май тези съвсем са отгърмели. И ученици и висшисти!? Я някой да ми каже бъркам ли, че няма бяла страна, в която да има такива обучения. То това май само в авторитарни и тоталитарни режими го е имало и сега само в Северна Корея и Китай съществува. Натам ли вървим!? „Война не щем, но за бой сме готови” видял Остап Бендер на някакъв лозунг.

И в резерва ще се влеят, па не дай боже във война гордо ще противопоставим високо подготвени специалисти по военно дело: Икономистите ще станат обоз (артелчици май се е казвало) от факултетите по туризъм ще строят СПА палаткови лагери, а юристите ще обжалват в международни съдилища, че сме яли бой с ракети… Айде ИТ специалистите ще им програмираме безпилотните самолети – разбирам, става… Щото съвременните военни доктрини вече не залагат на мащабни операции с огромна масовка, а на малки, елитни подразделения, основно поддържани от високотехнологични оръжия.

А нашите се сетили 21 век да правят армия от пехота – за толкова може и да стигнат парите. При действаща армия, която удобно се разполага на едноименния си стадион и командирски състав (особено висш) на който ще е тясно полето с пистата барабар, нещата намирисват на „дайте да направим нещо”, да не изстинат столовете в министерството. Или от някъде са се появили едни пари за усвояване.

Пак ще цитирам Бендер – „Идеята е безсъдържателна, изпълнението ще бъде също толкова мизерно”
                        JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

Първоначално публикуван от Александър Белов Преглед на мнение
                          ....
                          Всички глупости ли които изписа ги вярваш? Това че някой е икономист, друг строител, трети адвокат и т.н. какво значение ще има на фронта. Всеки си има военна специалност и си е подготвен за нея. А тия със високо технологичните армии и много спец подразделения са страни агресори, където си тикат спец подразделенията по всяка точка на света. С професионална армия никой не е прокопсал. Примери има. И това е така защото професионалният войник, както запасняка умират от 1 изстрел /образно казано/, но вторият можеш да го замениш с друг запасняк който е обучен, тия в професионалните армии ги заменят със зле подготвени /набързо/ кадри /сещай се защо/. Някой са го яли, защо да го ядем и ние?

Коментар

Относно това, дали има полза преценете сами! На времето до осми клас бях почти пълен отличник (на моменти дори и пълен), но махалата ни беше такава (съучениците ми съответно), че постоянно ходихме "по сопите" - от бела в бела и от простотия в по-голяма такава... Намаляха ми поведението средно по един път на срок и се чудеха какво да ме правят, защото пък им изтиквах успеваемостта на учебните планове (и там имаше планове и петилетки на времето). Родителското тяло тайно от мен реши да ме запише във военно училище, защото си вървях и едър, и вече го боляха ръцете като ме биеше, а аз на моменти и заспивах по време на този възпитателен процес (абе бях си диване)! Общо взето разбрах къде отивам, когато ни раздадоха униформите и ни остригаха нула номер! Какво се промени в мен тогава..?!! Бях на 14 години, непокорен и неуправляем, готов да се сбия за най-малкото нещо! Беше ми интересно в училище - имах успех и с това "договора" ми с останалия свят се изчерпваше (така смятах тогава), като приемах всичко за даденост и едва ли не всички ми бяха длъжни! След второто събуждане от взводния (първото беше почти нежно), започнах да разбирам, че нещата не са баш така, както си ги мисля... Имаше железни правила, независимо дали ми харесваше или не и единствения ми шанс бе да ги приема и да се възползвам от тях - адаптирах се в реално време! Разбрах също, че за да получа нещо - трябва да го заслужа и, че с хленчене нищо не става - разбрах, че трябва да полагам усилия винаги, а не само когато на мен ми е кеф! Другото което разбрах и то много осезаемо е, че една група от хора е толкова добра, колкото най-слабия и член! Постепенно разбрах, че трябва да помагам на околните, ако искам и на мен да ми е добре и, че успеха на тези до мен е също толкова важен колкото и моя! Другото което открих е приятелството! Приятели за хубавите моменти в живота винаги се намират, но когато екстрите са дефицит, нещата стоят по друг начин! Да си с някого в добро и зло е нещо което едва ли някъде другаде може да се научи! Да понасяш наказания заради другия и той да понася наказания заради теб, защото сте осъзнали, че сте едно и, че друг начин да оцелееш като индивид няма! Разбрах какво е и се научих на отговорност! Издънех ли се - издънвах и всички останали, и постепенно започнах да възприемам мисълта за това като предателство! Разбрах и, че задника знае 2 и 200... На 16 години се перях сам, кърпих си чорапите и дрехите, можех да уловя приготвя и изям почти всичко което пълзи, бяга, плува и лети - станах самостоятелен, можех да се грижа сам за себе си, станах мъж! Научих се да ценя и да се радвам и на малкото, да уважавам труда на другите и да приемам всичко като предизвикателство! Това е на кратко и както виждате няма нито дума за маршировки, стрелби и прочее военни изгъзици - те са само инструмент за постигането на нещо! На човечеството все още не е известен друг метод, момчето да се превърне в мъж и да се откъсне от цицата на майка си! Премахнаха казармата и улиците се напълниха с педали които са образ и подобие на майките, бабите си и незбъдналите се сестри в семейството..!!! Ако имаше начин да се върне времето назад - бих изкарал военното училище отново - без да се замисля, независимо от това, че имам успешна реализация в съвсем друга сфера! Ако ме питат дали синът ми трябва да премине през това - отговора ми е "ДА"! Относно военното обучение в училище и университета - по добре малко и някакво, от колкото въобще!

Поздрави
                            Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 05-06-11, 09:11.

Коментар

ИТ специалистите могат да се изявават в СИГраз или друг вид високотехнологично разузнаване, и нали никой не вярва че след като сме член на НАТО няма да участваме във война, който вярва в добрата фея искам да го светна че по настоящем България участва в операции в Афганистан и Либия.И ако някой смята че арабеските много ще ни залюбят от това - да се разходи до Източните Родопи и да влезе в някоя джамия, да чуе какво приказва ходжата - за неверниците и войната срещу тях, а повечето мюсюлмански проповдници са подготвяни именно в такива напреднали държави като Афганистан и Саудистка Арабия.
                              Разпределението на силите никога не е било еднакво и няма да бъде - всеки гражданин на тази страна трябва да е готов да я защити или да изгуби всичко и в малките главички на подрастващото поколение това трябва да бъде кодирано на подсъзнателно ниво.

Коментар

За съжаление, всяка добра идея се проваля, ако оставиш реализацията и в ръцете на тъпаци. В този смисъл, за момента е по-добре да се наблегне на "хорАта на мегдана", стига да има шанс те наистина да постигнат поне малка част от търсения ефект, както се твърди по-горе.
                                Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X