Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Законен начин за самоотбрана?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Законен начин за самоотбрана?

Съгласен съм с повечето колеги,с изключение на колегата за който някой от бойните спортове беше решение.От личен опит знам че рядко можеш да ритнеш някой в главата без той инстинктивно да си вдигне ръцете,а ако са двама или повече?Едно време тренирах сериозно и това ти дава някакво самочуствие,и когато веднъж ми се наложи да изпълня въпросния удар в главата на 3-4 юнака в Пловдив и първия падна като круша,останалите ме държаха във въздуха поне 5мин.За това колегата е прав ,не се бий с повече от един човек,камо ли да се случи това на жена.

Коментар

въпросът за самозащитата е комплексен и сложен
      не тряба да се разглежда само момента в който вече нещата са се сговнили

1 да се избягват тъмни и забтани места
      2 да не се ходи с бижута като коледна елхичка или с предизвикателни тоалети - сливането с масата е особено важно като в повечето служби дори има обучение как да стане това
      3 да се обясни на жената какво трябва да прави в случай на нападение
      4 по възможност да се осигури курс на обучение за основни техники
      5 при нашите закони - един спрей върши работа
      ефективен е колкото газов пистолет ако не и повече
      а освен това се работи лесно с него
      а ако все пак е недостатъчен - то тогава само добре трениран човек би могъл да се справи и дори и да е имало налично огнестрелно оръжие то не би било от полза
      6 да се избягва вижението сам/а
      7да се осигури начин за вдигане на шум - свирка или флакон с въздух
      доказано е че голям процент от нападателите не харесват шума

ако тези основни неща не ви вършат работа
      то тогава имате нужда от сериозна подготовка и въоръжение или физическа охрана - професионална
      смяната на квартала не прави една жертва по-малко такава
      BMW X6

Коментар

Ето тук: http://street.judoday.com/safety.html малко практически съвети

Коментар

Охраната привлича нежелано внимание, а и все още не мога да си я позволя. За сигнални средства не ми се мисли, защото полицията я е страх повече от жена ми. Налагало ми се е да се бия с шест-седем идиота (беше типичната хайка в стил "да хванем някой и да го понабием" - лош късмет за мен) и докато се опитвах да стана и да се откъсна "полицаи" седяха със скръстени ръце на по-малко от 20 метра. Меко е да се каже, че им нямам доверие. В случая имах късмет - не знаеха къде да ритат, за това също се иска мозък, а те явно бяха оперирани.

Коментар

Абе хора, чакайте малко, какви са тия бойни планове? Ти да се каниш да се местиш в Палестина, Кербала или някъде там?? Повечето нападатели искат или чантата или едно чукане. Обикновено са сами и затова нападат жени, защото ги смятат за по-беззащитни. Неща като групово нападение обикновено е от пияни хлапетии, които просто са решили да набият някого, т.е. обикновено скачат на мъже, за предпочитане слабовати и с очила, минимално съотношение поне 5:1. Вие тук говорите сякаш всяка вечер ще й скачат на бой 10 спец отряда + Бате Арни. Ами в такъв случай действително само танк я оправя. Осъзнайте се малко. Не, че няма и по-такива случаи, но са общо взето рядкост. Повечето нападатели един-два шута/или спрей/ са им напълно достатъчни. Помислете малко - никой крадец/изнасилвач няма да просперира дълго, ако все се хвърля на въоръжени мадами, да не говорим за 100кг. батковци. Повечето търсят слаба жертва, неспособна да се защити. Издебват я на усамотено място. Но ако жертвата ги нападне, шанса да избягат е доста по-голям, отколкото да се опитват да продължат с офанзивата. Такива рядко са и въоръжени с пистолет - обикновено използват пеперуда или спрей. Вие веднага се хвърляте на някакви варианти - не ще и дума. Ако може да се справи с един нападател, който е без огнестрелно оръжие, на практика страховете ти за нейната безопасност би трябвало да намалеят с над 90%.
            Пак казвам, не че не може да я нападне и по-голяма група, но това обикновено е повече за вендета, отколкото за нещо друго. А и при по-голяма група дори и кален боец не винаги може да се оправи. Така че в таквиа случаи може да разчита само на късмета да й се размине леко.
            Някой от колегите беше споменал за париране на ритника - възможно е, все пак ритника е около 3 пъти по-бавен от удара с ръка, но има й елемент на изненадата.
            Някой спомена и за шума - тук също съм много съгласен. Повечето нападатели действително не го обичат, защото привлича внимание. Някъде ми обясняваха на времето, че за жените най-доброто средство в такива моменти е да се разпищят.

Коментар

Здравейте,колеги.
              Тъй като сутринта имах пререкания с едни песове по пътя към работа се сетих отново за тази тема.Въпреки някои недостатъци на въздушните пистолети аз продължавам да твърдя,че това е един адекватен и при това законен начин за самоотбрана особено при жените.Неколкократно ми се е налагало да го използвам срещу жива сила(песове) и определено ефекта е "поразяващ".Сутринта по необходимост го пробвах и в реална стресова ситуация-докато с единият крак държах песовете поне на някакво разстояние(макар,че крачола замина),успях да извадя пистолета,да врътна бутилчицата с СО2 до края и да произведа 4 изстрела.Всичко това в рамките на не повече от 10 секунди.Та замислих се:кучета(а следователно и човек) не е никакъв проблем да бъдат "сериозно респектирани",но каква ли е реалната сила на съчмата?Направих един тест-едни стари дънки ги напълних с неразпечатани рула тоалетна хартия,като се постарах да придам максимално подобна на човешки крак плътност.Закачих ги и изстрелях 10 съчми от два метра.Когато разгледах "мишената" първо се разочаровах-от 10 съчми само една беше пробила плата...Когато обаче тръгнах да вадя рулата се шашанах-бяха станали на дреп-целите в дупки...Тоест при реално използване срещу да речем крак с дънки отдавайки цялата си кинетична енергия на плътта ще има сериозен шоков ефект,без да има опасност от перфорарация и следователно после съд...При попадение върху по твърда част(глава,ръце),оголена част или по-лека дреха пораженията,предполагам,ще бъдат в пъти по-сериозни.Опитах и стрелба срещу твърди повърхности: от два метра разстояние съчмата се забива поне 7-8 мм. в дебела чамова врата(на снимката),пробива двустранно обикновена преградна врата на апартамент,пробива дупка в шише без да го пръсва...
              Цената на пистолета беше нещо от рода на 70-80 лева,газта е 2 лева(стига за 60 изстрела),съчмите 1500 броя от най-хубавите са 10-15 лева.Всичко това абсолютно законно закупено от магазин...Жена ми и сина ми безпроблемно го обслужват и стрелят с него.
              Та струва си да помислите дали това не е някакво решение на някакви пробеми.Пак казвам това не е за реална самоотбрана от въоръжени хора,от голяма група или от обучен нападател-в тези случаи е абсолютно безполезен,може би дори-вреден.
              Но ако някоя сама жена в парка избуха 13 съчми в дънките(хеле пък там,дето се събират крачолите)на някой насилник и успоредно с това крещи с все сила да речем "УРААААА"-дали пък няма да има "възпиращ" ефект???
              Прикачени файлове
              08седемшест5едно513четири

Коментар

Първоначално публикуван от Dzveru Преглед на мнение
                Абе хора, чакайте малко, какви са тия бойни планове? Ти да се каниш да се местиш в Палестина, Кербала или някъде там?? ...
                И аз мисля, че колегата малко преиграва с тази подготовка за бойни действия ...

Първоначално публикуван от valio_stoilov Преглед на мнение
                ... Въпреки някои недостатъци на въздушните пистолети аз продължавам да твърдя,че това е един адекватен и при това законен начин за самоотбрана особено при жените ...
                Вальо, пистолети от всякакъв вид имат много сериозен недостатък - необходимо ти е някакво време да ги извадиш и приведеш в готовност за стрелба. При повечето от възможните сценарии това време за реакция или го няма, или е твърде малко. Дори и за подготвен и трениран човек ...
                Примерно, преди време дъщеря ми беше нападната от 2 наркоманчета посред бял ден на голяма улица недалеч от румънското посолство. Целта на нападението - мобилния й телефон, по който в момента на нападението е говорела с майка си. Нападението не е било предварително подготвено. Решението за него е било взето на момента, когато са били на не повече от няколко метра от нея, а е започнало в непосредствена близост. Как си го представяш това с вадене на пистолет, връткане на бутилки и т.н. ?!?
                Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от valio_stoilov Преглед на мнение
                  Здравейте,колеги.
                  Тъй като сутринта имах пререкания с едни песове по пътя към работа се сетих отново за тази тема.Въпреки някои недостатъци на въздушните пистолети аз продължавам да твърдя,че това е един адекватен и при това законен начин за самоотбрана особено при жените.Неколкократно ми се е налагало да го използвам срещу жива сила(песове) и определено ефекта е "поразяващ".Сутринта по необходимост го пробвах и в реална стресова ситуация-докато с единият крак държах песовете поне на някакво разстояние(макар,че крачола замина),успях да извадя пистолета,да врътна бутилчицата с СО2 до края и да произведа 4 изстрела.Всичко това в рамките на не повече от 10 секунди.Та замислих се:кучета(а следователно и човек) не е никакъв проблем да бъдат "сериозно респектирани",но каква ли е реалната сила на съчмата?Направих един тест-едни стари дънки ги напълних с неразпечатани рула тоалетна хартия,като се постарах да придам максимално подобна на човешки крак плътност.Закачих ги и изстрелях 10 съчми от два метра.Когато разгледах "мишената" първо се разочаровах-от 10 съчми само една беше пробила плата...Когато обаче тръгнах да вадя рулата се шашанах-бяха станали на дреп-целите в дупки...Тоест при реално използване срещу да речем крак с дънки отдавайки цялата си кинетична енергия на плътта ще има сериозен шоков ефект,без да има опасност от перфорарация и следователно после съд...При попадение върху по твърда част(глава,ръце),оголена част или по-лека дреха пораженията,предполагам,ще бъдат в пъти по-сериозни.Опитах и стрелба срещу твърди повърхности: от два метра разстояние съчмата се забива поне 7-8 мм. в дебела чамова врата(на снимката),пробива двустранно обикновена преградна врата на апартамент,пробива дупка в шише без да го пръсва...
                  Цената на пистолета беше нещо от рода на 70-80 лева,газта е 2 лева(стига за 60 изстрела),съчмите 1500 броя от най-хубавите са 10-15 лева.Всичко това абсолютно законно закупено от магазин...Жена ми и сина ми безпроблемно го обслужват и стрелят с него.
                  Та струва си да помислите дали това не е някакво решение на някакви пробеми.Пак казвам това не е за реална самоотбрана от въоръжени хора,от голяма група или от обучен нападател-в тези случаи е абсолютно безполезен,може би дори-вреден.
                  Но ако някоя сама жена в парка избуха 13 съчми в дънките(хеле пък там,дето се събират крачолите)на някой насилник и успоредно с това крещи с все сила да речем "УРААААА"-дали пък няма да има "възпиращ" ефект???
                  Както писах и по-рано в темата, ефекта от такъв пистолет, с хубав газов патрон и съчми, съм го изпитвал върху себе си. От около 2 метра, случайно. Боли, после дълго време има синина, но за стоп ефект срещу човек твърдо не можем да говорим. Сигурен съм, че с няколко изохквания мога да стигна до стрелеца... и дано си е изпилил мушката, ако се окаже по-слаб от мен в ръкопашния бой. Човекът не е нито руло тоалетна хартия, нито куче, за да си вадим изводи от такива експерименти. Ако някой държи да използва такова нещо за самозащита, по-добре да вземе да го изпробва върху себе си, не е смъртоносно и поне ще има представа какво наистина да очаква.
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Чавдаре:за описаният от теб случай май нищо не помага-изненадата е абсолютна и внезапна...Съжалявам за дъщеря ти-надявам се си успял да намериш след това "пичовете" да се "разберете"...
                    Тодоре:Съгласен съм с теб по принцип,но има доста нюанси.Първо-изрично написах,че е: "е някакво решение на някакви пробеми".Въобще не се съмнявам,че ако те гръмна в крака дори няколко пъти няма да съумееш да стигнеш до мен и да ме удушиш примерно-в този случай,обаче въобще няма да вадя "въздухара",а ще извадя ножа с цел по-големи поражения...Опитвал ли си се да използваш обаче нож срещу две-три кучета,докато си правиш джогинга сутрин?Аз съм опитвал и с тояги и с нож и с камъни по джобовете-ефект-никакъв.Просто кучетата като видят бягащ човек рано сутринта си мислят единствено:"закуската идва"...и спорта отива на кино...плюс някой друг крачол.От както обаче всяко поотделно ги изтъркалях в канавката с по някоя друга съчма в главата си имаме взаимен респект-сега те си лаят,но въобще и не си помислят да ме "ескортират".
                    Всъщност визирах употребата на въпросната джаджа от жени единствено при среща с разни "навлеци" и пияни,докато преминават примерно вечер през градинката.Случвало ми се е да изпращам разни дами до и от автобуса,защото някой "почерпен" пич е решил,че тестостерона му е дошъл в повече.Обикновено преди самото действие има дълга прелюдия от погледи,намеци,докосвания и т.н.-тоест достатъчно време дамата да свали предпазителя и влизайки в градинката да се обърне и да му увеличи броя на топките с някоя друга съчма.Въобще не съм визирал среща мъж-мъж.Ако въобще реша да го вадя по-скоро ще го използвам да те шибна с него по главата от колкото да стрелям.Но въпроса е за самозащита от жени в ситуации,които не са със степен на сложност,затрудняваща и професионален командос...Става дума(поне за мен)за дребни битовизми по парковете,където на въпросните дами може да им се случи най-много да отнесат някой зъб или някой ..й-единствено в тези случай може да бъде полезна тази джаджа.А аз го нося с мен единствено когато тичам.Иначе като самозащита за мъж или пък за ситуация като тази,която описа Чавдар е напълно бесмислено.
                    Поздрави.

Коментар

За кучетата върши и работа обикновен газов с халостни патрони. Като гръмне и бягат. Правил съм го с колело, без да спирам и да се целя. За крехка жена защитаваща се от навлеци не знам... Аз лично си мисля, че е по-добре да не ги дразни допълнително с такива "комарски" ухапвания. Особено пияните и дрогираните, на които чуствителноста към болка така или иначе е притъпена. Най-много да пострада повече. В такъв случай най-добре тейзър(рядко е повече от един, пък и има модели които действат и като обикновен електрошок от близо) или в краен случай газов пистолет с флеър дифенс. Обикновено са в състояние, в което чуствителноста към повечето спрейове и газови патрони е намалена, но голям плакъм в очите си е друго нещо. Също ефективно за един нападател е и муфа с гумено топче на края на газовия.

Просто тези въздушни пистолети не са средство за самоотбрана и никой, никъде по света не ги продава за такива. Дори не смее и да го загатне в брошурите си. Напротив, навсякъде пишат, че са безопасни за хора. И това не е случайно, иначе не могат да ги продават на доста места.
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

За тейзъра съм абсолютно съгласен.Въпроса е,че малко хора могат да си го позволят като цена.А всъщност от теб рзабирам,че имало и модели,които не могат да се използват като обикновен електрошок...А по въпроса за пияните и дрогираните пак ти казвам-когато нападателя е повече от един по-добре е да има хубави маратонки,вместо пищов.За газовите обаче не съм съгласен въобще-я накарай приятелката или жена си да стреля с него.Моята колкото и пъти да съм я карал все си затваря очите стреля зад гръба.Просто повечето жени ги плаши гърма,докато с въздухара е по-точна от мен.
                        А ако един пиян или дрогиран не успееш да го свалиш с 12-13 изстрела със съчмите значи или е толкова пиян,че е по-безобиден от охлюв или срещу теб е батман... Недей така-то играчка-играчка ама като е срещу лицето или дюкяна ти не е баш така...

Коментар

След всичко написано,поне за мен решение на проблема,на колегата няма.Всички варианти,са донякаде добри и донякаде не действат,остава единствения-сменяй приятел държавата,и няма да ти трябват,нито пистолети,нито кучета,нито съвети от такива като нас,щото 100%гаранция не може да ти даде никой.

Коментар

А къде ще го носи тоя пищов. В чантата, докато я отвори, докато го извади и зареди? А и май първата работа на всеки нападател е да дръпне чантата. Не става и като слезне от рейса, преди да тръгне по тъмната уличка да го извади и да ходи с него зареден.
                            Спрея май е най подходящ.
                            Какъв е тоя тейзър?

Коментар

Първоначално публикуван от Andro_Pajero Преглед на мнение
                              Какъв е тоя тейзър?
                              Електрошок, който може да си изтрелва електродите на известно разстояние.

Коментар

За себе си както на два пъти по-горе казах съм намерил решение... бях решил да не го казвам трети път, но...

Решението е просто: ДВЕ кучета и по-читав квартал.

София не е Кербала само на име - поне в някои от кварталите... Не желая да навлизам в подробности, но това е положението за мен.

На полиция не разчитам, на директен контакт не разчитам, на анонимност от типа "на мен не може да се случи" не разчитам... може и да прекалявам, но това е по-разумно, като се има предвид какво се рискува - ако някой е склонен да позволи да изнасилят или бият жена му... е той си знае - аз не съм.

За да съм пределно ясен - преди време бях наблюдавал развитието по подобен случай и определено няма да допусна да се стигне до там. Замислих се - ако това се случи на мен - на жена ми... какво ще правя? Първата ми реакция беше, че просто ще избия абсолютно всичи свръзани - дори и домашните им животни... после се поохладих и си дадох сметка, че голяма част от роднините на такива хора (предимно на социопатите, които са общо взето големият проблем в такива случай), въобще не си дават сметка със какъв човек живеят...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X