Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Експертен съвет за избор на пистолет

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Експертен съвет за избор на пистолет

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
    Не виждам от какво може да се засегне някой, първо не сме в детската градина... поне повечето от нас... и второ сте прав за повечето неща... с изключение на дистанцията за стрелба... Имам известни наблюдения да речем върху подготовката на контингент от хора дето стрелбата им е професия... Та там понятието стрелба с пистолет на 25 метра не съществува... максимум на десет и то в гръдна мишена и то се зачита всеки изстрел в нея без значение къде... това е и максималното което може и трябва да се изисква от КНО... всичко по-нататък уважаеми колега е работа в средните дистанции на тактическа пушка, а в по-големите на снайпер което пък е вече съвсем друга тема... Но ако в три гръдни мишени на дистанциите по-горе указани не можете да вкарате поне по два изстрела и това да стане за общо време под две секунди то явно трябват тренировки...
    Позвелете ми да изразя леко несъгласие относно дистанциите, които посочихте! Аз имам преки наблюдения върху хора, за които войната е професия, надявам се стана ясно какви са по народност. Та за тях близка дистанция за стрелба с пистолет е 10-20 метра. И аз бях изненадан и неподготвен за този факт. Ама там и сервитьорите по заведенията ходят въоръжени, та съм склонен да им се доверя. Да не говорим, че в братска нам Сърбия има състезатели по IPSC, които без свян стрелят на 40 метра. Като и за двата случая не става дума за точна и прецизна стрелба- стил Таньо Киряков.

Коментар

Всичко над десетина метра е нападение, а не отбрана... А при нападение няма никаква причина да се разчита на пистолет или револвер при положение че автоматичното оръжие и тактическата пушка отдавна са измислени...
      VPetrov.photography

Коментар

Сега да не вземе някой да ме разбере погрешно... Нямам нищо против стрелбата с пистолет на по-големи дистанции... и аз си стрелям за удоволствие и въобще е хубав спорт... Само не бива да се смесват и изкривяват понятията...
        VPetrov.photography

Коментар

И какво общо имат спортната стрелба, даже несъществуващата вече дуелна, с уличните или военните стрелби?
          Реалните цели мърдат. И се появяват ту близо, ту далече. С това и свършват всички умения от спортната стрелба.
          Забравете.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
            Колега, не го приоемайте като заяждане! Приемете забележката ми, като предложение, да преведете статията, за което Ви благодаря предварително, не само от мое име, а и от името на всички съфорумници с интереси към КНО.
            Съветите са интересни, още по-интересно би било обсъждането им и споделяне на собствен опит, но за целта е необходимо, повечко хора да се включат в евентуалната дискусия...

Друг е въпросът, че не винаги инструкторите и хората с много опит са прави. Боравенето с КНО е много специфично и индивидуално и зависи от куп обективни и още повече субективни фактори.

За илюстрация ще споделя съвсем пресен пример от едно столично стрелбище, в което заведох една млада дама, проявила интерес към боравене с КНО. След първоначалня урок по безопастност, хват и стойка, я "оставих в ръцете на инструктора". С изумление видях, как той я накара да изпъне ръцете и изправи, леко присвитите лакти... Като допълнение, той я накара да изнесе раменете назад, за да възстанови баланса на тялото, вместо да премести левия крак напред...
            Ако не е тайна какво в това, че инструкторът е накарал въпросната млада дама да изпъне лактите е предизвикало у вас изумление?

Коментар

Понеже темата от начало е за приложна стрелба, а не толкова за избор на пистолет хубаво е да и се смени заглавието
              В САЩ от десетилетия се изследват престрелките с участие на полицаи.Проучват се физиологичното и психичното състояние на участниците.Калибър,вид куршум-поражение, брой куршуми в целта-поражение.Има значение на коя секунда и след колко изстрела от съответният калибър въоръженият нападател е паднал и е спрял да стреля.Прави се статистика, от която се разбира на какво разстояние най-често се води стрелба и какво е времето за реагиране.Отчита се също и повишеният адреналин,стресът и първоначалното стъписване при нападение.На базата на тези проучвания и с помощта на хора участвали в престрелки се изготвят тренировъчни програми за стрелкова подготовка, нападателна,отбранителна и т.н.Тези програми се ползват от различни школи за обучение на полицаи,спецчасти,охранители и... цивилни граждани които имат желание пълноценно да използват оръжието си и могат да си платят.Пресъздават се различни ситуации и сценарии, повишеният адреналин се симулира като преди стрелба се правят определен брой клякания,подскоци или лицеви опори.Полицейските структури на някои латиноамерикански държави, както и ЮАР също имат "богат" опит в стрелянето по въоръжени хора.През 80те години един никарагуанец е обучавал руският отряд "Вимпел" на бойна стрелба с пистолет.
              Динамичната стрелба много се доближава до приложната, но в никакъв случай не може да замести стрелковите техники за самоотбрана.Лично мен ме притеснява използването в IPSC на спийдмашинките при които оръжието се вади много по-лесно и бързо отколкото когато е в кобур под дрехите.Заучава се движение от което няма никаква полза в реална обстановка и по-скоро би объркало стрелеца.
              Според мен в България ситуациите, в които може да се ползва оръжие са най-разнообразни и не е задължително нападателят или нападателите да са въоръжени.Чувал съм, че понякога стрелба във въздуха и демонстрирана решителност или един изстрел в таза или крака вършат работа.Въпреки това като се има предвид съдебната практика в нашата страна по-добре изобщо да не се стига до там
              http://www.youtube.com/view_play_lis...&v=7ATMAU3l86o
              http://www.youtube.com/view_play_lis...&v=Usv3KAr1PlI
              http://www.youtube.com/view_play_lis...&v=foQ6J86Pobs
              http://www.youtube.com/watch?v=s1S02...eature=related

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                И какво общо имат спортната стрелба, даже несъществуващата вече дуелна, с уличните или военните стрелби?
                Реалните цели мърдат. И се появяват ту близо, ту далече. С това и свършват всички умения от спортната стрелба.
                Забравете.
                Каквото общо има и шофирането на цивилен автомобил и на военен автомобил !
                Едното е в мирно време .Другото е същото във военна обстановка .
                На който не е ясно - спортната стрелба беше "ОСО"- Организация за съдействие на отбраната ! Вероятно прости хора са преценили така !

Ако се наложи "спортен стрелец " и друг такъв( не спортувал ) да се подготвят за улична стрелба - кой ще е с по-бърз напредък ?

Уменията на спортната стрелба са много малко и много прости :
                Равна мушка и правилно натискане на спусъка !
                Само толкова ! Няма друго ! Така , че се научава за 2 - 3 упражнения ! Само 20 -30 изстрела и готово !

Виж- уличната стрелба е трудно занимание и за нея се изисква дългогодишен труд и много натрупан опит ! Яко оръжие и голям калибър ! Това е !
                И сега едно отклонение от спора - знаете ли колко струва един спортен пистолет ( проверете в Компа - пневматичен " Бенели ") ?
                И знаете ли кога ще ви дадат да стреляте с такъв , а ги има на всяко стрелбище ?
                Много още може да отричате смисъла на Формула -1 , но хората знаят защо си хвърлят парите !
                И стига като не сте опитвали да стреляте за резултат по спортна мишена - да отричате това , което не сте правили !
                Първо опитайте , после смятайте . Сравнете с вашия опонент и .... тогава изводите !
                Ще са валидни за всички !

Коментар

Първоначално публикуван от traktorist Преглед на мнение
                  ...
                  Темата наистина започна като тема за избор на пистолет, в последствие премина в спор спортна срещу динамична срещу реална стрелба. Предполагам, че начинът на употреба на оръжието и видът му имат пряка връзка и за това се стига до тези "дебати".

bgbul - за проби - сигурен съм, че в София във ВИП можеш да пробваш доста различни пистолети, револвери, та даже и няколко пушки.
                  Зима иде

Коментар

Първоначално публикуван от huko Преглед на мнение
                    Темата наистина започна като тема за избор на пистолет, в последствие премина в спор спортна срещу динамична срещу реална стрелба. Предполагам, че начинът на употреба на оръжието и видът му имат пряка връзка и за това се стига до тези "дебати".

bgbul - за проби - сигурен съм, че в София във ВИП можеш да пробваш доста различни пистолети, револвери, та даже и няколко пушки.
                    Къде се намира ВИП ? Как да стигна?
                    Познавам града - следвал съм 7 години в София и синовете ми са родени там ! Шопи са ! И благодаря за инфото !
                    Като дойда , ако има желаещи - ще се уговорим от предния ден ?

А за спора - оръжието прави само едно - СТРЕЛЯ ! Другото го прави стрелеца !
                    Аз смятам , че няма лош пистолет ! Има лошо обучение и от там - лошо мнение за определен пистолет !

Коментар

Малко под МЕИ-то, на светофара на Онкологията. Грозна, уж модерна сграда.
                      Има много лоши пистолети. Като колите са. Едни работят, на други само им слугуваш.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                        Малко под МЕИ-то, на светофара на Онкологията. Грозна, уж модерна сграда.
                        Има много лоши пистолети. Като колите са. Едни работят, на други само им слугуваш.
                        Това е достатъчно . Благодаря !
                        Ще го намеря като дойда ! И ще пиша от предния ден за желаещи !

Коментар

Не ги видях да зареждат преди изстрелите...

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                            Понеже смятах , че ще ми е трудно да стрелям динамична - вчера отидох да се пробвам .Очарован съм от пистолет CZ-75. Много добър баланс м/у мерна линия ( супер точност), ход на спусъка ( ясно изразени празен и мек ход, и отчетлив изстрел ). Лесно се борави с него .
                            Да се похваля...

На "Сянката" се наложи само да и направя нормални чирени от корен на орех, а и да се удебели...

При 9х19, все едно стреляш с флоберкови...

От състезанията и критериите нищо не разбирам, но на 15 метра си пръсваш 5 бирени шишета за 3 до 5 секунди...

Само трябва задължително да се махне винтчето в спусъка, защото е голяма беля...

Коментар

Не зареждат защото сигурно си ходят с патрон в цевта-законно.
                              Между другото при избора на оръжие трябва да се имат на предвид и законите.Има модели пистолети,които при едно законодателство не са дотам практични,но при друго са за предпочитане.Можеби за това револвер е логичен избор за самозащита според нашите закони.
                              П.С. Дали нашите "законотворци" няма да решат за по-сигурно да си носим пистолетите без пълнители

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                                Да се похваля...

На "Сянката" се наложи само да и направя нормални чирени от корен на орех, а и да се удебели...

При 9х19, все едно стреляш с флоберкови...

От състезанията и критериите нищо не разбирам, но на 15 метра си пръсваш 5 бирени шишета за 3 до 5 секунди...

Само трябва задължително да се махне винтчето в спусъка, защото е голяма беля...
                                Когато махнеш винтчето на спусъка - стреля ли по 2-3 изстрела с едно натискане на спусъка ?
                                А за шишетета - ще доказваш , да знаеш !!!!
                                Но първо ще се изпиват ... и после ще ги пръсваш ....!
                                Не знам защо , но от Динамичната ....се загубиха !
                                Иначе те ще ти завидят и за точността и за времето което си описал ! И ще има коментар като се завърнат !

По темата - можем ли да се сравняваме с Американците по необходимостта от голям калибър и от много престрелки ?
                                За хората с " пистолетна " професия е ясно , но за нормалното ежедневие дали големия калибър е по-подходящ ?
                                Кой от вас и в колко престрелки е участвал ?
                                С какъв калибър ? И с какъв резултат ? Споделете опит , той също ще натежи в Темата и изводите !
                                Последно редактирано от bgbul; 12-02-09, 12:03.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X