Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Експертен съвет за избор на пистолет

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Експертен съвет за избор на пистолет

Първоначално публикуван от rova Преглед на мнение
    Повечето хора тук са си взели оръжие заради някаква причина извън спортните достижения и повечето тук са нормални бачкатори във всички сфери на нашия скромен живот.На мен ми трябват 1500-2000 лв. горница на месец да си изуча дъщерите и да си гледам по добре семейството,но не ги търся тук в този форум.А и това,че съм палячо някак си ме прави горд,че с повечето съфорумци явно сме завършили за една толкова благородна професия,да разсмиваме висшата раса/без извинение/.Това за Лорда83.
    Поздрави.
    Хич не го приемяй лично и не се засягай! Не това е целта ми! Всеки в крайна сметка си има своите страсти и лични стремежи!

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
      И как сега обучаваш новодошлите мераклии ?
      Имаш ли методика и ако не е тайна - сподели я ?
      А, методика... Ако си останал с впечатление, че съм спец по оръжията, значи съм те заблудил неволно. Идеята ми е, че самия аз съм начинаещ. Стрелям от няколко години и то за удоволствие. Обаче си спомням много добре първите ми грешки и по този начин предпазвам приятелите си точно от тях. Все пак през стрелбищата се изнизва сума ти народ и може би, инструкторите не си спомнят началните грешки на желаещите да погърмят наволя.

Гледам да не си отнесат някой пръст и горе долу, оръжието да е насочено към мишената. Но точно тази методика едва ли е интересна някому

Коментар

Eто и превод на текста
        Надявам се да не се е загубил много от смисъла

Капацитетът на пълнителя, изключително важен при престрелка

Предполагам, че това ще бъде поредната противоречива теза, но какво от това. Противоречията правят дискусиите интересни, нали? Тезата е дали високият капацитет на пълнителя ви дава тактическо приимущество, или ако предпочитаме да носим сходен по размер, но с по- малко бройки в пълнителя, но по- голям калибър. Преди да отговоря на собствения си въпрос, нека да изложа някои факти, които съм видял при тренировки със службите и на улицата.

Точка първа – пистолетните патрони, без значение от какъв калибър, са всичко, което един колега нарича “несигурно”. Нито един не може да бъде сигурно, че ще свали противника надеждно. Понятието “спирането с един патрон” е градска легенда, мечтана от тези с неотменен интерес в тези неща. Виждал съм 45ци да работят и да се провалят, виждал съм и деветки да работят и да се провалят. За протоколът, единственият изстрел, завършил с падане (изключая изстрелите в главата) бе направен от мой добър приятел, когато влезнахме в нарко къща по време на SWAT операция. Той стреля в лошия точно в сърцето с 9mm +P+ от SIG P-226. Той стреля само веднъж, защото лошия падна преди моя приятел да е готов за втори изстрел.

Ако се вгледаме в трите най- популярни калибъра ще видим, че между тях има много малка разлика. 9 мм (също .38/.357) е само с един малък милиметър по- малък от 10 мм (.40 S&W), това е пък само с милиметър по- малко от прехвалените 11мм (.45 ACP). Преди да изпаднем в спорът бърз лек куршум срещу бавен и тежък, нека си припомним колко бързо можем да изстреляме куршум без драстично да засегнем неговата цялостност. Още повече, след като проникването се влияе от теглото, жертването на тегло за сметка на скорост няма да даде добри резултати. Накрая, можете да направите куршум лек или тежък до определена граница – има граници какво може да изстреляте от пистолет.

Виждал съм всеки от тези калибри да се проваля по едно или друго време. Има ги тези, които презират 9 мм като неизползваеми за нещо различно от каерици. Със съвременните амуниции това просто не е вярно. Има също и мит и култ, развил се около .45 ACP в тази страна (САЩ). За съжаление, това не е смъртоносния чук на Бог, както защитниците му твърдят. Това не е нищо ново – прочетете Стреляй, за да оживееш на Fairbairn. Той пише за два отделни случая, когато .45 се проваля да проработи спрямо каквото и да е друго. Въпреки това един милиметър повече може да ви даде малко предимство при слабо попадение в тялото, но в повечето случаи ще има много малка разлика, произтичаща от това какъв калибър ползвате. Травматолозите и признатите балистични експерти са склонни да се съгласят с това твърдение.

Точка втора - Private Citizen CCW Operators (операции на цивилните граждани) не си търсят белята. Ако са предизвикани в битка е защото са си пресякли пътя с лошите, по време на тяхна акция (извършващи обир например) или защото те са били мишената (грабеж на кола или взлом в дом). Те ще трябва да използват екстремно насилие, за да отблъснат изненадващата атака. Когато превеждаме ситуацията и приложението на оръжието, обикновено стигаме до дефиницията, че това е висок обем на стрелба. Вие ще стреляте много и докато заплахата не е повече там.

Тези случай имат различна динамика, но в повечето случай заплахата е от няколко противника. Самия престъпник или терорист също е градска легенда. Ако битката е само с един противник, можете да се считате за щастливец. В повечето случай броя противници ще е по- голям от вашия.

Друга точка е времевата рамка, в която тези неща се случват. Мислете три секунди. След това или вие ще сте мъртав или вашите противници. Градските престрелки не траят часове. Неочаквани, с къса продължителност, висока интензивност, екстремно насилие, множество противници.

Точка трета – нашия персонал е бил в множество престрелки от полицейско, гражданск и военно естество. Използваме този опит, за да пресъздаваме учебни ситуации. Въпреки, че факторът изненада липсва (обикновено не знаеш, че ще си в престрелка, докато не си въвлечен в нея) динамиката не се променя много. Има и много други наблюдение, натрупани от гледането на стотици такива симулации.

• Защитниците ще стрелят докато заплахата изчезне. Това означава, че преди играещия ролята не падне (симулирайки нанасянетето на ефективни удари) или целта се премахне, добрите ще продължат да стрелят непрекъснато. Симулациите с ограничен брой изстрели не държат в реална ситуация дори и за екстремно добре обучени хора.

• Когато на тренировъчния пистолет му свършат патроните, в реална ситуация, стрелецът все още е в престрелката и все още се опитва да свали врага и да остане незасегнат от него. Виждали сме много да продължават да натискат спусъка един два пъти преди да осъзнаят, че не могат (засечка или празен пълнител). Това е последвано от визуално “изследване” на оръжието и чак тогава се вземат корективни мерки.

Това може да отнеме секунда и половина преди да се направи опит за оправяне на пистолета, а после следва и времето за презареждане. Идеята, че някой просто чувства пистолета и да направи бързо презареждане, просто не държи. Свършването на амунициите обикновено е края на битката, ако престрелката не е свършила или е с множество противници.

• Участниците в тези реактивни симулирани престрелки се съветват незабавно да добият ясна представа какво се е случило. Освен стрелянето докато не свалят противника, повечето стрелци не си спомнят кристалната картина, която са заучили на стрелбището.

Правим доста стрелба в точка, но още не съм видял някой да заема класическа стрелкова позиция и да натиска спусъка внимателно в симулациите.

Това, което трябва да се запомни е , че в битка каквато може да се случи на цивилните граждани може лесно да се окажете жертва на недостиг на амуниции и това може да има “вреден” ефект над изхода от престрелката.

Идеята, че двойка или тройка от качествени попадения направени във “високо точкова” част на мишената ще спрат престрелката, се проваля и на балистичния и на приложния тест.

Истина от престрелките – Наличието на повече амуниции незабавно, намалява вероятността въобще да се стигно до презареждане. Това може да се каже и като повече време изпращане на олово и по- малко за манипулиране на оръжието. Повечето “спусково” време увеличава вероятността за попадение, което увеличава вероятността за оцеляване.

Въпросът е следният: Приемайки, че има ограничение в размера на пистолета, който някой може да носи, искам ли пистолетът да има повече патрони? Моят отговор е ясно ДА!

Вземете сходните по размер Glock 36 в .45 ACP и Glock 23 в .40 S&W. Последният съдържа два пъти повече амуниции от първия в сравнително еднаква “разфасовка”. Глок 19 е още по- драстично сравнение с 15 изстрела на разположение. Разбира се съществуват пистолети с висок капацитет калибър 45, пистолет с пълнител от 13 ще е по- добре от пълнител с 6. Ако ръката ви, обаче, е прекалено малка да държи този с 13те патрона, вместо да намаля капацитета, аз бих намалил калибъра.

Имам колега в Южна Америка, който е служил във Високо Рискова Полицейска Служба почти три десетилетия. Бил е в повече от три дозини престрелки. Неговото оръжие в началото Browning Hi-Power, а по- късно стана Глок 17.

Бях много заинтересован да чуя повече, затова го попитах за боеприпасът, който е използвал. Той каза, че винаги е ползвал военна топка с цялостна метална обвивка. Удивен го попитах защо би избрал това. Това е единственото, което можем да имаме тук. Кухият връх е незаконен.

Обясних му, че има вярване в САЩ, че 9 мм е анемичен калибър, особено с боеприпасите, които той ползва. Той каза, че противниците му явно не са разбрали за това. Той давал залпове в гърдите и, ако противника не паднел достатъчно бързо, давал залпове в лицето. Никога не му се налагало да презарежда и, ако пропуснел едно две попадения, можел да ги навакса в престрелката. Човекът е един от най- добрите стрелци, които познавам и се състезава на международно ниво. Той, обаче е наясно, че хаосът в престрелката може да изиграе лоша шега и на най- опитните. Може би трябва да се поучим от него.

Аз? Аз разделям разликата и нося Glock 23 в .40 S&W, но се цувствам също толкова комфортно с 15 патрона 9 мм.

Докато сме на темата с калибрите

Без изключение, еднин от въпросите на перспективните стрелци, след като решат какъв пистолет да си купят и носят, е какъв калибър да изберат. В същност, ще е трудно да отворите, което и да е оръжейно списание и да не видите поне една статия за амуниции и калибри.

Някои инструктори са и много насочени към калибрите, смятайки, че който не носи поне 45ти калибър на курсовете е невъоръжен. На скоро на един мой ученик му беше казано, че неговия 9 мм е просто 45, настроен за зашеметяване (коментатора отказа да пробва да бъде зашеметен). Така че, какво трябва да направите, когато решавате какъв калибър, тип амуниция и т.н.? По- нагоре дискутирахме капацитета на пълнителя. Тук ще дискутираме характеристиките на всеки калибър, за да ви дадем информация и да можете да вземете своето решение.

Проблем 1 – удобство при стрелба

Мой ученик дойде в час с Glock 29 в 10mm. Моята философия е, че учениците трябва да идват с това, което смятат да носят и тове беше неговият избор. Единственият проблем беше, че този младеж тежеше около 55 кила и беше артритен и в двете китки. За да усложни нещата повече, беше купил 500 патрона от най- тежката и мощна амуниция, която бе успял да намери. Да не преразказвам дългата история, той завърши стрелбите с моят Глок 17. Комбинацията на оръжие и калибър може би щеше да е чудесен за по едър и силен човек, но за него беше абсолютно неизползваема.

Изборът на калибър трябва да бъде продиктуван от реалното ви физическо състояние. Можете ли да стреляте с нещото, можете ли да тренирате с него? Ако се сгърчвате от болка всеки път, когато стреляте с това динозавъро-убиващо нещо по време на тренировки, никога няма да можете да го използвате добре в престрелка. Бъдете честни със себе си. Оставете интелекта, а не егото си да избере калибър.

Проблем 2 – размер на пакета

Някои мои ученици живеят и работят в определени социални кръгове, където оръжието трябва не само да е прикрито, а въобще да не се вижда. Това означава, че изборът на оръжие е толкова важен, колкото и всичко останало. За тях HK USP е прекрасно оръжие, но никога няма да го носят. Изборът на по- малко оръжие, което винаги ще е с тях е по- добрият избор.

Има малки, едрокалибрени оръжия, но помнете Проблем номер 1 – колко удобно ви е да стреляте с него. Мой приятел с усилен Glock 29 се опитваше неуспешно да реши и двата проблема. Ако трябва да носите по- малко оръжие и проблемът с удобството съществува, не се чувствайте импотентни, когато намалите калибърът.

Проблем 3 – достъпност

Ако носите .357 SIG, or a 45 GAP или друг нов, неразпространен калибър, мислите ли, че лесно ще намирате амунициите, които ви трябват. Когато пътувам, нося Глок 17 9 мм. Защо? Защото амунициите ми не пристигат с багажа, но винаги мога да си намеря патрони. Може би не е голям проблем, но си струва да се има пред вид.

Проблем 4 – ефект в целта

Стотици хиляди хора, добри и лоши, са били убивани от изстрели през последните няколко десетилетия. Бих се обзаложил, че болшинството от тях са били простреляни с 9 мм. Защо казвам това? Защото пътувам навсякъде по света да уча добрите как да надвиват в престрелка и неизбежно най- разпространения калибър е 9 мм.

“Защо по дяволите пропускат факта, че 9мм е анемичен и ще отскочи дори от кожено яке?” някой ще попитат. Честно, те стрелят лошите докато или паднат, или избягат. В повечето случаи е първото. Само тук в САЩ сме толкова обсебени от идеята за един или два изстрела.

Можем да чуем всякакви аргументи за някой калибър, че е най- добрият, но аз мога да ви кажа, че няма калибър, който да е най- добрият за всички. Някои хора си служта чудесно с 22 LR поради физически ограничения или травми.

Всички калибри се провалят. Ако погледнете на въпросът научно 9mm или .38 Special е приблизително .357. A 40 S&W е 10mm. А 45 ACP е 11mm. Е може ли общо казано милиметър два, да делят убиецът на динозаври от анемично неадекватните?

Нека го обясня и друго яче. Мой ученик, работещ в отдел Наркотици наскоро ми разказа следното. Той и неговите момчета влезли в престрелка с разбеснял се нарко пласьор. Моя ученик прострелял пласьора веднъж с пушка, заредена с Federal Tactical Slugs. (Slugs случайно са .72 caliber и се смятат като застраховка срещу мечки в Аляска). Патронът влязъл от дясната страна на гръдния кош от около 2:00 и излязъл от задната на около 8:00

Добър изстрел, но лошия не само продължил да се съпротивлява, но откраднал кола и успял да избяга от преследващите го полицаи в гориста местност. Седмица по- късно, адвокатът му уредил да се предаде. Той бил жив. Сега нека някой да ми каже колко смъртоносни са му пистолетните патрони?

Така че, изберете размерът на вашия пистолет първо и най- важно. Базирано на това защо трябва да го носите постоянно, изберете калибър, който лесно се намира и ви е удобен да стреляте с него.
        Накрая, тренирайте да улучвате и да продължавате да улучвате докато заплахата изчезне (по един или друг начин). Попадение с 9мм е много по- ценно отколкото одраскване или пропуск с калибър, който не можете да контролирате.
        Зима иде

Коментар

-1 -> Абсолютно съгласен съм относно това, че е за препоръчване пълнителите да са с повече заряди! " колкото повече - толкова повече " казал мечо Пух!
          Не мисля, че има какво да му оспорваш на това HUKO.
          При избор на оръжие минималния броя заряди и капацитет на пищов според мен трябва да е 15!!! Пак повтарям... минималния. Бих игнорирал, като избор всеки пищов и модел с по-малко капацитет на пълнителя. Още повече, че, не виждам какъв е проблема с калибрите. Има куп наистина елитни и доказали се пищови, които побират по над 15 заряда както в 9х19, така и в 40ти, и в 45ти калибър. Така, че... истината е в комбинацията м/у 2те... мах. калибър, мах бройка!

-2 -> Ето именно тук идва ролята на IPSC. Човека го е казал... повече " лоши " от теб самия, интензивна престрелка и всичко се развива за 2-3 секунди след което, или си труп, или те са трупове! Ти избираш ще владееш ще li това, на което учи и " проповядва " IPSC - бързина, точност, безопасност! Или... ще те копат в гробищата след това.

-3 -> За пореден път се убеждавам, че ролята на " Динамичната стрелба " е огромна във всяко едно отношение и точка от описаните по-горе! Калибри, габарити на оръжието... всичко това се коригира с допълнителен " тунинг " за да пасва на теб самия... без значение какви са " твоите собствени габарити " и що за " рахит " си.
          В престрелките си възможно най-бърз, натрениран, адекватен в боравенето с оръжито... без излишно губене на времето и без излишни движения, без излишни грешки, каквито мнозинството служители правят по време на симулациите, за които става дума в текста по-горе. Човека писал текста по-горе сам казва и намеква, че неговия приятел, за който говори в престрелките е не просто служител... а IPSC състезател от световно ниво, който не пропуска очастия по турнири! Ясно е казано в текста, че този негов приятел се проявява далеч по-добре по време на престрелка и се изтъква пред мнозинството останали служители.
          Последно редактирано от Венцислав Петров; 08-02-09, 09:37.

Коментар

Не искам да отговарям на конкретен пост , и затова :
            Моето мнение за избора на оръжие е :
            Когато човек за първи път си избира лично ( не спортно ) оръжие трябва да помисли за многото стрелба която ще води като тренировки .
            Определено тя е нужна не само за постижения - 1/нужна е за "срастване с оръжието " , 2/придобиване на механика на изстрела ( механични рефлекси ) и 3/ОСЪЗНАВАНЕ на собтвените възможности !
            Едва когато и трите фактора станат ежедневие - чак тогава човек вече има представа за какво ще се ползва оръжието .
            Чак тогава може да се осъзнае смисъла на определен калибър , смисъла на определена марка и броя на патроните в един пълнител !

За постигане на всичко описано до тук -методиката на начинаещия стрелец е следната :
            1. Нуждата от собствено оръжие отпада до получаване на разрешителното ! Затова има служебно оръжие по стрелбищата .
            2. Никога не се започва стрелба ( говорим за новак ) със пистолет , и още повече с динамична стрелба ! Губи се завинаги възможността да се научи "ЩО е то - плавно натискане на спусъка " !
            3. Започва се с пушка , може и въздушна , с бял лист вместо мишена и със стрелба за група . Без значение в коя част на белия лист е групата .
            Това е за научаване на погледа - да следи мерните прибори , а не мишената ,както и да се механизира плавното натискане на спусъка ( плавно - не е плахо )
            Едва след постигане на групата се преминава на мишена с черен кръг !
            Когато стрелеца се научи да води групата към центъра на мишената ( да владее правилното произвеждане на изстрел и корекцията на мерните прибори )- чак тогава се избира - остава на пушка или преминава на пистолет !
            Ако се минава на пистолет - отново се започва с белия лист за мишена , група и ... по същия път !Пробват се различчни марки и калибри оръжия !
            През това време вече разрешителното е готово и идва избора на оръжие , но не стихиен и спонтанен избор .
            Вече критериите са други , почти професионални и ....изборът вече е ОСЪЗНАТ - и като оръжие , и като калибър !
            Това мога да кажа като съвет за избор на оръжие !
            Стрелците минали по този път - вече ОБИЧАТ стрелбата и много от тях ( особенно младите ) стават профита ( спортисти ) ! Това е !

Коментар

Първоначално публикуван от LORDA83 Преглед на мнение
              -1 -> Абсолютно съгласен съм относно това, че е за препоръчване пълнителите да са с повече заряди! " колкото повече - толкова повече " казал мечо Пух!
              Не мисля, че има какво да му оспорваш на това HUKO.
              При избор на оръжие минималния броя заряди и капацитет на пищов според мен трябва да е 15!!! Пак повтарям... минималния. Бих игнорирал, като избор всеки пищов и модел с по-малко капацитет на пълнителя. Още повече, че, не виждам какъв е проблема с калибрите. Има куп наистина елитни и доказали се пищови, които побират по над 15 заряда както в 9х19, така и в 40ти, и в 45ти калибър. Така, че... истината е в комбинацията м/у 2те... мах. калибър, мах бройка!

-2 -> Ето именно тук идва ролята на IPSC. Човека го е казал... повече " лоши " от теб самия, интензивна престрелка и всичко се развива за 2-3 секунди след което, или си труп, или те са трупове! Ти избираш ще владееш ще li това, на което учи и " проповядва " IPSC - бързина, точност, безопасност! Или... ще те копат в гробищата след това.

-3 -> За пореден път се убеждавам, че ролята на " Динамичната стрелба " е огромна във всяко едно отношение и точка от описаните по-горе! Калибри, габарити на оръжието... всичко това се коригира с допълнителен " тунинг " за да пасва на теб самия... без значение какви са " твоите собствени габарити " и що за " рахит " си.
              В престрелките си възможно най-бърз, натрениран, адекватен в боравенето с оръжито... без излишно губене на времето и без излишни движения, без излишни грешки, каквито мнозинството служители правят по време на симулациите, за които става дума в текста по-горе. Човека писал текста по-горе сам казва и намеква, че неговия приятел, за който говори в престрелките е не просто служител... а IPSC състезател от световно ниво, който не пропуска очастия по турнири! Ясно е казано в текста, че този негов приятел се проявява далеч по-добре по време на престрелка и се изтъква пред мнозинството останали служители.
              Не оспорвам ролята на динамичната стрелба . Това е спорт . И всеки спорт има за цел да РАЗВИЕ и усъвършенства човешките способности . Но - когато говорим за системата -" човек - машина "( оръжие )- възможността за грешки е огромна !
              Представете си , че ви дадат да карате БOЛИД от F-1 , а вие сте карали само колело !
              До къде ще издържите ?
              Или скоро ще сте в мантинелата , заблудени от възможностите на колата - или разума ще ви подскаже да се откажете докато сте още жив !
              Ето защо смятам , че трябва да има път по който да се стигне до каране на Болида !
              Постепенно , заучаване на нужните умения и опознаване на възможностите на Болида ! И така , ден след ден - до високите постижения !
              А сега - каква е разликата м/у Болид и Пистолет !
              Огромна като форма и малка като изживяване !
              И двете са полезни, съвършенни - в правилните ръце и смъртоносни в неподготвените , заблудени в своите възможности мераклии !
              Затова - истинските възможности на дадена техника се разкриват само на подготвените за нея !
              Дали съм прав или не , ще кажете вие ?

Коментар

Не оспорвам ролята на динамичната стрелба . Това е спорт . И всеки спорт има за цел да РАЗВИЕ и усъвършенства човешките способности . Но - когато говорим за системата -" човек - машина "( оръжие )- възможността за грешки е огромна !
                Представете си , че ви дадат да карате БOЛИД от F-1 , а вие сте карали само колело !
                До къде ще издържите ?
                Или скоро ще сте в мантинелата , заблудени от възможностите на колата - или разума ще ви подскаже да се откажете докато сте още жив !
                Ето защо смятам , че трябва да има път по който да се стигне до каране на Болида !
                Постепенно , заучаване на нужните умения и опознаване на възможностите на Болида ! И така , ден след ден - до високите постижения !
                А сега - каква е разликата м/у Болид и Пистолет !
                Огромна като форма и малка като изживяване !
                И двете са полезни, съвършенни - в правилните ръце и смъртоносни в неподготвените , заблудени в своите възможности мераклии !
                Затова - истинските възможности на дадена техника се разкриват само на подготвените за нея !
                Дали съм прав или не , ще кажете вие ?
                Естествено и съвсем нормално да си прав!
                Във всяко едно нещо е така! Труд, пот, мъки и постоянство, за да има краен резултат, който да е на ниво!
                Никой не е казал, че пътя до крайната цел е лесен... но не виждам това какво общо има с темата и насоката в която я бяхме подкарали.

Коментар

Първоначално публикуван от LORDA83 Преглед на мнение
                  Естествено и съвсем нормално да си прав!
                  Във всяко едно нещо е така! Труд, пот, мъки и постоянство, за да има краен резултат, който да е на ниво!
                  Никой не е казал, че пътя до крайната цел е лесен... но не виждам това какво общо има с темата и насоката в която я бяхме подкарали.
                  Нали темата е за избор на пистолет .
                  Ако човека е новак - това е пътя .
                  Ако е стара пушка - за какво му е съвет , той вече е ориентиран , а дали има и средствата е друг въпрос . Ако ги няма - следва компромиса !

Коментар

Нали темата е за избор на пистолет .
                    Ако човека е новак - това е пътя .
                    Ако е стара пушка - за какво му е съвет , той вече е ориентиран , а дали има и средствата е друг въпрос . Ако ги няма - следва компромиса !
                    С подходящи тренировки и най-вече подходящ човек до себе си може да напредне адски бързо и да избегне повечето от ступките, които си описал...
                    Спокойно може да мине директно на динамична стрелба, както и на голям калибър... стига да се чувства той самия комфортно с него и да има човек до него, който да го води умело из стрелковите " дебри "
                    На мен лично мнението ми относно подготовката на " новаците " се различава от твоето

Коментар

Я ми ракажи IPSC тренировките до колко са приложими в реална(ако си охрана примерно и не само) ситуация? Пресъздаваш най-новата серия на Умирай трудно? Не отричам дисциплината като нещо лошо, но тя си е спортна, то няма как и да има бойна (поне в Бг).
                      Несъмнено, ако трябва да избереш да се усъвършенстваш в боравенето на оръжието и понеже никой не иска да споделя опит в тази ниша, т.е. има сериозен недостиг на истински иструктори, то IPSC заниманията са единственият ти избор,но далеч не смятам, че е върхът на сладоледа.
                      Защото са малко хората с възможности за отделяне на големи средства за боеприпаси- ползвайте един трик (широко застъпен в IPSC)-суха тренировка. Стойка,вадене, зареждане, плавно спускане на спусъка, презареждане са неща, които можете съвсем спокойно да тренирате и в къщи(в детската стая е супер катализатор за семейни кавги). Тънкият момент е да не се заучават грешни неща, защото после много трудно се отучват, а материята е специфична и всяка грешка е опасна за нечие здраве.
                      А на въпроса за избор на оръжието- зависи за какво ще се ползва (над 90% от времето само ще се носи и ще/няма да къса дрехи и да тежи), но независимо от това дали е за работа, или за удоволствие, дали ще е револвер или полуавтоматичен пистолет, първото и най-важно условие е да ти стои добре в ръката, т.е. да ти е удобен.
                      Оръжие с по-къса цев е по-компактно, но рита повече.
                      Дали да бъде полимер или метално си решете вие. Ако ви мързи да си чистите пистолета след стрелба- вашето оръжие е глок.
                      Калибър 9x19mm е най-масов (поне в Бг) и има най-голямо разнообразие от марки и модели патрони, и е най-евтин след 9x18.

Коментар

Първоначално публикуван от batko_benny Преглед на мнение
                        Я ми ракажи IPSC тренировките до колко са приложими в реална(ако си охрана примерно и не само) ситуация? Пресъздаваш най-новата серия на Умирай трудно? Не отричам дисциплината като нещо лошо, но тя си е спортна, то няма как и да има бойна (поне в Бг).
                        Несъмнено, ако трябва да избереш да се усъвършенстваш в боравенето на оръжието и понеже никой не иска да споделя опит в тази ниша, т.е. има сериозен недостиг на истински иструктори, то IPSC заниманията са единственият ти избор,но далеч не смятам, че е върхът на сладоледа.
                        Защото са малко хората с възможности за отделяне на големи средства за боеприпаси- ползвайте един трик (широко застъпен в IPSC)-суха тренировка. Стойка,вадене, зареждане, плавно спускане на спусъка, презареждане са неща, които можете съвсем спокойно да тренирате и в къщи(в детската стая е супер катализатор за семейни кавги). Тънкият момент е да не се заучават грешни неща, защото после много трудно се отучват, а материята е специфична и всяка грешка е опасна за нечие здраве.
                        А на въпроса за избор на оръжието- зависи за какво ще се ползва (над 90% от времето само ще се носи и ще/няма да къса дрехи и да тежи), но независимо от това дали е за работа, или за удоволствие, дали ще е револвер или полуавтоматичен пистолет, първото и най-важно условие е да ти стои добре в ръката, т.е. да ти е удобен.
                        Оръжие с по-къса цев е по-компактно, но рита повече.
                        Дали да бъде полимер или метално си решете вие. Ако ви мързи да си чистите пистолета след стрелба- вашето оръжие е глок.
                        Калибър 9x19mm е най-масов (поне в Бг) и има най-голямо разнообразие от марки и модели патрони, и е най-евтин след 9x18.
                        Понеже бях забравил разликата м/у калибрите при стрелба - днес ( вчера) си ги припомних на стрелбището !
                        Разликата е САМО в отката . Нищо друго !( за стрелеца , не за жертвата )
                        Затова който иска да си стреля на воля , да тренира със стрелба ( а не суха )и да го прави с удоволствие - нека да си закупи Малокалибрен пистолет LR 22 -5.56 мм !
                        Марките са същите .
                        Приликите :Размера , мерна линия ,спусъка, ръкохватка - всичко е като при 9 мм пистолети !
                        Разликите : С този пистолет се стреля с лекота , което значи лесно заучаване на стрелковите умения
                        1. Равна мушка
                        2. Плавно натискане на спусъка
                        3. Задържане на погледа в/умерните прибори, а не да бяга в/у
                        мишената
                        4. Задържане на ръката и мерната линия след изстрел
                        С такива патрони не се усеща ежедневното посещаване на стрелбището, заради цената- 12 ст/бр (при 9 мм - 60 ст/ бр)
                        При добра (точна ) стрелба пораженията в/у жертвата са смъртоносни , или колкото е необходимо според случая !
                        Относно инструкторите по стрелба - зависи само от вас ?
                        Ако искате да се развивате - намирате треньор , ако ще се забавлявате само - инструктор . Това е !
                        В темата за спортна стрелба може да задавате въпроси и ще получите добри съвети за самата стрелба ,стъпка по стъпка !

Коментар

Това за 22 калибър е голяма заблуда. Разликата е само в отката? Да а това не е ли много важен фактор? Ти стрелял ли си с 357 сиг? Тренираш/стреляш с оръжието, което имаш, ако е 22 кал.-ок, но да имаш дори 9ка, а да стреляш с 22и от икономия е много погрешно . Жена ми не е беше хващала пистолет и при първото и посещение на тира с 22кал. показа завидни резултати.

Коментар

Контрола върху пистолета в следствие на отката е един от най-важните фактори при стрелбата,особено динамичната.Затова и с различните калибри постига ме различни резултати.И за мен колегата е абсолютно прав но пък и не е задължително да съм прав.

Коментар

Първоначално публикуван от batko_benny Преглед на мнение
                              Това за 22 калибър е голяма заблуда. Разликата е само в отката? Да а това не е ли много важен фактор? Ти стрелял ли си с 357 сиг? Тренираш/стреляш с оръжието, което имаш, ако е 22 кал.-ок, но да имаш дори 9ка, а да стреляш с 22и от икономия е много погрешно . Жена ми не е беше хващала пистолет и при първото и посещение на тира с 22кал. показа завидни резултати.
                              Много добри резултати дават всички на първо хващане на оръжието !
                              Проблемите започват при следващите посещения на стрелбището .
                              Всичко което пиша подлежи на проверка ( поне за пистолетите е лесно , има стрелбища за тях във всеки град ).
                              Когато човек е достатъчно подготвен с 22 кал. - му е все едно с какъв ще стреля после . Поне при мен и хората които познавам и са се занимавали със стрелба е така !
                              Не , не съм стрелял с 357 сиг , но ако е за стрелба - готов съм да видя и нещо ново !
                              Къде има на разположение такова оръжие ( в кой град и кое стрелбище), кога мога да опитам каква е разликата и ..... тогава да си кажа мнението ?
                              Аз имам мнение , но то се простира само до разликата при стрелба с въздушно оръжие - 4.5 кал ,м/к 5.56 кал., 9 мм кал.. и 7.62 на Калашника .
                              Затова приемам и други становища - но поради многото стрелба която съм натрупал - докато АЗ не пробвам , не вярвам !
                              И нещо много важно - аз съм обективен , непредубеден и отворен за приятни спорове .... но на стрелбището е по истинско !
                              Не говоря за състезание , ще е нечестно от моя страна - говоря за приятно разглеждане на възможностите и доказателствата !
                              И последно - понеже много хора пишат ПРОТИВ някой пистолет - дайте някой от " лошите " пистолети и застанете с/у мен с " добрия " пистолет !
                              Ще се окаже , че няма ЛОШ пистолет ! Според мен ! А според вас ?
                              Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 10-02-09, 12:41.

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
                                Контрола върху пистолета в следствие на отката е един от най-важните фактори при стрелбата,особено динамичната.Затова и с различните калибри постига ме различни резултати.И за мен колегата е абсолютно прав но пък и не е задължително да съм прав.
                                Вероятно в динамичната стрелба може да бъда оборен ( не се знае ) , но аз през цялото време говоря за прецизна стрелба .
                                Това значи - мишена на 25 - 50 м разстояние и стрелба както са условията . Това е !
                                За стрелба на 5, 6 или 10 м за каква неточност ми говорите - като мишената е по голяма от колкото за 25 и 50 м дистанция ???
                                Вчера пробвах и вече знам !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X