Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Заточващи камъни, видове, марки, предимства и недостатъци

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Задния ляв лагер на фруктиерата ще отложи за неивесно време купуването на камъка.

    Коментар


    • Колегата И.Стоянов ми препоръча комбиниран нортън индия и вече го имам. Направих му фаски и започнаха пробите. Подкарах го на сапунена вода ... грешка. Минах на масло и работата тръгна. Кухненските -те са меки- ги яде може би малко по-бързо от теролитите. Наточих един голям твърдичък китаец. В кухнята имам няколко викторинокс и дюк -доста твърдичи са- но те са заточени на 2500 с диамантени точилки и не мога да пробвам камъка с тях. За сега съм доволен. Хайде със здраве.

      Коментар


      • Изчетох доста. И в тази тема, и по ножарските форуми.
        Ще се изцепя като пробвал какви ли не варианти на заточване на кухненски ножове. Обичам тънките мезета и ако не мога да си резна пастърмичката на филийка, през която да мога да си видя пръста, малко се изнервям.
        От друга страна, другите трима в моето семейство не престават с опитите да срежат чинията и не приемат ползването на дъска.
        За поддържане на режещия ръб са достатъчни брус за 8 лв. шкурка 600, 1000 и 2000, закрепени към ПДЧ. Искат и сигурна ръка. Ползването на масат е вандалщина. Арканзанските камъни не помагат, а установките наподобяващи пергели заблуждават.
        Това е за кухненски нужди.
        За цепене на косми е друго.
        За даване на ъгъл и оформяне на острието... там е съвсем различно.
        Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

        Коментар


        • gabocvet
          gabocvet коментира
          Редактиране на коментар
          И жената беше така, до като не си направи няколко пъти палците на юфка. Сега се е научила да реже на дъска.

      • Здравейте. Поиграх си с норън индия -никъде няма писано какъв грит е- и според мен яде меки и по-твърди железата една идея по-бързо от теролитите. Пробвах с различни масла. Куфражно. трансформаторно. за шевни машини. двигателни. диференциални. и накрая с негрол. Според мен колкото по-рядко е маслото по-бързо отнема но и по-груб е резултата. От голямо значение е и натиска който се прилага. Най-фин резултат получих с 75х140 а негрола просто не става много е гъст и става нещо като грес. Това според мен. И да питам двата ми теролита с надпис 150Х320 изобщо не са с този грит. Единия според мен е 300-400Х1000 а другия 800Х1500-2000.

        Коментар


        • Може би бъркам нещо ,обаче ножчето от zdp-189 с паяче , само се пързаля (особено по по-едрата страна) на комбинирания Нортън . На него пише , че си е омазан фабрично -не ще , пробвах с "масло за шевни машини"- пак не ще . Комбинирания Тиролит няма претенции ,към маслото и си работи . На по-мекa ножка (vg-10) , Нортъна е поносим . Достатъчно равномерно и с еднаква едрина са му "гранулките" , поне на усет и на око .
          TLC: LJ70 2LT ; FJ80 3FE

          Коментар


          • Здравейте. Преди около два месеца купих по интернет три камъка 230х50х5 бели на цвят и грит 400-според продавача- по 4лв. за бр. Залепих два един за друг със силикон и ги залепих на парче плексиглас. Започнах пробите. Меките кухненски ги яде невероятно бързо на твърди не съм го пробвал. Ноо... разбира се че има но. Камъка се износва доста бързо дори и да не го натискам ... то и за това яде толкова свирепо. Реших да си купя 10бр. Ноо цената станала 5лв. След няколко дена си викам пет лева добре. Ноо влизам в обявата а цената станала 5.90лв. Отсвирих го -поне за сега-. Лек ден.

            Коментар


            • ZDP 189, не е чак толкова лесна за заточване. Имам аз само една сгъвайка от тази стомана на 67 единици, но много си я харесвам. През годините, какви ли не камъни съм събрал, имам над 100 сигурно, но с времето най - ми допаднаха и най - ползвам водните камъни на Suehiro Cerax- до грид 1000, над грид 1000 имам няколко Shаpton Glass, от които също съм много доволен. Много добре работят. Ползвам ги само с вода. На няколко заточвания ги подравнявам върху стъкло и търкам с водичка. Също се изравняват добре и върху голяма плочка гранитогрес примерно. Бях си намерил една 50/50см с много хубава и равна задна страна, със ситни квадратчета. С водичка и движения на осмица върши прекрасна работа. Гледам да си изравнявам камъните по- често, че иначе е голямо търкане и отнема време. Големите диамантини на DМТ също вършат работа. К390 на 65 единици е по- зор за заточване от ZDP 189. Много исках да се сдобия с нож от REX 121 или s125v, но още, не се е осъществила тази мечта. За мен лично една от най - удачните стомани като износоустойчивост и лесна за заточване си остава s90v.
              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1DC1A70FD-BFA4-4457-A1C3-5B8ACF4A177D.jpeg
Прегледи:206
Размер:541.4 КБ
ID:6914714
              Ако е машина, нека бъде немска!
              XJR 1200
              ETZ 150
              Kawasaki Ninja ZX10R

              Коментар


              • Тия много коравите , като ZDP , Махамет и т.н....освем ,че много трудно ги точа , не мога да ги докарам до мноооо остри , ми и ръждясват . И аз си предпочитам олд скул железата S30v , S10V .
                И да :диамантите не прощават на нищо , няма меко ,няма твърдо за тях .
                TLC: LJ70 2LT ; FJ80 3FE

                Коментар


                • Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20230429_124646.jpg
Прегледи:105
Размер:461.9 КБ
ID:6921923 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20230501_112903.jpg
Прегледи:101
Размер:354.3 КБ
ID:6921924 Здравейте. Наскоро се сдобих от битака с камък 115Х50Х8 черен и грит според моя окомер над Р 10 000. Продавача каза -това е естествен врачански камък-. За първи път попадам на камък който не попива ни вода ни масло ни нафта. Полира р. р. идеално но ножа не реже както трябва дори трудно срязва някой и друг косъм от предмишница. Отделя доста черна стружка от камъка. явно не е износоустйчив. Позагледах се ... ами той се поизносил 0.3 - 0.4 мм. в средата за 20-30мин.стъргане . Хайде подравняване. Белите петна са по-твърди или износоустойчеви и всичко става -дунавски вълни- т.е. пълен провал... За два лева свирка толкова и свири де. За сега ще го разнасям месец два а после ще се чудя на кого да го подаря. Пак да кажа за точене не става.

                  Коментар

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X