Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Боен нож, неговата форма и ефективност

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Боен нож и неговата форма

Гледал съм го този филм. Мисля, че човека е бил в СПЕЦНАЗ ако не се лъжа. Колкото до ножа сигурно му върши работа. Все пак той е неговия създател. Може би така усеща нещата, но... сещам се за една сцена от четирилогията Индиана Джоунс...
    Only after the last tree has been cut down,
    Only after the last river has been poisoned,
    Only after the last fish has been caught,
    Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Може и да са със странна форма но и двате ми харесват.Все пак целта е да приведат противника в безпомощно състояние или без никакво състояние бързо,лесно и без шум.Като гледам първия формата е напълно подходяща за нанасяне на изключително опасни наранявания и по същество смъртоносни.Не мога да разбера каква е дебелината на острието ,но ми се струва ,че ще може спокойно да преминава между и през ребрата на човека.Чудесна форма за срезове в областа на шията,подмишниците и между краката при артериите.
      Но все пак идеята е с тях да се убива,нали.
      Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
      "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
      "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

Коментар

Първоначално публикуван от blackfirefly Преглед на мнение
        Гледал съм го този филм. Мисля, че човека е бил в СПЕЦНАЗ ако не се лъжа. Колкото до ножа сигурно му върши работа. Все пак той е неговия създател. Може би така усеща нещата, но... сещам се за една сцена от четирилогията Индиана Джоунс...
        Той същият Кочеригин е и шампион на Русия по стрелба... като отворихме дума за Индиана Джоунс... но такива аргументи нямат смисъл... не за друго, ама в този аспект командирите на атомни подводници... какво да кажат...?

Та да се върнем на темата. Бойният нож е нещо което няма алтернатива в много случаи... поне докато не се появят на масовият пазар джедайски мечове... Въпросът е как неговата форма кореспондира с ефективността му в различни ситуации и коя форма за какво е най-ефективна?
        VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от rova Преглед на мнение
          Може и да са със странна форма но и двате ми харесват.Все пак целта е да приведат противника в безпомощно състояние или без никакво състояние бързо,лесно и без шум.Като гледам първия формата е напълно подходяща за нанасяне на изключително опасни наранявания и по същество смъртоносни.Не мога да разбера каква е дебелината на острието ,но ми се струва ,че ще може спокойно да преминава между и през ребрата на човека.Чудесна форма за срезове в областа на шията,подмишниците и между краката при артериите.
          Но все пак идеята е с тях да се убива,нали.
          Явно имате набито око. По същество точно това са и изводите от теста... цитиран по-горе...

Въобще моето впечатление е че т.н. американско танто което много прилича като идея на ножа на Кочеригин е много ефективно за нанасяне на прободно разрезни рани...
          VPetrov.photography

Коментар

Само за доуточнение,в света няма докуметиран случаи на близка дистанция пистолет и нож,пистолета да е побеждавал,или ще е на предпазител,или без патрон в цефта,но няма произведен изтрел,винаги ножа доминира-за справка полицейските сводки,хронология и вътрешна информация.Затова извадят ли ви нож не си мислете че ще извадите пищова и ще го гръмнете,по вероятно е да изядете острието

Поздрави

Коментар

До: Боен нож, неговата форма и ефективност

Съвършено вярно. На близки дистанции огнестрелното оръжие е губеща кауза... в ограничени пространства също... Но да се върнем на темата... формата и връзката и с ефективността...
              VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                Бойният нож е нещо което няма алтернатива в много случаи...
                Преди време гледах един документален филм за Втората световна война. В него разговаряха с един ветеран. Питаха го кое е било за него най-доброто оръжие при ръкопашен бой. Човекът отговори, че е имал няколко ръкопашни схватки и дължи живота си на шанцовата лопатка. Така, че човек никога не знае...

Коментар

Да лопатката също е много ефективно оръжие при определени ситуации което няма алтернатива... При други не... защото ако за пехотинците е допустимо да се придвижват с лопатка то за някои други части в повечето ситуации не става... Ще отворим и друга тема за приложението на нож и други хладни оръжия но нека тази оставим само за формата на ножа и неговата ефективност...
                  VPetrov.photography

Коментар

Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

...формата на ножа и неговата ефективност...
                    ОК. Не мисля обаче, че въпросния нож ще бъде много ефективен в тесни затворени пространства например. Представи си ако си в кола и трябва да се защитиш с такова острие. Не виждам как ще стане. За тесен коридор или стълбище също. А ако повдигнем и темата за носенето ще стане още по сериозно...

Коментар

Предполагам, че наистина е ефективен за боен нож, защото съм чел доста за подобни остриета. Не бих го нарекъл много революцинен. Това си е леко опростено малко кукри с танто връх. Махната е долната част на острието, която може да се ползва и за някаква работа и е изправена извивката, която осигурява вектора на силата на удара да е винаги насочен на вътре в целта. Върхът вероятно подобрява мушкането, но не виждам защо се опростява останалата част от острието, което е доста по-функционално.

Иначе създателят му, като го гледам, сигурно би се справил добре и с моливче кохинор
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от blackfirefly Преглед на мнение
                        ОК. Не мисля обаче, че въпросния нож ще бъде много ефективен в тесни затворени пространства например. Представи си ако си в кола и трябва да се защитиш с такова острие. Не виждам как ще стане. За тесен коридор или стълбище също. А ако повдигнем и темата за носенето ще стане още по сериозно...
                        Защо? Като общи външни габарити този нож е среден по размер... по-малък е от типичният "боен нож" определено... не е по-тежък?
                        VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                          Предполагам, че наистина е ефективен за боен нож, защото съм чел доста за подобни остриета. Не бих го нарекъл много революцинен. Това си е леко опростено малко кукри с танто връх. Махната е долната част на острието, която може да се ползва и за някаква работа и е изправена извивката, която осигурява вектора на силата на удара да е винаги насочен на вътре в целта. За върхът вероятно подобрява мушкането, но не виждам защо се опростява останалата част от острието, което е доста по-функционално.

Иначе създателят му, като го гледам, сигурно би се справил добре и с моливче кохинор
                          Предполагам че махането на универсалната част на острието (имам в предвид кукрито) е точно с цел намаляване на габарита и теглото без загуба на поразяваща ефективност... А съчетанието форма "кукри" с американско танто изглежда много логично ама ей че трябвало да се намери и кой да го измисли... Прав и за моливчето...
                          VPetrov.photography

Коментар

В началото на 80-те още имаше хора, които помнеха оная война. По командата "Подготви се за атака", освен другото измъкваха лопатката от калъфа и я мушкаха отпред на колана. Хем пази, хем е на сгода да я измъкнеш да удряш. На който няма лопатка, и без това не му е работа да ходи в атака.
                            Не го разбирам тоя нож. Като ми остане време, сигурно трябва да го изрежа от картон, да видим пък за кво става дума. С едно движение да измъкнеш карантията на свиня облечена с палто, колкото и да си як не е толкоз просто.

Коментар

Защо? Като общи външни габарити този нож е среден по размер... по-малък е от типичният "боен нож" определено... не е по-тежък?
                              Може пък на мен да ми се е видял по обемист... Все пак кое би било по ефективно в кола например - кама или сатър? Същото важи и за ръкопашен бой когато има контакт с противника. А ако е облечен с по-дебели дрехи?

Коментар

Предполагам че махането на универсалната част на острието (имам в предвид кукрито) е точно с цел намаляване на габарита и теглото без загуба на поразяваща ефективност... А съчетанието форма "кукри" с американско танто изглежда много логично ама ей че трябвало да се намери и кой да го измисли... Прав и за моливчето...
                                Тя универсалната част на кукрито, освен за рязане на разни неща(нещо което може да се наложи и на човек от спец частите), върши работа и при бой. Всъщност неговата е форма е така направена, че дори при най-калпавия или частично отбит разсичащ удар, целта да бъде поразена с максимална сила. Например, ако противника в отчаянието си блокира този нож с ръка, острието ще се плъзне по нея и ще получи не особено тежко порязване, докато при кукрито както и да я извърти, все ще получи силен разсичащ удар, нищо че замаха е предвиден да попадне на съвсем друго място и под съвсем друг ъгъл. Според мен ножът губи много от поразяващата си ефективност, заради това спестяване. Може би обаче то е направено точно с цел простота на изработка и съответно цена, както и изключително опростяване на подръжката му(кукрито е може би най-мъчното за заточване острие), за да може да се превърне в по-масов армейски.
                                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X