Обява

Свий
Няма добавени обяви.

НА КАКВО ви научи казармата ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: НА КАКВО ви научи казармата ?

В казармата е също като в университета - учи се този, който има желание и полага усилия. За останалите е загуба на време.
    Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от bushiDO Преглед на мнение
      Ахаха - виждал съм хора, които не уеят да навиват партенки, но за първи път виждам някой, който не умее даси обуе чорапите
      М/у другото ти продължаваш ли с партенките, защото, нали, чорапите се набират?
      Може ли и аз 5 стинки?
      И сега бих ползвал партенки, когато ми се налага да нося по-продължително "затворени" обувки, тип "кубинки", но има 2 причини да не мога да го правя:
      1. Не успявам да намеря истински партенки
      2. Поради т.1 не искам да почна да купувам чаршафи, да ги режа за партенки. А от друга страна сегашното спално бельо по всички критерии не е с качеството и здравината от "ония времена".

Оправданието, че не знае да си навие партенката, е малко нож с две остриета... Не мислиш ли?
      Публикувайте отговор

Коментар

The Russian and later Soviet armed forces issued footwraps since Peter the Great imported the custom from the Dutch Army in the 1690s.[6] Footwraps remained standard issue in many Warsaw Pact armies.
        В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
          Първоначално публикуван от alexalex69 Преглед на мнение
          Това е един и същ текст. И комай единствен. Циркулира из нета - и се привежда навсякъде, където стане дума за партенки. Чел съм го в "Бойна слава", "Еъргруп", разни туристически и сървайвалистки форуми. В нашия е пускано поне два пъти. Кога целия, кога извадки.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

айде и аз да се изокам за партенките: при нас /1985г./ беше забранено с чорапи, но и видях какви пришки се получават и как се разпада чорапа след марш на скок. чинно си навивах партенките докато видях от граничарите в Берковица, че за кратковременна и суха употреба може да не ги навиваш, а само ги нахлузваш и така изкарах втората година.
            още едно преимущество: с 2 чифта партенки мога да изкарам 8 преобувания и краката да са ми чисти, а 8 чифта чорапи нямаше откъде да взема и да нося.

Коментар

Другари, само ще ви замоля да сдържате малко емоциите, се пак за мъжки работи се говори тука. Тва към тия с "простолюдието" и "комунизма". Има си раздел "Философии", там дерзайте.
              85-86, ново поделение и специално в нашата рота никой никога не ни е задължавал какво да обуваме на краката, за другите роти в батальона - не знам. Първата вечер старшината като ни натрупа имуществото имаше и бархетни партенки, имаше и кафяви вълнени чорапи. Пак тогава един мл. сержант ни събра и ни показа как се шият якички и как се навиват партенки и това беше. Обаче изискваха задължително и доброзорно всички преди лягане да минаваме през чешмите и да се измиват краката със студена вода /то и топла нямахме де/, както казах по-горе няма не искам, няма недей. Така, аз изкарах първата половин година с чорапи - хубави хавлиени /майка ми ги намираше и ми пращаше с колет/ и тънки вълнени, плетени от баба, перях си ги редовно, разбира се. Първата пролет обаче като гледах, че почти 100% от старите и сигур половината от нас, младите, вече бяха с "парцали на краката", /казвам го с извинение към деликатните колеги/, реших да пробвам и аз, че да видя как ще карам лятото. Ами пробвах, научих се и си изтиках лятото с партенки и това си беше изцяло мой избор. После втората зима пак с чорапи и второто лято пак с партенки. Бархета беше за зимата, за лятото - американ или чаршафи. Даже имахме тогава в къщи едни сини чаршафи, майка ми пращаше от тях и понеже в ротата нямаше друг със сини партенки, нямаше и как да си ги сменим с някого неволно, хаха. По съща причина и на други момчета им пращаха разни такива шарени, че да си ги познаваме. Това с мушкането направо с крак в обувката е мързелива работа и го прилагахме само при тревога и после в камиона всеки по най-бързия начин си оправяше краката, че не се знай после накъде ще ни подгонят. Втората година като командир на отделение, по същия начин - нито от мен някой висшестоящ е изисквал, нито пък аз съм изисквал от някой новобранец от нашия взвод какво да обува. Питали са ме, аз съм отговарял, разказвал и показвал и това е. Научил съм и няколко човека да си ги навиват като мен, а и сега при необходимост ще науча други. И още може много да се говори, но верно няма и много смисъл, както каза колегата отгоре - който иска, ще се научи.

П.п. Благодаря и на колегата, който е цитирал темата от Бушкрафт форума. Там съм само jordanov и има доста мои снимки, а и повече май съм разказвал.

Коментар

Както и предполагах, евентуалните предимства на партенката са логистични, а не функционални - май слуховете за превъзходството на партенката над чорапа са поредната партенка
                В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Както и предполагах, евентуалните предимства на партенката са логистични, а не функционални - май слуховете за превъзходството на партенката над чорапа са поредната партенка
                  Именно функционални са. Просто "в цивилизацията" никой не носи такива обувки или ако носи (от келешлък) не ходи с тях по 20-30 км. на ден и то целогодишно.

Коментар

Ами не. Специално при мен си бяха изцяло функционални, просто службата ми беше такава. Тъй наречени "логистични" проблеми /слагам кавички, щото тая дума после я научихме/, лично аз съм нямал. По същия начин и зимата предпочитах да си нося чорапите, което беше свързано с неудобството да пера вълнени терлици със сапун МНО и студена вода и после да суша на печката, който го е правил ще ме разбере. Всъщност да - ако имах два чифта обувки, т.е. за зимата един номер по-големи - със сигурност и зимата щях да навивам партенки, но бархетни, че са по-дебели. На нас обаче ни даваха един чифт кубинки за цялата година и трябваше и лятото да ми е добре и зимата също.

Коментар

От време на време немската армия разпродава неща които подменя... Преди няколко месеца извадиха на "тезгяха" партенки... И не, не са от преди Втората световна, съвсем актуални са... Просто ги подменят... И да знаете, че са много добри... ;-)

Колкото до останалото, както и с много други работи, надявайте се да не се стигне до партенките..., че стигне ли се, тези с чорапите голям рев ще реват...
                      VPetrov.photography

Коментар

Досега съм износил 11 чифта от онези старите кубинки с пластмасовите стелки и неизвестен брой разни други кубинки. Всъщност нося кубинки за зимни обувки и по планините от 15 годишен вече 30 години а от почти 14 години това са ми служебните обувки. Партенки никога не съм се учил да навивам и не съм ползвал, само тънки памучни чорапи и дебели домашноплетени вълнени за в снега. Нямам мазоли и никакви кожни наслоявания по краката и никога не съм имал. Всъщност освен през зимата нося въобще чорапи щото от опит знам че се перат по лесно от кубинките, иначе се е случвало да нося кубинки и на бос крак ама бързо се развалят.
                        "Do not correct a fool, for he will hate you;
                        Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
                          Досега съм износил 11 чифта от онези старите кубинки с пластмасовите стелки и неизвестен брой разни други кубинки. ... Нямам мазоли и никакви кожни наслоявания по краката и никога не съм имал. Всъщност освен през зимата нося въобще чорапи щото от опит знам че се перат по лесно от кубинките, иначе се е случвало да нося кубинки и на бос крак ама бързо се развалят.
                          Ти да не си някакъв хобит, бре?!

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                            Коле, в армията по оня времена..........
                            Що ме караш да се повтарям? Нали по-горе писах-двете години казарма си ги изкарах с чорапи, като само няколко пъти в началото се пробвах да навивам партенките, и после по указания "от патили" да си навием партенки за марша на скок. Добре, че си носех и чорапи, за всеки случай

Износих три чифта нови кубинки и един чифт стари-фатмаки ми ги даде по милост след първия чифт, че се оказаха някакви ментерляви, и на третия месец зяпаха като уста на хипопотам.
                            И всичките обувки-само с чорапи. А не съм бил на скатана служба, мерач от първа рота на първи батальон в айтоската бригада звучеше като наказание-бяхме много строго обучавани от мераклията за чест и слава ротен командир, и бяхме нещо като представителната рота на поделението. Когато се искаше добро представяне пред началниците-все нас викаха.
                            А тази "надобрялост" се постига с учения на полигона, много кал, много разхождане до мишенното поле и обратно, много караули, и през ден стрелби. Не е като да съм бил писар в някоя канцеларийка.
                            И с чорапите ми беше много добре, с краката не съм имал никакви проблеми.

Освен миризмата де
                            Има ли желание-има и начин!

Коментар

Интересно. При нас изрично забраняваха всякакви лични дрехи, до бельо. Май някакво изключение бяха по студовете дългите гащи. А партенките си ни караха и да си ги навиваме, и да си ги навиваме правилно.
                              Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Няма как престоя/пребиваването(поради принудителното ти лишаване от избор) където и да е,да те научи на каквото и да е.Всеки се учи сам!По-точно,научава това,което си позволи.В казармата,и не само,а въобще през живота си,можеш само да виждаш дадено нещо.Дали ще го възприемеш,разбереш,осъзнаеш такова каквото е,дали ще ти хареса какво е,или не,и дали ще го научиш,или ще го пропуснеш,е твой личен избор и задължение!

В казармата можеш да видиш/ти показват:
                                Какво е липса на право на глас.
                                Какво е липса на право на избор.
                                Какво е да нямаш право на собствено мнение.
                                Да нямаш право на собствено виждане.
                                Дори и да имаш идеи-нямаш!
                                Какво е да си употребяван за безсмислени неща.
                                Какво представлява стрелба с калашник,ПК,РПГ!
                                Какво е да вършиш работа за смешни парици(все пак си в казарма,а не на нормална работа,какви пари въобще търсиш ).
                                Какво е зависимост.
                                Какво е йерархия.
                                Как можеш да прескочиш доста от стъпалата на йерархията.
                                Как да нарушаваш правилата на йерархия,без да носиш отговорност и да търпиш последствия от това.
                                Показаха ми,че съм длъжен,без да съм.
                                Че отнемането на човешки живот,се налага от време на време,и е нещо нормално.
                                Че в казарма се влиза,защото си мъж,а не за да станеш такъв!Тоест влизаш там,защото природата на теб е отредила да ставаш,а не влизаш,за да станеш.
                                .......
                                С две думи,виждаш/показват ти какво е роб и слуга!
                                Без стрелбата с автомат,пк,рпг,всичко друго,живота ежедневно ни го демонстрира,тоест,можеш да го видиш и без да си натикан в казарма.Дали,и на какво ще се научиш е твой избор и задължение.
                                Някои от нещата(за йерархията,примерно) ги научих и прилагам и досега.Дори и да не бях ги видял в казармата,живота ежеднвено ме залива,пак щях да се науча на същите неща.
                                Последно редактирано от 4x2; 07-09-16, 18:46.
                                Количеството разум на планетата е постоянна величина,а населението непрекъснато се увеличава.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X