Обява

Свий
Няма добавени обяви.

помощ за руско мачете Тайга.....

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: помощ за руско мачете Тайга.....

Не съм виждал калпава Тримонтина. Нямам, понеже когато ги видях за пръв път на някаква изложба, още не ги внасяха. Додето ги докарат, бях направил и бракувал три варианта, остана само един. Между другото - принципиално различен. Дръжката е счупена навътре, нещо като ятаган наопъки. Върха също е широк, за тежест. При замахването не се тресе повече от класиката, при удар отвън към себе си - донякъде събира. Може би колкото кукрито.
    И между другото - на края на ръкохватката непременно трябва да има канап за увиване около китката. Може да одере кожата, ама е по-малка беля, отколкото да лазиш където не те е учила майка ти, като го изтървеш. После се оказват одрани и изпохапани едни по-деликатни места. А от умора по едно време се изтърва.

Коментар

Между другото...към колегата открил темата.Макар че си се уборудвал с Фискарса....не знам дали ето тази Трамонтина е е точно за твоите цели...
      Прикачени файлове
      NISSAN FOREVER
      -----------------------------------------------------------------------------
      Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Тая е нещо специфично. Не знам за какво е. Тръстика, или каквото там. По нашите земи по-широка от сабя не си струва. Не заменя сабята, нито на парад, виждал съм То и сабята не работи в храсталака, ама това не се сещам и къде да го хвърлиш в джипа.

Коментар

Между другото питайки за въпросното мачете което ме интересуваше /онова с калъфа което е по-скъпичко/,имайте предвид че то НЕ Е от карбонова стомана/т.е. ръждясваща/,а е от инокс.....
          За това се интересувам дали удачен материала....
          Имайте предвид че няма да изсичам гората с него,а по-скоро като къмпингуваме от време на време за прочистване на района,направа на някое и друго колче от дърво ....т.е . натоварването му няма да е много яко,а по-скоро от време на време и по-помалко....
          Та затова се чудя....
          Прикачени файлове
          NISSAN FOREVER

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
            Тая е нещо специфично. Не знам за какво е. Тръстика, или каквото там. По нашите земи по-широка от сабя не си струва. Не заменя сабята, нито на парад, виждал съм То и сабята не работи в храсталака, ама това не се сещам и къде да го хвърлиш в джипа.
            Е да де...ама колегата искаше и опция да може да копае с него...а с това си мисля че направо може да обръща........за това го предложих на вниманието му!
            NISSAN FOREVER

Коментар

Е айде мирясайте накрая, и се съгласете че няма универсално щастие без ЛСД. Което не е тип блокировка на диференциал.
              Нямам в къщи да покажа. Идете във Военно - историческия музей, гледайте витрината с тесаците. Там има всичко от мечтите ви, и повече, ако става дума за красотата на формите. После идете на тротуара, вдъхнете от цигарата, кажете на детето замислено "да татковото, това куче не хапе, и това не е оръдие, няма камъчета за прашката, айде да вървим че майка ти ще се кара".
              Такива неща никой не използва от края на ХІХ век. Що ли?

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                Такива неща никой не използва от края на ХІХ век. Що ли?
                Аз си използвам мачетето, верно рядко, но все пак винаги е в джипа. щото ходя на правилните места, където мачетето се ползва
                Любашки, естествено, че това лъскавото ще ти върши работа, но просто тук дискутираме в общ вид въпроса мачете. Аз съм го ползвал бая в Африка тоя инструмент, главно за сечене на бамбук, и затова мнението ми е по скоро от гледище на постоянна употреба, не за къмпинг. Щом ти е на сърце, взимай каквото ти е кеф.
                LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

А хем да е коса, хем лопата ... Задачата разбира се е интересна. Чувах че природата не могла да я реши през последния милиард години. Та и ние едва ли до петък ...

Коментар

И аз да спамна малко . Мерси за идеите. Аз лично съм повече от доволен от "тунингованото" Фискарс. Вече "навъртя" доста из гората и си изпълнява напълно задълженията . Както каза и Стефан наистина мачете (пък и какъвто и да е голям нож) без връзка за китката си е опасно. Виждал съм да се "отплесва" леко мачете и лети като лудо като се изпусне. Доста стряскаща гледка е. На Фискарса иначе съм много доволен от дръжката. Събира част от вибрациите и ръката се изморява една идея по-бавно отколкото с нормална дръжка. Ааа, да кажа че тая година спестих цял следобед като изкастрих и дръвчетата в двора с мачетето вместо по традиционите начини . Предимството точно на тоя Фискарс я виждам,че при недостатъчно пространство за замах (така необходимо при леко мачете) компенсира със теглото на острието и формата и материала на дръжката. Въобще прекрасен инструмент.
                    висете отпуснато

Коментар

Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
                      ... имайте предвид че то НЕ Е от карбонова стомана/т.е. ръждясваща/,а е от инокс...
                      Едно уточнение относно стоманите: Всички стомани съдържат въглерод в рамките на 1% (има изключения с по-високо съдържание, но това е друга тема), иначе не биха се наричали стомана, а просто желязо. Подобно на "карбон", стана модерно да се използва англйското "инокс", като наименование за неръждаема стомана. Всяка стомана, съдържаща 12 и повече % хром, не ръждясва при нормални условия.
                      Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                      Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

От: помощ за руско мачете Тайга.....

Интересно Фискарс ли са копирали от нас или ние от тях!??????

http://img580.imageshack.us/img580/7757/pic001n.jpg

http://img192.imageshack.us/img192/5108/1011841.jpg

Коментар

От: До: помощ за руско мачете Тайга.....

Първоначално публикуван от Немезис Преглед на мнение
                          Наистина ми харесва мачетето(става въпрос за най дясното)
                          Като се запознаем на живо някой ден, ще ти го покажа. Познавач като тебе ще го оцени, наистина е едно от най-добрите в тая категория.
                          www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                            Като се запознаем на живо някой ден, ще ти го покажа. Познавач като тебе ще го оцени, наистина е едно от най-добрите в тая категория.
                            Сигурен съм че ще ми хареса.От пръв поглед харесвам истинските неща.(истинските хора също)

Коментар

[QUOTE=zzlatev;1161414]
                              .[/QUOTE

Златев, извинявам се за спама, ама не мога да пропусна сгодния момент да попитам. Доволен ли си от това испанско чудо на ножарското производство (по средата, с зелената дръжка, с кожената кания, на която пише "3", не е оригиналната кания май). Питам щото го имам същия и смятам че това е най-неудачната ми покупка на нож досега.
                              "Do not correct a fool, for he will hate you;
                              Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

[QUOTE=sl.daskalov;1171033]
                                Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                                .[/QUOTE

Златев, извинявам се за спама, ама не мога да пропусна сгодния момент да попитам. Доволен ли си от това испанско чудо на ножарското производство (по средата, с зелената дръжка, с кожената кания, на която пише "3", не е оригиналната кания май). Питам щото го имам същия и смятам че това е най-неудачната ми покупка на нож досега.
                                Колкото и да е странно, този нефункционален нож държи добър ряз и ми е вършил бая работа. Подарък ми е за 20-я рожден ден и от малко известната марка Халкон( Сокол), испанско производство. Навремето бяха първите ножове от тоя вид у нас, внасяше ги държавнотго дружество СОКОЛ. Бая съм го носил по планини и гори, ходи дори до Африка с мен и се справи блестящо, само му изкривих малко острието, като цепих подпалки с него. Заради размера му и малко панайрджийския вид отдавна не го ползвам активно, но ми е скъп спомен, пък и си върши работата. Канията, както правилно забеляза, е моя собствена изработка с монограм.
                                www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X