Обява

Свий
Няма добавени обяви.

помощ за руско мачете Тайга.....

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• помощ за руско мачете Тайга.....

порових тук във форума за инфо доста, и из бг нета но не мога да открия някъде да се продават руските мачетета Тайга. нещо съм се навил да си взема едно да го пробвам. някой има ли идея да ги има някъде у нас. или да продава някой или някой да ходи до Русия скоро.... някакви идеи от този сорт.просто не ми се поръчват от руски сайтове..... много ме заинтригува и четох и много крайни мнения и от двата полюса.....
    благодаря предварително.
    дайте и някаква идея за магазин в София да има и дуги мачетета (не от тия бразилските трамонтина) които наистина да могат да се ползват и за сечене на малки дърва (за фискарс ми е ясно и ми е последна опция, просто искам да не е кукри форма или като кука). а за поръчване от ''навън'' просто не е крайно удобно. пък и ми се иска да го ''пипна'' че нещо съм доста разочарован от покупките ми на мачетета (сменил съм 3 вече... едното колд стиил което се оказа няма нищо общо със обичайното им качество и днес се простих със всичките, ядосах се и ги подарих;-) а зе да ми харесва идеята за по-яко мачете и брадвичката да си стои в къщи.... ;-) много Ви благодаря.
    висете отпуснато

До: помощ за руско мачете Тайга.....

Колега,щом си решил руско-добре.Аз имам едно КолдСтийл и едно Трамонтина.Не че ми трябват две,ама човекът ги даваше заедно за 20 лв.Според мен ти искаш от този инструмент нещо,за което той не е предназначен.Знаеш в кои държави го употребяват и за какво.За цепене на дърва не е подходящ,най-малко заради теглото си.Преценено е,че оптималната му дебелина е 2 мм и е направен лек,че може да ти се наложи да го размахваш цял ден.Руско не съм виждал,но ако е истинско мачете трябва да е със подобна дебелина и дължина.Иначе няма да върши работа.Колкото до материала от който е направено - обикновена стомана,с малко по-високо съдържание на въглерод,за да може да се точи и да държи ряз.В идеалния случай би могла да е легирана с малко манган или силиций.Но...както си решиш.
    Поздрави.
    Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
    имат право да гласуват на избори.

Коментар

Имам Трамонтина-средния размер. Но въпреки това ми е тежка. Не знам какво би било с най-дългата! То и аз не съм от най-яките,ама все пак...Друго ,което ми прави впечатлени е че сякаш ръкохватката идва малко малка. Не знам защо се получава така,уж Бразилците са родени в джунглата?

Коментар

Тая Тайга не става, нито сече, нито цепи. Има 5 - 6 модификации, всичкото е на базата на инструмента от аварийния комплект на катапултните седалки и за космонавтите. Преди години имаше тест в списание "Нож". Какво имат сега на въоръжение не знам, това някога не е било одобрено. Отстъпва и на брадвата, и на лопатата, и на мачетето. Не работи.
        Ако искате, вижте в архивите. В някоя от темите за самоделни ножове, има и снимки на моето мачете

Коментар

мерси за отговорите до тук. общо взето съм доста наясно със всичко. за тайгата съм изчел (никога не съм я виждал на живо) доста. за някой модификации има и доста добри отзиви. има и одобрени модели. ясно ми е че и такова ''унифициране'' ще даде много минуси и няма да е нито рак нито риба.ясно ми е че универсален инструмент няма. просто ми хареса идеята да може и да копае (вчера точно след случка със опит за копане ''изхвърлих'' другите мачетета). не казвам че са лоши (въпреки че за трамонтината съм с доста лошо впечатление- ръжда, неудобен захват и т.н.... мое мнение). за тия тайга все пак казват че копаят..... все някак ще сцепи като ми потрябва (иначе за сериозен трип голямата брадва за цепене си е ''трябва"). то не знам дали вече и е точно мачете това което искам.... ;-). проблема е достта често оставяме машините на разстояние и се разхождаме и все се чудя какво да зема с мен... ту ти потрябва нож,ту лопатка ту мачете..... пък и това тайга има и някакъв трион..... ами май съм се навил да го пробвам.... дет се вика ръка да пипне.... та чакам ако някой има някакви идеи откъде да се сдобия така по-лесно ;-). ако не май ще се наложи да захранвам резервната карта, да поръчвам от русия, да ходя по митница..... ма не ми се иска та ще почакам. иначе фискарса цепи като малка брадвичка (пробвано). пък и винаги трябва да има някой срещу течението дет се вика.странен съм си като си реша... ;-). сам си създавам ''занимавки'' ама така пък живота е по-инересен. пък и цената е неголяма за да задоволя един малък каприз.
          пак ви благодаря.
          п.с. Стефане много ми е интересно да видя твойто, но засега не успях да го намеря. но ще поровя още... дано го намеря. мерси.
          висете отпуснато

Коментар

Да ти кажа, че този инструмент за нищо не става. Бях на време горд притежател на това уродство, но го подарих с леко сърце. СТРАШНО неудобна дръжка, ако го исползваш като мачете или брадва, после ръцете ти за травмотолог - ортопед! Без дебели ръкавици така ти набива дланта че после със седмици ги лекуваш. Недей да хвърлиш пари на вятъра!

Коментар

Първоначално публикуван от dhx Преглед на мнение
              ... ту ти потрябва нож,ту лопатка ту мачете..... пък и това тайга има и някакъв трион..... ами май съм се навил да го пробвам.... дет се вика ръка да пипне...
              Ето още нещо по тази спецификация:
              http://www.saro-vorsma.ru/cat.shtml?0-0
              Only after the last tree has been cut down,
              Only after the last river has been poisoned,
              Only after the last fish has been caught,
              Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Само още две думи :
                Абсолютно нормално е,че Трамонтината ти ръждясва.Пак повтарям,обикновена въглеродна стомана.Напръскана е съвсем символично с някакъв безцветен лак,който пада при първата сериозна работа или точене.Не е случайно,че мачететата на КолдСтийл се продават боядисани в черно.Така пазиш само острието.
                Мачетето на Стефан е правено от острие на коса, на което е изрязано усилващото ребро.Обаче тук има малка уловка.Доколкото знам неговото е от коса,купена доста отдавна.Сегашните,изцяло китайски внос,са от по-нисковъглеродна стомана/естествено,защото тя се валцува по-лесно и тъй като е по-мека износва много по-малко щанцата - те,китайците не са будали,да знаеш/ - което значи много често клепане и брусене.Прави си сметката,ако решиш да цепиш дърва какво ще става.Така че,търси някоя стара,дядова коса,за предпочитане българска.Че тогава и косите си имаха БДС,и о,чудо - то се спазваше.
                А колкото до триона - има интересен вариант да ти назъбят някоя Трамонтина на лазер.Единственият проблем тогава ще е как да я чапразиш - иначе става универсален инструмент.
                Успех !
                Последно редактирано от Hala; 23-09-09, 16:06.
                Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                имат право да гласуват на избори.

Коментар

мерси за идеите и съветеите. ще си попроуча за други алтернативи и ще продължа да съм ''инат'' и да си търся и руско..... просто наистина ми е любопитно. пък и цената му се връзва около 70 лв и ще видя....... струва си да се задоволи любопитството. обмислям (търся) и някакъв вариант на голям нож като заместник....... ;-)
                  висете отпуснато

Коментар

Не.
                    Ножът е нож. Много големият обикновено се казва "тесак", още по-големият - меч. Но си е нож. Надалече камшика реже повече и от косата.
                    Видимо не си имал работа с ножове. Влез в някой магазин, длъжни са да ти ги показват безплатно. Повърти ги между пръстите, от китката, покрай коляното, покрай другото рамо. Обърни внимание главно на дължината, ще останеш изненадан. Новобранците обикновено се хвърлят на дълги, малолетни теоретици - на много къси. Не гледай друго, не мисли. Усети колко дълъг, от средните, ти лежи в ръката при всяко движение. Без да ти реже панталоните, или да ти хвърля ухото в чекмеджето на касиерката. Запомни дължината, в собствени педи, и ела пак да говорим нататък.

Коментар

Послушай Стефан. Ножът и мачетето нямат абсолютно нищо общо, като фунции, изработка и материали. Поне свестните за вида си. Иначе ножове и мачетета, които са правени като другото и съответно не си вършат работата, колкото искаш.

Най-съществената разлика, по която се отличават хубавите мачетата е цената. Докато при ножовете често (но не винаги) високата цена означава и по-добро качество, при мачетето е обратното. От скъп материал не става хубаво мачете, става голям нож, който не върши работата нито на мачете, нито на нож. 70 лева е абсурдна цена...

Ако не искаш Трамона, алтернативата е Колд Стийл. За 20-30 лева си взимаш нещо, което наистина върши работа, ако е за сечене, просто трябва и да е с тежък връх. Форми при тях има доста, въпрос на избор на подходящаща. Имат и модели, които са с леко острие и стават само за треволяк.
                      Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 24-09-09, 21:52.
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                        Запомни дължината, в собствени педи, и ела пак да говорим нататък.
                        Да. Хубавият нож също се прави по размер на педята на собственика. Идеалната кама е точно една педя (заедно с дръжката).
                        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Ще изкажа и аз мойто скромно мнение.С течение на годините аз съм си набавил две които не ги заменям за нищо.Но те вече не се произвеждат доста деситилетия.Но много добро мачете става от стара "жага" ако знаете какво е.Голям трион с който са рязали двама души от оно време.Има по-тънки и по дебели такива.Виждал съм направено добро е.

Коментар

ехееее май нещо не се разбрахме... направо ме направихте новобранец (сигурно съм такъв сравнение с много хора тук ;-)... и си го признавам и приемам. но все пак събирах ножове (просто реших в един момент че е скъпо хоби след като загубих един бьокер калашникив лимитед във пясъците на каваци....) и дядо ми и брат му (лека им пръст) бяха ''ножари''... може би не се изразих правилно какво ли........ искам нещо което да може и да сече храсти и малки дърва и да може да изкопая борче със корените което се е хванало на пътя (символичния ''път'' в гората. става дума точно за Арабаконак като ходя и всеки път ми става жал за някое ''бебе'' борче което се е хванало във дирята/пътя и го очаква ''смазана'' съдба.... ами смейте ми се снтиментално е, не е свързано със ракия и ''наддумване'' после и на кой му е по-голям пищова/гумите/лебедката/лифта па не разбирам и от ножове явно.....;-). та с това се сблъсквам напоследък и имам мачете и джобен сгъваем ''всекидневник'' за да не ми тежат другите ''инструменти'' и мачетето е много меко а ''всекидневника'' абсурдно малък за целта (хахах как се получи '-)..... и се замислих за нещо което би било по-добро за ''изравяне' (може и билки с корените па да може и да ''разбуташ'' некой къпинак па и нож друг да не носиш.... и да не приличам на рамбо....... пък че няма да е най-доброто от всичко и ще е недоносения мутант със съмнителен смисъл на съществуването си и притежанието/вложените средства ще го преживея за пробата... пък имам и една малка надежда че може да проработи за целта..... (е умерено де ;-)
                            Последно редактирано от Tony33; 25-09-09, 00:52.
                            висете отпуснато

Коментар

Уважаеми колега, внимателно прочетох какво искате да правите. Инструмента който ви трябва е сапьорска лопатка. Никакво мачете не може да върши работа ако сте копали с него... Купете си лопатка, наточете я и си вършете работата с нея.

Няма универсални инструменти...
                              VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X