Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Боен нож, неговата форма и ефективност

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Боен нож, неговата форма и ефективност

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
    По едно време е имало американски изстребители без оръдия(е), защото се е смятало, че ракетите са достатъчни. После са ги върнали...
    По това време, това е било всеобщо мнение и тенденция - "Гълъбът на мира" е тукашният представител на това поколение.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Затова войниците навсякъде са екипирани различно,при нас едва ли ти трябва да мъкнеш 10кг вода ,щото я има в почти всяко дере а ножа винаги може да дотрябва,най-малкото да разрежеш някоя дреха на ранен войник,щото ранени почти винаги има,нали е война стреля се.

Коментар

Аз лично по никакъв предлог не бих се лишил от нож в каквато и да е ситуация.
        Един "смешен" пример: Преди да отиде първия ни батальон,за Ирак беше изпратена авангардна група да подготви пристигането.Благодарение обаче на някой от командването,разбираме в базата в Кувейт ден преди навлизане на иракска територия, че нямаме кьорав патрон (сандъка останал забравен в оръжейната в Карлово).И се оказа че за всички 40 човека единственото оръжие дето може да се използва е моето смешно ножче дето си бях купил ей така "да се намира" (нямахме щикове по снаряжение,защото автоматите беха със сгъваем приклад).
        Не че нещо можех да направя с него в реална ситуация,ама поне психологически е някак си по-добре с него,отколкото без.

Пък и верно си се налагат да се решават и "чисто битови" задачи като: разпори,издялкай и т.н.

Коментар

То една филия хляб да си отрежеш пак нож си трябва...
          Only after the last tree has been cut down,
          Only after the last river has been poisoned,
          Only after the last fish has been caught,
          Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
            Затова войниците навсякъде са екипирани различно,при нас едва ли ти трябва да мъкнеш 10кг вода ,щото я има в почти всяко дере а ножа винаги може да дотрябва,най-малкото да разрежеш някоя дреха на ранен войник,щото ранени почти винаги има,нали е война стреля се.
            Честно казано и аз не бих се оставил съвсем без нож, но бих избрал някакво джобно сгъваемо или пък мултитул, но не и половин кило железо!
            А пък за вода как съм закъсвал в Родопите в района на вр. Малка Сютка, та съм събирал с найлон дъждовна вода примесена с прашец от боровете (много неприятна за пиене). Два дена карахме на дъждовна вода докато намерихме и разбихме един каптаж (заключен беше с катинар). Та не вярвам вече на карти дето показват че във всяко дере има поточе.

П.П. И на други места в България съм закъсвал яко за питейна вода, даже и на места дето иначе съм газил във вода!
            "Do not correct a fool, for he will hate you;
            Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Хора, аз говоря за тн БОЕН НОЖ, него имам предвид когато говоря че няма необходимостта от такъв тип нож. Всеки от нас и в Афганистан, и по други места имал и си носил нож. Но полза има само от някакъм здрав мултитул или Викторинокс.
              Сега що се отнася до натоварване, повярвайте ми, в бойните условия всеки сам си се старае да носи колкото повече най-необходимите му неща, от носим багаж винаги зависи живота ти. Не го бъркайте с казармените преходи, много са различните нещата.
              Искате ли пример от моят опит - по щат аз бях длъжен да си нося пистолет 6П9, още известен като ПБ. Носих го два пъти и това е. Не ми трябвало да нося 950 г желязо, когато в групата ми имало 3 ПБС. Също така станало с НРС, това е един специален нож, който се стреляше със специални безшумни патрони.
              Обаче батериите за радиостанцията носихме двойно, в пустинята нямало те как да се зареждат, а последното нещо бе да се останеш без връзка с батальон.
              И така нататък. Големи, хубави, красиви и заплашително изглеждащи ножове оставете само за фукане пред момичета. Един Ледерман или Викторинокс са истинските нещата.

Коментар

Дайте да разграничим въпроса - става дума за нож за бой или за мултитул... Ако трябва да съм честен, лично аз предпочитам сгъваем нож или мултитула. Въпроса е, че подобен инструмент си е точно това - не е оръжие. Става да режеш, сечеш и дялкаш, но опре ли се до бой по-добре ще ти е да го хвърлиш вместо камък или както kuzdov каза - в чорапа и бой!

Коментар

Аз предпочитам нещо такова: http://en.wikipedia.org/wiki/V-42_Stiletto
                  Не мисля, че тежи 1кг.
                  Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Аз, моя милост, Сибирски, добри ми човече, много уважавам руските бойни ножове. Дори си купих такъв преди 2 години, рекламираше го Путин ! КИЗЛЯР хо !
                    Скъпичък, но в магазина казаха - вечен- това парче стомана - каза продавачката ще надживее всички ни, бил с въглеродно число над 600. Единствено, че малко тъпичък, но това се оправя, си рекох. Точих го на домашния камък- НИЩО, хмм помислих си, че в мен е грешката, отидох и си взех шмиргел от ТСМ. Шмиргела само му изплюска оксидацията и пак НИЩО. Тогава се върнах в магазина и там ми препоръчаха една Диамандина или каквото е, маса пари, но имало ефект...прибрах се , търках 10 дена накрая се обели тая гад, а ножа още по тъп. Обърнах се за помощ към форума, четох и така стигнах до Арканзаския камък. Вече нали се бях набутал достатъчно , викам си , хайде и това, дано помогне. Една зима стъргах на камъка, той много шик с дървена кутийка, по едно време се чуствах като стар японски майстор на мечове, хората спят , а аз в 03 посред нощ точа Кизляра и гледам налудничаво. Пак нулев ефект.
                    Сега се оформило нещо като комплект, много добре изглежда, само го гледам и го обикалям отдалеч. Ще го пазя за внуците !

Коментар

Пак трябва да кажа, че за да се стигне до бой с нож, трябва много, ама твърде много да се обърка. Пък и удар с приклад на АК много по-убийствен от убождане, дори и с супербоен нож. Прочута стара руска приказка "Против лома нет приема!" винаги е права.

Коментар

Сибирски,нали си даваш сметка,че ние няма ме реален боен опит.От нашата камбанария,нещата изглеждат ,так,ако слезем долу при реалните бойни действия,може би ,там нещата ще изглеждат като представените от теб ,но засега си оставаме с личните пристрастия,а не с реални потребности.Лично,аз бих мъкнал боен нож с удоволствие,докато ситуацията не ми избие от главата филмовите идеи.

Коментар

Еми, мога само да пожелая на всички пишещи и четащи тука да нямат този пресловут реален боен опит!
                          А за онези, които все пак искат да имат такъв, мога само да дам съвет. На целата си екипировка трябва да се хвърли един критичен поглед и много сериозно да се процени, от какво наистина има нужда, а какво само ще ви тежи. Между трион и брадва аз лично избирам само брадва. Да си носиш алпийско въже става само ако ще минаваш през скалистата стена, ама нима няма ли да се намери някаква забутана пътека, която заобикалява тази стената?! Красиви херметични нечупливи кутии за храна исползват се докато има храната в тях, а после стават ненужен багаж. БК в пълнителите много са удобни, не се налага да набиваш пълнителите, но пък самите пълнители тежат. Така че вземам само много патрони в картони кутийки и четире пълнителя в тактическата жилетка плюс още един в самият автомат. За нож мисля че вече сме говорили.
                          И така нататък, взема се само най-необходимо, това, без което наистина не може. Има една фраза, която характеризира печелене на бой - "Быстрота, натиск, огневая мощь!" Ако се съобразяваш с нея, то ти длъжен да си бърз, агресивен и винаги готов да откриеш огън. С 100 литровата раница на гърба си неспособен на такива действия.
                          Ако има още въпроси - не се срамувайте да питате.

Коментар

Няма какво за питаме давай нататък...
                            Даже може да се обособи съвсем нова тема за най-необходимото например. При желание нека колегата Сибирски да я подхване.
                            Only after the last tree has been cut down,
                            Only after the last river has been poisoned,
                            Only after the last fish has been caught,
                            Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Аз лично винаги в пълна екипировка ( говорим за бойно поле) пробвах да пълзя 50 метра. Ако успявал и нищо не ми пречело, значи ставало, ако не е, се налагало да препакувам носим багаж. Същото аз изисквал и от моите войничета.
                              Па сигурно затова момчета ми, които вече са възрастните мъже и бащите, винаги ми честитат празници по телефона.

Коментар

Темата вече се разслои доста, но все пак...

Всяка работа си иска и инструмента, и майстора - това, което пехотата няма да ползва, ще е от полза на десантчиците или пък на спец. частите. Не е добре да се генерализира, защото боят е необятна тема. Виждал съм с очите си боксьор така да бие с голи ръце четири човека, че... ум да ти зайде! Наложи се да го спре СОТ-а и като казвам "спре" му вдигнаха пистолети от двайсет метра та да миряса и да осъзнае с кого се почва.

Та за мен винаги въпроса е в ситуацията и подготовката преди изпълнение. Универсално острие няма. Според мен най-добре за всеки е да си познава инструментите за да може да избира кое кога.

Като си спомня... едно време ножът беше задължителен елемент от скатката при поход. Може да е остаряло схващане, може да има и по-нови инструменти, но... тъпи навици.
                                EDIT: Иначе шапки долу на Sibirski - метода си го бива и ще го запомня!
                                Последно редактирано от господин никой; 05-01-11, 00:02. Причина: EDIT:

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X