Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Казармата!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Казармата!

Първоначално публикуван от TTsekov Преглед на мнение
    Всъшност, ако трябва да бъда честен, това което ми хареса в службата ми е отношението. И между стари и млади войници и между офицери и войници...
    Всеки като новобранец е отнесъл една камара гаври, унижения и обиди, бил е тормозен по един или друг начин от старите войници. И от смотаните шапкари. Това вече не е нормално. Да беше затвор- разбирам. Ама нее е. Също не смятам че престоя в тази институция подобрява характера. Не. Имахме си наркомани, комарджийчета, млади мутрета- каквито влязоха, такива си и излязоха.
    Ъ-ъ-ъ, г-н Фон Захер-Мазох ли се крие зад този ник?
    В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Всъшност, ако трябва да бъда честен, това което ми хареса в службата ми е отношението. И между стари и млади войници и между офицери и войници. Че си е загуба на време, няма спор. Няма да споря колко ефективна би била една войска от наборничета, 18 годишни.... воюващи срещу професионални военни/облечени, нахранени и с по-добри танкове..например/. Така или иначе пред себе си до следващото кандидатстване в университета имах една година. Как щях да я изкарам- не зная. Не съм от хората които отричат дълг и задължения, но....
      Всеки като новобранец е отнесъл една камара гаври, унижения и обиди, бил е тормозен по един или друг начин от старите войници. И от смотаните шапкари. Това вече не е нормално. Да беше затвор- разбирам. Ама нее е. Също не смятам че престоя в тази институция подобрява характера. Не. Имахме си наркомани, комарджийчета, млади мутрета- каквито влязоха, такива си и излязоха.
      Аз като баща на момче бих го подкрепил ако иска да поеме да речем по пътя на кадрови военен. Но не и в наборна войска. Неграмотници да се гаврят с него.. мерси.
      Няма да забравя, един от нашите изкара до 6 тия месец, после започнаха да го следят през лампите.... да го подслушват. И си диозкара службата в психиатрията на военна болница. Дойде само за уволнението. Е, ако на това викате армия и служба- няма смисъл.
      За някакво доброволно обучение, в нормална среда вече съм за.
      Без желание да изпадам в спор, смятам, че изобщо не си прав. За времето, което ти смяташ за изгубено, същите тези "смотани шапкари" ни научиха на умения, за които сегашната младеж може само да мечтае...

Коментар

Всъшност, ако трябва да бъда честен, това което ми хареса в службата ми е отношението. И между стари и млади войници и между офицери и войници. Че си е загуба на време, няма спор. Няма да споря колко ефективна би била една войска от наборничета, 18 годишни.... воюващи срещу професионални военни/облечени, нахранени и с по-добри танкове..например/. Така или иначе пред себе си до следващото кандидатстване в университета имах една година. Как щях да я изкарам- не зная. Не съм от хората които отричат дълг и задължения, но....
        Аз като баща на момче бих го подкрепил ако иска да поеме да речем по пътя на кадрови военен. Но не и в наборна войска. Неграмотници да се гаврят с него.. мерси.
        Няма да забравя, един от нашите изкара до 6 тия месец, после започнаха да го следят през лампите.... да го подслушват. И си диозкара службата в психиатрията на военна болница. Дойде само за уволнението. Е, ако на това викате армия и служба- няма смисъл.
        За някакво доброволно обучение, в нормална среда вече съм за.
        Нормален вид и наборна служба в едно изречение, и за капак у кмб ..? То е измислено едни тумбаци, да си останат крадливи тумбаци ...,оснве това в реалният живот, да не могат и 2лв да изкарат без някой да ги крепи.

Коментар

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
          За времето, което ти смяташ за изгубено, същите тези "смотани шапкари" ни научиха на умения, за които сегашната младеж може само да мечтае...
          И-и-и-иибря-а-а-а?! Цяла тема имаше за това, ама не беше особено убедителна откъм ползи от наученото там...

Коментар

Казармата не изгражда личността - тъкмо обратното. Идеята е тотално обезличаване и превръщане в анонимна частица от нещо голямо с абсурден замисъл, още по-абсурдна реализация и още по-абсурдна полезност. То и няма как иначе. Основополагащ принцип е единоначалието и униформата - индивидуализмът тук няма почва по дефолт...
            Това, че сме успявали да измъкнем някаква личностна полза и приятели за цял живот от всичкия абсурд е бонус.

Не всички шапкари бяха крадливи и меркантилни селски хитреци, но именно последните преобладаваха - поне тези, с които съм имал досег...
            Честните, принципните и съвестните сред офицерите бяха малцинство, но пък се радваха на уважение от войниците.
            Сред старшините това малцинство го нямаше тотално. Откровени мишоци...
            "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от ЕМО Преглед на мнение
              Най-добрия ми приятел изкара една година на Емона(30км черен път до най-близкия асфалт)-наказателно поделение(на теория "свръзки") за отървали дисципа или дослужващи след дисципа.Командирите и те дисципаджии.Като си пийне разказва...разни работи.
              "Наказателни" поделения си имаше навсякъде. В 1ва ЗРБ за такова минаваше дивизиона над Райово. Или прословутата Бяла Черква.

Ама дисципа си е бил дисцип. Имах един стар в Долна, нещо го бяха хванали да гонка новобранци. А тогава командващ на ВВС беше ген. Михов, който се опита да въведе драконовски мерки срещу чанча на бомбета. Та тоя го гепиха, скъсаха му пагоните пред строя и го пратиха в 34000 усмивки. После го засяках из един от бойните дивизиони (лежането в дисципа не се броеше за служба, като си излежиш присъдата се връщаш да си до служиш) - беше с половин чене избити зъби, побелял... Абе смачкан човек отвсякъде. А трябва да е бил на 20-21 години.
              Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                И-и-и-иибря-а-а-а?! Цяла тема имаше за това, ама не беше особено убедителна откъм ползи от наученото там...
                Гагич, аз и други теми съм пропуснал, но не това е важно. Без да отричам негативите на казармата(наборната служба) смятам, че който е искал се е "образовал" с една идея повече. За себе си мога да кажа, че най важното беше, че се научих да "командвам"...УТОЧНЯВАМ-да казваш нещо на някого и да го гледаш в очите, дали те разбира, съответно да го изпълни. Еми-прилагам го и днес.

Коментар

Гагич, аз и други теми съм пропуснал, но не това е важно. Без да отричам негативите на казармата(наборната служба) смятам, че който е искал се е "образовал" с една идея повече. За себе си мога да кажа, че най важното беше, че се научих да "командвам"...УТОЧНЯВАМ-да казваш нещо на някого и да го гледаш в очите, дали те разбира, съответно да го изпълни. Еми-прилагам го и днес.
                  ИмАл си късмет, че някой се е научил в казармата да изпълнява.
                  Щото пробвай на някоя надрусана чалга-батка, тип Митьо Очите да му кажеш нещо със заповеден тон, гледайки го в очите?
                  Ибо знаем, че в животинския свят гледането в очите е мощен израз на агресия.
                  Те не случайно някоЙ "оперативно интересни лица" носят постоянно, вкл. и вечерно време тъмни очила. Не, не е за да не ги разпознаят, а за да няма "Кво ме гледаш, бе?!" и неизбежното забъркване във въргал, с рисковете да се появи полиция и т.н.

Коментар

2 патрона 6 месеца?Много бре,аз тогава още трябваше да лежа ако ме бяха гепили,че при една случка в която изсипахме 24 войника от наряда от ГАЗката на полусата се наложи да постреляме малко,един вид сигнал за тревога.След стрелбите леко се прибраха един пълнител с патрони,ма щели да броят гилзите......ми да броят,не намериха 30 и няколко,как са търсили не знам

имаше един в болница,имаше един уволнен,един в кома за седмица,вадене на езици,аз пропуших пак,направиха ме ефрейтор,спестихме малко задници,че се наложи да извъртим малко истината........та от тогава в караулното влизах все едно баща ми то е строил,всички знаеха за какво става дума и кой какви ги бьрка в случката,аз да цакам карти и новобранките да тичат за сандвичи до лафката проблеми нямах.

По 50 лева беше патрона май,но не съм сигурен
                    TOYOTA SEQUOIA ‘11
                    W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                      По 50 лева беше патрона май,но не съм сигурен
                      70 ст. и три месеца (дисцип)
                      Калашниковия 75 лв. и две години (същото).
                      Туй "ценоразпис" от 1985-87 г.

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                        Ъъъ, не знам какво се е разбирало по ваше време за кражба на оръжие, но третия арестант за когото стана дума беше осъден на 6 месеца за 2 (два) патрона намерени в дюшека му. Един за калашников и един 8мм за манлихер.
                        Коги това?!? Че в края на 70-те нашите кашици като въртяха коремни на висилката и от джобовете им се ръсеха патрони, пък не знам някой да е отгърмял за това.

... Всеки като новобранец е отнесъл една камара гаври, унижения и обиди, бил е тормозен по един или друг начин от старите войници. И от смотаните шапкари. ...
                        Доста самочувствие, за да говориш от името на стотици хиляди ... Отделен въпрос е кой какво разбира под гавра и унижение. Че едно време едни бяха наплакали на маметата, маметата на ЗКПЧ-тата, от там - проверка и при проверката оплакващите се бяха писали в обясненията си относно извращенията, на които били подлагани: "Младсержантите и фазаните много ни командват" ...
                        Пак по същото време, като се явихме за продължаване на службата в едно елитно крайстолично поделение, дошъл преди нас колега ни видя на портала и вика "Момчета, да знаете, че тук се брои за извращение да накараш войската да бяга 3000 м". У бре! Пък на нас ни бяха спукали задниците от бягане, щото 3-те хиляди си бяха включени в официалната програма по физическа подготовка и ги бягахме изпитно ...

В малко по-късно време пък, като дойдеха новобранците, "смотаните шапкари", вместо вечер да си отидат при жените и децата, спяха в поделението за да пазят да не би тъпи комплексари от "старите пушки" да издевателстват с младите дихатели. На следващата година - пак същото, само дето в ролята на тъпите комплексари влизаха миналогодишните новобранци. И много голяма част от тези тъпанари, след като излязат от казармата, имат навик с голям кеф да разказват какви простотии са правили, при което им е едва ли не въпрос на чест да започнат да обясняват колко тъпи били "шапкарите" ...
                        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                          Коги това?!? Че в края на 70-те нашите кашици като въртяха коремни на висилката и от джобовете им се ръсеха патрони, пък не знам някой да е отгърмял за това.
                          Първоначално публикуван от тов.Сталин
                          Кадры решают все.
                          Като нема кого да вкарат на местото на тия с падащите от джобовете им патрони, си затваря началството очите.
                          Аз съм изнесъл и подарил купища, щото се беше появила "Сайгата" и цивилните ловци отчаяно търсеха 7,62 за АК. Но не знам какво е можело да стане, ако ме бяха набарали напр. "комендантски" с такива в джобовете. Нали "бяха години на възродително-процесен тероризъм"...

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                            ИмАл си късмет, че някой се е научил в казармата да изпълнява.
                            Щото пробвай на някоя надрусана чалга-батка, тип Митьо Очите да му кажеш нещо със заповеден тон, гледайки го в очите?
                            Ибо знаем, че в животинския свят гледането в очите е мощен израз на агресия.
                            Те не случайно някоЙ "оперативно интересни лица" носят постоянно, вкл. и вечерно време тъмни очила. Не, не е за да не ги разпознаят, а за да няма "Кво ме гледаш, бе?!" и неизбежното забъркване във въргал, с рисковете да се появи полиция и т.н.
                            Вярвай ми, не съм имал късмет....това с животинския свят-со кротце, со благо и накрая с много кютек. Това ми е бонус от казармата. Еми... прилагам го и до днес.

пп: Нямам нужда от репутация, благодаря, все пак!

Коментар

Вярвай ми, не съм имал късмет....
                              В Прусия до 19-ти век мъжете и в цивилния живот са били с военните си звания. Пр. началник на пощенски клон е можел да стане само от ротмистър нагоре. ПощаджиЙте - редници или най-много фелдфебели разни, безпрекословно му се подчинявали. В любимата ни Матушка нещо подобно е било с цивилните чинове ("разночинството") до отмяната им. После на помощ идват придобитите в казармата условни рефлекси.
                              А това:
                              ...това с животинския свят-со кротце, со благо и накрая с много кютек. Това ми е бонус от казармата. Еми... прилагам го и до днес. .
                              пак е чист късмет, че не си си намерил майстора досега Или... пак казармата те е научила да "кютечиш" видимо по-слаби индивиди, а пред другите чинопочитателно да свеждаш главица и да се "скатаваш"?

Коментар

Доста обидно...но няма какво да кажа.
                                Всъщност мога- "Наздраве!" И майстора винаги се намира...особено от тези, дето си бръснат краката и карат БМВ-та.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X