Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За "снайперистите" във форума!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: За "снайперистите" във форума!

При ръчно снарядения патрон, можеш да имаш боеприас за конкретните условя на конкретен изстрел (ако му разбираш)... При фабричния патрон имаш боеприпас тестван и пригоден за средностатистически условия... Затова и големите майстори в прецизната стрелба сами си правят патроните или ползват поръчкови такива, но това е една цяла отделна вселена за която не знам почти нищо! Относно масивните цеви - те са такива единствено за да понасят по-големи налягания и с това свършват плюсовете им... В момента в който хората открият по-леки и по-здрави матеряли, които могат да заместят стоманата в производството на цеви, цевите ще спрат да бъдат масивни... Тук сега някой ще каже, че масата на цевта играе роля за цялостния баланс на оръжието, намаля отката и т.н., но веднага ще отговоря в аванс, че за това отдавна си има измислени безоткатни системи... В крайна сметка на никой не му се мъкне тежко пушкало, но към момента нямаме особен избор.

Коментар

Не си ме разбрал...

В тези микросекунди и 60 см. движение в цевта се изпълняват 100 % от изстрела...

Нарича се "вътрешна балистика" и тя е всъщност стрелбата... Останалото е последствие неподлежащо на корекция...

"Маса" и "тегло" са различни понятия! В смисъл на физика..

А отката е последна грижа, куршума отдавна е в траектория...

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
        Не си ме разбрал...

В тези микросекунди и 60 см. движение в цевта се изпълняват 100 % от изстрела...

Нарича се "вътрешна балистика" и тя е всъщност стрелбата... Останалото е последствие неподлежащо на корекция...
        Ми хайде да разгледаме какво се случва през тези микросекунди, да видим дали не съм те разбрал (ако продължаваме да говорим за маса на цевта)...?!

1. Иглата на ударника възпламенява капсула на патрона.
        2. Капсула възпламенява барута в гилзата.
        3. Разсширяващите се газове избутват проектила през цевта (ако оръжието е нарезно, в този момент проектила приема и въртеливо движение за по устойчив полет)
        4. Проектила напуска цевта, последван от по-голяма част от разсширяващите се газове (проектила никога не ляга плътно в цевта и част от газовете го изпреварват)

Колкото количеството и налягането на газовете в цевта са по-големи, толкова по-голяма е дулната скорост на проектила, която се увеличава правопорпорционално и спрямо дължината на цевта и маста на проектила (проектила ускорява през цялото време на движение в цевта в зависимост от масата си).

Какво отношение има масата на цевта към гореописаните процеси..?!!!
        По-масивната цев (в нея е вложен повече матерял), предполага по голяма якост (по дебела дулна стена), позволяваща безпроблемното поемане на газове с по-голям обем и налягане, както и по-дълго време за ускорение заради по-голямата дължина на цевта... От там и по-голяма скорост, устойчивост и далекобойност на проектила при равни други условия, спрямо по-малко масивна цев...!

По-просто не успях да го обесня! Всичко друго зависи от мерните прибори и този който натиска спусъка (защото те усещам, че и това имаш предвид), но тези фактори нямат никакво пряко касателство с това колко масивна е цевта на дадено оръжие...
        Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 15-08-10, 18:44.

Коментар

Като искаш далекобойност и точност - значи ти трябва повече енергия в проектила. Тя се получава от по-масивна цев и по- силен заряд.
          Като пример - хайде един 70 кг спортист да изтласка гюлле 7 кг да видим резултата.
          Сега един 110 кг спортист да тласне същото гюлле . Резултата ще е мнооого различен .
          За това е и масата на пушките.
          На спортните пушки им се слагат специални тежести за по-добра стрелба. Дори и на пистолетите се слагат тежести.
          За това - да не обсъждаме технически доказани с времето данни. Теглото и масата са важни характеристики за точност на далече.
          Остава както при джиповете - задприкладното устройство.(ако другите данни са подходящи )
          Не знам дали сте виждали - съвременни снайпери с електронен спусък. Там правиш корекцията. Хващаш целта на мушката ( в оптиката ) и с "бутонче" натискаш спусъка. Пушката е на опора, ти си отстрани и гледаш в мониторчето какво ще уцелиш. Няма плавно натискане на спусъка, трепване и замъгляване на погледа. Всичко е ..... детска игра за възрастни. Но няма тръпка. Май се отклоних... Спирам .

Коментар

Именно...!! Не виждам какво има да се коментира в тази посока въобще...

Коментар

Марто, явно не си запознат с "физика на твърдото тяло"...

Нищо лично, а за да ти го обясня донякъде - стъклото е течност и всички стъкла над 100 години в долния си край са по-дебели от горния защото се "стичат"...

Нищо лично, просто в този процес пропускаш "контролираният взрив" в цевта, всичко остнало ти е ОК..

"контролираният взрив" е жестока вибрация която ту се пробва да разкъса цевта, ту еластичноста на стоманата я връща..

А това се случва едновременно с изгарянето на барута, който надявам се не мислиш че се възпламенява в пренебрежимо кратко време...

Коментар

Нищо лично, а за да ти го обясня донякъде - стъклото е течност и всички стъкла над 100 години в долния си край са по-дебели от горния защото се "стичат"...

Нищо лично, просто в този процес пропускаш "контролираният взрив" в цевта, всичко остнало ти е ОК..

"контролираният взрив" е жестока вибрация която ту се пробва да разкъса цевта, ту еластичноста на стоманата я връща..
                Сега ме предизвикваш да навляза в спор с тебе - в стил "Мерене на цеви"..

Този факт ми е добре известен! Така се леят камбани, така са се леели и цеви на оръдия ( отвора на дулото нагоре). Заради гравитацията в основата на калъпа метала става по-плътен, с по малко примеси и от там по-як... Преди да се открие тази техника често оръдията са се пръскали (гърмели на зад)... Всяка цев е по дебела от към затвора, за да поеме "контролирания" взрив. Не разбирам какво се опитваш да кажеш от няколко поста насам освен, че предъвкваме всеизвестни факти...?!! Конкретизирай се ако обичаш, защото ми се струва, че ти е скучно в момента и просто си търсиш компания...

поздрави

Коментар

М-дам, аудиторията става все по-широка, човек трябва да очаква разговор на всякакви нива.
                  Нещо за вибрации, честотите им, амплитуди, та до резонанс и пр. - за това става въпрос...
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                    Нещо за вибрации, честотите им, амплитуди, та до резонанс и пр. - за това става въпрос...
                    Ами това е "конкретизирането" на въпроса!

Но да не спорим..

Имал съм случаи при стрелба с боеприпаси от спецслужбите да направя разсейска от 30 см на 100 метра..

И с прости патрони да направя група от 5 см на 300 метра...

Разбира се с една пушка, но с различна "поносимост" към всеки патрон..
                    Последно редактирано от Volk; 15-08-10, 21:30.

Коментар

Подобни резонанси и честотните им амплитуди са извън компетенциите ми... Все пак съм само един прост сержант от запаса...!!! Но сега ако ми кажеш, че си в състояние да отчетеш подобни фактори преди и по време на изстрел, ще стана и ще си изям военната книжка...

Коментар

...
                        Не е по темата, но понеже така и така си го писал, ами по-добре не пиши за неща с които не си на ясно, че се разваля общото впечатление.

Нищо лично, с най-добри чувства.

Пък що и нещо по темата да не добавя

Далечното лято на 1979, Mannlicher 1901, патрони март 1939 с орел и свастика, мишена пълен ръст на 300 м, без оптика, предварителна прострелка с 5 патрона на 8 пушки. От тях 3 дадоха на 5 зачетни разсейка в диаметър 15 см.
                        Последно редактирано от GN2355; 15-08-10, 22:51.

Коментар

Първоначално публикуван от Marto-Novobranko Преглед на мнение
                          Подобни резонанси и честотните им амплитуди са извън компетенциите ми... Все пак съм само един прост сержант от запаса...!!! Но сега ако ми кажеш, че си в състояние да отчетеш подобни фактори преди и по време на изстрел, ще стана и ще си изям военната книжка...

Точно резонанса стои в основата на всеки точен или неточен изстрел. При движението на проектила в цевта, тя започва да се мята като антена на такси, с микроскопични амплитуди разбира се. Целия пиниз е дулния срез да съвпадне с нулевата амплитуда, Там където стига 0 и тръгва в другата посока. За това скъпи пушки понякога правят перфектни групи с крастави патрони, а с Лапуа не могат да влязат в мишената. За това се правят дебелите цеви, заради малките вибраций, а не заради наляганията. Решението го намериха преди 15тина години. Слага се един надупчен кютюк на върха на цевта, който прилича на спирач, ама не е. Закрепването му е на резба с контра гайка. Гърмиш и въртиш докато се стегне групата. Стягаш контрата и забравяш. Ако смениш марката на бовприпаса, всичко отива по дяволите. И другия ВАЖЕН фактор е изработката на дулния срез. Ако е като на армейските оръжия и господ не може да направи свястна група. От друга страна на обикновенно армейско оръжие, ако има кой да му пришлайфа дулния срез, в повечето случаи групата се свива наполовина. Ама шлайфането е малко с пиниз. С пилата и шкурки не става.
                          За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Ами спрял съм да чета "книжки" по темата през 1992 г. когато се уволних но дори да бях в армията надали щях да знам за това нововъведение... Оръжията с които съм боравил са стандартни армейски модели, без подобрения и познанията и опита ми се градят единствено на тяхната балистика. Това което казвате звучи интересно и логично, но въпреки това мен са ме учили да действам "сиромашката" и не виждам как познанието за този факт би ми помогнало, при положение, че нито разполагам с карабина за 15 000 евро, нито пък с въпросния "надупчен кютюк с контра гайка", който явно жироскопира цевта по надлъжната и ос... Лягам и стрелям толкова точно колкото ми позволява оръжието! Всички останали пинизи с изчисляването на сложни балистични задачи от типа "мериш се десет метра нагоре и осем в дясно" са ми малко холивудска пропаганда! Към военното училище във В, Търново също имаше снайперистка школа и там вместо на вибрации и амплитуди учеха на следното: Ако целта ти се намира на 500 метра, а ти си сигурен в дистанции до 350 метра направи така, че да стреляш от 200 метра... Всичко останало е прекалено много теория!

Поздрави

Коментар

Звучиш логично и практично за което те поздравявам. А надупчения кютюк се прави без проблеми, стига да имаш струг или излишни пари за стругар. Малко тънък е момента с КОС. Щото трябва да се направи резба, а КОСаджийте като видят края на цева изпадат в нервна криза.

Коментар

Ето за това става въпрос. http://www.google.bg/imgres?imgurl=h...w=1016&bih=566

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X