Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Казваме "Сбогом" на МиГ-овете

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Казваме "Сбогом" на МиГ-овете

Първоначално публикуван от бат'Марто Преглед на мнение
    Спарки,доказано е във времето.Справка-Сталинградската битка...Един с пушка,друг с патрони...Те и ромите,и помиярите,така се бият...Ако ще да си сто кила и въоръжен,десетима с винкели и кураж ще ти видят сметката.А нашата държава колко самолети може да си позволи?
    Сталинградската битка е била преди 60 години. От тогава до сега някои нещица са се попроменили. В авиацията пък съвсем. И 100 надъхани пилота с винкели да ти излязат, ако карат каручки просто ще ти дишат прахта. Това ако въобще стигнат на някакво що-годе прилично разстояние от теб, в случай че някакси не ги уцелиш. Никой вече не влиза доброволно в пряк въздушен бой. Те и самолетите вече са други.... Пък и при старите самолетите е малко като при старите коли - харчат много, вървят малко. Само дето там се случва разликата да е в пъти, примерно 5-6. Та, тия с винкелите, колкото и да са надъхани да те гонят, ще окапят по пътя, най-малкото.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Дори по времето на Варшавския договор,функцията на нашата армия беше да задържат нашественика,докато дойдат братушките да помагат.А тогава имаше ресурс за отбрана.А сега?Дали да купим 4-5 свръх модерни самолета или 20 ,,караджейки'' не е ли все тая?Ако някой ни нападне,няма да е с 2 самолета.А от терористични актове(спрямо Козлодуй например),и 2000 самолета да имаме,ако някой реши,няма да ни се размине...USA ,като имат и Стелтове,какво направиха на 11.09?
      Последно редактирано от бат'Марто; 03-06-10, 22:51. Причина: Правописна грешка
      Виден столичен ихтиолог

Коментар

От баща ми зная, че около или вътре на територията на АЕЦ Козлодуй има ПВО-та, които моментално биха свалили противникови самолети/вертолети и всякакви фъркати неприятели, които биха застрашили централата по някакъв начин.

Коментар

Ти ако мислиш,че бащите на тия,дето работят в Пентагона са разправяли друго на децата си...
          Виден столичен ихтиолог

Коментар

А всъщност няма избор.
            Докато не започнем да се държим вменяемо, руснаците няма да ни подарят нови Мигове. За Су-та, Ми и Ка не говорим. Американците ще изсмучат всички пари, които външното им разузнаване намери по наши сметки, и ще ни набутат три пъти бракувани ф-16. А ние няма да купим скандинавски, защото те хем не могат нищо, хем министрите ни не знаят друго, освен бейзик инглиш.
            Плюй и забрави.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              ...От тогава до сега някои нещица са се попроменили.
              Главно рекламата. В техниката напредъкът е малко условен. Не казвам, че го няма, просто не е 1:100 и даже 1:5 не е. И в самолетите, пък и в колите.

Дори по времето на Варшавския договор,функцията на нашата армия беше да задържат нашественика,докато дойдат братушките да помагат.
              По същество, българската военна доктрина не е и не може да се е изменила. Уговорка с голям брат и толкова. А тероризмът няма нищо общо с войната и там самолети не трябват.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                Главно рекламата. В техниката напредъкът е малко условен. Не казвам, че го няма, просто не е 1:100 и даже 1:5 не е. И в самолетите, пък и в колите.

По същество, българската военна доктрина не е и не може да се е изменила. Уговорка с голям брат и толкова. А тероризмът няма нищо общо с войната и там самолети не трябват.
                Е,тогава защо правим драма!Каквито и аероплани да звемем,все тая...освен че някой ще направи гуша...
                Виден столичен ихтиолог

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение

По онова време са се трепели като в махленски кютек в небето. Сега просто никой не го прави. Просто сега можеш да вкараш половината тогавашна световна автоматика в чип сантиметър на два. Това е и собствено развитието. Излиза по-евтино да се трошат чипове, вместо самолети и още по-зле - обучени пилоти.

То ако стане големия кютек е ясно че всичко влиза в действие де. Ама ние в голям кютек с 20 самолета така или иначе сме нищо. Разликата ще е само че с 20 "караджейки" ще сме и смешни, освен друго.

Не казвам че всичката руска техника са "караджейки". Твърде далеч съм от тая мисъл. Просто това, с което разполагаме ние са. От тук нататък пътищата са 2 - или да нямаме нищо, или да имаме нещо, поне малко адекватно на съвремието ни, без значение от кой е произведено. Да поддържаме морално остаряла техника с изтекъл ресурс е безсмислено. Да купуваме пак такава - още повече.

А иначе каквото ще става, ще става. Дали ще спазим 20 годишната традиция, или ще се намери някой, дето поне малко да се позамисли, ще видим. Аз съм по-скоро песимист.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Е,тогава защо правим драма!Каквито и аероплани да звемем,все тая...освен че някой ще направи гуша...
                    Ми да си останем тогава с пилатусите. Хем уж евтини. Може и чесни да си накупим, та таман ще можем да качим по някой и друг шапкар чат пат. Още по-евтинки ще ни излязат, пък и ще вършат работа на повече хора. Нищо че някой може да падне ей-така, случайно ако в момвнта на минаване над люта македонска свадба, някой от сватбарите вземе та "пуцне" във въздуха за здраве.

А драма няма, реално. Просто лично на мен ми се ще да изберем нещо, дето ще става за нещо.

Коментар

Надценяваш автоматиката във войната, ама нейсе.

Новият голям брат няма за концепция да ни дава смислена (по неговите стандарти) техника. В този ред на мисли, колкото по-малко вземем, толкова по-евтино ще минем и толкова по-малко корупция ще произведем. Полза - все едно никаква.

Коментар

Аман от тъпотии. И от нагъзени граждани аман.
                        По времето на ВД, БНА не чакаше никого, и нямаше братушки. Нито някой щеше да върши нашата работа, нито ние имахме нужда от нечия помощ. Знаехме ролята и задачите си, и бяхме напълно способни да ги изпълним самостоятелно. В частност - можехме да водим война, освен да отбраняваме територията си. СЕГА не можем нищо, нито има кой да ни дойде на помощ. Каквото и да стане. Евро-нато "семейството" ни, по сладострастното изказване от вчера на външния ни министър, миналата година ни тегли майната и за гасенето на горските пожари, през зимата за ваксините, миналата седмица - за отвлечените от пирати кораби, утре - за какво да е друго. Прочее, ако утре Монголия нападне Франция, а Северна Корея - Люксембург, аз също ще побегна да си купя пуканки и батерийки за дистанционното на телевизора, няма да ида да получа патрони и карта. По дълбоко свое вътрешно убеждение, не че ме мързи да направя друго.
                        Беля по въздуха можеш да докараш на съседа и с куци кокошки, детски балончета, спукани презервативи, и даже с бракувани ф-4. Но от всичкото това до собствени живи ВВС има известна разлика. Все пак.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                          А всъщност няма избор.
                          Докато не започнем да се държим вменяемо, руснаците няма да ни подарят нови Мигове. За Су-та, Ми и Ка не говорим. Американците ще изсмучат всички пари, които външното им разузнаване намери по наши сметки, и ще ни набутат три пъти бракувани ф-16. А ние няма да купим скандинавски, защото те хем не могат нищо, хем министрите ни не знаят друго, освен бейзик инглиш.
                          Плюй и забрави.
                          Да .......... за съжаление си прав и си е баш така работата. Изобщо купуването на оръжие 2-ра употреба е присъщо на страни от 3-ия свят и маймунистан.
                          Темата ми е много болна. Лошото е, че сега всичко е комерс. За това кое оръжие е по-добро, руското, или американското - фактите го показват.
                          Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
                          Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Първоначално публикуван от мишоци Преглед на мнение
                            Да .......... за съжаление си прав и си е баш така работата. Изобщо купуването на оръжие 2-ра употреба е присъщо на страни от 3-ия свят и маймунистан.
                            Темата ми е много болна. Лошото е, че сега всичко е комерс. За това кое оръжие е по-добро, руското, или американското - фактите го показват.
                            А на теб кой ти каза , че ше купуваме 2-ра употреба ? Бат`Бойко , или военния министър ?
                            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                              Аман от тъпотии. И от нагъзени граждани аман.
                              По времето на ВД, БНА не чакаше никого, и нямаше братушки. Нито някой щеше да върши нашата работа, нито ние имахме нужда от нечия помощ. Знаехме ролята и задачите си, и бяхме напълно способни да ги изпълним самостоятелно. В частност - можехме да водим война, освен да отбраняваме територията си.
                              За същия ВД ли говорим? Защото според мен е тъкмо обратното. Каква война сме можели да водим, срещу кого? И не, дори територията си не можехме да отбраняваме. Разчитехме на друг. На Биг Брадър или по-точно на Болшая Братушка Все пак разчетите бяха общо взето по модел на Сръбско-българската война - предните полкове да загинат геройски, но да забавят врага, докато дойде войската. А в случая, нападението се очакваше от юг /и то най-вече откъм Турция/ и плановете бяха БНА да поеме удара и общо взето да загине геройски в рамките на часове, да позабави настъплението, докато от СССР пристигнат армиите и свършат работата както трябва. И като казвам Турция, не става въпрос само за турския аскер, разчетите са били за мащабно натовско нахлуване. Така че каква война сме били способни да водим? Някаква регионална с Гърция или само с Турция - може би. Но подобна война е абсолютно и тотално невъзможна, всичко е част от много по-голяма картина и много по-мащабни сили, няма никакъв, ама абсолютно никакъв дори хипотетичен шанс през Студената война да се разрази подобна малка война с наше участие. Реалната възможност е била територията ни да стане бойно поле на огромни сили ВД vs. НАТО и БНА да послужи като пешка, жертвана в началото на играта.

Иначе да, във ВД разполагаме и с много повече самолети, и с танкове, хеликоптери, ракети, жива сила. В много пъти повече. Но силата на отбранителната способност се определя и според очакваната сила на нападението. Тогава е можело да ни нападнат такива мощни сили, че голямата, раздута БНА да послужи единствено като временна спирачка, до идването на руснаците. Сега армията ни е много по-малка, но и рискът от война, и евентуалните противници са несравнимо по-малки от предишния период.

Иначе и аз искам да имаме войска със стотици самолети, земята да трепери от стотици модерни танкове... Е да, ама не. Благодарение на другарите, сега сме слаба и изостанала държава. Военната мощ изисква огромни средства, а ние нямаме никакви. Важното е сега да поддържаме доколкото може малка, професионална армия, пък живот и здраве, да ни заработи някаква икономика, да имаме някакви пари, винаги може да се увеличи щатът, да се тренират нови лети и танкисти, да се закупят нови играчки. Между другото, смятам тоталното премахване на наборната служба за много голяма грешка. Естествено, че и безполезния модел на дългата казарма, изпълнена с простотии и почти никаква реална подготовка, също е грешка. Но по примера на западни държави, всеки младеж би трябвало да премине през кратък военен курс, дори само месец, два или три, но реално да добие някаква дори и малка представа как се действа във военно време и как се борави с оръжие, техника, средства за защита и т.н. и т.н.

Най-добре, ако си закупим малко Грипени или "Европейски бойци". Модернизирането на самолети, създдени по технологии от 40-те и 50-те, представлява трошене на много пари без никаква перспектива за бъдещето, а като "бойна мощ" е около 0.
                              Последно редактирано от Теодор МБ; 04-06-10, 08:08.
                              Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Първоначално публикуван от Теодор МБ Преглед на мнение
                                "Европейски бойци"
                                Тия също са безумно скъпи. Не влизат никак в сметката.

Другото - по време на ВД всичко пак идеше от "големия брат". Просто братът беше друг, и имаше интерес да имаме каквото имахме. Затова и имахме. И армия въобще, и сериозна авиация. Щото горивото без пари, частите и те почти, и т.н. Въпрос на приоритети. Тогавашния "голям брат" просто така си беше направил сметката, и тя си беше съвсем правилна между другото. Сега другия "голям брат" няма нужда от това. Вече си има Турция в района, с достатъчно адекватна армия, да не кажем една от най-адекватните.

Стефан е прав за едно - ако към момента бяхме продължили да бъдем руски сателит, пак щяха да дадат, и техника и прочее, защото щяха да имат изгода от това, а не от добро сърце. Ако пък турците не бяха това, което са, другия "брат" щеше да даде.

...макар че напоследък май предпочитат да си правят собствени бази на чужда територия, вместо да дават "пушки" на чужди хора. И едните, и другите.
                                Последно редактирано от sparkybg; 04-06-10, 09:32.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X